Hindostanen voelen zich volledig geïntegreerd

24

PARAMARIBO, 5 jun – “Hindostanen voelen zich volledig geïntegreerd in de Surinaamse samenleving.” Dit stelt Orlando Ramdin, voorzitter van de Culturele Unie Suriname, CUS. Praten over wortels en cultuur in India is letterlijk verleden tijd. Er is hard gewerkt en voor de volle honderd procent bijgedragen aan de ontwikkeling van Suriname. De vruchten mogen best geclaimd worden.

Daarom wil de Hindostaanse gemeenschap niets liever dan zich Surinamer noemen. “Bij de herdenking van 133 jaar immigratie is het dan ook goed ons onze verworvenheden te beseffen, hoe hard er gewerkt is door onze voorouders”, zegt Ramdin. Zijn organisatie heeft het dan ook op zich genomen alles aan cultureel erfgoed te koesteren in het volle besef van het Surinamer zijn.

Er is onder meer een herdenkingsceremonie gehouden bij het monument van Baba en Mai in Paramaribo. Op de plaats, waar het monument staat, werden de Indiase contracten vroeger ondergebracht voordat ze op de plantages te werk werden gesteld. Verschillende organisaties houden religieuze diensten en kinder- en bejaardenhuizen worden bedacht. De Indiase ambassade is ook betrokken bij de activiteiten.


24 REACTIES

 1. Ohh,en ik maar denken dat de Hind.gewone Surinamers waren,aiiii bajaaaaaaa Ja hun roots is in India,maar ze weten net zo weinig over India als een creool(neger what ever)over Afrika.
  Laten we geen spijkers op laag water zoeken ,we zijn gewoon met z`n allen Surinamers, dapeh oen koembah tee berie.
  Als we het over Surinamers moeten hebben dan zijn het enkel de Idianen die zich RAS ECHTE Suinamers mogen noemen.
  Dus meneeer Ramdin,ga je waar ergens anders verkopen,volgens mij heb je de klokken horen luiden maar je weet niet waar de klepel hangt,of wil je Nederland nadoen met het geklets over intregratie


  Maak melding

 2. assimileren heeft niks met sex of mengen. het heeft te maken met cultuur.daarover gaat dit artikel cultuur, en ik heb het over niet zeuren over ik ben die gemeenschap en die gemeenschap, maar we zijn surinamers klaar,dat is assimileren, ik heb het over ja eigenlijk niet zo raar reageren op mensen die graag ook willen mengen.
  Dus niet over het mengen maar het raar kijken en idiote dingen zeggen als waarom wil je assimileren heb je een pruik op. Domme dingen zeggen, daar ben ik tegen.

  ik vind mijn uiterlijk verder prima. Pruik probeer je zwarte vrowuen te beledigen omdat ze met valse vlechten en haar plukjes rond lopen? succes daarmee.


  Maak melding

 3. het artikel zegt zelf ze voelen zich geintegreerd .Niet ze zijn geintegreerd, maar voelen, het gaat om zijn en voelen, ik vind het niet genoeg.


  Maak melding

 4. Lafu,

  Ben je wel ge-intregreerd in Holland?
  Je kan ook gebruik maken van deze regeling, wordt door de overheid ook aanbevolen
  repatriering enkeltje Ghana met een oprotpremie veel plezier en een goede reis.
  En blijf altijd lachen.


  Maak melding

 5. Lafu,
  kennelijk heb ik een gevoelig snaar geraakt want je komt er steeds op terug.
  Was recent op de haagse markt geen enkel negerin met kroeshaar sommige hebben ook nog blondhaar schrikbarend mooi echt te gek voor woorden. Kon miss afrika worden.
  groetjes veel plezier maar blijf vooral lachen vandaag en morgen ook.


  Maak melding

 6. Deze gast die dit artikel heeft geschreven doet net als Minister Verdonk van buitenlanders – Jagers en Stappendans-overnemen van Nederlanders.De voorouders zijn gekomen uit India en die waren geintegreerd in de surinaamse samenleving samen met die djoeka’s uit afrika en de Japanesies uit Java ,chinesies uit China en de Ingies uit zuid amerika.

  dat hindustanen daar geboren zijn ,vraag ik me nog af of je nog moet gaan integreren.Hij doet zijn uitspraken net als Verdronk,dat buitenlanders die in Nederland geboren zijn geen nederlanders zijn.

