woensdag, april 24, 2024
HomeColumnsSuriname onder water

Suriname onder water

-

Does Travel - naar Suriname

Door Chris Polanen – Suriname kent geen natuurrampen, zeiden we altijd. We hebben onze problemen, maar de natuur is ons vriendelijk gezind. Helaas, de natuur is niet meer de zorgzame moeder van vroeger. De natuur is een onberekenbare gek geworden, die zomaar een deel van je land onder water zet. Zonder enige waarschuwing. Hoewel, de recente overstroming in Suriname kwam niet geheel onverwacht.
Toen ik twee maanden geleden in Suriname was, las ik in de krant een artikel van de meteoroloog Roel Oehlers. Zijn conclusie was:’We moeten onze borst nat maken. Door stijging van de temperatuur, zal Suriname vaker een staartje van de Caribische orkanen meekrijgen. Dit zal gepaard gaan met hevige regens en overstromingen. Voor de komende regentijd, die over twee manden begint, is het van het grootste belang dat de overheid een rampenplan in stelling brengt.’ Precies tien weken na de uitspraak van Oehlers staat 23.000 vierkante kilometer van Suriname onder water en zijn vele landgenoten alles kwijt. Uit de reactie van de Surinaamse regering blijkt dat er geen rampenplan was.
Als je 20 februari in Suriname was, de dag voordat dit artikel verscheen, had je nattigheid kunnen voelen. En niet zo een beetje ook. De aanleiding voor dit krantenartikel was een regenbui, zo hevig en zo lang dat het leek alsof ze nooit meer op zou houden. Het was een typische ‘sibi busi’, die begon om een uur of zes ‘s avonds. Druppels die als stenen kletterden op de zinken daken. Na een uurtje stonden er al erven en straten onder water. De bui ging de hele avond en het grootste deel van de nacht door.’s Ochtends was de lucht weer blauw en droog, maar Paramaribo was veranderd. Ons deel van de straat was droog, maar de andere helft stond onder water.
Ik las in de krant dat er gemiddeld 115 cm water gevallen was en op de plaats La Poule, zelfs 151 cm. In veel buurten was het water de huizen ingelopen. Men sprak van een ondraaglijke situatie en vreesde voor een uitbraak van de ziekte van Weil.
Ik had een afspraak in Paramaribo Noord en belde een taxi. De taxichauffeur reed voorzichtig door de onder water staande straten. Zoals alle Surinaamse taxichauffeurs wist hij precies welke straten het droogst waren en waar de gaten in de wegen zaten, ook al kon je ze door het water niet meer zien. Hij klaagde dat de wateroverlast steeds erger werd. Gedurende de rit realiseerde ik mij dat dit niet de wateroverlast was die ik kende. Dit was vele malen erger. Van Ma Retraite, Rainville, Elisbethshof, nou ja heel Paramaribo Noord, stond het grootste deel onder water. De goten waren geheel overstroomd en leken op brede rivieren, die zich uitstrekten in de woonwijken.
Het zou een vreemde dag worden. Die ochtend ging ik langs bij mijn vriend Pim aan de Kosterstraat. Het kantoor dat hij sinds kort op de begane grond van zijn huis had ingericht, stond geheel onder water. In rubberen laarzen veegde hij het water naar buiten. Hoewel hij er drie uur mee bezig was, leed zijn goede humeur er gelukkig niet onder. Daarna ging ik naar mijn oma en tante aan de Toenalaan. Al ver voordat ik bij hun huis was, rolde ik mijn broek op, verwisselde mijn schoenen voor slippers en waadde door het warme water. Het benedengedeelte van hun huis, dat hoog op neuten staat, was geheel onder water gelopen, inclusief de kamers beneden. Een uurtje of drie hielp ik mee met water wegscheppen. De grote tamarindeboom die al veertig jaar op het erf stond, was door het water ontworteld en omgevallen tegen de muur die om het erf staat. Wortels zo dik als een arm kwamen boven de aarde uit. Mijn oma en tante treurden er niet echt om, maar vroegen zich wel af hoe ze de boom het erf af zouden krijgen. Allemaal vroegen we ons af waarom een boom die zoveel zware regens had overleefd, nu geveld was.

‘s Middags las ik thuis in een ander krantenartikel de toekomstvisie van een weerdeskundige. Tenzij er maatregelen getroffen werden om het water tegen te houden, zou over 25 jaar 80 % van de bewoonde kuststrook van Suriname onder water staan. Deze conclusie had op mij een verpletterende uitwerking. Zou Suriname in staat zijn deze maatregelen treffen?
Vreemde beelden kwamen bij naar boven. Paramaribo, zoals we dat kennen, bestaat niet meer. Het is een spookstad die onder water staat. Huizen, waarvan alleen het bovenste deel boven het water uitsteekt. Een enkeling is erin geslaagd een leven op te bouwen omringd door water. De meeste mensen zijn echter weggetrokken. Het water heeft niet alleen huizen en erven verzwolgen, maar ook de hoop van Suriname om ooit nog een welvarend land te worden. Vissersbootjes en bootjes met arbeiders die huizen afbreken zijn de enige menselijke aanwezigheid. Hoewel, af en toe ook bootjes met Euro-suri’s die door de straten van het verzonken Paramaribo varen om hun oude buurten en huizen te bezichtigen. In deze bootjes wordt veel gehuild.
Mensen met wie ik er over sprak lachten. 25 Jaar is lang en die voorspellingen van doemdenkers, daar moet je je niet teveel van aantrekken.

De beelden zijn, 25 jaar eerder dan ik had verwacht, werkelijkheid geworden. Het enige verschil is dat het niet de kuststrook is, maar het binnenland. Het is gewoon niet te bevatten dat het je eigen land en landgenoten zijn die je telkens in het nieuws ziet. Het water stijgt nog steeds en ik kan alleen maar hopen dat de hulp voor hen op tijd komt.
Wat nu in het binnenland gebeurt kan elk moment ergens anders in Suriname gebeuren. Als er niet snel en structureel gewerkt wordt aan het weren van het water, zal Paramaribo vroeg of laat onder water verdwijnen. Iedereen moet beseffen dat wat vroeger verkoeling en vruchtbaarheid bracht, in de toekomst ook dood en verderf zal brengen.

Chris Polanen – [email protected]

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

21 REACTIES
  1. Goed verhaal, maakt een heleboel duidelijk. Dit artikel maakt dat ik het geheel beter kan bevatten. Want, inderdaad het regent heel vaak in Suriname en je vraagt je af of er een patroon is. Wel dus! Ik denk dat Suriname niet in staat is om in korte tijd voldoende maatregelen te nemen om de kustlijn beter te beveiligen. Wat is wel haalbaar met de schaarse middelen van het land?


    Maak melding
  2. Inderdaad wat is haalbaar met schaarse middelen, helaas weinig. Wat Nederland kan doen, we zijn zelf een waterrijk land, ga ze helpen, vraag geen miljoenen want dat kan het land nimmer mooit betalen. Wij zitten hier nog “veilig” achter dijken, we hebben hier in Nederland zoveel mensen die er verstand van hebben laten die de mensen helpen en laat de Surinamer niet in dure euro’s moeten betalen maar als er hopelijk genoeg wordt ingezameld dan kan er een begin gemaakt worden aan het ruimen, mensen helpen en zorgen dat de kinderen weer naar school kunnen, Nederlandse scholen cq diegene die de boeken drukken kunnen daar heen gestuurd worden, laten de dijkenbouwers/watermanagementteams de handen uit de mouwen steken, laat de Surinamer mee werken aan projecten zodat de wijsheid ook in het land blijft en niet dat als Nederland weer vertrekt alles in minne achter laat.
    We zijn dit niet schuldig aan Suriname, ze zijn onafhankelijk maar toen de Tsunamina plaatsvond stond de wereld op zijn kop. Laat nu de wereld ook op z’n kop staan om hen te helpen. Als elke Nederlander 1 euro zou geven dan hebben we morgenavond als de actie er is 16 miljoen. Suriname ik hoop het voor jullie en in godsnaam gebruik het geld voor de binnenlanden, de stad, jullie hebben een land waar je trots op mag/moet zijn.


    Maak melding
  3. De surinamer zal -hoop ik- eindelijk tot het besef moeten komen dat ze zelf de handen uit de moumen moeten steken ter voorkoming van…….
    Voorkomen is altijd nog bezig dan genezen.
    Die hele ‘mie no e spang’mentaliteit moeten ze nu achterwege laten. In suriname is het begrip ‘onderhoud aan have en goed’ reeds lang dood en diep begraven. Kijk maar alleen naar de huizen en gebouwen. Kijk naar de publieke onderkomens. Ik noem maar alleen het andre kamperveen stadion, het Ismay van Wilgen sporthal. Het zijn bouwvallen geworden alleen maar door gebrek aan onderhoud. Daar kunnen wij als surneds maar moeilijk begrijpen. Ons riolen/afwatering stelsel is er een om te huilen. Het is maar pappen en nathouden. Nimmer tijdig, jawel tijdig groot onderhoud. En als men dat doet dan is het in het kader van een politieke stunt voor een verkiezing en niet struktureel. We zijn nu blij dat de stratenenigszins zijn opgeknapt, maar laten we eerlijk wezen. De straten waren jarenlang gewoon gatenkazen, hetgeen voor menig verkeersongelukken heeft geleid. En dan te bedenken dat wij een Dienst Openbare Werken hebben waarvan de meeste medewerkers met een ing. of ir. titel weg en waterbouwkunde hebben gestudeert in nederland. Eenmaal afgestudeert en terug in suriname kiest met de snelste weg om rijk te worden en dat is de politiek met al haar list en bedrog. Daarom moeten we, ondanks dat deze overstroming een natuurramp is, met z’n allen heel hard roepen; POLITIEK SURINAME BEDANKT.


    Maak melding
  4. ik vind het heel erg dat suriname zoiets is overkomen.
    de steun aan goederen is stopgezet, omdat er controle ervoor zouden zijn en daar kunnen ze hun zak niet mee vullen,
    dus ze kiezen voor geld.
    waarom hebben ze dat niet gedaan toen het bekend werd gemaakt door de meteorologische dienst aan het begin van het jaar.
    ze hebben ook bekend gemaakt voor de toekomst, dus hoop dat er toch wat word gedaan, daan de zakken vullen alleen.
    mi switie srang in handen van boeven.
    shay


    Maak melding
  5. beste heer Polanen,
    leuk artikel.
    een ding ben ik niet met u eens.
    de natuur is geen “onberekenbare gek”
    de natuur heeft wederom gebruik gemaakt van zijn mogelijkheden, ruimte en gebieden om zijn overtollig water af te voeren…
    Dat is al duizenden jaren zo geweest.
    De meeste plaaten zijn oude rivier beddingen.

    De mens kiest liever daarvoor om te wonen.

    verder veel lof


    Maak melding
  6. In Suriname moeten de leidinggevenden(regering,verantwoordelijken)wat aan de infra structuur doen,cq bestrating,milieu e.d.In Suriname zijn ze of te makkelijk of te lui om deze aspecten uit te voeren…of ze zeggen ’t komt wel,maar wanneer—dan is ’t al te laat en geven ze iedereen de schuld ervan(chaos).Nu,ik hoop dat ze hiervan ’n lesje hebben geleerd.Van fouten leert men,en niet meer.Gegroet.


    Maak melding
  7. Het is zo’n herkenbaar verhaal….. die avond van 20 februari verbleven wij in munder paramaribo en ook wij vroegen ons af wanneer de regen nou eindelijk zou stoppen. We hebben die avond erna nog moeten waden door het water van de straat om tot de conclusie te komen dat dit niet een normale regenbui was. Ook wij hebben toen in de lokale kranten de berichten gelezen die je hierboven beschrijft.

    Ik denk dat het tijd word dat de overheid stopt met het spekken van de de eigen zakken en die van andere ambtenaars…..want niet alleen het weer was in die maand in het nieuws, maar ook de corruptie van de surinaamse politici. Dat geld heeft andere bestemmingen nodig !

    Ook word het tijd dat vuil verbranden in het openbaar verboden word en dat vervuilde percelen harder aangepakt worden. Deze vervuilde percelen zorgen voor verstopte afvoeren waardoor de huizen vaak onder water staan na langdurige regen !


    Maak melding
  8. Nee, dat klopt. De natuur kent geen rampen. Wie vernietigd de haar? De ramp zelf. De hoeveelheid water is groter dan het regen dat gevallen is. En nu van alle optie gebruik maken om op die gebieden binnen te komen, indringers. Jullie over bezorgdheid voor het ras dat jullie meer dan 400 jaar trachten te vernietigen, geeft de kriebels. Een piraat blijft een piraat. Straks beginnen de negen plagen nog. Een vervloekte brengt altijd smet met zich mee.


    Maak melding
  9. Onjuist geformuleerd Chris…Niet de natuur is gek geworden,doch de mens…..Laat wat nu gebeurd is een vingerwijzing zijn naar ons toenemend milieuonvriendelijk gedrag,zowel t.o.v. de natuur als naar onze medemensen toe….Overigens is het verhaal zoals gewoonlijk prettig leesbaar en lekker surinaams….


    Maak melding
  10. Hallo mensen,surinamers kondremans-
    Willen jullie ook denken aan de bomen
    enz dat word gekapt en geroofd in
    Suriname,dat land wordt boos,omdat
    jullie niet genoeg aandacht aan schenken,
    vooral onze rijkdommen natuur wordt met
    de voeten getreden,geen aandacht voor
    het binnen land!teveel natuur verdwijnt,
    letten jullie daarop??en het zou tijd
    worden om wat aan dijken tedoen,kan zelfs door meer opteletten op onze natuur.
    Dat was het zo,n beetje mensen
    S SOSOLOBI


    Maak melding
  11. hoi chris, fawakka mi mati??? leuk artikel. toen ik in 1987 tijdens een vergadering, of liever een werkoverleg tussen artsen en politie, militairen, opperde om een rampenteam, cq een rampenplan of tenminste een rampenprotocol, lachte een ieder me uit, suriname is een gezegend land , we kennen geen rampen,althans geen natuurrampen, nou ik moet je zeggen , die mening heb ik nooit gedeeld, want onze echte natuurrampen dat zijn onze politici zelf. in juni 1988 , toen ik ook heb mogen deel nemen aan het rampen identificatie-team, huilde ik alleen maar, zoveel doden, en ook zoveel fouten, de initieringsfouten die er gemaakt waren, waren funest voor verdere afwikkelingen. anyhow, er zou een rampenplan, of een protocol, komen…tien jaar later, was het er nog steeds niet, en 15 jaar later was het er ook nog niet, en heel eerlijk , ik weet niet of het er nu ook was, maar wat mijn punt is, hoe eerder je bij een ramp, een infrastructuur wordt bedacht, dan duurt de opgang komen van de hulp ook niet zo lang, maar als je nog van alles moet gaan organiseren, dan duurt het inderdaad heel lang voordat er iets gebeurd. dat er iets zou gebeuren in su, dat was overduidelijk, alle mijnbouw, noodzakelijk kwaad voor de centen, alles wordt opgegraven, en zo achtergelaten, suralco, billiton, al die poisonlakes, de goudmijnindustrie, olie-houtindustrie, voor iedere 100 bomen zouden er 2 kleine geplant worden voor 10 US$, die dan weer in een pot zou gaan , voor eventuele calamiteiten, laten we eerlijk, zoveel gratis neuken, het land baalt er ook van om als grote motjo-meid gebruikt te worden, ja toch?? zo’n mooie meid, die daar maar ligt met haar benen wijd gesperd, een ieder komt en misbruikt haar,het moest eens fout gaan. en natuurlijk is dit allemaal profetie,net zoals amsterdam voor 2010 ook helemaal zal verzuipen, ook paramaribo zal het moeten vergelden, het is niet anders, maar ma maisa heeft er genoeg van. ben benieuwd of er nu grotere woongemeenschappen in de getroffen gebieden zullen komen, het is toch geen doen om die kleine dorpjes te onderhouden, lang geleden had ik al geopperd om drie grote woongemeenschappen van alle dorpjes te maken, en die zodanig op hoger gelegen, veiligere gebieden te bouwen, nou en what about die basjas, en die kaptains, en die granmangs???? ja , die harie troesoe…ik pas er voor…groetejes..

    guno


    Maak melding
  12. Het verhaal van de heer Polanen klopt ten dele. Tien jaar geleden is de Surinaamse overheid gewaarschuwd voor het verstrekken van houtconcessies aan Indonesische maatschappijen. Wereldwijd hebben deze bedrijven een reputatie opgebouwd aangaande hun schandelijke houtkapmethoden. Dat de binnenlandse bevolking nu het gelach moet betalen, heeft niets met het opwarmen van de aarde te maken, maar meer met het wanbeleid van de corrupte Surinaamse politiek. Politieke partijen hebben smeergeld ontvangen voor het verstrekken van deze concessies. Ik heb jaren in het binnenland gewoond en weet hoe hard het kan regenen. Soms dagen onafgebroken toch resulteerde dit gewoon nooit in een overstroming.
    Als het ecosysteem in evenwicht is, kan het elke siebieboesie weerstaan. Nu het evenwicht verstoord is door de grootschalige houtkap, moeten we het ergste vrezen. De binnenlandse bevolking zal zelf stappen moeten ondernemen om haar leefgebied te beschermen. De Indonesische maatschappijen zijn er alleen voor de winst. Overal ter wereld waar ze geweest zijn laten ze een chaos en een spoor van vernieling achter.


    Maak melding
  13. Ja het klopt als een bus wat de vorige schrijver heeft opgenoemd(Purcy) , de vruchten van het wanbeleid zullen onze kinderen en kleinkinderen moeten plukken. Ik wilde nog een andere oorzaak toevoegen de zgn. petflessen (plasticke flessen) .Die liggen overal in goten en riolen , het is een ramp. De doorstoming raakt verstopt enz. enz. De hele stad loopt onder , ik ben pas een week terug uit Su. Ano ing jerre!!!! Toen ik 36 geleden naar Nederland vertrok was dit echt anders hoor. Het regende heel hard men noemt het “Wit Aling” en dat betekent een etmaal nonstop regen. De volgende dag kon je weer je ‘dingen’ doen. Maar wat ik nu heb gezien in de stad is erg. Sarie torie!!!!!!!
    Ik was met een Nederlandse vriend en die maakte een grapje van :volgende keer moeten wij onze peddels niet vergeten “. Jammer Jammer.


    Maak melding
  14. Dit soort natuur gebeurtenissen lopen door de hele geschiedenis van onze planeet.
    Veel van de “rampen” die NU gebeuren hebben echter weinig te maken met “de natuurlijke loop van dingen op deze aarde”. De invloed van het hoogste wezen van deze schepping is catastrofaal. De huidige ontwikkeling van het weer op de aarde heeft veel te maken met wat wij op deze aarde als mensheid doen (verwarming, vervuiling)
    Als ik kijk naar wat er allemaal in de binnenlanden van Suriname gebeurt denk ik dat we onze borst ECHT kunnen nat maken in de toekomst. Grootschalige houtkap zonder weder aanplant (modder verschuivingen het gevolg, woestijn vorming, kijk maar naar andere landen waar ook zo gekapt wordt, vb Brazilie ), illegale en ongecontroleerde legale goudzoek (vervuiling van de rivieren, vis stand, bodem)gevolg ziekte onder de bevolking door de gebruikte chemicalien door eten van vis en planten op vervuile bodem.
    Brokobaka


    Maak melding
  15. Reactie van JFGuds op 20 mei ben ik helemaal mee eens ze moeten maar eens ophouden met de boomkap onze woud is ons kloppend hart, dit soort rampen was te voorspellen alle overtollig water heeft nu de weg vrij om alles te overspoelen geen woud meer die dat tegen houdt. Wat van de goudconcessies die allerlei gifstoffen in Sur. rivieren loost, tegenwoordig moet je in Sur. uitkijken waar je vis vandaan komt. Denk aan onze kinderen en kleinkinderen die nog een leven voor zich hebben het leven houdt niet op bij ons! Ooit gehoord van milieu vervuiling??? Surinamers zelf zijn de oorzaak van dit alles die geven voor wat geld allerlei buitenlandse bedrijven de vrije hand in het binnenland een vb Cambior (Rosebel mines)daar heb ik over gelezen (geen gewone artikel maar vertrouwelijk) onder wat voor voorwaarden zij in Sur. mogen zoeken naar goud maar ze houden zich niet aan de afspraken! SURINAME WORDT WAKKER EN DOE ER WAT AAN!!!!!!!


    Maak melding
  16. zo , zo , beste mensen.
    We praten nu pas over een ramp??maar geloof me, de grootste ramp in suriname is niet van nu , maar van toen.
    kunt u zich nog herinneren, toen een handtje vol idioten zo graag onafhankelijk wou worden??nou , het zit zo ,,die Klootzakken zitten nog steeds in suriname ,hun zakken te vullen… nu is surinamenog meer afhankelijker geworden van het buitenland.””Dit hebben ze nou bereikt!!!Die idioten!!!!


    Maak melding
  17. het is niet de natuur die gek is geworden .de natuur zuivert alles wat onzuiver is en wat ongezuiverd wordt door de mens.De natuur heeft de afgelopen twee tot jaren aardig van zijn krachten laten zien en vooral op plaatsen waar er onrust is en onenigheid heerst.

    zo heeft de natuur ook in het binnenland van parbo zijn kanten laten zien.Het is raar dat zo iets gebeurt op een plek die hoger is dan parbo.

    maar terecht is het ook.De afgelopen jaren hebben de djoekas de hele stad van parbo en omgeving onvelig gemaakt.
    alle plunderingen en berovingen en moorden van bepaalde bevolkingsgroepen is men al heel gauw vergeten.
    Deze gasten hebben het binnenland mee opgebouwd.
    Maar dat weet iedereen dat het niet juist is dus darom is het ook gebeurd.Die djoeka ’s zijn gewoon gestraft van hun wrede handelingen zijdens de mensheid.


    Maak melding
  18. ik wil alle surinamers op roepen hun goede doellen die ze geven aan ander intantie op te heffen zoals laast in het nieuws is geweest dat op straat is gevraagt om geld voor su te zetten en voor een ander doel voor suriname hedden ze niets over dan 1€ zo laat ten ze zien wie ze zijn toe nederland in probelen was heeft heel suriname geld gezet zelf op schoolen moets dat je weet nog die maandagcent als je het niet had dan moetsen we naar huis gaan om het te hallen of je mag niet naar school en nu zien we hoe het nederlandse volk om ons geeft stop goede doellen en geef het geld aan suriname stort op 797 alles wat je kan


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES