Caricom wordt steeds aantrekkelijker voor kader

6

PARAMARIBO, 20 mei – De Caribische Gemeenschap, Caricom, wordt steeds aantrekkelijker voor Surinaams kader. Dit zegt oud-minister van Arbeid Reynold Simons. Door het vrije personenverkeer voor bepaalde groepen, doen zich nieuwe kansen voor. Waar traditionele trekpleisters als Nederland steeds meer tegenvallen, doen zich dichterbij gunstige ontwikkelingen voor.

Dat gaat niet ongemerkt voorbij. Dalende koopkracht en gebrek aan ontplooiingskansen drijven menig intellectueel het land uit. “Het is niet uitgesloten dat er een trek komt vanuit de Surinaamse arbeidsmarkt naar landen als Trinidad en Jamaica”, zegt Simons. Hij heeft onderzoek verricht naar de praktijk van braindrain. Vast staat dat economische groei een enorme aantrekkingskracht uitoefent.

Nu Trinidad en Jamaica een dergelijke groei doormaken en ook nog aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden te bieden hebben, is de keus snel gemaakt. Het vrije verkeer geldt nu voor intellectuelen, kunstenaars, musici, sportlieden en mediawerkers. Vooral in de verpleging doet zich een enorme trek naar het buitenland voor. Beperkende maatregelen hebben totnogtoe nauwelijks kentering gebracht.


6 REACTIES

 1. Ja, kansen voor surinamers om de ellendige situatie van suriname te ONTVLUCHTEN. dat zijn kansen. Goed gezien. dus geen SurNeds, maar SurCari,s………………………..


  Maak melding

 2. Dat is jammer. Maar de oplossing is niet om je eigen intlectuelen op te sluiten in eigen land, maar om de economie te diversiviseren. De regering moet zich richten om goed onderwijs en het zo makkelijk mogelijk maken voor zelfstandigen om bedrijven op te zetten. Alleen zo kan Suriname groeien. Want hoewel misschien onvoorstelbaar hebben de enorme bodemschatten ook een bodem. Tevens verschaft mijnbouw etc maar zeer beperkt arbeidsplaatsen. Hoewel ik moeite heb met de NDP vanwege zijn voorman is wel de enign partij die een logisch verkiezingsprogamma had op dit punt van economische groei. deze partij ziet namlijk wl in dat je als overheid ondernemrs zoveel mogelijk moet faciliteren.
  Waarom is T&T zo succesvol. Niet alleen hun olie en gas. zij hebben er 20 jaar geleden voor gekozen om koste wat kost hun economie te diversiviseren en kijk het resultaat. Het is de onbetwiste industriele caricim macht.


  Maak melding

 3. Geen surneds maar surcari’s!!!!!!!!!
  Ha ha ha. Beginnen jullie nu al de surcarí’s voor te bereiden op de verpichting om hulp te geven aan de achterblijvers?
  Is dat niet veel te vroeg.
  En wat doen jullie in die tussentijd?
  De handen uit de mouwen steken of gaan zitten wachten op hulp?


  Maak melding

 4. tja en één keer raden wie achterblijft…
  en regeren het beleid uitstippelen voor dat soort electoraat(achterblijvers) heb je minimaal eis GLO.


  Maak melding

 5. Het is al jaren bekend dat surinaamse academici naar het buitenland gaan. Al in 1975 waren er meer surinaamse artsen in Nederland dan in Suriname. Toen vierden de helden van de onafhankelijkheid hoogtij.

  Waar zijn die helden nu??? Ferrier is in Nederland.

  Jammer dat kennis wegtrekt, maar ja met idioten in de regering die hun kennis in het westen hebben gehaald, die nota bene sollen met de belangen van het land is het logisch.

  Ik zou concluderen dat de geleerde Surinamers het land verlaten. Dat wat overblijft zijn, de armen, de partiotten, de goedgelovigen en de profiteurs.

  Kan iemand mij vertellen hoeveel armen en patriotten er zijn en hoeveel profiteurs??

  Jammer, jammer, jammer en nog eens jammer.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.