  Dus artikle schrijver oprotten met je integratie.We zijn allemaal surinamers.Maar ik denk dat je nu past beseft dat je surinamer bent.
  kom niet meer met soortgelijke commentaars in de media want maakt ons belachelijk voor anderen.


  Maak melding

 7. Ik zal het nogmaals verkondigen, praten over zoveel jaar immigratie in Suriname is kul.
  Vanaf 1867 begon de semislavernij voor de brits-indiers, nederlands-indiers en de hongkong/java chinezen onder de naam contractarbeider oftewel koeli, niets meer, niets minder.

  Hun enige doel was werken op de plantage, maar omdat onder de witte protestanten de slavernij een mensonterend bestaan was geworden en de naam een negatieve bijsmaak had gekregen in noordwest-europa, werd daarop de naam contractarbeider gevonden, deze had een positievere klank toen vond men.

  men kreeg ook niets meer dan een hongerloontje in de vorm van een stukje waardeloos kostgrondje.

  De term voor de groep mensen die in Suriname leven onder de noemer hindostanen (opzicht natuurlijk al een foute benaming, een moslim kan je natuurlijk geen hindostaan noemen, noch geld dit voor een christen maar dat terzijde) zouden volgens dit artikel volledig geintegreerd zijn.

  Gedeeltelijk klopt dit artikel maar als het op wederzijdse contacten gaat met de andere bevolkingsgroepen en dan met name sprekend over relaties (in Suriname een groot taboe om daarover te spreken, ook onder en met onze hindostaanse Suri’s)dan zijn de nazaten van de brits-indische contractarbeiders volledig gesegrageerd.

  Dit is ook het grootste hekele punt van de Suri nazaten van de brits-indische contractarbeiders en niet alleen in onze geliefde Republiek Suriname maar ook in andere landen is dit duidelijk zichtbaar.
  Zoals de problemen van integratie over de East Indians in Oeganda, Kenya, Zuid-Afrika, Zimbabwe, Fiji, Guyana maar ook het Verenigd Koninkrijk enz enz.
  Dus men kan niet meer spreken van een uitzondering daar is geen enkele sprake van.

  Pas als dit probleem getackeld word kan de opbouw van Suriname beginnen.
  Dan is er door de laatste bevolkingsgroep een stap gezet tot eenwording van Suriname.
  Zoniet dan zullen we altijd een rijk land zijn op papier in New York maar voor eeuwig arm zijn in switi Sranan.

  Gelukkig is degene die zichzelf Surinamer kan noemen.

  tan bun


  Maak melding

 8. nu pas ontwaken ze uit hun droom.

  Wij zijn geen Surinamers we komen uit India.

  de javen zijn Indisch . Wacht maar . Verdonk
  help je wel sneller uit je droom.
  Als het te heet wordt onder je voeten dan is er maar een uitweg SURINAME


  Maak melding

 9. Crying ik weet niet waar jij het over heb hoor want hindustanen weten net zoveel over suriname als over india, wij zijn er mischien niet allemaal heen geweeest maar wij weten heel goed hoe het leven daar is


  Maak melding

 10. wij zijn allen Surinamers. vergeet dat nooit. onze kleur, zwart,bruin,geel of wat dan ook, wij zullen allen altijd een kleurling zijn in de ogen van de patata. denk aan je roots. Suriname.


  Maak melding

 11. maar weet je cree, het is honderd maal beter om een creool met vals haar te zijn, dan een racist die creolen haat te zijn.

  De vraag is waarom haat je creolen, je moet niet bij mij zijn maar bij je zelf te rade gaan.Want waarom je creolen naar ghana wilt sturen is ook weer een raadsel. Je gaat maar door met je domme uitspraken en het stoort je dat ik het zeg,dus doe je alsof je een gevoelige snaar bij mij hebt geraakt.

  Nu ik eraan denk ja je hebt een gevoelige snaar geraakt nl: domme mensen .Als ik domme mensen hoor praten dan erger ik me hahaha. Grappig is dat je niets weerpsreekt, en denkt dat je iets intelligent zegt.FYI niet het geval.


  Maak melding

 12. Hello,

  Ik heb even de tijd genomen om van bovenstaande reacties en contra reacties te genieten. Ik ben een creoolse man geen, geen surinaamse man. Heb wel 3 jaren in Suriname gewoond. Waar je vandaan komt, wat je afkomst is, hoe je er gekomen bent is allemaal niet van belang. Wel wart je bent en waar je naar toegaat. De geschiedenis is om te leren hoe je het beter kan doen.

