Brons voor ‘Surinaamse’ judoka’s

4

De Surinaamse Nederlander Guillaume Elmont heeft afgelopen weekend bij de Europese titelstrijd judo in het Finse Tampere brons gewonnen in de klasse tot 81 kg. In de strijd om de derde plaats versloeg hij Alain Schmitt uit Frankrijk. Het is de eerste keer dat hij, wereldkampioen in zijn categorie, op een EK een medaille wint. Zijn collega Bryan van Dijk, eveneens van Surinaamse afkomst, heeft op de EK in het Finse Tampere ook een bronzen medaille gewonnen. De Hilversummer die uitkomt voor Theo Meijer Sport uit Leusden bewees daarmee het Europese niveau aan te kunnen.

De Volkskrant besteedde afgelopen week aandacht aan de beide sporters. In een artikel gaven Elmount en Van Dijk aan dat ze Suriname een hartstikke lekker land vinden, maar verder niets hebben met het land. Volgens de krant verloochenen ze hun Surinaamse afkomst niet, maar leggen er ook nooit de nadruk op. Polariseren is het laatste dat ze willen. Van Dijk voelt zich vooral ‘Nederlands’, Elmont ‘Amsterdams’.

Van een kabel, zoals bij Surinaamse voetballers het geval is, willen ze niets weten. Ze zijn niet als ‘die voetballers’, die het woord in het Nederlands elftal gebruikten om de bijzondere verwantschap tussen de Surinaamse spelers te typeren, zegt Van Dijk.


4 REACTIES

 1. een SurNed, dus suriname heeft niets te claimen, hij woont in nederland.
  als hij naar suriname wilt op vakantie, moet hij gewoon ook een visum aanvragen. Net als ik. ik ben niet welkom.


  Maak melding

 2. ach kom op!
  Dat zijn de consequenties van het nederlandse boekje accepteren he. Je kunt niet verwachten dat je vrij vrij Su binnen mag gaan, want Surinamers moeten ook visum aanvragen voor nederland.

  Ik ben blij voor die nederlandse judoka’s dat ze brons hebben. En vooral niet polariseren.


  Maak melding

 3. Booster heeft gelijk.
  waarom moeten SurNed een visum aanvragen?
  Geef de SurNed sporters een dubbel paspoort,dan kunnen ze voor Sur meedoen aan internationale wedstrijden


  Maak melding

 4. Ja toch een dubbele paspoort voor top sporters zou goed zijn want wie weet wint Su over een paar jaar de WK.

  Die mannen mogen ze voelen hoe ze zich willen totdat Nederlandse skinheads met hun judo gaan doen dan gaan ze zich Surinamer voelen.

  Maar wel leuk dat ze brons hebben gehaald,gefeliciteerd en nu hard trainen want de volgende moet het goud zijn hoor!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.