Home Nieuws uit Suriname Nog meer druk toetreding Internationaal Strafhof

Nog meer druk toetreding Internationaal Strafhof

3

PARAMARIBO/DEN HAAG, 2 jun – De druk op Suriname om toe te treden tot het Internationaal Strafhof neemt toe. Na een eerste oproep in maart, heeft de in Den Haag, Nederland, gevestigde Coalition for the International Criminal Court, CICC, de noodzaak tot toetreding weer benadrukt. Suriname en zes andere Caricom-landen zouden haast moeten maken.

De Bahamas, Grenada, Haïti, Jamaica, St. Lucia, St. Kitts & Nevis hebben tot nog toe nagelaten voorkeur uit te spreken. Mogelijk speelt de diplomatieke druk van de Verenigde Staten een rol. Washington heeft onder meer bij Suriname aangedrongen op het sluiten van een vrijwaringverdrag. Amerikaanse onderdanen kunnen dan niet uitgeleverd worden aan het Hof.

Hoe eerder het Internationaal Strafhof kan optreden, hoe beter, vindt de CICC. Het sluiten van een vrijwaringverdrag wordt afgeraden, omdat dit een afzwakking betekent van het Strafhof. Volgens president Venetiaan worden de voor- en nadelen nog overwogen. CICC is een internationaal netwerk van ruim tweeduizend niet-gouvernementele en maatschappelijke organisaties.

3 REACTIES

  1. Ed
    Het wordt nu wel spannend . Welke kant gaat vene nu kiezen , rechtvoorstander en goede,voorbeeldige bondgenood van organisaties/landen aangesloten bij het internationaal strafhof, Of kiest hij de kant van de Amerikanen die denken dat ze god zijn en alles mogen en daarom alles doen om hun oorlogsmisdadigers meer vrijheid te gunnen waaronder ook op Surinamse bodem. M.vr.gr.
  2. Stuurman
    Slechts niet alleen een gewetenskwestie. Als je de wereld wil verbeteren moet je trouwens ook nog ballen hebben. Ik betwijfel of Vene die wel heeft, nu hij de hete adem van de amerikaan al in zijn nek begint te voelen.
  3. Ronald
    Geen draaikonterij heer Vene. Niks vrijwaring. Alles waarmee Amerikanen boven menslijkheid word verheven moet met de meeste spoed worden verworpen. DOEN!!!!!