Parlement: multinationals moeten hulp bieden

19

PARAMARIBO, 17 mei – Het parlement wil dat bauxietmultinationals Suralco en Billiton meehelpen de nood te lenigen in het binnenland. De voorlopige crisisbegroting van ruim zeventig miljoen Surinaamse dollar (ongeveer twintig miljoen euro) mag gerust ter financiering worden aangeboden aan de bauxietbedrijven. Volgens minister Hildenberg van Financiën heeft geen van beide nog een handreiking gedaan.

Suralco heeft zegt wel dat de regering moet aangeven wat ze wil. “Als je dat zegt, dan vraag je erom, geef ons dan die zeventig miljoen die we nodig hebben, “ zei Jules Wijdenbosch van de oppositionele VVD. Hij spreekt van miskenning en een onwaardige houding tegenover de Surinaamse samenleving. Ook de Nederlandse regering kreeg er van langs.

Den Haag geeft één miljoen euro, maar dan via de VN. “Dit is natie- en staatonterend”, aldus Wijdenbosch. Het geld kon gerust naar de regering zijn overgemaakt, omdat die zich direct bezighoudt met de noden in het rampgebied. Otmar Rodgers van de coalitie ziet het als een plicht van zowel de multinationals als Nederland om te helpen. Ook de oliemaatschappijen moeten aangesproken worden.

19 REACTIES

 1. Wat een dom dezwam. Omdat je geen rekening houdt met extra uitgaven moeten anderen bijspringen.
  Ik spaar niet en geef mij gehele salaris maandelijks uit. ineens een extra uitgave post, wasmachine is stuk dus repareren of een nieuwe en dat kost geld. Ik even naar mijn buurman en zeggen “he je moet bijspringen met een lening “want ik heb het niet, ik heb nooit rekening gehouden met tegenvallers”. Zie je de buurmand lachen?
  Steeds maar aangeven dat er geen geld is. Waar blijven de inkomsten uit belastingen, heffingen etc?
  JUlES niet kletsen uit je nek jij hebt inderdaad ook meegeholpen, tijdens jou regeer periode, de spaarpot leeg te plunderen.


  Maak melding

 2. ja spreek ze aan.ze willen alleen weg dragen en niets bijdragen. komop doe die laden van jullie open de mensen in het binnenland verkeren in hogenood.

  Akuba.


  Maak melding

 3. Bigi Odi fu dyna.
  Disi mie é bedoel, dit bedoel ik nou!!
  Wij houden van iederéén ,maja wie houdt van ons? Wij staan altijd klaar om een ander te helpen ,Maar staat een ander klaar voor ons?.
  Ik hoop dat dit een les mag wezen..
  SOSO LOBI WANG SRANANGMANG. ALIAS bawe..!!


  Maak melding

 4. dyna:
  Als ze klaar zijn met ons beroven, dan zal vene anders praten. succes met je z/g/n. beleid min/pre/vene.
  P.S .
  HET GRA/ GRO/ TERWIJL HET PAART STERVENDE IS. SOSO LOBI. (MIE KONDRE TRU)!.


  Maak melding

 5. Beste grappen makers in Suriname.

  Niemand vertrouwt jullie, niemand neemt jullie serieus.

  Weten jullie nog niet waardoor het komt?
  Door de idiotie al 30 jaar. Dertig jaren
  afbraak en ellende, een kleine watersnood en het buitenland wil jullie niet helpen.

  Maar wat hebben jullie gedaan aan toekomst voorzieningen??
  Bosje is doctorandus, Vene doctorandus een bul in de bil.

  Nederland geeft 1 miljoen, maar dan via de VN. Mensonterend zegt Wijdenbosch.

  Hoe mensonterend en landsonwaaridg is het beleid afgelopen 30 jaar geweest?

  Miljarden opgemaakt en nog bedelen??

  Het enige wat goed is geweest is Staatsolie dankzij Bouta.

  Let op Staatsolie is de toekomst van Suriname.


  Maak melding

 6. HAhhaaaa,Die venetiaan is idd een lachertje. Zie opmerking: “Als je dat zegt, dan vraag je erom, geef ons dan die zeventig miljoen die we nodig hebben, “
  En de volgende opmerking:
  Den Haag geeft één miljoen euro, maar dan via de VN. “Dit is natie- en staatonterend”, aldus Wijdenbosch. Het geld kon gerust naar de regering zijn overgemaakt

  Dit is toch niet te bevatten. Zoals ik eerdere ook commenteerde: deze gasten willen hun zakken vullen en dat zullen ze blijven doen. Laat de buitenlandse organisaties zoals rode kruis enz enz maar het geld beheren en de boel daar weer organiseren en niks naar de regering. De overheden moeten gewoon gemeden worden. En suralco, staatsolie is niks verplicht. DIE mpp hebben toen alles verkocht en nu willen ze hulp. Ze betalen al belasting dus spreek dat maar aan. Waarom moeten ze meebetalen ?
  Al die bewindslieden hebben miljoenen in het buitenland ook, laat zij maar dokken.

  Ik hoop dat er een hele frisse regering komt met nieuwe mensen en ideeen, Opzouten met de oude garde. Met hun titel en al hebben ze niks kunnen bewerkstelligen dan alleen maar bedelen.

  Ricky


  Maak melding

 7. Ik zou het een zeer gevaarlijke zaak vinden indien de multinationals dit bedrag (SRD. 70 mln) zouden gaan voorschieten, en dat weten de meeste politici ook wel.De multinationals kunnen dit bedrag makkelijk ophoesten, maar dan zit Suriname binnen enkele jaren met een enorm probleem en is misschien dan bankroet.

  Waarom ? omdat de multinationals dan reeds aan hun belastingverplichtingen voor de toekomstige jaren hebben voldaan, en de overheid deze betalingen niet meer mag meenemen in haar jaarlijkse begroting zijnde inkomsten van de staat. De bedragen die deze multinationals jaarlijks aan de overheid aan belasting betalen hebben nl al een bestemming, dus als je dit geld voor andere doelen gaat gebruiken loopt het op een gegeven ogenblik hartstikke vast.

  Een deel van dit geld zal ongetwijfeld zomaar verdampen, een deel gaat naar het bos, en een ander deel verdwijnt in de zakken van de politici en hun vrienden.
  Het zou dus kunnen zijn dat binnen 3 a 4 jaar er geen geld meer is om welke ambtenaar dan ook te kunnen betalen. Resultaat, een enorme chaos in het land.
  Maar tegen die tijd is het front er niet meer dus Vene heeft z’n strategie klaar liggen en denkt net als Louis XIV; na mij de zondvloed !


  Maak melding

 8. Waardeloze politici en ex politici in suriname.
  Inhalige egoisten zijn het. Alleen de hand op houden en eigen zakken vullen. Kijk naar het land wat jullie al 30 jaar verwaarlozen en kijk eens naar guyana jullie buren, ze zijn door een moeilijke periode heengegaan, maar kunnen nu zonder de hulp van Engeland zelfstandig hun boontjes doppen.

  De onafhankelijkheid van suriname kan voortaan zonder het ON van onafhankelijkheid. 30 jaar geleden was het misschien beter geweest als suriname gewoon in nederlandse handen was gebleven. Kijk naar hoe frans guyana voor hun burgers zorgt en vergelijk dat eens met suriname…….dan kun je als surinamer toch ook constateren dat jullie overheid jullie dik in de shit laat zitten ??

  Engels guyana – onafhankelijk en bezig aan een groei
  Frans guyana – in franse handen en niet onafhankelijk….maar wel gezond.
  Suriname – steeds dieper in de shit zakkend dankzij 30 jaar wanbeleid.

  Ook moeten die goud delvingen stoppen…het echte goud is het regenwoud en het eco toerisme wat voor mensen een eerlijke en goede bron van inkomsten is. Het gif dat rond de goudzoekersgebieden ligt en in de grond zit is een sluipmoordenaar voor het hele amazone gebied !


  Maak melding

 9. Het moet niet gekker worden met deze politieke domoren. Ze maken er een puinhoop van, stelen als de raven, houden geen rekening met eventuele slechte tijden en als die tijden aanbreken eisen ze hulp van anderen.
  Als ik platzak van vakantie terugkom zal ik mijn kennisenkring de verplichting opleggen dat zij me boven jan helpen.


  Maak melding

 10. Wat ’n politiek in Suriname !!!!
  Nu kunnen ze eindelijk laten zien wat voor fundamenten ze hebben opgebouwd en wat ze hebben gedaan met belastinggelden!! ’n noodprogramma, samen met de bevolking en het leger, samen met de ambtelijke organisaties. Hoe snel zijn ze ter plekke en hoe zorgt de politiek ervoor dat ’t land samen de schouders eronder zetten om hulp en opbouw te bieden. Nu zie je wie er daadkrachtig is in deze regering en wie iedere keer zich afhankelijk opstelt en met zijn/haar vinger wijst !!! Wie komt met actie, wie heeft er daadkracht…wie is die manager die ’n land nodig heeft….de uitdaging ligt er…..


  Maak melding

 11. Het is goed dat het benodigde geld NIET in handen komt van de surinaamse regering.
  Helaas, DIE Surinamers kunnen het niet. Was Nederland maar in handen van Nederland gebleven. Wat mij het meest verbaasd is dat Venetiaan de laatste verkiezingen toch heeft gewonnen. COnclusie: ieder land krijgt de regering die het verdient. En als dit zo door gaat bestaat Suriname over 10 a 20 jaar niet meer. Weggespoeld vanwege slecht tot geen onderhoud aan ALLES. WAAR IS ALLE ONTWIKKELINGSHULP GEBLEVEN DIE ZIJ DE AFGELOPEN 30 JAREN HEBBEN GEHAD??


  Maak melding

 12. Is het niet beter om voor de tweede keer een verzoek indienen bij nederland voor wederom onafhankelijkheid en dan weer 4 of 5 miljard opstrijken en die dan in eigen zakken vullen en over 30 jaar nog eens voor de derde keer een onafhankelijksheidverzoek indienen.
  En dit steeds blijven herhalen. Schaamteloos stelletje bedelaars en nog eens bedelen.
  Misschien kunnen ze na de WK bij de FIFA nog aankloppen voor nog meer bedelpraktijken.

  Mie lobie begie


  Maak melding

 13. Het is inderdaad te gek voor worden wat er allemaal gebeurd in Suriname,Venetiaan weet niet eens hoe hij simpele zaakjes moet oplossen laatstaan een ramp op te lossen
  dat geld willen ze inderdaad in hun eigen zakken stoppen.Nou ik vind het een goede aanpak van de Nederlanders!

  ps:Krijg je ervan venetiaan als je woorden niet waar kan maken door de jaren heen”
  Ja dan moet je er echt in gaan geloven dat je niet serieus genomen wordt!!!!

  groet,melanie


  Maak melding

 14. in de jaren 60/70 vaak in suriname geweest(als zeevarende bij de KNSM ) en wat was het een mooi land en het ging daar ook goed met de economie. de Gulden stond 2 op 1 en iedereen had er werk en inkomen en steun van uit nederland. OK, we zullen er ook grondstoffen hebben weg gehaald , maar er was stabiliteit in het land en jullie hadden een koningin. en nu??? alleen maar ellende met corrupte bewindslieden die hier hun hand ophouden om hun eigen zakken te vullen.
  Onafhankelijkheid is het slechtste voor suriname gebleken en wees eens eerlijk kijk na de rest van de wereld, bv Afrika daar zijn veel landen onafhankelijk geworden en wat is er van terecht gekomen????niets……op een enkeling na.
  opbouwen wil zeggen je schouders er onder zetten en niet dank je wel zeggen.


  Maak melding

 15. Ja Bosje, ik begrijp je volkomen. Er is wat geld voor suriname bestemd, maar jij en je trawanten mogen er niet aankomen. Erg frustrerend is dat he. Je reageert net een hongerige slang die een muis ziet in een gesloten glazenkooi maar er niet aan kan komen.


  Maak melding

 16. Willem ik ben het helemaal met je eens.
  Ze weten nog eens wat on-af-hankelijk-heid betekent. Kennelijk denken ze dat het afhankelijk betekent vandaar die bedelpraktijken.
  Zie afrikaanse landen geen productiviteit, geen ontwikkeling, geen innovaties enkel maar kommer en kwel. Kijk maar naar bijvoorbeeld Aziatische landen hoe ze hun schouders onder zetten om voorruit te komen.
  Ze hebben ook heel veel armoed gekend, corruptie en wanbeleid maar ze proberen tenminste uit een diepe dal omhoog te komen.
  En wacht maar over plusminus 30/40 jaar zijn gelijkwaardig aan Europa en Amerika en waar blijft Afrika?

  bedeling


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.