  Hou het niet bij theorie.

  Life


  Maak melding

 13. ie ja Thug,we zijn niet naar India en Afrika geweest,maar wat we weten is uit de media.
  Ik probeer duidelijk te maken,dat de Hind.gewoon Surinamers zijn ,wat voor intregeren!!!!!Ik als geboren en getogen Nederlander(op papier),uit Suriaamse ouders,vind dat,iedere ras in Suriname,niet het woord intregratie mag gebruiken,weer zo een wanna bee,Nederlands.Als je sinds 133 jaar in Suriname woont(de voorouders zijn reeds lang in ruste)vraag ik me af hoe kan je nog over intregratie spreken.Ik vind dat gewoon hoogdoenderij,klaro.Over 2 jaar ga ik voorgoed naar mijn geliefd Suriname,the hell met de hele intrgratie rotzooi.


  Maak melding

 14. De godsdienst van de hindoestanen ligt in India (b.v. geboorteplaats Shri Ram, Krishna,enz). Suriname zagen we als een soort stortplaats van allerlei culturen waar we niet zo veel mee hadden. Zo heb ik het altijd gehoord. Daarom heeft het zo lang geduurd…

  Ed,
  Mag ik weten sinds wanneer je fan bent van die lieve (hindoestaanse) idool van je….


  Maak melding

 15. Beste mensen,

  In Nederland hebben Turken, Marrokanen, Surinamers,Chinezen enz. een band met hun moederland. Turken en Marrokanen zijn ook hier naar toe gehaald als contractarbeiders velen hebben zich hier goed aangepast maar hebben toch een zekere de binding met hun moederland en dat mag toch of niet.
  In Suriname zie je toch ook hetzelfde Negers ondanks dat ze Nederlandse namen hebben, hebben ze toch een binding met afrika zie de winticultuur en de taal kromantin, muziek en de klederdracht enz. En als de andere bevolkingsgroepen dat ook hebben dan wordt er beweerd dat ze zich geen surinamers voelen onzin. Suriname komt rechtmatig toe aan ALLE bevolkingsgroepen. cultureel en spiritueel hebben we toch affiniteit met het moederland . Juist de diversiteit van verschillende culturen is een verrijking voor Suriname. Kijk maar de bollywoodfilms ontzettend geliefd en bekeken door alle bevolkingsgroepen. Kuch Kuch Hota Hai.

  Kaaimansingh


  Maak melding

 16. Ieja Calcutta,dat begrijp ik wel,maar de Hindustanen van of in Suriname,zijn allen in Suriname geboren en getogen en zitten er zeker 10 a 20 generaties.Turken,Marokkanen,,zitten 3 a 4 generties,gaan elk jaar trouw met de gehele fam.terug naar hn landom vakantie te vieren,vandaa dat ze trouw zijn aan hun cultuur.Wat ik bedoel te zeggen,Hind.hebben totaal geen binding met India,ja alleen hun uiterlijk,dus kunnen ze niet over intregatie praten,het is een verschil hoe de Indiers in India leven en hoe de Hind.in Suriname leven,hun cultuur strookt niet met de werkelijkheid.Ter verduidelijking ik ben zelf een Hind..Ik zal wel een storm van scheld kanonade over me heen krijgen,I Dont Care.Turken en Marokkanen beleven hun cultuur exact hetzelfde als in Marokko of Turkije,Hind.in Suriname hebben een totaal andere cultuur als de Indiers.
  Nogmaals,Ramdien heeft de klokken horen luiden maar weet niet waar de klepel hangt,met zijn geklets over intregratie,lekker belangrijk hé het woord intregratie Wannabee is ie.
  Ik voel me een Ras Echte Surinamer,The Hell With Intregation.


  Maak melding

 17. Crying,

  Even rectificeren wij zijn de 5e generatie en niet de 10 of 20e generaties.
  En ze hebben wel degelijk binding met het moederland. Velen die hier Nederland wonen gaan nog steeds met vakantie daarheen.
  En bovendien ze hebben nog steeds hun cultuur behouden met de adoptatie van de Surinaamse cultuur.
  Dus hou op met die onzin uit te kramen.
  Heb respect voor alle culturen.
  Prettige dag verder


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.