Rosebel-goudmijn plat door stakende arbeiders

11

PARAMARIBO/BROKOPONDO, 15 mei – De Rosebel Goldmines van het Canadese Cambior, in het district Brokopondo, ligt plat vanwege een staking. Ruim tweehonderd arbeiders houden het bedrijfsterrein al twee dagen bezet. Vakcentrale De Moederbond eist erkenning van het bondsbestuur door de bedrijfsleiding. Ook moet gesproken worden over betere arbeidsvoorwoorden.

Arbeiders zouden abnormaal lange uren maken tegen te lage lonen. Volgens De Moederbond zijn eerdere pogingen om te praten, mislukt. “Ze hebben het terrein illegaal betreden”, zegt Roy van Aerde, woordvoerder van de goudmaatschappij, tegenover de Ware Tijd. Arbeiders zouden gedwongen zijn om het werk neer te leggen. De regering is intussen geïnformeerd.

Er zijn nog geen bemiddelingspogingen ondernomen. Volgens Van Aerde loopt de dagelijkse schade tegen de 900.000 dollar aan. Het bedrijf heeft eerder te kampen gehad met illegale bezettingen door bewoners van omliggende dorpen. Die eisen een deel van de rijke goudaders op de concessie. Onlangs is een bezettingsactie van enkele tientallen goudzoekers beëindigd na ingrijpen door de politie.


11 REACTIES

 1. Ik ben heel blij, laat rosebel maar elders zijn heel zoeken, het is mooi geweest, laat surinamers zelf desnoods illegaal het goud leegplunderen, omdat ook brazilianen illegaal goud leeplunderd in suriname…


  Maak melding

 2. hou toch op voor een massale stuen voor een handje vol bosmensen.
  laat de chinezen en de canadezen voor de ramp dekken.
  door hun massale vernietiging in het binnenland met de gtoete bril van de overheid.


  Maak melding

 3. goedzo , goedzo ………het stak mij allang , dat ze al het goud wegdragen ; maak het hun onmogelijk ………….
  de bewoners van suriname hebben recht op het goud !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 4. Deze Snijders van de Moederbond was als minister al een waardeloos figuur. Ondanks het feit dat ik het niet mee eens ben met het Cambior kontrakt vindt ik het een zeer slechte timing voor zo’n stunt. Het is zuiver politiek gemotiveerd. Snijders is ook lid van de DNP vandaar. Deze mensen zijn alleen vernietigend bezig. In feite hebben zij nooit een daadwerkelijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het land.


  Maak melding

 5. De gevolgen van de grootschalige, ongestructureerde roofbouw dat in het binnenland van Suriname plaatsvindt. Hoofdoorzaak bij deze ecologische ramp is de onbesuisde drang naar het edelmetaal door bijkans honderdduizend Brazilianen, tienduizend eigen Surinamer en daarnaast de grote buitenlandse multinationale uitbuiters zoals Cambior en de Suralco Alcoa, die verantwoordelijk zijn van deze zeer grote ramp. Buiten ons volk om neemt de regering besluiten die fataal is voor het land. Besluiten die gevolgen zullen hebben op alle andere generaties na ons. Een regering die op een zeer kleine meerderheid berust, die door tal van manipulatie, misleidingen, dwalingen en corruptie gestalte kreeg, beroept zich de wettig en legitieme gezag te zijn, dus gerechtig is deze navenante beslissingen te nemen. Met de schijn democratie stelt dit boeven bende mandaad te hebben om het land rigoureus in de uitverkoop te zetten en daardoor buitenlanders instaat te stellen alle rijkdommen en grondstoffen leeg te roven. Zonder enig voordeel en tegenprestaties hiervan te ontvangen.

  Herstellen van de infrastructuur, die door deze bedrijven zelf worden stuk gereden is geen extra bijdragen aan ontwikkeling en draagt niet bij aan de vooruitgang van het land. In tegendeel geeft Cambior geen taal noch teken en toont niet de bereidheid een wezenlijke bijdrage te leveren aan de binnenlandse bevolking, die duidelijk verzuipen, letterlijk en figuurlijk om hulp schreeuwen. Dit bevestigt mijn motivatie om te helpen bewerkstelligen dat deze imperialisten het land zo spoedig als mogelijk dat aandeel van de rijkdommen vrij te geven, die voor het volk bestemd is en aangewend dient te worden voor structurele sociale, maatschappelijke en infrastructurele(hulp) werken.

  Ook moeten deze parasieten aansprakelijk worden gesteld voor de ecologische ramp dat zich op het ogenblik in ons land voltrekt, door kwikverontreiniging en ontbossing van grote delen van het binnenland. De arbeiders worden duidelijk onderbetaald, slechte sociale en secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals zeer lange werktijden, slechte huisvesting en daarnaast bijna geen medische hulp voor gezinsleden. Dit alles maakt dat de arbeiders niet gemotiveerd zijn om zich verder in te zetten voor het bedrijf.

  Daarnaast moeten de illegale Brazilianen buiten deur gehouden worden. De natuur heeft gedaan wat de regering had nagelaten te doen, namelijk de Brazilianen het land uitzetten. De natuur heeft zelf het initiatief genomen dit te doen en heeft dat effectief en efficiënt gedaan. Nu moeten de kwakzalvers er voor zorgen dat er controleposten in die gebieden komen.

  Evenwichtige economische ontwikkeling dat recht doet aan een land en haar bevolking is prima. Zogenaamde economische ontwikkeling(uitbuiting) dat ten doel heeft een volk te koloniseren en haar van al de haar mogelijke maatschappelijke, wetenschappelijke, menswaardige, sociale, politieke, financiële, soevereine en culturele welvaart en welzijn te onthouden is gedoemd te mislukken. Geen enkele volk zal dat aanvaarden. Die ontwikkeling zal zichzelf vernietigen om plaats te maken voor datgene dat leidt, naar de richting waarbij het volk tot haar recht komt


  Maak melding

 6. Proficiat bestuur en arbeiders,dit had allang moeten gebeuren. Het blijkt wwederom dat het ministerie van arbeidzaken “niet bij machte is” Trots de duidelijke regelgeving m.b.t. werktijden en werkklimaat op te treden tegen grote multinationals.Dat b.v.de bauxiet arbeiders vandaag en redelijk bestaan lijden komt doordat ze op haast de zelfde manier flink strijd hebben moeten voeren. Hopelijk raakt hierdoor de overheid en samelving gemotiveerd , en staat zij de arbeiders bij in hun rechtvaardige strijd .


  Maak melding

 7. Goed zo verkoop je land voor een appel en ei.
  en dan achteraf huilen. wat heb je eerst in je eigen zak gestopt.
  eigen volk eerst.

  a djoeka djuka djoeka


  Maak melding

 8. Wat willen deze arbeiders nog meer. Als ze het niet gunstig vinden daar aan het werk, dan moeten ze maar ophoepelen. Maak plaats voor anderen die in die conditie willen werken. Er zijn een heleboel andere die heel graag daar willen werken om hun broodje te verdienen. VOORDAT men contract had getekend met Cambior wist men al van de werkomstandigheden toch???? dan wat zuurt men nu……Ik weet: Jullie ( arbeiders ) willen hetzelfde geld voor minder werkuren. Jullie luilakken, schaam je. Mek Cambior doek op, da woh njang santi………jullie stommerikken


  Maak melding

 9. Ik ben het met Bezorgde Burger helemaal mee eens.
  Eindelijk een duidelijke boodschap in een bezorgde reactie.
  Ik hoop dat hiermee wat wordt gedaan.


  Maak melding

 10. WAT?
  900.000 per dag, reken uit wat dit op jaar bais oplevert.
  Kan iemand mij vertellen hoeveel van dit bedrag in suriname achterblijft.
  Bij mijn weten verdienen de arbeiders nog geeneens $300 in de maand.
  Als 20% van dit bedrag de schatkist ten geode komt, dan kunnen wij de ramp zelf bekostigen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.