Wereldpremière documentaire over Binnenlandse Oorlog

9

Op donderdag 8 juni gaat Bar’puru (Suriname, 2006, 50 minuten) van Frank Zichem in wereldpremière tijdens het internationale documentairefestival Beeld voor Beeld. Zichem legt in deze film de vele emoties bloot die het gevolg zijn van één van de meest aangrijpende periodes uit de Surinaamse geschiedenis: de Binnenlandse Oorlog.

Bar'puruDe strijd tussen Ronnie Brunswijk en zijn vroegere baas, legerleider Desi Bouterse, duurde van 1986 tot 1992. Honderden burgers en strijders kwamen hierbij om; duizenden binnenlandbewoners sloegen op de vlucht. Veel dorpen, scholen en poliklinieken zijn inmiddels weer opgebouwd, maar de wonden zijn nog steeds niet volledig geheeld.

Het definitieve programma van de 17e editie van het internationale documentairefestival Beeld voor Beeld is bekend en staat online. In het Tropentheater in Amsterdam worden gedurende vijf dagen meer dan twintig films uit diverse landen vertoond, waarin cultuur en beeldvorming centraal staan. Beeld voor Beeld is een ontmoetingsplaats voor publiek en professionals. De filmmakers zijn altijd aanwezig bij de vertoning van hun film en er is veel ruimte voor discussie.


9 REACTIES

 1. Hebben ze ook opgenomen dat NEderland de binnenlandse oorlogen gefinancieerd zou hebben?

  met als doel een onafhankelijke staat zonder schulden afhankelijk te maken.

  Die surinamers zien niet waarnaar die blauwe ogen kijken:

  nu nog proberen ze baas over zwarten te zijn.

  * zij menen het nooit . enkel voor hun eigen belang zijn ze aanwezig.

  als het even kan voeren zij het slavernij opnieuw in..

  kijk maar naar IRak.
  onbeschoft zomaar een land binnenvallen alleen om olie.

  wees gewaarschuwd voor deze blauwe ogen.
  het zijn slecht de uitzonderingen die het toelaten een zacht hart te hebben, maar meerendeels zijn ze uitbuiters..


  Maak melding

 2. Pattaka,

  Waarom zo anti-holland.
  Vergeet 1 ding niet wie geeft Suriame de meeste hulp?
  waarom val je steeds terug op de slavernij, de andere bevolkingsgroepen hebben ook slavernij meegemaakt, maar je hoort ze nooit klagen, ze gaan door on zichzelf te ontwikkelen en vallen niet terug op de slavernij.
  Feit is wel dat het elk jaar herdacht moet worden voor de nazaten. De joden hebben de holocaust meegemaakt je hoort ze ook niet klagen 6 miljoen joden omgebracht maar hoor je ze nog steeds klagen dat er ieder jaar een herdenking plaatvindt vind ik een goede zaak voor de nazaten.
  wat ik niet begrijp de slavernij is al zolang afgeschaft 1873 meen ik en je zit nog steeds met de naweeen.
  Waarom verander je je naam niet en je geloof val dan terug op je wintiegeloof.
  Min na kuntakinte mi ano toby.
  Heet je soms ook van randwijk, brunswijk, hildenberg, venetiaan, wouterse, klootwijk enz.

  Boerkehol


  Maak melding

 3. ik kan begriipen dat pataka steeds terugvalt op de slavernij.
  het zijn namelijk wonden die niet zso makkelijk helen. wij krijgen inderdaad de meeste hulp uit nederland, maar dat is ook niet meer dan terecht. Als je ziet hoe ze ons hebben uitgebuit is de hulp het minste wat zij kunnen terugdoen voor ons geliefd Suriname


  Maak melding

 4. innreactie op de wereldpremiriere vind ik het een goede zaak we moeten allemaal weten wat ertoe geleid heeft dat suriname een burgeroorlog moest meemaken het gaat niet alleen om surinamers onderling die de strijd met elkaar aangingen. Het geweld werd inderdaad gefinancieerd door Nederland. Aan de andere kant was het ook Nederland die bouterse steunde bij het uitvoeren van de staatsgreep dus waar begint en eindigt het?


  Maak melding

 5. Dit lijkt op een eenzijdige documentaire, zonder daadwerkelijk onderzoek. Als men zegt honderden burgers en strijders zijn om gekomen, en geen duidelijk cijfer materiaal heeft, weglaat dat precies 89 militairen zijn omgekomen, dan weet je waar deze documentaire over zal gaan.Leugens, fantasien en stemming makerij.


  Maak melding

 6. Die klote buit die nu canada steelt van suriname, heeft blauw oog in een dwaal spoor vergeten mee te nemen, maar de surinamers zijn te dom, om het zelf weg te halen en ze laten zich weer naaien met afhankelijkheid door kolonailisme uit Canada.


  Maak melding

 7. Net terug uit het gebied waar de binnenlandse oorlog in de jaren 80 en 90 woedde ben ik erg benieuwd naar die documentaire… Misschien moeten we allemaal gewoon (naar de toekomst) gaan kijken en vervolgens ons in gaan zetten om het gebied weer de allure en schoonheid van weleer te doen krijgen. ‘A watra sakka’ dus kunnen we (misschien) met een schone lei beginnen? (…niet vergetende wat voor gruwelijks er daar heeft plaats gevonden!

  Jasper


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.