zondag, april 14, 2024

Biga

-

Does Travel - naar Suriname

Door Chris Polanen – Ik heb een koortslip. Het is slechts een plekje van enkele millimeters, maar zoiets is natuurlijk allesbehalve cool voor een vakantieganger. Ik ben al een paar dagen op zoek naar zovirax zalf, maar zonder succes. Apotheken die om onbegrijpelijke redenen midden op de dag gesloten zijn, apothekers die vriendelijk maar beslist het hoofd schudden, personeel in de drogisterijen dat mij met grote, vragende ogen aankijkt. Als je in Suriname een medicijn zoekt, voel je je als verdwaald in een woestijn. Zonder kameel.

Vandaag heb ik niet de beschikking over een auto, dus bel ik Mahonie taxi. Als ik naar de taxi loop zie ik dat de chauffeur een oude bekende is, de man die zichzelf voorstelt als Biga. Onverwoestbaar goed humeur, dikke buik en teenslippers. De meest spraakzame en vrolijke chauffeur van het bedrijf. ‘Biga weet je een apotheek in de buurt die nu open is? Een apotheek die veel medicijnen op voorraad heeft… en waar ik niet lang hoef te wachten?’ Hij lacht zijn gebruikelijke schorre lach.’Natuurlijk, ik breng u direct.’ Ik heb er niet zoveel vertrouwen in en vertel ik hem waar ik naar op zoek ben. Hij kijkt even opzij naar mijn lip.’Ah,’zegt hij,’een keer per kaar heb ik dat ook. Hij trekt zijn onderlip naar beneden zodat ik de binnenkant kan zien.’Dan zit het hier en dan krijg ik antibiotica van de dokter.’ Ik schud mijn hoofd.’Nee ik moet die zalf hebben, dat is het enige wat helpt.’ Biga werpt nog een blik op mijn lip en geeft gas. De apotheek is slechts vijf minuten rijden van mijn huis, maar klein en onopvallend. Ik ben er dagelijks langsgereden zonder het te merken.’Ga ik niet lang moeten wachten?’vraag ik, voor ik uit de taxi stap. Hij schudt zijn hoofd’. No mang, ze zijn echt snel! Ik wacht op u.’ Hij heeft gelijk. Binnen vijf minuten sta ik weer buiten. Met de zalf.
Ik geef Biga mijn volgende bestemming door. Onderweg vraag ik hem hoe het gaat met de taxi business. Niet zo geweldig volgens Biga. Sparen is moeilijker geworden.
‘Maar ik verbras mijn geld niet, zegt hij,’ik heb geen vrienden met wie ik uitga. Na het werk zijn mijn vrouw en kinderen mijn vrienden. Ik ben even stil. Heb ik een Surinaamse man dat ooit horen zeggen? ‘Biga, dat is het Hollandse systeem weet je dat?’
Hij glimlacht. ‘Ik heb een zoon van 23 en een dochter van 25.’ ‘En die wonen nog thuis?’vraag ik. Hij knikt.’Ik heb een dochter van 26 die woont in New York.’ Aan zijn stem kan ik horen dat hij trots is op zijn gezin.
‘Mijn kinderen werken ook,’zegt hij,’als we zin hebben in iets lekkers laten we het thuis bezorgen. Iedereen betaalt wat.’ Hij kijkt mij aan en ik zie dat hij nu eigenlijk ook wel wat zou lusten. Hij likt met zijn tong zijn lippen af.
‘Ik heb geen vrienden nodig. Overdag is iedereen mijn vriend.’ Biga geeft mij een geheel nieuwe kijk op de Surinaamse man.’En weet je wat het mooiste is?’ Ik schud mijn hoofd.’Na 25 jaar worden man en vrouw als broer en zus.’ Biga kijkt mij triomfantelijk aan. Ik laat deze levenswijsheid tot mij doordringen. Mijn god, is dit niet waar we in Nederland zo bang voor zijn? Ik moet Biga hier verder over ondervragen, maar we zijn op mijn bestemming aangekomen. ‘Biga, hier moeten we nog een keer over praten,’zeg ik en betaal hem.
Hij barst in lachen uit, schudt zijn hoofd en rijdt weg.

Chris Polanen – [email protected]

opening
Fernandes Express
BODO Party

24 REACTIES
 1. Dit noem je evolutie t/o van revolutie.

  Langzaam maar zeker gaan we ook zo denken zoals in ned. Goeie zaak goeie zaak.

  A djoeka djuka djoeka


  Maak melding
 2. Polanen,

  Zoek eens een ander vak! Als columnist ben je niks en negeer je de waarheid. Erger me dood aan die stukjes van je. Ojectief schrijven over het land dat je de hemel in schrijft maar ondertussen wel in de steek hebt gelaten om van de Nederlandse geneugten te genieten, is er niet bij. Wees eens wat kritischer, dus eerlijker. Zoals bakra-columnisten, die jij zo verfoeit omdat zij wel de waarheid durven te schrijven.


  Maak melding
 3. Beste chris,
  Een collega van me had ook last van die koorstlip.
  Ik heb hem geadviseerd malasie te gebruiken
  en binnen twee dagen weg.
  Je kan niet de hele dag doen maar bij een rustig
  moment proberen

  Succes,


  Maak melding
 4. No hard feelings, maar ik zie niet in waarom je naar Sovirax gaat zoeken in Suri terwijl ze daar ook hun eigen middelen hebben. Vaak zijn die natuurproducten vele beter dan dit soort stuff. Probeer tandpasta. Helpt ook en ik kan het weten daar ik ze bijna elke maand opnieuw krijg. Minder stressen helpt ook om van ze af te komen. Dus een weekje vakantie kan wonderen doen, tenzij je je dood gaat zitten ergeren aan die mensen.


  Maak melding
 5. Sovirax helpt voor geen meter, idd net wat Cornelia zegt malassie,is een wondermiddel helpt erg goed,ik kan het weten ,ik heb ook vaak last van een koortslip en wat ook goed helpt is pure cacaoboter.
  Meneer wil gewoon belangrijk doen,om in Suriname naar Sovirax te gaan zoeken pfffffff neem dat een hap mee uit Nederland pfff.


  Maak melding
 6. Chris Polanen,

  Ga zo door. Ik geniet steeds weer van je verhalen. Last but not least: een tip…..sla negativiteit zoals dat van Tja maar over!

  Soso lobi nanga Krakti

  EreN


  Maak melding
 7. Ik zei het toch al: Polanen is een blaka-bakra, die wel geniet van de geneugten van Nederland (in dit geval Sovirax), maar ondertussen in al zijn columns laat blijken dat ie de pest heeft aan al die Hollanders waar hij van proviteert.


  Maak melding
 8. Het is jammer dat dit soort gasten, Suriname (als derde wereld land) vergelijken met het welvarende Nederland, dat door slavernij en roven en plunderen rijk zijn geworden.


  Maak melding
 9. Ik heb me hele leven in Sur gewoond,en vindt het heel leuk hoe meneer Chris de dingens van het leven in Sur naar voren breng.
  gewoon van genieten en niet gaan zeiken .

  Genieten van die leuke colums


  Maak melding
 10. Hallo Chris,
  Ga zo door ik geniet van je verhalen ik kan niet elk jaar naar su, daarom vind ik je verhalen interessant.Echt leuk en negatieve reakties , ach er zijn boomstammen die het nooit zullen begrijpen.
  groeten.

  helen


  Maak melding
 11. Ik lees het al, allemaal van die namaak-Suri’s die Polanen een hart onder riem willen steken, omdat ze zelf niet inzien hoe Suriname in elkaar steekt. Overigens het Suriname waar ik zelf al bijna mijn hele leven woon (en niet ontvlucht ben op zoek naar economisch geluk in Nederland), dus beter ken dan toeristen als Polanen. Die schrijft vooral de waarheid niet, over het Suriname zoals dat echt is.

  PS: al die positievelingen die zo van Suriname houden en geen fout geluid willen horen: waarom heb je het lef niet om terug te komen en samen met anderen (zoals ik) de schouders eronder willen zetten om eindelijk eens iets van het land te maken? Teveel baat bij alle voordelen van Nederland en bang al die zogenaamde zekerheden te verliezen (terwijl je in hart doodongelukkig bent)? Als dat zo is, hou dan ook je mond als iemand iets negatiefs over Suriname (het land waar MIJN hart wel ligt en waar ik ook met plezier woon) schrijft of zegt.


  Maak melding
 12. Hi srananmangs,groetjes uit Alaska.Ik geniet van de kolommen van Chris, zo houwe zo man.Stoor je niet aan die pessimisten ,ja ze horen d’rbij in een Democratie.


  Maak melding
 13. Ik vind Polanen wel leuk, afhankelijk van de periode van de maand ( mijn hormoonhuishouding dus)
  en tegen die man uit Alaska zeg ik dit
  je kiert de boel, omdat je in Alaska bent, ben in je opeens Eskimo whahahha
  je hebt te veel rauw walvisvlees gegeten aight


  Maak melding
 14. Hallo Chris,
  Ook ik heb moeite met je stukjes, omdat niet duidelijk is wat je nou eigenlijk wilt zeggen. Ja, een column is snel geschreven en daarin moet je alles op scherp zetten/stellen. Maar hey, je kan de rubriek ook gebruiken om ‘ns echt te kijken wat er in die samenleving speelt. Voor iemand die kennelijk zoveel vaker in mijn moederland komt dan ik heb je biga toch een beetje laat ontdekt. ‘Biga’ is hoop, geeft hoop omdat hij staat voor een proces dat al lang aan de gang is in Su.

  En tsja: Er is niets ontmoedigends dan dat gezeur over die zogenaamde economische slaven die voor de revolutie ‘gevlucht zijn’, lees de eurosuri’s, en hou de euro’s vooral voorop. Waarom is er geen waardering voor al dat harde werken dat we hier hebben gedaan om onze familie in tijden van revolutie/nood te kunnen supporten. We hebben dat gedaan, vaak ten koste van onze heimwee, opgroeien zonder je eigen familie. Maar in alle heimwee konden we en mochten we niet terugkomen, want we waren immers de financiele levensader voor onze mensen daar. Dus hou op met dat gezeik, gebruik de mogelijke terugkomst van je voormalige landgenoten constructief. Dus Tsja, hou echt op met zeuren en zeg wat je aan ons zou kunnen hebben.

  She!


  Maak melding
 15. Beste Columnist,
  Grappig om te lezen hoe moeilijk we allemaal doen om simpele dingen. Je kunt net als in nederland natuurlijk eerst de telefoon pakken( suriname yellow pages of telefoongids op internet) ipv ronddwalen en daar direct na enkele minuten antwoordt op uw vraag krijgen. Maar goed u bent op vakantie dus een beetje wandelen en fatoe op ons nemen kan geen kwaad en vinden we ook helemaal niet erg hoor, het is inderdaad niet allemaal koek en ei, maar we doen per slot van rekening allen ons best in Suriname om elkaar (en de toerist vooral) hoe dan ook te helpen.


  Maak melding
 16. Chris niks mis mee hoor zoals je schrijft,zeer duidelijk en overtuigend, bij mij komt in iedergeval het surinaamse feeling weer naar boven.

  degene die het niet snappen zijn geen echte suri’s


  Maak melding
 17. hi chris,

  als jij als tourist naar suriname bent gekomen en wetend dat je last van koortslippen hebt, moest je je eigen zalf meenemen om te voorkomen dat je hier als een dwalende geest opzoek bent naar een sovirax zalf.en bovendien was het niet nodig om dit soort gekke verhaal dat op niks slaat te schrijven.next time als je hier bent, pak dan de tele-gids hoe je in iedergeval in de holland zou hebben gedaan.zo negatief over sur.gesproken,moet je je ouders dankbaar zijn dat ze het land gevlucht zyn om jou een beter toekomst te geven,anders was je ook hier achtergebleven.maar toch ben en blijft je een sur.bloed dragen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES