dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidMilieuvervuiling volgt in kielzog noodhulp

Milieuvervuiling volgt in kielzog noodhulp

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 20 mei – De massale goederenhulp aan het rampgebied is een milieuramp in de notedop. Dit meldt de Ware Tijd. Plastic flessen en zakken en blikjes dreigen het natuurrijke gebied te oevrspoelen. Hulporganisaties en het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbeheersing, NCCR, overwegen een grote inzamelactie om de rommel terug te vliegen naar Paramaribo.

Er worden op verscheidene plaatsen grote plastic zakken uitgedeeld voor het vuilrapen. “Dat is een hoofdpijn apart”, zegt minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid. Op het ministerie wordt nagegaan hoe het probleem tot beheersbare proporties terug te brengen. Voorgesteld is onder meer om in plaats van plastic pampers, katoenen luiers te verstrekken in de hulppakketten.

Er zijn intussen twee weken verstreken van intensieve hulpvoorziening, waardoor het vuil zich overal is gaan opstapelen. Het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname, Nimos, gaat de inzamelingsactie begeleiden. “De plaatselijke gemeenschappen moeten ook geïnformeerd worden over deze actie”, zegt Cedric Nelom van het Nimos. Na normalisatie zal een milieuonderzoek worden uitgevoerd.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

4 REACTIES
 1. Waarom bericht men niet en nooit kritisch over de milieuvervuiling door de goudwinning?

  Waarom geen berichten over de vernietiging van het milieu door de voorgenomen houtkap?
  Waarom geen kritische noot als het gaat om Bruynzeel verkoop?

  Komt dat door geestelijke luiheid??
  Dat ze lui zijn in Suriname weten we allemaal. Dat ze niet van hun land houden weten we ook.

  Zouden ze het land in deze omstandigheden brengen als ze van hun land hielden??

  Zouden ze het land verwaarlozen als ze erom gaven?

  Ik heb het niet over een ieder maar het over degenen die geregeerd hebben.

  Ze moeten naast het parlement een aap in een kooi plaatsen. Dit dient als voorbeeld voor degenen die met de belangen van ons land sollen.

  Ze zullen dan beseffen dat ze net als de aap in een kooi gaan zitten als ze niet serieus zijn.


  Maak melding
 2. Ik ben het eens met je , dit kan nooit tot vervuiling leiden als men het gewoon goed aanpakt. de oplossing geeft men zelf aan in het bericht .
  of laat de militairen het opruimen dan hebben ze tenminste iets te doen .


  Maak melding
 3. Er moet voor gewaakt worden dat de noodhulp niet leidt tot passiviteit of hulpverslaving zoals ook eerder genoemd is. Het ontstaan van milieuvervuiling door laks achtergelaten verpakkingsmateriaal en wegwerp gebruiksmiddelen zoals luiers is hier een alarmerend waarschuwingssignaal. Katoenen luiers i.p.v. wegwerpluiers is een goede optie. Maar wat men niet uit het oog mag verliezen is dat de hulp-ontvangers ook betrokken moet worden bij de hulpverlening en bij voorkoming van opvolgingsrampen (zoals milieuvervuiling).
  De mensen zijn hulpbehoevend omdat ze middelen zijn kwijtgeraakt. Ze hebben nog wel handen en een hoofd. Bovendien hebben ze tijd over die ze normaal besteedden in landbouw of andere bestaansmiddelen. Die tijd mag niet nutteloos vergooid worden. De mensen moeten bij hun eigen hulpverlening en de heropbouw betrokken worden. Hulpverlening mag niet alleen bestaan uit het vullen van gapende monden.
  Vooral de stimulans tot wederopbouw en veiligstelling van de toekomst (waarvan milieu een belangrijk onderdeel is) maakt dat hulp nuttig kan zijn. Als dat ontbreekt dan raakt de hulpontvanger alleen maar verder van huis, en heeft de geboden hulp een averechts effect.
  Hulpverlening mag niet betekenen dat er consumenten gekweekt worden. Hulp moet leiden tot weerbaarheid en zelfredzaamheid.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES