DSB Bank ontkent schuld illegale transacties

4

PARAMARIBO, 3 jun – DSB Bank ontkent schuld aan de zelf uitgevoerde illegale geldtransacties voor het Amerikaanse Dorsett Hotels & Resorts. De verdachten, waaronder bankdirecteur Sigmund Proeve, ontkennen ‘willens en wetens’ te hebben meegewerkt aan de door het OM vastgestelde fraude.

Volgens het door de dagbladen gepubliceerde strafdossier, bevestigt de bank de transacties. Andere verdachten, waaronder de leiding van het Amerikaanse bedrijf, ontkennen eveneens schuld. “Echter ontken ik de feiten niet dat er overmakingen zijn gedaan naar het buitenland, zonder de daartoe vereiste vergunning van de Deviezencommissie”, zegt casinomanager Jeffrey Clague bij proces-verbaal.

De Deviezencommissie, die toeziet op het internationale geldverkeer, zegt DSB Bank vaker gewezen te hebben op het illegale karakter van de transacties. Deze zijn gepleegd tussen 1998 tot 2003. Het is buitenlanders verboden geldtransacties te plegen zonder formele toestemming. Clague zegt op aangeven van DSB Bank een rekening te hebben geopend op zijn naam.

Dit gebeurde nadat de rekeningen van Dorsett Hotels & Resorts waren geblokkeerd in opdracht van de Deviezencommissie. Bij het betreffende onderhoud met de bankjurist, zaten volgens Clague ook Proeve aan en de toenmalige directeur, Edward Muller. Deze vrij belastende verklaring wordt uiteraard tegengesproken.

“Voor zover ik mij kan heugen, heb ik niet in een setting gezeten met de toenmalige directeur, de heer Muller, de heer Clague en zijn toenmalige advocaat, de heer Bruma, waarbij door Clague of Bruma advies is gevraagd met betrekking tot het openen van een vreemde valutarekening”, stelt Proeve bij proces-verbaal. Hij weet dan ook niets van enig advies dat de jurist van DSB Bank zou hebben verstrekt. Uit het dossier blijtk ook dat de Centrale Bank van Suriname vaker gewaarschuwd heeft tegen de transacties.


4 REACTIES

 1. Het geeft tot nadenken dat de deviezencommissie tussen 1998 en 2003 allerlei signalen heeft afgegeven mbt mogelijke dubieuze overmakingen. WAT is er daarmee gebeurt???????????

  Moet de deviezencommissie worden opgeheven óf heeft het OM en de regeerders er belang bij gehad om te doen alsof zij dom en doof waren tussen 1998-2003.

  Natuurlijk is het een goedkope stunt om nu alle aandacht op DSB te vestigen. Intussen kan er rustig op andere terreinen het land worden leeggeroofd.


  Maak melding

 2. Uit ervaring weet ik dat bij de DSB waarschijnlijk zaken hebben afgespeeld die het daglicht niet konden verdragen .

  Zelfs de internecontrole geen gedege onderzoek verricht heeft (of wel maar in de doofpot gestopt).

  Desbetreffende fam. nog niet weet waar het , toch wel behoorlijk valuta bedrag naartoe ging ,van een persoonlijkecheck die overhandigd is bij de balie van desbetreffende bank en gestort moest worden op een rekening waar het nooit terecht kwam.

  Wil niet zeggen dat de hele organisatie corrupt is /is geweest , maar er zijn aanwijzingen , dat werknemers elkaar de hand boven het hoofd hebben gehouden.
  Waarom , is nog steeds een raadsel.

  Deviezen transactie: Volgens mij moeten ook de toen verantwoordelijke ambtenaren en polticie vervolgd worden.

  Om zoiets in de doofpot te stoppen , zou er zeker wel ‘iets’ in hun ‘pot’ gestopt moeten zijn.

  M.v.g.


  Maak melding

 3. Op DSB staat een klein bedrag aan pensioengeld van mijn overleden moeder die aan haar erven moet worden overgemaakt t.b.v. mijn moeders begrafeniskosten. De bank maakt na een jaar ca de helft van het bedrag over. Het andere bedrag is volgens DSB aan maandelijkse Service charge kosten en porto kosten opgegaan. Ik heb een jaar lang geen bankafschriften van de bank ontvangen. Toen mijn moeder leefde werden slechs kosten ingehouden bij een overmaking (terecht). Kan DSB geld inhouden voor niet verleende diensten? Is er sprake van diefstal als de bank dat doet? Zou het pensioengeld dat op de bank staat (Giro of spaarrekening) niet moeten groeien (rente) i.p.v. verminderen? Hoe betrouwbaar is DSB?
  Wat kan ik doen om meer duidelijkheid in de regels/uitvoering van DSB te krijgen?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.