Waterpeil in rampgebied zal niet meer stijgen

7

PARAMARIBO, 27 mei – Het stijgen van het waterpeil in de rivieren van het binnenland is achter de rug. Dit zegt Cor Becker, hoofd van de Meteorologische Dienst. Ook voor de buurlanden Guyana en Frans-Guyana klaart het op. Er zal nog wel neerslag zijn, maar niet met de intensiteit van de laatste weken. Schuldvragen opwerpen of grootschalige voorzorg heeft zin.

De overstroming van woongebieden in het binnenland hoort eenvoudig bij het leven daar. “Water kan je niet tegenhouden. Als een gebied moet overstromen, zal het ook overstromen”, zegt Becker tegenover de Ware Tijd. De Marrons en Inheemsen beseffen dat als geen ander. Dichtbij de rivier wonen, heeft gevolgen. Het onderlopen van zoveel dorpen is hooguit een herinneringsmoment.

“Deze mensen hadden het kunnen voorzien. In de geschiedenis is het immers ook gebeurd”, aldus Becker. De schuld hoeft dus niet gezocht te worden bij goudwinning, kaalkap of global warming. Overigens is er de afgelopen jaren niet zo veel meer neerslag gevallen in vergelijking met de afgelopen jaren. Hooguit was de neerslagperiode te kort en kon de grond het allemaal niet verwerken.


7 REACTIES

 1. “GEEN OVERSTROMENDE RIVIEREN MEER” !? , De orkaanzeisoen is net begonnen ! Een paar serieuse storingen over midden-Suriname , die overzee vanuit centraal-west-Africa genoeg vochtigheid boven zee hebben opgenomen en het is weer gebeurd.

  Dus meneer de meteoloog ,welke feiten/gegevens onderbouwen uw hypotese/voorspelling ?

  M.v.g.


  Maak melding

 2. Dit is jammer wat er gebeurd is maar deels is er altijd al geleefd met het vermoeden dat het nooit zal gebeuren net als in de stad met name de verschillende plekken waar het bij extreme regenval altijd weer onderloopt en dat nemen wij maar voor lief want het zij zo terwijl er oplossingen zijn maar geld kosten, waar om zij er nooit wegen naar die gebieden gelegd daar valt niets te halen want het zijn maar Bosnegers en Indianen.
  Vr.groet
  OssieB


  Maak melding

 3. deze man is een prof. in de meteorlogie.

  Hoe kan de overstroming niks te maken hebben met de global-warm.Het is een feit dat rivieren buiten hun oevers gaan treden als gevolg van te veel regenval.Die moeten al het wateropvangen van de hogere gebieden.
  Waarom zeg deze baas niks over de stuwstam van de suriname rivier die een bepaald hoeveelheid water per tijdseenheid door laat voor de turbines voor het opwekken van energie.Deze doorstroming moet vrijwel constant blijven.Dus meer kan hij niet doorlaten.Was de stuwdam niet dan zou Parbo voor een deel onderwater liggen.Het is niks anders dan een ophoping van water die voor de overstroming heeft gezorgd.

  Dus meneer de meter-loog neerslag heeft wel te maken met global-warm,want daardoor wordt het hele systeem van het natuur ontwricht.

  Beter orienteren,verhoogt vakkennis en overtuiging!

  groeten van Snekie!!!!!!


  Maak melding

 4. Ik hoop dat deze overstroming leidt tot bezinning over hoe met het woud in Sur omgegaan moet worden.

  Hopelijk hebben de idiote politici begrepen dat de leegroof contract met Cambior tot ernstige milieuproblemen kan leiden.

  Ook de wilde goudzoekers moeten aangepakt worden, hetgeen betekent dat de de militaren een snelle interventie squadron krijgen en uitgerust worden met de nodige middelen.

  Als deze weg niet bewandeld wordt kunnen ze in de toekomst alleen maat bedelen.

  Conclusie;
  weg regenwoud betekent:
  geen natuurlijke hulpbron
  veel natuurgeweld
  geen toerisme
  de wereld zal niet willen helpen en de
  idiote leiders hebben dan ook niets opgebouwd.


  Maak melding

 5. Als het hoofd van de metreologische dienst zulke onzin uitkraamt dan kan hij beter een andere job zoeken. Hetgeen in het binnenland is gebeurt is niet normaal en heeft wel te maken met de houtkap , niet noodzakelijk in Suriname maar ook de houtkap en de ontbossing van het amazone woud in Brazilie moet bekeken worden. Het is duidelijk dat door al deze factoren de atmosfeer verstoord raakt en dat er dan inderdaad grotere concentraties neerslag kunnen optreden in een bepaald gebied.De goudwinning die vaak zorgt voor verandering en dichtslibben van rivierlopen heeft ook zijn nevaste invloed op de afvoer van water. Een voorbeeld daarvan is de Marowijne rivier. Wakker worden meneer metreoloog.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.