Home Onderwerpen Economie Suriname loopt handelsvoordelen Brazilië mis

Suriname loopt handelsvoordelen Brazilië mis

16

PARAMARIBO, 31 mei – Suriname heeft door Brazilië aangeboden handelsvoordelen misgelopen door eigen besluiteloosheid. Dit meldt De West. Het voorgelegd Key Trade Pact van exportvoordelen is nooit ondertekend door de regering. Nu het ultimatum is verstreken, is het bedrijfsleven verontwaardigd en boos. Er bestaat nog een kans, maar succes is minder gegarandeerd.

Er zal namelijk onderhandeld moeten worden met alle vijf lidlanden van het regionale handelspact Mercosur. De regering bevestigt het Brazilaanse aanbod. “Echter is door omstandigheden de deadline niet gehaald”, stelt minister Lygia Kraag-Keteldijk van Buitenlandse Zaken in een brief aan het bedrijfsleven. De regering wordt nalatigheid verweten, die kansen en banen kost.

Hetzelfde dreigt te gebeuren in de rijstsector. Brazilië heeft vorig jaar een concept-overeenkomst aangeboden voor rechtenvrije export van tienduizend ton rijst. Er wordt maar geen besluit genomen, waardoor de al veel geplaagde rijstsector nog meer dreigt weg te zakken. Volgens Kraag-Keteldijk is de ratificatieprocedure ingezet. Alleen de vertaling houdt nog wat op.

16 REACTIES

 1. blackamang
  suriname heeft echt gewoon een waardeloose regering het word echt tijd om deze domme mensen te verwijderen
 2. chalie
  `het komt mij niet onbekend voor,faal angst die besluiteloosheid de vrees om echte verantwoordelijkheid te dragen ook al weet men dat het voordelige vruchten zal voort brengen in de toekomst,door de faalangst en vrees heeft krampachtigheid toe geslagen en heeft het zoveelste plan waar aan vele man uren besteed zijn om zeep geholpen.we moeten niet steeds opnieuw willen beginnen , maar afronden,het doel bereiken ,slagvaardigheid in plaats van faalangst.ik geef de hoop niet op voor suriname a sa go wan dei,ma meki a go hesi hesi,awinsi safri safri moro boen.no lasi pacentie ,afoe centie lasi ka ba.
 3. van Els
  En die noemt zich Surinamer(s).Het is te verwachten, er zijn figuren aan de top, niet om te regeren maar om zich te verrijken, het land leeg te plunderen en het volk uit te buiten door hun supermarkten vol te proppen met afgedankte en overtijdse levenswaren; begrijpelijk dat zo'n trade packt dat export voordelen biedt, bewust wordt genegeerd of over het hoofd wordt gezien omdat concurentie niet wordt geduld: niet waar sardjhoe?
 4. Haidy
  Van de Surinaamse regering is bekend dat ze graag interessant ouwehoeren in plaats van daadkrachtig op te treden. Hoe lang zal het nog duren voordat Suriname uit de sfeer komt van bananen republiek?
 5. Crying
  Hier snap ik nou niets van. Sardjoe,gaat om reis,Amofo gaat op reis,Santokie gaat op reis Kraag-Keteldijk gaat op reis en dannnnnnn lees je verder niets en dan ook niets wat,er uit de bus gekomen is ,conlussie:Ze gaan gewoon op familie bezoek,lekker goedkoop,van de centjes van het volk genieten. O Suriname, U bent verdoemd met zulke regeerders. Suriname loopt handelsvoordelen mis Suriname neemt gen hulp aan van Venezuela En wat dies al niet meer zei.
 6. Jessy
  Els, Ik snap jouw manier van redeneren niet. Hoe kan export (geld verdienen/geld binnen halen)concurentie nadelig werken. Volgens mij heb je handelsprincipes niet helemaal begrepen. Jouw enige interesse is gal spuwen. Je neemt daarbij niet eens de moeite om zaken goed te beredeneren. Jessy
 7. M.Fleur
  Suriname beschikt dus niet over vertalers of tolken om (volgens Kraag-Keteldijk) eea in het Portugees te kunnen vertalen. Hoeveel Brazilianen wonen er nou eigenlijk in Suriname ? Als de Suri's het niet kunnen zou een van hen ten minste in staat moeten zijn om deze diensten te kunnen verlenen, dacht ik ! Verder loopt Suriname veel meer fondsen mis omdat men gewoon de kennis en mensen ontbeert die deze zaken zouden kunnen realiseren. Verdragen tussen Suriname en bv de EU, ACP, Lome(akkoorden) etc. worden onvoldoende tot helemaal niet benut, waardoor men steeds moet bedelen wanneer de nood hoog is. Al die randfiguren die tot zgn staffunctionarissen op de verschillende ministeries worden gebombardeerd weten van toeten nog blazen. Ik las bv gisteren dat de vrouw van Brunswijk waarschijnlijk tot President Commissaris van Telesur benoemd zal worden ! Het is zeer triest maar het volk zegt of doet niets dus, hoeven wij ons nog minder druk te maken.
 8. Bhosarcaper
  wat Fleur waar heb je dat gelezen? De Vrouw van Ronnie Brunswijk waarschijnlijk tot President Commissaris van Telesur benoemd zal worden. Ik ben benieuwd naar haar geschoolde competenties. Waar ik echt naar benieuwd ben is naar de CV van Prof. Mr. DR. Ronnie Brunswijk? Misschien een verzoek aan waterkant of ze deze op de website willen plaatsen. Ik hoor nader. Met vriendelijke groet, Bhosarcaper (boskapper)
 9. Crying
  hahahahahahahaha Welke van de vrouwen baja,want geen van ze maakt 1 hele. En nu wordt echt huilen vor me. Maar ff serieus,als dat zo is, over die vrouw van Brunswijk,jeetje dan is het hek van de dam. Geen wonder dat alles verdoemd is te mislukken in Suriname .
 10. M.Fleur
  Check het Dagblad Suriname van gisteren (30.05.2006). www.dbsuriname.com -> archief -> datum -> Coalitietop over invulling ambassadeposten.
 11. hy
  Die vrouw van brunsje die pc van Telesur wordt.... het is die ene met die zware stem en die baard die ze (hij) scheert.... Maar dit is Suriname nou eenmaal. Zolang er geen njang te maken is voor die regeerders gaat er niets gebeuren. Geen open sky zolang geen 1 milj dollar wordt gestort op Vene en zijn kloten hun rekening in Zwitersland. Ik ga rustig maar met mijn familie naar de Dominican Republic...
 12. snekie -tere
  Dats heel erg jammer. Van Suri wordt er een bakba winkrie gemaakt. Het is opvallen dat een minister van buitenlandse zaken niet weet verschillende talen te praten en te schrijven.Om vertalers in te huren kost het de staat een hoop geld.Dus je kunt het duidelijk zien dat er geen juiste personen op de juiste plaatsen terechtkomen.Wat doe die vrouw van Brunsie op de Post van President commisaris.Gaat ze alleen haar duim plaatsen op de stukken die afgetekend moeten worden. Want ik denk niet dat ze een behoorlijke cv heeft. Die heeft al jaren in het binnenland gewoond waar geen onderwijs is. Dus middelbare scholen heb je niet,waar komt dan de universiteit vandaan. ik snap Baas Vene niet wat hij doet als President.Bouterse moet vervolgd worden terwijl Brunsie die zoveel bankroven en verkrachtingen heeft verricht in de assamblee gaat zitten. Is echt huilen voor Suriname. Het volkt slaapt terwijl men van alle kanten afgenomen wordt. Duidelijk zich verrijken en verder niets. Ik geloof niet dat je door te importeren het land gaat opbouwen. Men moet beter naar de westerse landen gaan kijken wat die gasten doen om orders binnen te halen.Bush sluit accoord met china om handel te drijven.Maak eens je ogen open wat er gebeurd in de wereld. Surinamers denk goed wat er gebeurd in het land.
 13. Crying
  Ai mi gado,als dat zo is, dat de fam.Brunswijk posten gaan bekleden waar ze geen ballen verstand van hebben,dan is Vene de grootste LOOSER allertijden. Maar tja dat zijn immers de gang van zaken in Suriname,DOMBO`S gaan voor Intellektuelen. Bedankt voor je tip Fleur.
 14. van Els
  Sorry Jessy, ik snap dat je het nooit zal snappen ff uitleg; met zulke wantoestanden gaat Suriname met de rug hard vooruit en als je het nou niet begrijpt!
 15. Jessy
  Concreet zijn Els, concreet zijn. welke wantoestanden. Heb je je wel echt verdiept in waar men in Suriname mee bezig is. Ik geef toe dat het verwaarlozen van mogelijkheden niet goed te praten valt. Maar laat dat op zichzelf staan. Om vervolgens de gehele Surinaamse regering voor vies en vuil uit te maken getuigd van weinig inbeeldingskracht. Vergis je niet. Ik ben een erg critische Surinamer. Ik ben echter wel verstandig genoeg om zaken op zich te beoordelen. Vaak worden ook goede dingen gedaan. Ik merk jammer genoeg steeds weer, getuige de diverse reacties hier, dat Surinamers vaak een negatieve instelling hebben en vanuit die negatieve instelling zich het recht toebedelen om maar wat uit te kraaien zonder zich ter dege te orienteren/verdiepen. Het jammere van zo'n instelling is, dat je niet leert. Dus eerlijk critisch zijn, commentaar geven op die zaken die commentaar verdienen, en niet meer. Jessy
 16. Migado-obrigado
  Snekie-tere je hebt verdomd gelijk in suriname wordt met 2 maten gemeten. Al die berovingen, verkrachtingen, moorden zie recent moengo worden oogluikend toegestaan door Venetiaan waarom omdat hij zelf een djuka is en denk je dat hij zijn soortgenoten laat oppakken en berechten no way. Het interesseet hem geen fuck, maar 1 misdrijf tegen djukas het hele land komt in opstand. Dit is een verkapte genocide. Hoop spoedig op een oprechte president die naar iedereen kijkt en niet alleen naar egen soort en dat gerechtigheid zal zegevieren. Respect voor allen migado-obrigado