donderdag, december 7, 2023
HomeOnderwerpenEconomieIerse Fyffes wil staatsbananenbedrijf overnemen

Ierse Fyffes wil staatsbananenbedrijf overnemen

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 1 jun – De Ierse fruitgigant Fyffes heeft belangstelling voor overname van het staatsbananenbedrijf Surland. Dit zegt minister Raghoebarsing van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV. Fyffes behoort tot de serieuze gegadigden voor overname van de twee bananenplantages te Jarikaba en Nickerie. Hoeveel wordt geboden wil Raghoebarsing niet zeggen.

Het failliete bedrijf blijkt toch nog marktwaardig genoeg, ook al vanwege het ingezette rehabilitatieproces. De belangstelling is dermate dat investeerders bereid zijn deel te nemen in het proces. “Men wil ook in de voorfase, dus van nu af aan meedenken om het probleem opgelost te krijgen”, zegt Raghoebarsing tegenover de Ware Tijd. Zowel lokale als buitenlandse bedrijven zijn geïnteresseerd.

Het betreft onder meer Agrisol, het bedrijf dat de Stichting Behoud Bananen Sector, SBBS, bijstaat in het rehabilitatieproces. Fyffes is decennialang de enige afnemer geweest van Surinaamse bananen. Het trok zich terug toen Surland in de jaren negentig in de problemen raakte door mismanagement en frequente stakingen. De bedoeling is dit jaar nog de privatisering af te ronden.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

11 REACTIES
 1. Advies aan de regering ,

  Veele localen hebben het geprobeerd maar mocht niet baten.

  De staat is geen ondernemer, dus verkopen die handel nu er interesse is van een bedrijf met de juiste ‘knowhou’en marktaandeel voor soepele afzet.

  Misschien kunnen dan tenminste een groot deel van de arbeidsplaatsen die al geruime tijd op het spel stonden een beetje hoop koesteren.

  Ik hoop ook dat de meerderheid van het parlement gauw overeenkomt voordat deze multinational afdruipt en de beplante arialen weer bos worden.


  Maak melding

 2. Dit zou moeten kunnen. De staat Suriname zou echter voor ten minste 25% als aandeelhouder (op de achtergrond) moeten participeren, opdat zij ook profiteert van de opbrengsten van dit bedrijf in de toekomst.
  Aangezien het bedrijf nu bijna niets meer waard is zou door alleen te verkopen, aan de Fyffes Group, wederom de zoveelste blunder van deze regering gemaakt worden.

  De jongens van Fyffes zijn niet dom, want enkele jaren terug hebben ze Suriname onder druk gezet om haar bananen voor veel minder te gaan leveren. Toen Suriname hier niet mee akkoord ging is de Fyffes uit Suriname vertrokken en begon de aftakeling van dit bedrijf. Nu schijnt men opeens weer interesse te hebben in dit bedrijf dus rest de vraag: how come ?
  Het antwoord hier op weten we al want Suriname heeft gelukkig middels ACP/EU verdragen, in tegenstelling tot vele andere bananen producenten, nog steeds afzet rechten voor haar bananen in Europa.

  En omdat Suriname hier geen gebruik van maakt (zoals vele andere verdragen) willen de Fyffes guys in dit gat springen.


  Maak melding

 3. Het is uitverkoop!
  ” Een werkelijk staaltje koopmanskunst in een Bananenrepubliek.” De industrie is op sterven na dood, dus het is makkelijk om nu je slag te slaan. Fyffes had zijn stategie reeds lang bepaald. Incompetentie bij de regering wordt thans prijs gegeven.

  Privatisering? Nou goed maar dan voor de lokale ondernemers lijkt mij.

  Stuurman.


  Maak melding

 4. laten we hopen dat als het toch doorgaat de surinamers voor grootste deel als werknemer vertegenwoordigt blijven ook in het kaderpositie. de chinezen nemen altijd hun eigen mensen in dienst terwijl sommige landen dit niet voor 100% toestaan. het wordt tijd dat de regering hier ook iets aan doet en zorgt dat het geld niet uit het land gaat. denken ze hier wel aan!!


  Maak melding

 5. M. Fleur

  Laat Fyffes alsjeblief Surland overnemen dat
  is goed voor de werkgelegenheid. Vergeet niet dat sommige arbeiders zelfmoord gepleegd hebben omdat ze brodeloos werden.
  Verbaast mij dat je je droogje en natje op tijd krijgt en niet denkt aan de arbeiders die brodeloos zijn geworden en aan hun kinderen die gevoed moeten worden en die school moeten gaaan.
  Waarom kom je niet opstand toen Venetiaan het land voor 95 % heeft verkocht aan de canadezen (Rosebel) en dat hij suriname verkoopt aan de chinezen die hun eigen personeel uit china halen ben je nou zo dom of is venetiaan zo slim.
  Eet je misschien ook rijst met peper en zout?
  Nee he want als je zulke porties moet eten dan ga je roven of je komt om van de honger.
  Binnenland krijgt nu alles waar geen economische productiviteit is maar in de districten waar keihard gewerkt wordt, krijgt men geen hulp. SML wageningen en Marienburg hebben jullie ook naar de klote geholpen. Verbaast me waar Hindoestanen en Javanen wonen alle economische activiteiten naar de verdoemenis wordt geholpen door de regeringe venetiaan.
  Wordt er abeidsplaatsen voor hun gecreerd zie overheidsinstanties de politieke groene kleur overheerst. Hindoestanen en Javanen ondanks dat ze brodeloos zijn geworden gaan niet roven, verkrachten en moorden. Ze zijn zo inventief om van een klein kostgrondje te leven.

  Kirpalani


  Maak melding

 6. Anansi alias(I.N.),

  Als je mede-eigenaar onder boedel, van een autoverhuur bent , maar door overmacht de zaak niet kan runnen of kan laten runnen.

  Je wernemers zelfmoord beginnen te plegen omdat er geen salaris word betaald .

  De auto’s met grote getalen beginnen weg te rotten.

  Zou je dan niet gauw verkopen aan een goede en integere mananger/eigenaar met de juiste knowhow en marktaandeel, al dan niet behoud van wat aandelen ?

  M.v.g.


  Maak melding

 7. De regering moet nou eens ophouden om de handelaar uit te hangen en te doen alsof men in staat zal zijn of is om het bedrijf te leiden. Verkoop surland en ga je bemoeien met zaken die het volk echt moeten helpen zijn levensstandaard te verhogen.Al tientallen jaren is het ons niet gelukt.Niet dat we geen inventiviteit hebben, het is gewoon dat we geen zin hebben om het land op te bouwen.

  de ambtenaar


  Maak melding

 8. verkopen die handel maar , want de surinaamse regering maakt alles kapot, hebben weinig verstand van om een land te regeren. Overal in bedrijven proberen ze hun vies politiek te beinvloeden.Welk staat bedrijf draait nog goed, het enige is staats olie, maar voor hoelang. Dank aan de heer bouterse dat dit tot stand is gekomen.Zo hebben de javanen samen met lachman marienburg gesloopt en ga zo door. Hoeveel nieuwe winst gevende staatsbedrijven zijn onder deze regering tot stand gebracht????????????Nihillll vene oprotten.Lands belang gaat voor.


  Maak melding

 9. tegen het licht van de aanstaande chineze palmolie deal, de bruynzeel uitverkoop en de rosebell deal is deze eventuele verkoop alleen maar gunstig. Maar het is inderdaad misselijkmakend om te zien hoe onprofessioneel deze regering met dit soort zaken omspringt. Maar KIRPALANI, probeer wat zinnigs te zeggen. DE VHP zit ook al enige tijd in de regering en zij is groot genoeg om belangrijke kwesties aan de orde te brengen of te blokkeren.
  Maar laten we nu niet teveel zeuren maar vooral goed proberen te onthouden en met deze herrineringen over een paar jaar onze stem te bepalen bij de verkiezingen. Het volk krijgt de leiders die het verdient.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES