Tijdbomeffect cyanideopslag wordt niet uitgesloten

10

PARAMARIBO, 23 mei – De regering wil meer informatie over de wijze van cyanideopslag bij Rosebel Gold Mines. Dit meldt de Ware Tijd. In een brief aan de directie wordt om details gevraagd. Met het oog op de aanhoudende regens, wordt gevreesd voor calamiteiten. Bassins met chemisch materiaal zouden kunnen overlopen en mens en natuur kunnen vergiftigen.

Volgens het bedrijf is de vrees ongegrond. “De cyanide is opgeslagen in waterdichte containers en bij eventuele overstroming kunnen ze zelfs gaan drijven zonder open te gaan. Verder zijn gevaarlijke stoffen op goede hoogte opgeslagen en de kans op overstroming daar is vrijwel nihil”, zegt woordvoerder Roy van Aerde. Toch zal de regering binnenkort geïnformeerd worden.

Van Aerde zegt dat de opslag van cyanide plaatsvindt volgens internationale standaarden.
Parlementariër August Bado van coalitiepartner A Combinatie wil dat de regering aandringt op de informatie. Hij vreest wel voor het overlopen van de bassins, waardoor omliggende rivieren en kreken in het district Brokopondo vervuild kunnen raken. Vorig jaar is een opslagtak al lek geraakt.


10 REACTIES

 1. Wat voor poppenkast spelletje is dit van de Suri overheid. Gaat men per brief om uitleg vragen naar zulke belangrijke informatie ?
  Men moet gewoon een stel milieu ambtenaren die kennis hebben van zaken met onbeperkte bevoegdheden (voor wat betreft de te inspecteren objecten) op deze kerels afsturen. Weigert men deze lieden toe te laten dan worden alle vergunningen per direct ingetrokken.
  Denk je dat bv een Surinaams bedrijf dit soort van geintjes (vooral wat betreft het milieu) ook in Canada zou mogen uithalen !

  Is er al een rampenplan van zowel Rosebel alsook van Paramaribo, indien zo’n dam het zou begeven en er duizenden liters cyanide zouden lekken !


  Maak melding

 2. Zo wil iedereen wel rijk worden.
  waar is die daadkrachtige regering???
  Geen goud of geld het land uit voordat de gehele opgeslagen cyanide ook mee ’t land wordt genomen.!!! Goud en Geld meenemen, roven van Suriname en Cyanide achterlaten, al dan niet in afgesloten containers???
  Dit zou de eerste eis moeten zijn van de regering!!! Waar blijft Suriname met ’n Cyanide vergiftiging of met ’n opgeslagen hoeveelheid gif in dat mooie oerwoud !?!?!?
  actie…Dit kost niets, geen gezichtverlies, het leverd alleen maar stemmen op….!!!


  Maak melding

 3. Cambior moet gewoon ons land verlaten en ons met rust laten.
  ze maken al zoveel winst met onz rijkdom, wat willen ze nog meer, willen ze ons ook vermoorden??
  Nieuw Front sta gelijk op en doe wat, toon je daadkracht.Dat zegt ik van Dhr Wijdenbosch, hij heeft altijd zijn daadkracht getoond, hoe moeilijk het ook was.
  Vene als jij dat niet kan moet je maar opstaan, want ik wil heel lang leven hoor
  ok
  Thanks for reading my opinion


  Maak melding

 4. Dat bedoel ik met de idioten die in Suriname regeren. Hoe kun je zo een hypotheek op je natuur leggen.

  Kijk naar de milieuregels in Nederland en Europa. De mulitnationals leven die wel omdat er sanctie op is gesteld.

  De apen regering in Suriname me allemaal dubieuze figuren laten het voor wat het is.

  Ze moeten maar eens graven in het verleden van de regeerders in Suriname.

  Ik kan jullie mijn surinaams volk een ding verzekeren. De politici met de grootste mond moet je niet vertrouwen. Degenen die pappen en nat houden ook niet. Zo onbetrouwbaar als ik weet niet wat.

  Je hebt het beste aan een politicus/mens die zegt waar op staat.

  Nu is dit aan het licht gekomen en wat doen de regeerders/idioten??? geen moer.

  Ik zou zeggen gelijk inspringen en maatregelen nemen sukkels.


  Maak melding

 5. Schande!
  eens met fleur. Dit is nou typisch een terrein waar de overheid haar autoriteit moet laten gelden in het belang van haar volk waarvoor ze dient.


  Maak melding

 6. Laat maar ontploffen, anders zullen de zakkenvullers nooit hun les leren. 350 jaar bezetting leerde hen totaal niets, nu leren ze nog minder…


  Maak melding

 7. sari fu tru nanga sari, toon eens wat respect voor de regerings leiders ,mischien dat ze dan jou reactie zullen lezen, want door alsmaar verwijten richting surinaamse politica te sturen bereik je echt niets , het geeft alleen maar aan hoe je zelf in elkaar zit, terwijl dat juist iets is van je zelf dat je wil beschermen .


  Maak melding

 8. Cambior zit sedert 1994 in suriname, met dezelfde opslag plaats. Dit is gewoon het vervolg van het spelletje van Venitiaan om meer geld van Cambior te kunnen krijgen. Hij gaat dreigen met sluiten, tot dat Cambior meer geld via de achter deur stort.Het heeft niks te maken met regen en of cyanide gezien er rond 23 november vorige jaar al een lekkage was van cyanide.Toen was er niks aan de hand.
  Vorige week zei Venetiaan dat hij of “wij” niet met zich zal of zullen laten sollen. Het ging over meer geld en dit is nu de dreiging van “we can shut you down”.Venitiaan heeft Cambbior in 94 de go-ahead gegeven en zal verder niet in hun weg staan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.