woensdag, april 17, 2024
HomeOnderwerpenBinnenlandOnrein rivierwater maakt eerste slachtoffers

Onrein rivierwater maakt eerste slachtoffers

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO/TEPU, 21 mei – Het verontreinigde rivierwater in het rampgebied begint zijn eerste slachtoiffers te eisen. Dit melden gezondheidswerkers in het gebied. In het het inheemse dorp Tepoe, dichtbij Brazilië, worden dagelijks nieuwe gevallen geregistreerd van diarree, griep en eczeem. Vermoed wordt dat velen gedwongen waren vervuild water te gebruiken.

De noodhulp aan de uiterst gelegen regio waar Tepu deel van uitmaakt, is relatief laat op gang gekomen. “Gelukkig zijn er voldoende medicijnen op de polikliniek om de mensen te behandelen”, zegt de plaatselijke verpleegkundige Petti Macadepu tegenover de Ware Tijd. Ze zoekt de oorzaak van de aandoeningen in het nuttigen van rivierwater, dat ontlasting en kadavers meevoert.

Niet iedereen beschikt over mogelijkheden voor wateropslag. Baden en wassen moeten in de rivier. “Dit water is echter besmet met allerlei ziekten, zoals schimmels die leiden tot jeuk van het lichaam”, aldus Macadepu. In Tepu wordt dus vooral uitgekeken naar opslagtanks om regenwater op te vangen. Ook wordt uitgekeken naar reinigingsmaatregelen van de overheid.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

14 REACTIES
 1. Wel overdreven dit bericht, maar bos-land creolen zijn immuum voor alle bacterien, ze drinken ook rivier-water, want daar zitten vele voedings-stoffen in.. Begrijp niet dat er flessen water is uitgedeeld, ja u kunt ernaar fluiten, het geld is al verkeerd gearriveerd, en is misschien al onderweg richting zwitserland…


  Maak melding
 2. Booster (hierboven) je bent duidelijk een idioot. Dit bericht gaat over een inheems dorp en inheemsen. Ben je een analfabeet of gewoon nooit naar school gegaan? Bos-land creolen zijn geen inheemsen. Typische dong kaw die koste wat het kost wil reageren.


  Maak melding
 3. Andriol: jij bent de eerste inheemse, die internet heeft, gefeliciteerd jongen!!!!!!!!
  eindelijk een inheemse die geschoold is…
  of moet ik jou een yuka noemen??


  Maak melding
 4. Hebben jullie ooit iets echt positiefs te melden uit Suriname? nee nooit, altijd droevig,treurig,zielig, maare als je de juiste zaken noemt, dan is ineens alle surinamers op hun zieltje getrapt, kennelijk omdat ze allemaal hebben laten hersens spoelen, dat ze altijd verkeerde handelingen plegen en het land altijd en volledig tot het negatief peil laten bereiken. In het artikel staat “vermoed wordt dat velen gedwongen waren vervuild water te gebruiken” het wordt vermoed, men weet het niet eens zeker dat het zo is, omdat men geen daadwerkelijk onderzoek heeft verricht, wel ik kan je vertellen, waar het vochtig is dan heb je al 2 van de 3 genoemde oorzaak al gauw te pakken, namelijk eczeem en griep.(spreek uit ervaring) je hoef daarvoor nog geen vervuild water te drinken. surinamers nog vele prettige dagen toegewenst!!


  Maak melding
 5. Jullie zijn allemaal racistisch en dat maakt jullie dom. Een kind van God mag niet discrimineren hoor, want in Zijn ogen zijn wij broeders en zusters. Als jij jou medemens niet wil helpen dan moet je maar aan een kant blijven. Wanneer je in nood bent dan merk je wel wie daar gaat zijn voor jou. Die mensen die jullie nu als vuil behandelen zullen jou helpen. Jullie zijn blijven steken in de slavernij, met die achterbakse dingen. Vandaar dat we die blanken blijven zien als God en onze zwarte broeders en zusters zien jullie als vuil.
  Weet jij wat djoeka betekent
  djoe= bakra en ka= poep
  De marrons zijn nooit gebleven om die shit van de blanken te pikken, dus de no njang a ka. Degenen die zijn gebleven zijn degenen die die ka hebben gegegeten. Daarom praat men van marrons( weggelopen slaven)
  Ze hebben gestreden voor de vrijheid van ons allen, vandaar dat ze nu gewaardeerd zouden moeten worden.Maar dat gebeurd niet, iedereeen ziet neer op ze net alsof ze geen mensen zijn.Marrons hebben tenminste onze roots vanuit Afrika behouden. Maar wat hebben degenen die anderen djoeka’s noemen gedaan, jullie hebben de traditie, cultuur verwaarloosd en vaak zelfs weggegooid.

  Dus mijne mensen wanneer je neerziet op binnenlandsbewoners dan zie je neer op je zelf. Je bent niet beter dan ze. Integendeel hebben ze meer wijsheid en kennis dan jij die hier zit als een stommerd die maar oordeelt. Doe iets nuttigs.
  Je mag niet oordelen en nog minder mag je kwaad vergelden
  Zwarten zullen daarom altijd in die achtergestelde positie blijven.


  Maak melding
 6. booster jammer dat je zo reageerd . want we drinken regen water en geen water uit de rivier , en mineraal water in rivier water zit dompo


  Maak melding
 7. Beste Mensen

  Laat ons nu ophouden om elkaar zo af te breken. We zijn alle mensen van vlees en bloed. Het is erg geenoeg wat ons land is overkomen. Laat ons voor een keer het gevoel van eenheid en medemenselijkheid betonen en de slachtoffers van het binnenland helpen.Gebruik je gezondverstand .Of je nu in Europa woont of Paramaribo.We lopen allen gevaar weggespoeld te worden . Houd je oren en ogen open en hoor en ziet wat in de wereld gebeurd.Booster mn. toon barmhartigheid en het zal je ook weer betoont worden.Wan dei foe sabakoe wan dei foe tjontjon luidt eenbekend Sur. spreekwoord


  Maak melding
 8. mensen !! waarom reageren jullie zo? DEGENE die schuldig zijn voor al dit leed , zijn gewoon de klootzakken in de regering in suriname en erom heen..verwaarloos alles , laat alle sluisen weg rotten , laat alle rivieren dempen , gooi er rotsooi in ,, ga in het binnenland goud delven , en loos gemicalien in ,, dan kom het zeker goed , als het een beetje regent… nu is het alleen maar wachten op een grote ramp..


  Maak melding
 9. wat jullie doen is echt belachelijk. Het gaat niet om wie zielig zijn of om wie god heeft geschapen en waarom. Het gaat er toch gewoon om dat we elkaar helpen. Het is niet belangerijk wie de schuldige is. Denk je dat die kinderen het in suriname belangrijk vinden! Ze willen gewoon eten en drinken.


  Maak melding
 10. @LENE 6

  Ik begrijp je reactie.
  Maar ik moet je even verbeteren.
  DJOE=Jood KA=Kak(poep)

  BAKRA is NIET ik herhaal NIET het woord voor de witte mens.
  BAKRA komt van het feit dat wij hen vroeger als SPOKEN zagen.
  BA wil zo iets als DHR. zeggen
  Kijk maar naar de oude schrijfwijze van ANANSI.
  Vroeger zei men BA NANSI of BANANSI.
  KRA komt van je ZIEL je IK je geest.
  Uit eerbied voor die witte zeiden onze voorouders BAKRA, daar ze dachten ( en nooit een witmang gezien hadden ) dat ze een spook zagen.

  IEM SABI.

  Lobi nanga krakti.
  Rahz.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES