dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijHuizen voor Surinaamse remigranten

Huizen voor Surinaamse remigranten

-

Does Travel - naar Suriname

De gemeente Spijkenisse en de Rotterdamse woningcorporatie Woonbron willen in Suriname duizend woningen gaan bouwen voor Surinaamse 55-plussers die terug willen naar hun geboorteland. De gemeente is een aantal jaar geleden benaderd door de stichting Faru die aangaf dat veel oudere Surinamers in Nederland willen remigreren.

Spijkenisse heeft daar onderzoek naar laten doen en de remigratiebehoefte is inderdaad erg groot, ongeveer 80 procent wil de oude dag in Suriname slijten, zo vertelde een woordvoerder van de gemeente gisteren. Samen met Woonbron en hulporganisatie Humanitas zijn de gemeente en Faru plannen gaan maken. In augustus reist een delegatie met een architect af naar Suriname waar in het district Para een aantal locaties wordt bekeken.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

60 REACTIES
 1. Goede morgen, mijn naam bawe:
  Na kennis hiervan genomen te hebben,deel ik u mede,dat ik het een heel goed plan is naar mijn inziens. Mij de vraag? Zullen de aldaar
  gebouwde woningen betaalbaar blijven/zijn.
  P.S Odi odi. lobi.


  Maak melding
 2. Het is mijn wens ook dat dit van de grond komt. Ik wil ook als ik bejaard bent, mijn oude dag het liefst in een warmere omgeving doorbrengen, en iedere Nederlander heeft daar recht op, de overheid kan dat doen door middel van de aow toelage die de ouderen ontvangen, en het is bovendien ook betaalbaar. Plaatselijk in Suriname wordt het personeel geleverd, die niet meer naar Nederland hoef te verhuizen, en de Directie komt uit Nederland om het reilen en zeilen en het beheer in goede banen te leiden, zodat Den haag het weet, dat het in orde is, met het wel en wee van de bejaarde-mens…


  Maak melding
 3. ik vind het fantastisch,en ben benieuwd,wat er allemaal wordt opgenomen in zo,n project en hoe duur deze woningen zullen zijn,of worden ze ook verhuurd.ik ben benieuwd,de leefd,dat aangehaald is, heb ik reeds bereikt.
  Ik hoop niet te lezen dat ik gemodereerd,moet zijn

  Akuba.

  A


  Maak melding
 4. Beste mensen , ik wou graag op de hoogte willen blijven i.v.m. de woningen die in de toekomst voor 55 plussers in Suriname gebouwd gaat worden.
  Ik ben zelf 58 jaar daarom mijn intresse.
  Alvast bedankt
  Groetjes Rob.


  Maak melding
 5. Ik vind dit een prachtig initiatief en een mooie samenwerking. Dankje Faru voor het harde werken en doorzettingskracht.

  Ik ben een van die Surinamers die in een van die woningen wil wonen.Mijn lekkere Suriname.

  Tang Boeng en Succes


  Maak melding
 6. Het is te gek voor woorden dat gemeente spijkenisse in plaats van de staat suriname de verantwoordelijkheid neemt voor het bouwen van de woningen voor de remigranten. Su. doet nog steeds alsof de remigranten haar niks te bieden hebben. Immers, mini-ster van ravenswaaij heeft toch vorig jaar breedsprakerig verkondigd dan remigranten niks van de surinaamse regeringing mogen verwachten? Maar ze verwachten wel van de toekomstige remigranten – de surneds – dat deze ten volle bijdrage aan de huidige watersnood.
  “We rekenen op onze landgenoten in nederland en willen geen goederen, maar geld” is deze dagen een veel gehoorde kreet vanuit su.
  Waarin een klein land heel klein en dubbel kan zijn.


  Maak melding
 7. Ik ben 61 jaar,heb een VUT uitkering en wens
  ook terug te gaan naar Suriname. Gaarne kijk ik uit naar uit reactie.

  Vriendelijke groet,

  Albert.


  Maak melding
 8. wat een goed idee?
  ik denk, dat toch heel wat mensen richting suriname willen!
  persoonlijk heb ik in het distr.saramacca, dichtbij groningen( 46 ha))op dijkveld ( 1 ha), dichtbij paramaribo grote lappen grond te koop tegen een laag koopsom .
  ik ben bereid om speciaal voor dit humanitair geval in onderhandeling hierover te treden.
  stichting Faru, een prijzenswaardig idee, treedt ik contact met mij….
  heel veel succes verder en tot spoedig horens..
  benny


  Maak melding
 9. ik zou 2x nadenken voordat ik die stap zou ondernemen. ik wil ook graag terug,
  maar als ik zie hoeveel belasting ik moet gaan betalen van dat klein beetje geld dat ik krijg heb ik mijn plannen moeten verzetten. heb een beetje zitten neuzen bij de belastingdienst van Suriname. wat mij opgevallen is als iemand 1 miljoen SRD verdient deze maar 8% belasting hoef te betalen. en ik 42% van 350 euro. ik vraag je is dit eerlijk. ik wil graag mijn land helpen bouwen maar niet op zo’n manier. Het is natuurlijk goed als nerderland helpt, in dit geval om huizen op te zetten, natuurlijk ook om van ons af te zijn. maar suriname zal toch het een en ander moeten veranderen om mensen die willen emigreren zo makkelijk mogelijk te maken. wij allemaal hebben er profijt van.

  glenn


  Maak melding
 10. Ik vind laat ze maar daarblijven. Toen suriname deze mensen nodig had zijn zij uitgeweken naar Nederland voor een zgn. bright toekomst van hun. Hun krachten hebben ze daar toen gegeven . NU ze niet meer te gebruiken zijn wil Nderland ze ook niet meer. Wij hier hebben ons buik strak moeten houden en ons land moeten opbouwen. Niet geweldig maar we hebben het zonder hun kunnen doen. Ik zie als als verraders. Laat Nederland nu goed voor ze zorgen.


  Maak melding
 11. Persoonlijk vind ik het een goed idee.
  Dit is toch de wens van velen van ons die op hun oude dag in het vaderland willen doorbrengen.
  Proficiat ontzettend goed project.


  Maak melding
 12. Ik heb mijn moeder gelijk gebeld met de mededeling over dit info,en ze was zo blij en ze wil graag op de hoogte blijven mocht dit door gaan.Mijn vader is al met de VUT is niet meer zo gezond en wil heel graag terug.Hoe kan ik aan verdere info komen.Alvast bedankt


  Maak melding
 13. Als ik die reacties lees omtrent dit onderwerp, dan valt mij op dat jullie toch wel zeer slecht geinformeerd zijn over de woningbouw initiatieven vanuit Nederland.
  De Gemeente Amsterdam, in samenwerking met de 3 grote woningbouwverenigingen in Amsterdam samen met de Stichting Secrepatu zijn bezig woningen in su te bouwen.
  Twee jaar geleden zijn 17 huur woningen opgeleverd. Binnekort worden er ongeveer 100 koopwoningen en huurwoningen opgeleverd bij Welgelegen en bij Tout Lifaut (wordt volgens mij anders geschreven). De koopwoningen kosten incl. perceel tussen de € 64.000 en € 68.000. Aantal kamers 3 en 4. Perceel grootte 400 – 500 m2.
  De prijs van de huurwoningen liggen tussen de € 200 en € 250. Het plan is om in drie jaar 500 koop en huur woningen op verschillende lokaties in su te realiseren. Onze oudjes die in aanmerking willen komen voor 1 van deze woningen kunnen kontakt opnemen met 1 van 3 woningbouwvereningingen in Amsterdam. De Gemeenten hebben er baat bij dat onze oudjes teruggaan, omdat dan de uitkering iets lager uitvat. Het is een win win situatie. Jullie denken toch niet dat de Gemeenten dit doen omdat zij de su’s lief en aardig vinden?
  Laat jullie eerst goed informeren alvorens zo ongenuanceerd te reageren. Ik merk ook vaak in andere reacties hoe negatief wij sranangmang kunnen zijn. Ik lees nooit iets positiefs. Het is 1 en al pet. Dit soort reacties komen over het algemeen van onze creoolse broeders. Daar moeten wij verandering in brengen. Wij moeten alle politieke issues kritisch volgen en publiceren, maar ik vind dat jullie ook oplossingen moeten aandragen. Het is makkelijk om kritiet te leveren, maar de oplossing aan te leveren.

  Graag jullie reacties,

  Lof


  Maak melding
 14. Een heel beste initiatief van Gemeente Spijkenisse en Stichting Woonbron. Maar kan de direktie garanderen dat de woningen niet gekraakt worden door binnenlanders zoals gebeurd is met de volkswoningen gebouwd door Volkshuisvesting onder leiding van Minister Willy Soemita ???

  Als die woningen gekraakt worden , hoeven zij niet gebouwd worden. Keihard eerst de garantie dat niet gekraakt wordt, en dan de bouwsom laten mededelen.

  Graag werk ik daar als bpuwopzichter zijdens de direktie.
  Met vriendelijke groeten en de zakelijke succes dat alles naar goede wensen en begrotingen verloopt,
  Ing. Henk M.A. Basier.


  Maak melding
 15. Hallo ik ben zelf voorman bij een bouwbedrijf en zou graag terplekken mee willen helpen met de bouw van die woningen.Graag verneem ik een reactie van u op mijn vraag.


  Maak melding
 16. Mijn vrouw en ik vinden dat een grandioos idee maar of dat lukt is nog maar de vraag daar de vriendjes politiek zo groot is in suriname en nederland.maar als het echt gemeed is zullen er een heleboel ouderen er graag gebruik van .Mijn vrouw en ik zullen er geen gebruik van hoeven te maken omdat we al een mooi huis hebben daar in suri en net een nieuwe gekocht in duitsland daar we niet afhankelijk willen zijn anderen ;maar de gedachte is de meester van de wens van velen


  Maak melding
 17. Hallooo mensen

  Toen ik dit berichtje las dacht ik sjoooo dat is heel goed.

  als jullie dat echt van plan zijn vindt ik het HEEEEEEELLL GOED VAN JULLIE. Prima


  Maak melding
 18. Prik,

  De Sur. overheid gelijk in een vragend daglicht te stellen is niet geheel juist en kan aldus niet vergeleken worden met de woning corporatie.
  Zodra er geld valt te halen zijn de chinezen van europa (de Hollanders dus) als de kippen bij. Of denk je dat zij dit gratis zullen verstrekken.
  Ik zou eerder de vraag willen stellen van: Is het ook mogelijk dat de gemeente / overheid een bijdrage kunnen / willen leveren omdat er meer huizen beschikbaar komen op de woningmarkt en alle andere bestede uren aan de groep remigrerenden vrij komt ter besteding van anderen.
  Dus Prik eerst effe slikken, denken en pas daarna schrijven


  Maak melding
 19. Dit plan beoogt een 1000-tal huisjes te bouwen voor remigranten van 55 jaar en ouder. Natuurlijk juich ik dit plan toe. Ik neem aan dat hierdoor ook een stukje werkgelegenheid zal worden gecreeerd.

  Maar ik wil verder gaan. Waarom niet Suriname aanprijzen aan alle bejaarden hier in Holland. Gewoon een enquete houden of de witte bejaarden of ouderen het zouden willen overwegen om hun oude dag in Suriname door te brengen. Natuurlijk begrijp ik dat wel aan bepaalde voorwaarden dient te worden voldaan. Ik denk dan aan gezondheidszorg en veiligheid. Maar stel dat er genoeg animo zou bestaan, dan zou dit een gigantische stap vooruit betekennen voor de Surinaamse welvaart.

  Een ander punt is het volgende. Hoe zit het met de ca. 40000 aanvragen van Surinamers voor fatsoenlijke huisvesting. De Surinaamse overheid is jaren bezig om hier wat aan te doen, althans naar zeggen, maar tot nu toe is weinig resultaat geboekt. Ik meen dat de stichting LISP hiervoor in het leven is geroepen. Maar is het een goed alternatief als blijkt dat het recente% waartegen geleden worden geleend minimaal 17% bedraagt? Ik dacht het niet!

  Het wordt tijd dat wij Suris in Holland ervoor zorgen dat voor deze groep fatsoenlijk onderdak wordt gerealiseerd. Ik heb een plan, de details dienen nog te worden uitgewerkt, wat in 5 jaar tijd 20000 huisjes van ca, 48 viekante meter kan realiseren. Persaldo zal het de SUris in Nederland geen enkele euro kosten.

  Geven is uit de tijd. Van krijgen wordt men lui, is nu eenmaal de aard van de mens. Wij moeten als groep verworden tot een hypothecaire bank.

  Kijkt u naar de rente tarieven van GODO(www.godo.sr) Deze bank zou sociaal moeten zijn. Nou, als dat sociaal is: een computerlening tegen 30%. Lisp-lening 17%

  Mensen, als u Suriname toewenst economisch zich te verbeteren, dan zult ook u beseffen dat die wens niet zal uitkomen met zulke belachelijke rente percentages.

  Wij met zijn allen hier in Nederland kunnen er voor zorgen dat deze rentepercentages beduidend verlaagd worden.

  Ik weet dat er veel wantrouwen is, maar dit wantrouwen kan weggenomen worden middels een transparante organisatie.

  Kijkt u ook naar de site van Habita voor Humanity. Deze organisatie is wereldwijd actief en opereert bij gratie van donaties die vervolgens worden uitgeleend aan gegadigden voor een huisje.

  Ik ben geen voorstander van donaties. Ik ben geen voorstander van organisaties die werken op basis van donaties, wekt bij mij wantrouwen op.


  Maak melding
 20. Aan Star,

  Jouw reaktie is ontbloot van wijsheid.

  Ben je vergeten dat nu nog jaarlijks 100 miljoen richting Suriname gaat, gedonneerd door o.a deze ouderen.

  Niet echt slim van je


  Maak melding
 21. een reaktie op sara:

  Jullie wachten nog steed op hulp vanuit nederland. dus zeg nou niet dat jullie ons niet nodig hebben want integendeel.
  Het wijst op een niet nagedachte actie. Suriname kan niet zonder nederland, de surneds. Wat als we niet meer afreizen naar suriname. Die hele ka economie zakt nog meer omdat er geen andere toeristen komen. SLM is al naar de klote en zal opgedoekt worden. Valuta zalook niet meer binnen komen.
  Dus denk na wat je zegt.

  Ricky


  Maak melding
 22. Een zeer geod plan.
  Jammer dat de remigratie altijd alleen maar ten goede komt van de 45+sers en ouder.
  Welke mogelijkheid hebben zij die nog geen 45 of ouder zijn? Moeten wij dan nog 20 jaar of meer hier blijven?


  Maak melding
 23. Armando,
  Er is een huizen tekort in Su dankzij de regering, basta
  De surinaamse regering heeft aangekondigd niks en dan ook niks te doen voor remigranten, foei.
  Remigranten zullen altijd een enorme meerwaarde zijn voor de(kennis)economie van suriname, basta
  Een nederlandse gemeente gaat huizen bouwen voor remigranten in suriname, proficiat
  Dus nederland neemt haar verantwoordelijkheid voor de remigranten en suriname wenst nikst te doen voor de emmigranten, erg.
  Dat zijn de feiten en constateringen Armando, niks meer en niks minder


  Maak melding
 24. toeristen moet je koesteren en niet uitmaken voor bakra’s en zulke domme benamingen.
  Feit is wel dat er toeristen komen is de economie ermee gediend en vooral werkgelegenheid. We worden wel voor blaka bakra’s uitgemaakt. Maar wie wacht op pakketten uit NEDERLAND. Steekt zelf je handen uit de mouwen in plaats van op je luie reet te zitten en wachten op pakketten met inhoud sardines, boter, snoepgoed, rijst, chocolade, suiker, zout, kleding enz.

  krosfaya


  Maak melding
 25. Eindelijk een goed idee, ik hoop dat het wel lukt om vol te houden, want meestal komt men met een plan en dan hoor je verder niks meer.
  is er ook wat voor 50 jarigen ? ik ben wegens een reorganisatie bij de kpn ontslagen en zou graag terug willen.
  waar kan je info krijgen.

  groetjes
  Sandra


  Maak melding
 26. Een heel goed idee ja,maar men moet zich wel eerst goed bezinnen,voordat deze grote stap wordt gedaan,om als oudere (meestal zijn kinderen en kl.kinderen allen in Ned.) zich voorgoed in Suriname te gaan verstigen. Bedenk,dat men daar niet een suriname aantreft,die 20 jr of langer geleden werd verlaten,om een betere toekomst te gaan zoeken in Ned. voor zichzelf en de kinderen. Het is een hemelsbreed verschil nu,ook de bevolking is veranderd…..een heel andere generatie dus. Het lijkt allemaal wel mooi,het heerlijke weer,lekker eten enz…maar dat is niet alles hoor beste lezers. Ik was er ook vol van,om ooit terug te gaan naar m’n switi sranang;maar als je zo alle voorwaarden,die men stelt aan de “surneds” zoals wij surinamers in ned. worden aangeduidt,dan zinkt de moed je in de schoenen. Ik las b.v. op de web-site van: http://www.sanjayrama.nl veel over gestelde voorwaarden onder “remigreren”…men maakt het ons niet makkelijk leest u het zelf maar eens door. Je wordt b.v.verplicht gesteld opnieuw rijexamen te doen,om een sur.rijbewijs te kunnen krijgen,waar je €350.00 voor zal moeten dokken..hallo!
  En dit is maar één enkel voorbeeld.
  Zouden de surinaamse “boeroes” ook zo worden behandeld door nederland als ze terug willen naar het geboorteland van hun voorouders?
  Wie kan hierop reageren? Waarom zijn er zoveel chinezen in sure? Ook onder voorwaarden welke aan de landskinderen buiten sure worden gesteld?

  oen tang bun.


  Maak melding
 27. Ik vind het niet gek dat su weigert woningen te bouwen voor remigranten. Doe het zelf zou ik voorstellen. De Sus hier moeten gehuist worden. Toen de sus in 1975 e.v. jaren vertrokken naar ned had ned niet al een woning voor jullie gereed. Dus waarom moet su dat voor jullie doen. Bouw zelf een woning.


  Maak melding
 28. Sandra,
  Je kunt voor remigratie terecht bij het Remigratieburo. Kijk op internet. Voor een woning zou ik je adviseren kontakt op te nemen met 1 van 3 woningbouwvereningen in Amsterdam. Zij werken samen met sekrepatu die woningen in su bouwt.

  Succes


  Maak melding
 29. Hallo Carmen,
  Jou beweringen, dat opnieuw rijexamen in su gedaan moet worden,kloppen van geen kant. Ik woon nu al 10 jaar in su. Twee keer mijn rijbewijs vernieuwd, zonder enig probleem. En voor wat betreft belasting die u moet betalen in su, is niet hoger dan de belasting die u in nl moet betalen. Laat u goed informeren omdat ik weet dat nls in su geen belasting willen betalen. En toch moet dit omdat de mensen alhier ook belasting moeten betalen. En als u en alle andere sus om 1 of andere reden niet naar su willen, geen probleem. Blijven jullie maar bij ijzeren Rita. Die bakras lusten jullie toch al niet. Ik las een reactie waarin is geschreven dat su afhankelijk is van paketten en toeristen uit nl. Wel ik zal jullie uit die droom halen, de sus hier hebben jullie pakketten niet nodig. En wat betreft het toerisme. Jullie zijn geen toeristen, jullie komen op familie bezoek. De bakras zijn onze toeristen. En is het bij jullie bekend dat wij meer toeristen uit deze regio en uit Amerika krijgen, dan uit holland. Dus kap aub met jullie ongenuanceerde reacties.

  Skol


  Maak melding
 30. Skol, skol, skol, je durft!!!!!
  ‘de sus hier hebben geen pakketten nodig’
  Ja dat klopt, ze hebben het niet nodig, maar ze bedelen wel erom. Wat een reaktie van iemand die slechts 10 jaar in su woont. Hoe grootsprakerig zou je dan niet zijn als je langer in su had gewoond. Kom ik op het punt waar men in su zo beroemd om is; jazeker de GROOTSPRAKERIGHEID. Ja jullie krijgen heel veel mensen uit guyana op bezoek dat klopt. Maar of je deze mensen toeristen kan noemen betwijfel ik. Of moet het zijn dat ze in de politieberichten als toeristen worden genoemd. En toch kunnen jullie niet zonder de surneds met je dikke nek, want zonder de surneds waren jullie al lang 2e rangs haitianen geworden


  Maak melding
 31. Goed verwoordt Prik !

  En even een vraag aan Skol;heeft u mijn posting wel goed gelezen? Ik stelde ook een vraag daarbij,heeft u daar geen antwoord op?
  Het is geen bewering van mij betreffende de rijbewijs tori,maar ik las dit op deze website: http://www.sanjayrama.nl Heeft u die intussen ook bezocht?

  U zou er goed aan hebben gedaan,als u vriendelijk uw landgenoten een hart onder de riem zou steken,door hun b.v. aan te moedigen die stap te wagen,omdat ook u dat (10 jaar!) geleden deed, en er geen spijt van heeft,of bent u juist daardoor iets gepiekeerd geraakt? Viel het u tegen misschien?
  Als wij nou surneds of suri’s zijn; we hebben elkaar wel nodig;big talk brengt ons niet ver,en is nergens voor nodig.
  Ik ben benieuwd,wat uw bevindingen zijn over de tips m.b.tot http://www.sanjayrama.nl die over de voorwaarden van remigreren e.e.a. publiceert.

  Carmen.


  Maak melding
 32. Ik kan mij de reactie van skol best voorstellen. De surineds doen regelmatig beledigende uispraken naar de suris. Waarom kan niet op gelijkwaardige nivo gediscuseerd worden. Waarom wordt steeds verwezen naar zaken die vaak niet toe doen. Als ik de reacties/commentaren de surineds leest, dan is iedereen in su corrupt. Er is in su niemand die iets goeds doet. En deze steriotypering past precies in het denken van met name de creolen. De surineds hebben de zelfde denkwijze als de neds, denken in steriotypen.De surineds hebben altijd commentaar op de ontwikkelingen in su. Kom dan naar su om de tij te keren. Maar van een afstand dingen lopen roepen, geloof mij maar deze worden in su afgedaan met lul koek.
  Jappy


  Maak melding
 33. Prik, prik,prik,prikka, je hebt lef!!!!
  In jouw reactie doe je voorkomen alsof je ,hier, in su woont. Maar in werkelijkheid ben je surined. Dus woont in ned. En dat bedoel ik toch, de surineds die zitten daar in een riante positie. En dan proberen wij hier te vertellen wat er in het land moet gebeuren. Ik zeg altijd tegen deze mensen, jullie wonen in ned, bemoei je met de dingen in ned. Want het gaat volgens mij ook niet zo goed met jullie aldaar. En je schrijft dat wij zonder jullie hulp 2e rangshaitianen waren geworden. Ik ben blij dat wij het niet geworden zijn, maar jullie zijn dat in ned wel. Anders waren jullie geen ALLOCHTONEN. DENIGREREND ZEG!!!!


  Maak melding
 34. Skol ik ben het niet met je eens.
  Ik heb een vakantiewoning gehuurd via Pressun B.V. Ik ben niet afhankelijk van families maar ik probeer op eigen kracht iets te organiseren. Dus mijn uitgaven komt wel degelijk suriname ten goede. Ik ben dus wel een toerist in mijn eigen land en door mijn aanwezigheid is er ook werkgelegenheid.
  Want het erf werd schoongemaakt, het huis werd schoongemaakt voor de volgende bewoners.
  Ik hoop volgende keer op meer genuanceerd opmerking. tann boeng.

  crosbee


  Maak melding
 35. Crosbee,
  Ik ben echt niet de beroerste om meer nuances te betrachten. Ik ben alleen teleurgesteld in de negatieve reacties/ commentaren van mn creoolse surineds. Het wantrouwen straalt uit de vele, soms, domme reacties van surineds. Er zit geen sprankje positivisme bij. Niemand kan mij vertellen dat alles verkeerd gaat in su. Dit is ook 1 van de redenen waarom het land niet vooruit gaat. Wantrouwen jegens anderen.
  Ik ben dus best bereid meer nuanceren, ik verwacht dit ook van anderen.

  Skol


  Maak melding
 36. Gaarne zou ik over dit onderwerp
  meer informatie willen.Ik ben een
  63jarige ex-Surinamer en woon al
  heel lang in Nederland.Maar nu begin ik na al deze jaren toch terug te willen naar mijn eigen land.Gaarne zou ik willen weten
  waar en bij wie ik mij moet moet melden en of ik in aanmerking kan
  komen.Heel goed plan.


  Maak melding
 37. Skol is typisch zo een figuur die Suriname kan missen als kiespijn, althans als we ervan uitgaan dat Suriname zich in positieve zin wil ontwikkelen.

  Het is deze kleine groep waaronder skol geschaard mag worden, die op basis van ongepaste trots beweert dat Suriname het zonder de Surineds kan redden.

  Feit is dat Suriname in ontwikkeling is, dus een ontwikkelingsland. Een ontwikkelingsland heeft per definitie hulp van buiten nodig, getuige ook dat de Surinaamse overheid een lening heeft afgeloten van 200 miljoen dollars tegen ca. 8,75%.

  Mijn vraag aan Skol: welk groep, land, behalve de Surineds, zal zonder iets wezenlijks ervoor terug te verwachten iets voor Suriname doen?

  En Skol als je zo trots bent dat Suriname het zonder de Suris afkan, heb dan het lef om landelijk op te roepen om geen hulp meer van de Suris te aanvaarden. Laat de Surinaamse overheid een officieel standpunt innemen en dit ook kenbaar maken dat de Surinaamse burger geen hulp nodig heeft van de familie in Nederland. Ik geef het op een briefje: de pleuris breekt dan uit!

  Wat betreft de uitlating dat de Surineds naar Suriname moeten om het land op te bouwen.

  Deze uitlating is ontbloot van enige wijsheid. Wat Suriname nodig heeft is Valuta. Als de Surineds massaal naar Suriname zouden remigreren, dan rijst de vraag: wie gaat de familie geld sturen vanuit Holland? Of denkt men dat de remigranten vervolgens ook in Suriname hun steun op gelijke voet zullen voortzetten?!

  En het ging over huizenbouw.

  Skol: Als de Surinaamse overheid het zo goed op eigen kracht kan, waarom wil zij leningen uitzetten tegen 17%? Hoe absurd! Zie het programma van LISP

  Deze Surined. zal binnenkort een plan presenteren dat wil voorzien in de behoefte van ca. 40000 gegeadigden voor fatsoenlijk onderdak. Waarom? Omdat die overheid van Suriname niet in staat is hierin te voorzien. Hoezo op eigen kracht Skol?


  Maak melding
 38. beste mensen,laten we elkaar niet zo uit maken voor dit en dat.daar schieten we niks mee op.onze regering is de oorzaak van al deze ellende waar wij mee opgescheept zitten.dus laten we kijken hoe we kunnen werken aan een betere toekomst voor een ieder en onze nazaten.Groeten aan een ieder


  Maak melding
 39. Goed zo Radja. Je kan merken dat skol een geweldige opportunist is. Het is dit soort figuren die de mensen in Su op het verkeerde been zetten. Skol is een type die vanaf een veilige hoogte naar iemand die in drijfzand gezakt is schreeuwt dat de persoon moeite moet doen om eruit te komen. Intussen zakt de persoon verder, skol steekt zijn handen niet uit, maar schreeuwt steeds luider naar de persoon;’kom op je kan het, je kan het”


  Maak melding
 40. Wat,wil je nou,Carmen,een land van Milk And Honey aantreffen in Suriname,Surinamers werden ook weggekeken in Nederland,je moest ook smeken om een baan,naar je opleiding,wat heel vaak net lukte.Wie verwacht nou een Suriname aan te treffen van 20 jaar geleden?Mijn ouders zijn 3 jaar geleden geremigreerd,ik volg over 2 jaar,na mijn studie.Nou ,nou ik hoor ze niet klagen,ze roeien met de riemen die ze hebben.Wie teruggaat naar Suriname,moet voor ogen houden dat het geen Nederland is,waar je bij de soos kan aankloppen voor een uitkering,zonder 1 dag gewerkt te hebben.
  Als ik dit allemaal lees,heeft mijn opa toch gelijk gehad:Teh Blakamang Vin Boeng Ding Eh Ka Baka Bakra Makzing.
  Tot slot wil ik dit nog kwijt, het is een illusie om aan te nemen dat de Surined, hun fam.in Suriname zoooo helpen,welneen waarvan dan,tja de Surned.,wil de Suri`s in Suriname laten denken dat ze bakken vol geld verdienen in Ned. hahahahahaa .pfffffff En nogmaals,ik hoor de Turken en Marokkanen nooit opscheppen hoe en waarom ze hun fam. helpen,dat kunnen alleen de Surined.
  Maar tja,jullie doen je best maar ,Suriname zit niet te wachten op de zg,Blaka Bakra`s.


  Maak melding
 41. Skol is Jappy; Jappy is Skol IS OPLETTER?!

  Heb jij intussen de website waar ik Carmen het over had reeds bezocht? Zo ja en? Zo niet; doe het dan maar snel.

  Er is een gezegde dat zegt:
  “Laat je linker hand niet weten wat jouw rechter hand doet” m.a.w. Efoe yoe doe bung,hoef je het niet aan de grote klok te hangen…..want doe bun no habi tangi.

  Carmen


  Maak melding
 42. Een mooi plan voor hen die willen remigreren.
  Het gaat echter te ver om van de overheid aldaar te verwachten dat die voor huisvesting gaat zorgdragen (dus niks foei, zie reactie 25).
  Men zal met eigen middelen e.e.a. moeten zien te realiseren. Het zou mooi zijn als dit plan kan worden gerealiseerd. In sommige 3e wereldlanden (o.a Indonesië en Sri Lanka) worden financieel hoge eisen gesteld aan buitenlanders die daar onroerend goed willen kopen. Mininaal een ton investeren en/of werk verschaffen aan enkelingen. Of dit voor Suriname ook geldt, is mij niet bekend.
  Men moet overigens niet vergeten dat wij in Suriname officieel buitenlander zijn – denk aan visumplicht – ook al zijn wij er geboren en getogen.
  Het is overigens niet te hopen dat er een soort tweedeling ontstaan tussen remigranten en plaatselijke bevolking (in een van de reacties is er al sprake van verrraders). Surinaamse Nederlanders hebben weleens de neiging betweterig te zijn dan wel over te komen wat ter plaatse lang niet altijd wordt gewaardeerd of gepikt. En mijn inziens terecht.


  Maak melding
 43. Beste Opletter,
  Ik kan merken dat je niet opgelet hebt dat die uitspraak van je opa gold voor de mensen uit de tijd van je opa. Naar jou reaktie te lezen doe je een vierjarige vmbo studie en met dat diploma zitten ze lekker op je te wachten in Su. want jij neemt genoegen met het mindere.
  Elk mens streeft naar vooruitgang in het leven, maar alleen in Su willen ze dat je je kennis wel ontwikkelt maar je levensstandaard hetzelfde blijft.
  Ziedaar de oorzaak waarom suriname in 30 jaar niet vooruitgekomen is.


  Maak melding
 44. ik kan me voorstellen, dat sommigen van jullie heel graag naar nederland wilde komen, maar het is niet gelukt.
  vandaar die jaloesie, en haat tegen over ons.
  wij hebben sur altijd gesteund, door pakketen, geld naar jullie te sturen.
  80% van de sur economie word door ons geld gesteund.wij zijn de toeristen, met ons geld gebeurt bijn alles daar.
  ik vraag me af, mensen die negatief over ons praten, en in sur wonen, zeg mij a.u.b wat hebben jullie voor sur gedaan, hoeveel geld hebben jullie gegeven, niks want jullie hebben geen geld.
  ga bij iedereen langs en vraag wat ze hebben gegeven, niks.
  toch hebben jullie zo een grote mond, sukkel.
  wij zijn de enige die sur dag en nacht steunen.
  tewijl wij dat doen, zijn jullie daar aan het stelen, oplichten, drugs, en aan het niks doen, zo lui zijn jullie daar geworden,
  terwij wij hier hard werken om jullie daar te steunen.
  door te vliegen met de slm steunen we ook, misschien weten jullie dat niet.
  wat ik wil zeggen, ga goed met ons geld om in sur, want als wij dat niet meer sturen, en niet meer vliegen is het een ramp voor jullie daar.

  dit is voor de surinamers die jaloers zijn op ons,


  Maak melding
 45. Ik vind het een prima idee dat de gemeente spijkenisse wil helpen met het bouwen van woningen, maar ik hoop dat er ook andere gemeente’s zijn die hun voorbeeld willen volgen.Er zijn nammelijk heel wat surinamers die hun oude dag in hun land willen doorbrengen.


  Maak melding
 46. Het is goed te lezen dat er een ander initiatief op dit gebied is.
  De Woningstichting Sekrepatu is al 5 jaar bezig om deze droom tot werkelijkheid te maken. Thans wordt er aan de Kwattaweg, hoogte Militairproject gewerkt aan de bouw van 127 woningen. Eind dit jaar wordt gestart aan een project van 77 woningen aan de Tout Lui Fautweg. Op alle projecten is er een beheerder in dienst van de stichting. De duurzaamheid wordt gegarandeerd door planmatig onderhoud. Voor de woningen als voor de openbare ruimten. Verder wordt ook de leefbaarheid van het project gegarandeerd door een sociaalbeheer met bewonersparticipatie. Nieuwsgierig? Kijk naar http://www.stichtingbrasa.nl
  Hugo


  Maak melding
 47. Heer Jessurun,heel goed met het bouwen van huizen in Suriname,en dat je ook op je eigen perceel kunt bouwen.naar het schijn bouwt u geen,3kamerwoningen.hetis niet een ieder gegeven om een grotere,woning te kopen
  als je de staatslot win ? dan kan het wel
  ik hoop dat u ook aangeeft dat er ook iets kleinerewoningen gebouwd worden.

  Akuba.


  Maak melding
 48. hahahaahahahah Harra, Suriname leeft van het geld van de SuriNed???????? Are you crazy,dat is nou weer zo iets wat ik niet kan uitstaan.
  Kijk,weet je wie dat kan zeggen,maar ze zullen het NOOIT doen de Turken en Marokkanen,die steunen hun fam. no matter what,ze slaan zichzelf nooit op de borst daar voor.Die goedkope spullen wat er gestuurd wordt door jou,en die €50 af en toe,nou ik garandeer je daar draait een economie niet OP.Altijd maar het gezeik,we sturen geld,we sturen goederen, pfffffffff neem een voorbeeld aan de Turken en Marokkanen hoe dat moet.
  Geloof me nou maar Verdonk en Wilders zijn jou soort spuug zat.In Suriname ben je thuis in Nderland ben je een Gast,metje papieren Ned.
  Ter verduidelijking ik ben n Ned.geboren en getogen ,heb een topbaan , maar voel me op en top SURINAMER.


  Maak melding
 49. eyyyyyyyy Prik, niet dat het je wat aangaat,maar ik studeer psychologie in Leiden.Tja die uitspraak van mijn Hindu opa staat als een huis,als ik de Surineds hoor en lees.Nogmaals, de Turken en Marokkanen, zorgen dat ze een huis hebben als ze teruggaan naar hun land,die klagen nooit hoe ze hun fam.steunen,maar hierrrr jeetjeeeeeeee als ik dat allemal lees, uffffffffffffffff,het is net alsof Suriname afhankelijk is van die SOOS centen van de Surined.
  Mijn oudrs zijn ook 3 jaar geleden geremigreerd, hebben zelf
  hun huisje gebouwd,daar heeft mijn pap jaren voor gespaard en er keihard voor gewerkt ook.
  De Surined.een paar uitzonderingen daar gelaten,verwachten in een gespreid nest te komen.Mijn advies zou zijn,Surineds,voor de jongeren ,ga hard werken ,sparen en je eigen huisje bouwen in Suriname……………


  Maak melding
 50. LS.

  Ik ben blij met dit initiatief. Laten wij hopen dat het succesvol zal zijn.
  Ik wil graag mijn oude dag in Surniame doorbrengen en door dit project zou mijn wens in vervulling gaan.
  Ik wil daarom graag op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen rond dit project.

  Met vriendelijke groet,

  C. Powel


  Maak melding
 51. Opletter,

  De Turken en de marokkanen hebben ook hetzelfde probleem in hun eigen land.
  Ze worden ook aangekeken als Europeanen.

  Gharkehol


  Maak melding
 52. Kinderachtig allemaal ….de manier waarop er gediscussierd wordt.Men is bij kritiek gauw beledigd en men beledigd bij kritiek. Jammer dat het niet anders kan.

  BLAKKA Pepre


  Maak melding
 53. Lieve Gharkehol
  Dat zal ik niet bestrijden,maar hoe dan ook ze gaan toch naar hun roots,en hebben lak aan hun die ze aanzien als Europeanen.Het gaat erom dat ze zelf niets verwachten van hun regering daar en met hun zuur verdiende centen hun eigen redden.Ze gaan er prat op dat ze niet hun handjes hoefden open te houden toen ze naar Nederland kwamen(ze werkten),dus moeten ze hun eigen boontjes doppen bij terugkeer naar hun land van herkomst.Dus dat,is het verschil me Surineds.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES