Vergaarbak voor probleemkinderen

6

Door Clark Accord – “Vertel me nou eens eerlijk, heb je ooit een advertentie in de krant gezien waar er wordt gevraagd naar iemand met een VMBO diploma?” Riep mijn nicht Shirley terwijl haar stemgeluid een paar octaven omhoog ging. “Ik in ieder geval niet. Daarom mek’ mi tek’ neti mek’ dey, heb ik me de benen uit het lijf gelopen zodat Marvin er niet heen hoefde. Ik ken mijn kind en ik weet wat hij waard is. Daarom laat ik geen enkel school me vertellen dat hij niet naar het Gymnasium kan. Nu zit hij in de tweede klas van het Spinoza lyceum en zijn cijfers liegen er niet om.
Begrijp me niet verkeerd hoor VMBO scholen zijn niet gebouwd voor ratten en kakkerlakken, maar ook niet alleen voor Fatima, Achmed, Latifa en Stanley. Als je het mij vraagt weten heel veel ouders niet eens dat VMBO een samenvoeging van de huishoudschool het vroegere LTS en de Mavo is. Begrijp me niet verkeerd. Er is niets mis met een opleiding dat klaar stoomt voor een bepaalde beroepsrichting als dat een bewuste keuze is. Maar wel als daar relatief veel kinderen van buitenlandse afkomst of kinderen uit een lagere sociale klasse op terecht komen. Havo of VWO leerlingen hebben meer carrière kansen en meer tijd om een richting te bepalen.
Daarom wil ik mijn kind niet op een VMBO school. Als moeder wil je het beste voor je kind. En ik vraag me af in hoeverre zo een cito toets rekening houdt met buitenlandse kinderen? Hoe komt het dat er anders zoveel buitenlandse kinderen en Nederlandse kinderen uit achterstands wijken op het VMBO zitten?
Dat kan niet alleen maar de schuld van het onderwijs systeem zijn. Ouders zouden zich meer moeten interesseren voor de school carrière van hun kind. Achter het argument dat ouders uit landen komen waar de school een autoriteit is en de verantwoordelijkheid van vader en moeder bij de voordeur van de school ophoudt, kunnen in ieder geval Surinaamse ouders zich niet verschuilen. In Suriname worden ouders wel degelijk door de school bij de leerprestaties van hun kind betrokken. Verder hebben de meeste Surinaamse ouders van mijn leeftijd hun scholing hier gehad. Zwarte en witte scholen bestonden er toen nog niet. We zaten op scholen waar je als zwarte leerling ver in de minderheid was, deden mee aan sport en gingen mee op schoolreisjes. Het onderwijs was er toen nog niet zo op achteruit gegaan. Het kwam niet zo vaak voor dat ouders hun kinderen van school moesten halen omdat de leerkracht ziek was. Het onderwijs was toen beter was en daar zijn wij net als de doorsnee Nederlandse ouder – met schoolgaande kinderen van nu – het product van. De betrokkenheid bij de schoolprestaties van onze kinderen zou daarom niet anders hoeven te zijn dan dat van hen.” Voor een kort moment onderbrak Shirley haar monoloog om even op adem te komen.
“Ouders zouden zich minder klakkeloos moeten neerleggen bij het feit dat hun kinderen naar VMBO scholen worden gestuurd.” Vervolgde ze haar betoog. “Beroepsonderwijs is geen slechte zaak. Maar het VMBO is te veel verworden tot een vergaarbak van probleemkinderen.
Het is geen afspiegeling van de maatschappij en te veel de oplossing voor het problematiek van leerlingen met een islamitische achtergrond en daar wordt de rest van de leerlingen in mee gesleurd. Vind je het gek dat er voor die scholen amper gemotiveerde leerkrachten te vinden zijn”

Clark Accord

Bekijk ook:

6 REACTIES

 1. Helemaal gelijk, ik was helaas, ook dupe van advies van cito (vage) toets, medestudentn kregen advies havo en hoger, zijn niks van ze terecht gekomen, en ik maar zielige ‘allochtone’ mavo, maar heb toch HBO afgemaak. op eigen kracht, wel met beetje vertraging. 😛

  Dus ja klopt, luister niet alleen naar de adviezen, sta ook erachter, weet dat kinderen beter kunnen performen indien omgeving (ouders, vrienden, familie) er achter staan.


  Maak melding

 2. Slaat de spijker op de kop!

  Allochtonen laten nog veels te vaak hun kinderen naar de VMBO sturen! Zelf heb ik dat ook meegemaakt toen ik net naar de derde mulo ging en naar nederland kwam.

  Ik hoop dat dit de slapenden onder ons wakker schud. Laat je kinderen niet denken dat ze niet net zo slim zijn als al hun andere klasgenoten die de zelfde cijfers als hen haalden.

  Gelukkig heb ik zelf op eigen kracht besloten dat ik niet op de mavo zou blijven. ze hadden geen andere keus dan mij te laten gaan aangezien ik alleen maar 10en haalde in de klas, dankzij het onderwijs dat ik in Suriname had genoten! Nog 1 maand en ik heb mijn BBA.

  Groetjes van een meisje van 21


  Maak melding

 3. Heb zelf kinderen die naar de vmbo zijn “gestuurd”, met het smoesje we moeten ze niet teveel belasten. Tot en met vandaag heb ik er spijt van dat ik het advies heb opgevolgd. Ik heb mijn kind laten testen, omdat ik aan het advies twijfelde. Het resultaat was,IQ boven het gemiddelde. De Arcus, jammer, jammer en jammer.

  Henry


  Maak melding

 4. Anno 2006 gebeurt het nog steeds. Mijn dochter heeft 39 punten gescoord voor haar citotoets. (Voor een havo-advies is een score tussen 35 en 40 punten vereist). Zij kreeg toch een VMBO-advies van een docent die haar pas twee maanden les had gegeven in groep 8. Wij, de ouders, hebben haar ondanks het advies toch ingeschreven op het havo. Ze is aangenomen door deze school, maar als dat niet het geval was geweest hadden wij er zeker een zaak van gemaakt.


  Maak melding

 5. Mijn zoon is duidelijk geen havo/vwo type. Dat zou ik hem ook niet aandoen. Maar hij heeft wel een drive, ik hoef hem niet te sturen om zijn huiswerk te maken hij heeft zijn eigen programma gemaakt en daar houdt hij zich strikt aan. Ik vind het geweldig zoals hij het doet op het vmbo, maar helaas heeft hij ook een stel niets nutten in die klas die hem het leven zuur maken. “studje”wordt hij genoemd. Maar toch zet hij zich daarover heen en gaat zijn eigen weg. In het eerste jaar het hij een vriendje waarmee hij optrok, die jongen deed het de 2 eerste kwartalen voortreffelijk maar hij heeft zich laten meeslepen door de druk van de rest. Zijn moeder zit met de handen in het haar. Ze kan het niet alleen en zijn vader is te beroerd om een handje met de opvoeding te helpen dus glijdt hij langzaam aan de opleiding af. Inmiddels gaat hij naar vmbo kader en het zal me niets verbazen als hij de basis ook bereikt of misschien de school vroegtijdig verlaat. Jammer, want het is een leuke knul.
  Mijn conclussie is nu dus dat het vmbo is voor kinderen die sterk in hun schoenen staan en niet open staan voor invloeden en meningen van anderen en aangezien dat op dit moment niet zo is, is voor mij het vmbo een volslagen mislukt idee.
  Kunt u mij zeggen tijdens welke periode en wie de bedenkers en de voorstanders waren van dit schooltype? daar ben ik echt benieuwd naar.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.