dinsdag, mei 21, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidHoog Aids-cijfer vrouwen emotioneel probleem

Hoog Aids-cijfer vrouwen emotioneel probleem

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 24 mei – Het hoge Aids-cijfers onder vrouwen tussen 15 en 24 jaar is vooral een emotioneel probleem. Dit stelt de stichting Mamio Namen Project, die zich onder meer richt op voorlichting. Aan het laatste is het niet gelegen. Dat relatief meer vrouwen dan mannen besmet raken in dezelfde leeftijdsgroep, komt vooral door emotionele keuzen van de dames zelf.

Maar al te vaak wordt toegegeven aan het beroep om zonder condoom te vrijen. “Het blijkt dat jonge vrouwen, om welke reden dan ook, geen ‘nee’ durven zeggen”, zegt Martin Kolom, coördinator van Mamio Namen Project, tegenover Dagblad Suriname. Veel vrouwen zeggen vooral in nieuwe relaties moeite te hebben om aan te dringen op condoomgebruik als dit geweigerd wordt.

Vooral jongere vrouwen geloven maar al vaak dat de prins op het witte paard echt bestaat, dat hun relatie niet anders dan blijvend kan zijn. De overgave is volledig, veelal zonder dat de geschiedenis van de partner echt bekend is. Ook ouders worden verantwoordelijk gehouden. Zij mogen best wat meer openheid aan de dag leggen, als het aankomt op het bespreken van seksualiteit.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

11 REACTIES
 1. Triest hoor!
  Helaas lopen er nog veel meisjes rond die denken dat hun vriend bij hen gaat blijven als ze alles voor hen doen. Ik kan niet begrijpen dat iemand een relatie belangrijker vind dat diens eigen gezondheid.

  Ouders, instanties, scholen en de regering moeten maar beginnen met het goed onderwijzen van deze jongeren in seksualiteit. Helaas kun je mensen niet dwingen condooms te gebruiken, maar proberen hen te overtuigen is altijd beter dan (bijna) niets doen.


  Maak melding
 2. Wat een naief gedoe , als je het echt op classieke wijze wil doen gewoon effe een soa(incl.gamilia) test doen. Als de relatie stand houd na 6 mnd. weer testen i.v.b. met incubatie periode.
  Het beste vind ik geen sex voor het huwlijk ,6 mnd. voor – en vlak voor het huwlijk laten testen .(zullen partners ook meer respect voor elkaar hebben)

  Ongenezelijke ziektes (o.a. aids) worden ook aangehaald in de ‘bijbel’, dus is een straf voor ‘hoererij’ , dat ook de noemer is van sex voor het huwlijk .


  Maak melding
 3. Veilig sex propageren en voorlichten begin bij de scholen. Geen condoom geen sex.
  Men moet de gevolgen van aids en andere ziekten ook in beeld brengen, documentaire films van aidslijders vertonen.


  Maak melding
 4. Tja ben pas terug uit Suri en ik schrik dus niet van zulke dingen. No hard feelings maar die mensen daar hebben een heel ander mentaliteit. Voor sommige meiden kan daar niets snel genoeg gaan. Jongens daar ehmm zijn cker ook niet achter. Op elk hoek bieden ze zichzelf wel aan. Ik denk vooral dat armoede hierbij een rol speelt. Heb gemerkt dat heel wat vriendjes daar zowat voor hun vriendinnetje zorgen dus tja als die meiden dan het gevoel hebben dat ze hen gaan verliezen om een condoom tja dan laten ze die condoom vallen voor alle andere financiele steun die ze kunnen krijgen. Velen kijken eerder naar ´geld hebben´ dan hun gezondheid. Wat het meest opviel is dat mensen in Suri vooral groot willen leven. Hebben ze het of niet, anderen moeten kunnen zien dat ze meegaan. En tja om mee met de stroom te kunnen heb je geld nodig, met alle gevolgen van dien. Ga geen mensen zitten oordelen maar ze hebben daar een heel ander styl van leven. Is niet dat ze niet genoeg voorlichtingen daar krijgen!!!


  Maak melding
 5. Waarom druk maken om andermans verkeerd gedrag; er is genoeg voorlichtig aanwezig, dus als je eigenwijs wilt zijn, dan ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen daden en de verantwoordelijkheid die men draagt naar je mede-mens.
  voorlichting bestaat sinds 1985 over aids, dus 21 jaar geleden kon men al op de hoogte stellen van de kwalijke gevolgen van sex zonder condoom. maar stoer doenerij, bepaald je eigen leven op het spel te zetten..


  Maak melding
 6. genoeg voorlichting hoef geen goede voorlichting te zijn ,documentaires ver- tonen over de gevolgen van bandeloze seks (seks voor het huwelijk),soa’s , aids en wat er nog meer bij komt kijken zou meer indruk maken op de gemeenschap, en tegerlijker tijd het sociaal probleem van de kwetsbare groep analyseren en ook daarmee aan de slag gaan.want voorlichting over veilig vrijen is goed, maar hoe verder met een honger en naakt gevoel en drang naar geborgenheid?


  Maak melding
 7. Het gebruik van condooms moet ge- socialiseerd worden.

  Het moet gewoon geaccepteerd worden dat ook in het huwelijk op sommige dagen met condoom gevreën moet worden. Op scholen moet dit vooral aan jongere pubers uitgelegd worden dat vóór het huwelijk eigenlijk altijd , noodzakelijkerwijs een condoom toegepast moet worden.

  Voor het tegengaan van soa´s danwel tegen het oplopen van aids , maar in de 1e plaats tegen zwangerschap. Hoe dom en naief denkt de jeugd van tegenbwoordig. Spelen met de eigenb gezondheid.

  Is het misschien datmen dan méér aandacht krijgt. Of dat men dan in een bepaald groep zal gaan behoren datStichting Faja Lobi meer aandacht aan hen zal geven ???

  ar Torie….groet,……


  Maak melding
 8. Het is heel makelijk om je bloot te geven voor geld. Ze zijn te lui om te werken en leven boven hun grenzen. Vind je het gek dat er zoveel geslachtsziektes voorkomen? Dat geld voor mannen en vrouwen. Ik heb gezien hoe zij daar leven, veel uit, casino, dure drankjes, mooie kleding. En werken, ho maar. Vaak hebben ze geen vaste baan, waar betalen ze dat alles van??
  Dus mensen, wees tevreden met wat je hebt. En wij hebben veel, kijk maar om je heen.
  Groetjes Doemaar


  Maak melding
 9. Mischien is het beter om constant campanjes te voeren met een agressieve mannier van optreden tegen deze verschrikkelijke ziekte. En de ouders die vaak maar een beperkte kennis hebben over deze ziekte hebben ook nogmaals in lichten dan wel voorlichten zodat deze het weer mee kunnen nemen richting de neefjes en nichtjes b v .
  Men moet denk ik ook meer gaan promoten op plekken waar jongeren vaak komen, lees disco,bios,ext.
  Ik ben mel en ik hoop echt dat dat land waar ik zoo van hou niet verpest gaat worden door die verschrikkelijke ziekte. Ik zal ook mijn steentje bijdragen en ik hoop een ieder ander ook. Maar wat we zeker niet moeten vergeten is dat het ook in Nederland voor komt. help mekaar en vooral je zelf (weer a sang)


  Maak melding
 10. Ik denk dat het aidsproblematiek in het gedragspatroon van mensen zelf ligt.
  Tegenwoordig zie je tienermeisjes van ongeveer 10 jaar die al sexueelactief zijn, vroeger had je dat niet, of wel, maar in mindere mate.
  Sex wordt nu gezien als een eerste levensbehoefte,vb zoals je elke dag thee zou drinken,terwijl sex iets is dat gegeven is door God tussen een man en een vrouw.
  Het is een kamergeheim tussen man en vrouw.
  God had sex niet voor de uitverkoop geschapen, vandaar dat er tegenwoordig ondanks de vele voorlichtingen steeds meer mensen worden besmet.
  En sorry hoor,met alle respect voor de instanties die voorlichting geven:
  Aids zal niet verholpen worden zonder dat de mensen zelf gaan veranderen.
  Hoe meer voorlichting, hoe meer aids.
  A condoom kan boro wan lesi toe toch!!!
  EERST STOPPEN MET JAJO LIEBI EN DAN GAAT AIDS STOPPEN.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES