dinsdag, mei 28, 2024
HomeNieuws uit SurinameAlleen het weer en hygiëne nog zorg in rampgebied

Alleen het weer en hygiëne nog zorg in rampgebied

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 30 mei – Alleen het weer en de hygiëne baren de regering nog zorgen in het rampgebied. Dit is aangegeven tijdens een bijeenkomst van regeringsfunctionarissen en het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing, NCCR. De meest dringende zorgpunten zijn kundig opgelost, dankzij de inzet van vooral het NCCR zelf.

De regering deelt dan ook de tevredenheid van internationale organisaties. Die hebben eerder blijk gegeven van waardering voor het werk van het NCCR, dat zijn vuurdoop heeft beleefd. Juist door het gebrek aan ervaring, is de kundigheid opmerkelijk waarmee de verstrekking van noodhulp is gecoördineerd. Een zorgpunt nu is het zware regenweer, dat vooral het goederentransport bemoeilijkt.

Toegangswegen zijn moeilijk begaanbaar. Desondanks wordt de hulp gestaag voortgezet. Er zijn al ruim 22.000 voedselpakketten gedistribueerd. Het waterpeil in rivieren is hier en daar gestegen, maar een echt zorgpunt is dit niet. De meeste scholen zijn weer actief en medische zorg is weer volop beschikbaar. Het NCCR begint aan afbouwen te denken, nu de fase van wederopbouw aanbreekt.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

2 REACTIES
 1. Van den beginne is gesteld waarom Suriname zo weinig gevarieerde tv-beelden laat zien over de breed uitgemeten overstroming. De helicopters gingen af en aan en toch produceerde men weinig beelden. Uiteindelijk kwamen er beelden en zag je inderdaad weinig dat op een ramp moest lijken in de vorm van ongekende omvang. Een combinatie van zware regen en buiten de oevers getreden rivieren maakt dat lager gelegen delen inderdaad onderwater lopen. De surinaamse regering is dit soort beelden toch niet ongewoon want dat zie je 2-3 keer per jaar in de binnenstad en omstreken. Regeringen komen en gaan maar het probleem van het onder water lopen blijft bestaan. Alleen zichtbaar worden wegen gelapt of gemaakt en tot overmaat van wanbeleid worden zware terreinwagens tot de markt toegelaten om deze weer kapot te maken en hoeft er ook geen wegenbelasting te worden betaald als gevolg van een politieke campagne.
  Vast staat dat de overstroming niet prettig is geweest voor de binnenlandbewoners en alle complicaties ervan zijn uiteraard voor rekening van de regering. Zelfs zonder buitenlandse hulp op basis van medelijdenheid was het de surinaamse regering wel gelukt om zich uit deze situatie te halen. De geboden hulp was indien nu blijkt dat het niet met eigen bestaande middelen te redden was geweest maar door het inhuren / inkopen uit het buitenland dan moet dit in het evacuatieplan worden opgenomen. Is direkt de hand uitsteken van een soevereine staat dat wel waard terwijl men gelooft in eigen kunnen en eigen middelen? De regering en hulp van eigen bedrijfsleven en eigen inwoners moet op zijn waarde en effectiviteit worden beoordeeld, dezer voor de toekomst.
  Op grond waarvan heeft de regering zo vroeg geroepen dat er 4-5 miljoen euros nodig waren? Waarom heeft men de extra hulp van Trinidad naast zich neergelegd voor meer vaten benzine? Waarom is men boos dat aangeboden geld niet via de VN of Rode Kruis mocht lopen? Waaruit blijkt dat men niks anders nodig had dan alleen geld want wat is er met fysiek geld gebeurd?
  De titel van dit stuk is dusdanig omdat moet worden afgevraagd als de regering niet in een vroeg stadium duidelijk was geworden dat het enorm heeft overdreven. Blijkbaar was het hun duidelijk want misschien daarom is verdere steun van Trinidad niet geaccepteerd.
  Zie nu de recente natuurramp van Indonesie met 20.000 gewonden, 200.000 daklozen, 4000 doden en dan een kostenberaming van 8 miljoen euros. De gene voor Nederland is dat het voor deze ramp exact hetzelfde bedrag van 1 miljoen euro die voor Suriname was geboden nu dit ook stelt voor Indonesie?? Dit raakt kant noch wal. Nederland moet per direkt de steun aan Indonesie opvoeren wil het een beetje serieus worden genomen in humanitaire hulpverlening.
  Suriname hoort nu te tonen dat het geld inderdaad de mensen van het binenland toekomt. Dus er moeten echt woningen komen en geen hutten ook al zijn die nu weer te bewonen want per slot van rekening is het geld opgehaald om infrastruktuur van de bewoners te herstellen. Dit is het doel van het geld en verdere opbouw, sanitaire complicaties, bestrijding malaria, wegenbouw en bereikbaarheid van de gebieden dat is voor rekening van de Surinaamse regering. Regering breng u zelf en het bedrijsleven niet verder in verlegenheid door te mekkkeren dit niet te kunnen ophoesten, de staatskas kan dat en het bedrijfsleven heeft bewezen voldoende te kunnen doen als het erop aankomt om wat te doen voor haar burgers.
  Het surinaams volk wordt gevraagd om hier toezicht op te houden dat dit echt gebeurd en dat de bewoners wat geld krijgen om hun huisraad weer op niveau te brengen. Het opgehaalde komt hun toe, of was Doekoe gi Sranang meer bedoeld als Doekoe voor de Surinaamse regering???


  Maak melding
 2. Hein,
  Ik vind dat u het heel netjes heeft onderbouwd en weerlegd heel erg professioneel gedaan knap hoor. Wil wel een belangrijk punt benadrukken en dat is dat er ook aan de mensen in Commewijne, Nickerie en saramacca gedacht moeten worden. Zoals u weet zijn heel veel mensen brodeloos geworden maar door gebrek aan aandacht door de overheid zijn deze mensen aan hun lot overgelaten.
  Zie Surland geen sociaalplan geen inzamelingsacties enz. Zie de slachtoffers van roofmoorden, verkrachtingen enz. ook geen slachtofferhulp niet niente nada.
  Dit leidt tot rechtsongelijkheid en is funest voor de samenleving.
  M. V. G.

  oprecht


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES