Saramaccaners boos om bemoeizucht buitenstander

32

PARAMARIBO, 6 jun – De stam der Saramaccaners is alles behalve gelukkig met de ‘bemoeizucht’ van zakenman en politicus Surindre Mungra. Wat stamleiders vooral steekt is dat granman (grootopperhoofd, red.) Belfon Aboikoni wegloopt met Mungra. De druppel die de emmer heeft doen overlopen is diens benoeming tot erekapitein. Hoewel Aboikoni nu in alle talen ontkent, voelt Mungra zich de koning te rijk.

Hij handelt er ook naar, zij het steeds met een vleug bescheidenheid. Tegenover Dagblad Suriname zegt hij nooit formeel te zijn benoemd. Wel is een beroep op hem gedaan om op te treden als erekapitein, als pleitbezorger. De stamelite is daar allerminst gelukkig mee. “Mungra moet beseffen dat zijn escapades met de granman, stamzaken op de spits drijven”, staat in een verklaring.

Aboikoni’s benoeming zelf is reeds omstreden binnen de stam. Een deel van zijn eigen familie had liever een neef de plaats zien innemen van de in 2004 overleden Songo Aboikoni. Er is dan ook weinig begrip voor de vrijages met stamvreemden. Mungra zelf ziet zich als grote vriend van de Saamaka. Hij laat zich niet uit het veld slaan en wil zich belangeloos blijven inzetten.


32 REACTIES

 1. Heel goed, stam elite,
  accepteer deze bemoeienis niet

  jullie moeten uitkijken met de gehaaidheid van de zakenman en politicus Surindre Mungra. Want met mooie woorden en leuke presentjes en op een onbewaakt moment heeft hij toestemming om jullie gebied op zijn naam te zetten.

  Er zit zeker iets in de grond bij jullie waar hij op loert, zeker zit er olie of goud of hij wil hout daar weghalen.Of er is iets op handen, dat hij toenadering zoekt bij jullie.
  Want hindoestanen houden niet van zwarte mensen en deze vrijage is bijzonder doorzichtig. Check jullie granmang even, hoe heeft Mungra hem zo in zijn zak, waar is jullie granmang zo gevoelig voor.
  wees waakzaam, broeders


  Maak melding

 2. Alweer zo een domm en bekrompen en racistich
  uitspraak van Ka-weri. Alles zelf naar de vedoemenis geholpen en een bepaalde bevolkingsgroep de schuld geven. Straks krijgen de hindoestanen ook nog de schuld dat door hun toedoen de onafhankelijkeid tot stand is gekomen. Wie was in het jaar 1975 actief met het uitdelen van zoutvlees, bakkeljauw, rijst, sardines enzovoorts om stemmen te winnen bij de granmangs?.
  Ik kan me best wel iets bij voorstellen maar jaloezie komt bij veel mensen voor daar zij het vermogen niet hebben om iet op te bouwen.
  Parasietgedrag komt ook bij mensen voor.
  maar opbouwen no way.


  Maak melding

 3. Mungra is ook een surinamer,wat is het probleem. als hij wat voor het binnenland be tekend. mag dat,zo kunnen de marrons en de inheemse aan de bak komen .stop met het

  rasistische mentaliteit.

  Akuba


  Maak melding

 4. Vreemde gang van zaken hoor.
  Heten ze allemaal aboikoni in het binnenland?
  Hoeveel aboikoni’s wonen er totaal in het bos?
  Als ze allemaal zo slim (koni) zijn vanwaar die verzengende hulp. Volgens mij is een van de koni’s bezig om glasvezelkabel aan te leggen in het bos omdat ze beter bestand zijn tegen water. In de gevangenissen in Suriname komt de naam ook heel vaak voor en toch kunnen ze niet ontsnappen. Ze doen hun naam geen eer aan.

  kafier


  Maak melding

 5. om te voorkomen dat mensen dit soort dingen zeggen gewoon door rijden en niet om kijken, als ze je nodig hebben heet het HULP, als ze je niet nodig hebben heet het bemoeizucht.


  Maak melding

 6. in eerste instantie valt het natuurlijk toe te juichen dan een niet Saramacaner zich mengt met de locale bevolking. Over het algemeen moet het als positief ervaren worden, stadsmensen hebben om diverse redenen een gruwelijke hekel aan de afstammelingen van de marrons. De reactie van somminge marrons die zich uit in roofovervallen etc moet zeker ten dele hieraan toe te schrijven zijn. De oplossing voor dit groot probleem is meer integratie van de marrons in de vorm van educatie en ontwikkeling op diverse gebieden. wat betreft de politicus Mungra kan ik geen uitlatingen doen omdat ik simpel niet weet wat zijn intenties zijn. ik weet niet of hij een figuur is zoals Somo.


  Maak melding

 7. Het probleem zit hem waarschijnlijk niet zozeer in het Hindoestaan zijn van de man maar meer in de naam …MUNGRA… synoniem voor akanswari, pajongwaaier, kameleon, regenboog, asitere, anansi, scheermes, visnochvlees, judas, brutus,… enz…. vraag het maar verder aan alle VHPers…. die hebben ze door de jaren heen bij bosjes meegemaakt… en tenslotte eruitgeschopt….


  Maak melding

 8. meneer of mevrouw Kaweri
  a Holland i tan no. a so trobi bigin. Heb je dat in Holland geleerd. Kon lobi makandra no luku pe a trawan kemopo. Unu no habi Afrika India efu Indonesia of China en go so moro fara. Wij leven al goed met elkaar leven in Suriname


  Maak melding

 9. Men zal wel z’n reden hebben om tussen Surinamers te stoken. Mungra en Aboikoni, blijf doorgaan. Jullie breken met ouderwetse Surinaamse tradities.


  Maak melding

 10. Wat maken een groot deel van jullie heel wat naïeve opmerkingen. Alsof Mungra geen eigen agenda heeft, zakenman ben je van nature dus dat hij een bepaald belang erbij heeft dat misschien nog niet duidelijk is, verleidt jullie al om een hoop kinderlijke vreedzame gedachte te koesteren. Overigens is het wel van belang dat de mening van de rest van het dorp belangrijker is dan van de Granman. Dus als Mungra niet gedragen wordt door de gemeenschap dan kan die niet zomaar aan zijn lars lappen en beste vriend spelen van de Granman.


  Maak melding

 11. Hoe kan Mungra erekapitein zijn terwijl de andere stamleden daar geen trek in hebben.
  Ik denk dat niet Mungra het probleem is , maar Aboikonie, hij weet volgens mij helemaal niet zo veel. Hij is gewoon een klootzak. Hij moet meer naar zijn mensen luisteren, en niet denken dat hij God is.
  hij rotzooi maar wat aan, hij zal wel een “”deal”” met Mungra hebben gesloten.

  Marron


  Maak melding

 12. he karwei wat klets je dat hindoestanen niet van negers houden , weet je nog dat de hindoestanen wijlen pengel ooit tot min.pres. gemaakt had toen hij de verkiening verloren had , heeft hij een zetel van V.H. P gehad heeft , hoeveel negers hebben nu een baan bij hindoestaanse werkgevers , jij ben een racist man , ga geen onrust zaaien , weet je dat een hindoestaan ook pom eet zo als jij gek ben op rotie


  Maak melding

 13. racisties wil ik het niet noemen al lijkt het wel een beetje op maaaaaaaaar je moet het kaf van de koren scheiden .heb je wel eens gehoort van een marrons die pandiet werd.samen staan we sterk maar te joe matiee korie joe a no e lafu


  Maak melding

 14. Ik vind het jammer dat dit zich uit in een rassenkwestie.Ik ben zelf een saramaccaanse en de Aboikoni zijn familie van mijn moeder van haar vaders kant.De Aboikoni behoren tot de matjaw lo en we heten niet allemaal Aboikoni en het heeft niets met intelligentie te maken. Zoals het mij is verteld is het een bijnaam van de granman die voor granman Songo was die een familie naam is geworden. Ik vind het jammer dat wij die hier in Nederland wonen en regelmatig met discriminatie en vooroordelen te maken hebben er niets van leren en dat ook doen bij onze eigen mensen.
  De marrons zijn geen achterlijke bevolkingsgroep. De marrons hebben gekozen naar het binnenland te vluchten om niet in slavernij te leven. Hier in Europa zouden ze in de geschiedenis boeken staan als helden(vrijheidsstrijders).Dat er zo minachtend naar de marrons wordt gekeken is de tweedracht die de blanken hebben gezaaid onder de slaven vroeger. Want eenheid maakt macht. Laten wij dit alles acheter ons laten en elkaar met respect behandelen en werken aan de opbouw van Suriname zodat wij van onze prachtige land kunnen genieten.


  Maak melding

 15. Donna,

  Met jouw reactie heb je aangetoond dat je als marron over meer intelligentie beschikt dan de houders van reacties die afgeven op boslandbewoners. Daarnaast wil je desalniettemin bruggen slaan tussen de verschillende bevolkingsgroepen.
  Mijn respect heb je.


  Maak melding

 16. Het is jammer dat Karwei aan de hand van de kwestie Mungra de totale Hindostaanse bevolkingsgroep als rascistisch kwalificeert. Op deze wijze presensteert Karwei zich als een bekrompen en zielige persoonlijkheid met weinig
  baggage.

  Het is pertitent niet waar dat hindostanen niet van zwarte mensen houden. Karwei, heb jij voorbeelden om jouw gevaarlijke en onverantwoorde uitstraken te satven? Ik weet niet exact hoe de situatie nu is, maar vroeger was het zo dat veel zwarte mensen (voornamelijk marrons)in dienst waren bij hindostanen.

  De heer Mungra is zakenman en Surinamer. Als hij (zoals Karwei vreest) via een bevriende relatie zaken kan doen, wat is daar dan verkeerd aan? In mijn optiek kan dat voordelen opleveren zoals werkgelegenheid voor de lokale bevolking.

  Het is alleen maar mooi dat Mungra zich prettig voelt bij de Saramaccaners. Laat Aboikoni en Mungra stoeien en daarna lekker samen podosiri met kwak en roti eten.

  Karwei, ik denk dat je nog veel karweitjes te klaren hebt.


  Maak melding

 17. Dank je Donna, jouw uitleg is mij bekend, en volgens weten alle surinamers dat, maar als ze eens met jou zou zijn, dan zou dat betekenen dat ze meer respect zou moeten hebben voor de marrons. Helaas behoort dat niet tot de mogelijkheden van de surimaners. ik heb altijd gezegd als zo iets(slavernij) weer zou gebeuren, dan zou ik precies het zelfde weer doen,desnoods ga ik onder water wonen, maar niemand kom de baas over mij “”spelen”””.
  De marrons zijn helden, en vrijheidstrijders, ze hebben de blanken toen aangevallen en gedood, omdat ze de blanken als onderdrukkers zagen en zo was het ook.
  1 juli(afschaffing van de slavernij) is een
  feestdag in suriname,de marrons doen ook mee, maar in feit zijn ze noot slaaf geweest.. met alle respect overigens naar mijn mede broeders die wel de ellende hebben overleefd.
  Ik ben zelf eem marrons (aucaner), helaas al meer dan 35 jaar in nederland.
  Belangrijk voor mij is te weten waar ik vandaan kom. mij n voorouders komen uit afric, en ik voel me verbonden met iedereen die uit suriname komt, maar ook uit afrika. Als andere surinamers daar anders over denken, kan mij geen bal schelen, hun probleem, niet de mijne.

  Marron


  Maak melding

 18. ..marron = weggelopen slaven
  ..slavernij = afgeschaft
  mmhhhh…ooohhh weggelopen van de moderne salvernij…ok snapt het weer.
  Maar als Mungra zijn sporen heeft verdient om onze bosbewoners broeders te helpen en daardoor alszodanig wordt gewaardeerd als hun gelijken..vindt ik het bovenal moedig van Mungra.


  Maak melding

 19. zien wij overal spoken laten we het positieve zien wat we voor ons mede mens hebben en laten we mekaar als mensen zien we zij op deze aardbol als mens geboren om ons mede mens te helpen en ik zou een ieder zeggen probeer het positieve in te zien dat wij mekaar nodig hebben.de meeste reacties die ik lees dan vraag ik mij af mens help waar je kan en breek een ander niet die wel helpt.vraag je af wat is mijn bijdrage en kijk goed in de spiegel wie je bent en wat wil je en wat beteken ik voor de mensheid.


  Maak melding

 20. HAHaha,
  Marron ik deel ook die mening

  goed zo mensen, spreek je uit net zoals ik dat doe.
  Ik heb tussen de koelie’s gewoond en tussen de marrons,de indianen en ook tussen de stadsnegers en ik weet dat je met zakenlui voorzichtig moet zijn. En ik weet ook dat hindoestanen zwarten discrimineren, maar andersom is er ook discriminatie tussen lichtgekleurde negers en donkergekleurde negers. Dus wie weet is het een mooi iets erekapitein te zijn voor de hindoestaanse zakenman, die wat wil doen aan integratie tussen de verschillende rassen.
  Zou dat zijn intentie zijn? hahahaha ik begrijp dat jullie niet zo veel ervaring hebben in hoe de politiek alles verdoezeld, of voelen jullie je aangevallen? Mijn waarschuwing gaat uit naar de marrongemeenschap.Ik begrijp het dat zij het er niet mee eens zijn dat een persoon zonder hun steun erekapitein gemaakt wordt. Dat is ook absurd en voor mij doorzichtig…….

  mvg kaweri

  ps ik eet ook roti en pom maar daar gaat het hier niet om


  Maak melding

 21. Nasowiedé schreef:
  “”..marron = weggelopen slaven
  ..slavernij = afgeschaft””

  Ik zeg: marron = ik hoeft dat gezeik van die blanken niet te nemen. ik ga liever in het bos wonen dan dat die “”klootzakken”” mij kom vertellen wat ik moet doen,en daar is lef voor nodig, je moet niet vergeten je bent een onbekend gebied en dan nog de bos ingaan om dat je vrij wilt zijn, (compliment voor mijn voorouders).
  Trouwens voor de duidelijkheid, ik voel me een wereldburger, ik hou in principe van alle rassen, vind ik juist geweldig, stel je voor dat iedereen wit of zwart was; niet echt boeiend wat mij betreft.

  Marron


  Maak melding

 22. Ka-weri,

  Het zijn Hindoestanen vind je de benaming van je eigen soort niet mooi?
  waarschijnlijk heb je er een trauma aan overgehouden vandaar dat je andere groepen afvlakt.
  Bovendien zwarten discrimineren ook andere bevolkingsgroepen. Zie discriminatie in Afrika onderling.

  abaisa


  Maak melding

 23. Effe een reaktie op nr.21 van Mr/miss Marron.
  Ik wilde je even corrigeren,als het mag!
  Je bent slaaf,vanaf het moment dat men jou heeft op gepakt,vast geketend op de boot en weggevaren bent,om vervolgens verkocht te worden in een vreemd land (lees suriname).
  Dus,het heeft niets te maken met weg lopen naar het binnenland of in de stad blijven om
  slaaf te zijn.Wij allen(afric-sur)zijn nakomelingen van slaven.
  Mijn complimenten aan reaktie no.18 van mej/mevr.donna.Als ik bij machte was om een
  schoolcijfer te geven,had ik je een 9+ als beste gegeven.
  Wordt vervolgd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 24. Marron,

  hou op met dat gedoe om steeds de blanken af te zeiken. Vergeet niet dat in de afrikaanse cultuur slavernij voorkomt. De negerslaven zijn opgepakt door hun eigen soortgenoten (NEGERS) en die zijn dan doorverkocht aan de Blanken voor hun kolonieen. Kap ermee maakt hieraan een eind en ga je nu ontwikkelen en verval niet terug op gedane zaken.

  Klaverweide

  Klaverweide


  Maak melding

 25. Kaweri, sorry dat ik jouw naam verkeerd spelde. Over spelling gesproken. Iedereen gebruikt in zijn/haar reactie het woord “Hindoestanen”. Dit woord heeft naar mijn mening met geloof te maken. In deze gaat het niet om een goddienstig onderwerp. Als het de bedoeling is om een bevolkingsgroep aan te duiden, gebruik dan het woord Hinsdostanen.

  Mijn advies aan iedereen: willen jullie alsjeblieft niet schelden? Probeer je emoties te beheersen.


  Maak melding

 26. Zal ik doen Klaverweide als jij vindt dat ik me moet gaan ontwikkelen, dan weet ik al wie ik voor me heb.
  Ik zou zeggen, leest nogmaals mijn reacties, en met name nr 26, ik heb duidelijk aangegeven dat ik in principe van alle rassen houd, dus ook de blanke, kan jij volgens mij niet zeggen.
  Ben je soms op je teentjes getrapt, ik heb toch mijn best gedaan om dat niet te doen. De waarheid kan soms pijn doen.

  Marron


  Maak melding

 27. Patrick schreef:
  “Wij allen(afric-sur)zijn nakomelingen van slaven.”
  Grappig Patrick, als het om de slavernij gaat dan zijn wij allemaal plotseling gelijk(marron en creolen). hoe zit het met de rest?????.

  Een beetje geschiedenis
  Slavernij is bijna zo oud als de mensen op aarde. De bijbel vertelt ons dat er al rond 3500 voor Christus slaven waren. Ook in het Oude Egyptische rijk, de Griekse oudheid en in het Romeinse rijk kende men slaven.
  Misschien kan jij mij vertellen,(rekening houden met de geschiedenis) wie nog meer nakomelingen van slaven zijn;volgens mij ben je nog even bezig.
  Feit is dat de marrons het niet pikte van de blanken om hun rotzooi op te ruimen, en hebben gezegd ; dan liever het bos in dan dat een GEK mij kom vertellen wat ik moet doen en wat niet.
  Neee , de marrons kan je niet plaatsen onder de noemer “nakomelingen van slaven. Sorry.

  Marron


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.