maandag, mei 27, 2024
HomeNieuws uit SurinameCaribisch gebied groter thuis van de Surinamer

Caribisch gebied groter thuis van de Surinamer

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 25 mei – Het Caribisch gebied zal uiteindelijk het grotere thuis moeten worden van de Surinamer. Dit zegt Edwin Carrington, secertaris-generaal van de Caribische Gemeenschap, Caricom. Met alle integratieprocessen die op gang zijn gebracht, is de tijd niet ver meer dat Surinamers zullen zeggen: “Ik ga naar huis” en dan ergens op Jamaica of St. Lucia bedoelen.

Dat maakt ze niet minder Surinamer. “Wel meer Caribbean”, zei Carrington aan het eind van zijn tweedaags werkbezoek. Hij is met overheid en bedrijfsleven de stand van zaken nagegaan voor wat Suriname’s integratie betreft. Met het vrije personenverkeer gaat het steeds meer de goede kant op. Binnenkort worden nog twee typen werkers toegevoegd aan het rijtje dat zich vrij mag vestigen.

Onderwijzers en verpleegkundigen zijn nu aan de beurt. De basisdocumenten worden nu voorbereid. Carrington zegt tevreden te zijn over de vorderingen. Hij zal de bezorgdheid van het bedrijfsleven meenemen. Volgens de ondernemers worden zij te veel buiten de voorbereidingen voor de gemeenschappelijke markt gelaten. Regering en Caricom moeten een andere koers zien te varen.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

7 REACTIES
 1. sur krijgt een beter aansluiting met andere landen , omdat de engelse taal in de toekomst de voertaal wordt ; ned taal gebruiken zal achteruitgang betekenen ..


  Maak melding
 2. Het Nederlands zal altijd de officiele voertaal blijven in Suriname.
  Surinamers die geloven dat het engels de voertaal in de toekomst wordt van Suriname zijn dromers en leven buiten de werkelijkheid.
  Deze discussie zou nu al moeten zijn beeindigd toen Suriname lid werd van de Nederlandse Taalunie.
  Toch zijn er nog Suri’s die met waanideeen rondlopen dat het engels de voertaal in de toekomst wordt.
  Het zijn juist deze Suri’s die zich continu uiten in het Nederlands, lachwekkend.

  Suriname doet er beter aan naast de Officiele landstaal Nederlands, het Sranan Tongo tot Nationale taal te verheffen.
  Surinamers moeten ook afstappen van het minderwaardigheids complex die men zichzelf aan heeft laten maken omtrendt het Sranan Tongo.
  Alle maatregelen van vroeger ten spijt ook die van de Nederlanders maar het Sranan Tongo is een springlevende taal en bezig aan een opmars.
  Deze taal wordt door meer dan 90% begrepen en gebezigd ook door hen die dit vroeger ingestampt kregen.

  Dit is de realiteit, helaas wordt het moederland geleid door zakkenvullers & praatloze nietsnutters die zeiken op Nederland maar altijd hulp en geld krijgen uit Nederland, medische verzorging krijgen in Nederland, op vakantie gaan in Nederland en sterven in Nederland en niet door visionairen als Singapore, da’s ons verlies.

  Er zou tevens een nationale Sranan Tongo taal instituut moeten worden opgericht die het Sranan Tongo beschermt en ontwikkeld.

  Ik zal nog 1 keer zeggen wat allang bekend is in de rest van de wereld maar bij sommige hardhoofd Suri’s van het eiland Suriname nog niet.
  Taal is de bescherming van je cultuur en identiteit, zonder deze ben je niets.
  kijk naar de Koerden, Indo’s, Sorben, Lappen enz enz.
  Ontwikkelen is goed maar wat valt er te ontwikkelen als je geen land heb.

  gelukkig is degene die zichzelf Surinamer kan noemen.

  moishi


  Maak melding
 3. Dus als de surned wil emigreren is het niet meer beperkt tot suriname maar het heel caraibisch gebied. En daar heeft men in suriname niks over te vertellen.
  Dus surneds eindelijk naar de tropen om te wonen en te werken. Ze zullen ons in Jamaica en St. Lucia zeker met open armen ontvangen omdat we kwaliteit meenemen. Deze landen zijn niet in zichzelf gekeerd maar denken globaliserend, iets waar ze in suriname een puntje aan kunnen zuigen. Ook zijn deze landen uitemate geschikt voor penionadas. Dat doen yankees en dat doen engelsen, dus waarom ook geen surneds. Heb ik teminste iets voor het uitzoeken aangezien ik met vervroegd pensioen wens te gaan


  Maak melding
 4. Uiteindelijk moet elke caraibische inwoner vrij kunnen wonen en werken in elk van de landen.
  goede voor de economie, goed voor het individu, goed voor de gemeenschap.

  we moeten nu eens ophouden met protectonisch gedrag van Overheden.


  Maak melding
 5. liever engels dan sranangtongo, want engels is een wereldtaal. bij sranangtongo voel ik niet dat het een onderdeel is van mijn cultuur of indentiteit. maar voor mij mag het ingevoerd worden want mijn gezin word er toch niet door getroffen.


  Maak melding
 6. Moishi taal is de bescherming van je cultuur en indentiteit daar ben ik het helemaal met je eens.
  Maar dan moet men alle talen in surianame preserveren. Immers de diversiteit van suriname maakt ons land toch zo mooi.
  kromatin, indiaans, javaans,surinams,sanskrit urdu. Laten we aub het sranang tongo nooit tot de officiele taal van suriname maken.
  En laten we aub het nederlands als officiele altijd blijven behouden.

  crobia

  crobia


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES