dinsdag, november 28, 2023
HomeOnderwerpenEconomieHoofden weer koel in Canadese goudsmelterij

Hoofden weer koel in Canadese goudsmelterij

-

PARAMARIBO/BROKOPONDO, 19 mei – Directie en arbeiders bij het Canadese Rosebel Goldmines zijn nader genoeg tot elkaar gekomen om de productie weer op gang te brengen. Besloten is het besluit van de kortgedingrechter op te volgen en geschillen over arbeidsvoorwaarden aan tafel uit te praten. In tegenstelling tot de directie vindt de rechter de leiding van de vakbond wel legitiem.

De status van het bestuur is de afgelopen dagen aanleiding geweest voor het conflict. De directie weigerde erkenning, waardoor grieven als lage lonen en te lange werktijden niet zijn besproken. Vakcentrale De Moederbond heeft de raffinaderij te Nieuw Koffiekamp, in het district Brokopondo, lamgelegd. Volgens de directie is ruim twee miljoen dollar verlies geleden.

Het besluit van de rechter is voorafgegaan door een oproep van president Venetiaan tot dialoog. Het bondsbestuur is voor de rechter gesleept ondanks de oproep. Venetiaan vindt dat Suriname genoeg mogelijkheden voor bemiddeling van arbeidsconflicten. Eerder had de directie geweigerd te verschijnen voor de Bemiddelingsraad, die traditioneel dit soort conflicten helpt beslechten.

Nu is toch een overeenkomst gesloten, waarbij het bestuur wordt erkend. Het kortgeding gaat ook niet door. Die stap moest beweringen van de directie bevestigen, dat arbeiders werden gegijzeld. Maar die hebben geweigerd een proces-verbaal te ondertekenen, waarin de gijzeling wordt aangegeven. Volgens kon er dan ook geen sprake zijn van illegale acties.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

1 REACTIE
  1. en nu kijken hoe cambior vernietigd zal worden.Gelukkig vertrekt cambior in 2014 en dan zitten ze toch ook weer zonder werk.en dan is de vakbond weer overbodig,de voorzitter die is rijk en gaat op zoek naar de volgende multinational


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES