Inheemsen overstroomde gebieden naar Brazilië

21

PARAMARIBO/SIPALIWINI, 12 mei – Inheemsen uit de overstroomde gebieden in Zuid-Suriname zijn uitgeweken naar Brazilië. Door het onderlopen van onder meer de kostgronden, heerst er vooral voedselgebrek. Er kon niet langer gewacht worden op bevoorrading vanuit Paramaribo, dat ernstige logistieke problemen ondervindt. “We doen onze uiterste best”, zegt minister Felisi van Regionale Ontwikkeling.

Getracht de noodhulp zoveel mogelijk te verspreiden. “Dit is niet altijd even makkelijk, we zitten met enorme problemen wat het transport betreft”, aldus Felisie. De weg naar Atjonie, het meest nabije uitrukcentrum naar het Boven-Surinamegebied, is op bepaalde delen slipgevaarlijk. Burgers in de getroffen klagen over het uitblijven van hulp. “Aan militairen en politie alleen hebben we niets”, zegt een slachtoffer.

Behalve logistiek belooft ook geld een obstakel te worden. De hulpoperatie Falawatra is begroot op zeventig miljoen Surinaamse dollar (ongeveer twintig miljoen euro). Overheid en particulieren hebben totnogtoe maar ongeveer tien miljoen Surinaamse dollar (ongeveer drie miljoen euro) bij elkaar gebracht. Aan het natraject wordt voorlopig niet gedacht, omdat nu de noodhulp prioriteit heeft.


21 REACTIES

 1. Ze zijn supersnel met het rekenen van de kosten. 20 miljoen euro maar liefst. Hebben ze al iemand geholpen ? geen ene moer doen ze. Rekenen en geld tellen kunenn ze als de beste om hun zakken te vullen. Dat wordt weer werkvakanties en dure auto’s

  Ricky


  Maak melding

 2. als het leger was wat het vroeger was of was uitgebouwd ipv van verkleind,dan waren de jongens instaat het volk te helpen.Niks heeft het leger, ,het leger wacht op een prive helicopter ,het leger wacht op prive vliegtuigen, het leger heeft te weinig man om in te zetten.
  250 mannen kunnen dit gebied niet alleen aan. Bedankt Venitiaan.Ik hoop dat men nu inziet hoe belangrijk het leger is en het weer opbouwd tot een leger van formaat.


  Maak melding

 3. het is goed dat een waterramp suriname heeft getroffen; hopelijk gaan de ogen van de criminele incompetente eigenzakken vuller-politici nu eindelijk open.Al het staatsgeld wat decennia door politici gestolen is had er nu voor kunnen zorgen dat er een betere infarstructuur aanwezig had kunnen zijn voor een snelle actie en hoefde suriname niet zijn hand op te houden al een bedelaar!!!

  Ga je schamen venetiaan….monkey-face “BAVIAAN”


  Maak melding

 4. Dat het gebied is getroffen moet een waarschuwing zijn voor de Surinaamse regering en ook voor de Surinamers over het algemeen. Een regering word niet gekozen vanuit een bepaald politieke kleur maar te zijnde daadkrachtig en bestuurlijk naar eer en geweten. Ik zie ministers op TV die niet eens duidelijk kunnen vertellen wat ze gaan doen en wat ze nodig hebben. Schande noem ik dat. Het is toch belachelijk dat onze ministers de hele wereld rondreizen maar niet eens een helicopter hebben om naar het binnenland te vliegen. triest?! Coronie is gewaarschuwt want daar breekt de zee binnen 2 jaren binnen als er niets word gedaan binnen de komende 2 jaar. Als jij een gebied niet in kaart heb kunnen brengen hoe weet je hoeveel geld je nodig hebt?! Ik roep alle Surinamers op die in Suriname wonen om niet te stemmen voor een partij maar voor een deugdelijke en acceptabele partijprogramma van een partij en als die niet heeft kunnen waarmaken wat er belooft is durf dan over te stappen en stem voor een ander partij.

  Anders komen we er nooit!

  Ricky Ricardo


  Maak melding

 5. Ricky… ik ben het helemaal met je eens.
  Dit is absurd!!
  Zouden ze anders piepen als de stad het rampgebied was ipv het binnenland?

  Mensen in het binnenland hebben net zoveel rechten als hen met hun rekenmachientje.

  Lafu…. je hebt het goed verwoord.

  Ik hou mijn hart vast.
  Hopelijk worden de donaties goed besteed en krijgen de slachtoffers waar ze recht op hebben.Een beetje menselijkheid en respect kan heus geen kwaad.


  Maak melding

 6. Kritiek op de regering is ok!maar op zijn tijd! Nu is het tijd om samen de boslanti mensen te helpen aan onderdak en voedsel.Voor wat betreft corruptie…is bekend.Er zijn inderdaad lieden die hun slag wilt slaan.
  Het leger(militairen) zijn geen werkpaarden.Bij calamiteiten/rampen is iedereen verplicht de medemensen te helpen .All hands om deck!!


  Maak melding

 7. Venetiaan, stop met het leger te boycotten en bevoorraad de manschappen tot volwaardige militairen.
  Jouw angst voor militairen verkramt het leger en benadeeld de manschappen in hetgeen ze kunnen en dat is rampenbestrijden.


  Maak melding

 8. jammer,dat het zo traag gaat met de voedselhulp.ja als de wegen slipgevaar zijn dan zou er een andere manier moeten zijn om de hulp goederen ,in het binnenland te vervoeren .daarom roep ik alle rechtgeaarde Surinamers op om hun bijdragen te storten op de rekeningen die aangegeven zijn.wij hebben onze mensen lief ze mogen niet van de honger sterven.mijn hoop is dat er nog helikopters bij mogen wie zal Suriname daarmee,helpen.ik vraag mij af wat die brunswijk voor zijn volk gedaan heeft,pronken
  met je heli,daar hebben de bewoners niets aan.
  Akuba


  Maak melding

 9. Ricky, lafu.
  Shame, shame….!!! Het gaat hier om landgenoten in nood en Ricky je hebt alleen maar over geld en zakkenvullers. Of reageer je puur uit jaloezie?? wie zijn de zakkenvullers??? Aan jullie beide zou ik tot slot willen zeggen; Lees de berichten uit Sur.niet alleen beter maar probeer ook te begrijpen wat er daar aan de hand is en geen nonsens uitkraaien. De mensen in nood zitten echt niet op jullie soort te wachten

  hartje


  Maak melding

 10. Negatieve reakties op wat er gebeurd ,heeft geen enkele doel.
  Volgens mij zijn er héél véél mensen in de weer om hulp te bieden. Het geld komt er wel.
  Ik ben zeer positief over de inzet van de Surinamers in Suriname en vele Surinamers elders op de wereld die aan het inzamelen zijn e.d.
  Vanuit Holland kun je wat geld storten en eventueel wat helpen met het verzenden van goederen.Klagen en schelden heeft geen zin en is volgens mij een uiting van machteloosheid. En die machteloosheid hebben wij allemaal!


  Maak melding

 11. ja…heel erg dat deze mensen aan hun lot worden overgelaten.ben r mee eens dat ze meteen weten hoeveel miljoen euro ze willen,maar doen zelf niks.erg erg.als ik ooit de kans van god krijg dan vernietig ik deze regering en plaats dan echt surinamers die het menen met het volk!en geen rovers die het land plunderen!ik hoop echt dat als niet ik,maar een ander de macht overneemt en t goed doet.kijk maar naar de pres van bolivia…en wij?slechts 450000 mensen en onse pres denkt dat hij koning is in afrika.
  vernietigen!!opdonderen en afmaken!dat moet gebeuren met deze rovers bende!


  Maak melding

 12. Waarom als er een ramp plaats vindt in Suriname is men direkt geneigd negatief te praten over de manier waarop de zaken worden aangepakt. Voor de negatieven onder ons zeg ik ” i feel sorry for you cause this is a sighn of small thinking. if you can”t put up than shut up” en in het byzonder tegen de persoon Perotie voor het noemen van de president monkey face Baviaan heb ik dit te zeggen: Kennis maakt macht en geen kennis maakt zwak.Het afgeven op iemand door het geven van bijnamen is een teken van ongeshooldheid en dus zwakte.
  Deze integere regering onder leiding van de meest gerespekteerde president allertijden doet niet alleen zijn best maar is ook hard aan de slag. Zamania


  Maak melding

 13. met verbazing lees ik steeds weer Venitiaan, maar staat er ook niet een brug genoemd naar ene “heer” Wijdenbosch en dat hij bij de opening zei, nu zien jullie waarom de buikriem aangetrokken moest worden. Fijn mooie brug maar de bevolking voedsel. Was daarvoor niet een president die het liefste om zich heen schoot als er iets verkeerds gezegd werd. Nu het land overstroomt is, wat verschrikkelijk is, dit gun ik niemand, heeft Vene het gedaan dat er geen fatsoenlijke wegen zijn. Ik ben bang dat alles en iedereen corrupt is en dat de bevolking mag pinaren 🙁 🙁


  Maak melding

 14. ik moet even kwijt dat dhr.d.d.bouterse, sinds vorige week zaterdag in het binnenland zit om goederen uit te rijken aan de bewoners die moeten vluchten voor hun leven.
  het is die nare bita bere politiek van suriname waardoor dit niet in de media komt, was het niet otmar.rodgers die viond dat bouterse monddood gemaakt moet worden door de media en dat hij genegeerd moet worden, wenu, het is wel dezelfde bouterse die met zijn mensen als eerste in het binnenland zit terwijl anderen aan het feesten waren.
  dit bericht mag worden gechect bij de juiste personen en niet vergeten om te vragen of het ook niet waar is dat er genoeg pakketten bij ocer worden opgehgaald.
  de waarheid mag je niet verkrachten of verzwijgen in vredestijd.
  geef het leger de tools die ze nodig hebben president venetiaan, ook jij had na een bezoek aan het binnenland vastkomen te zitten, of 1 van je stelende ministers.


  Maak melding

 15. Reactie nummer twaalf ik ben het helemaal eens met uw schrijven , het getuigd zeker van een gebrek aan beschaving en scholing bij reactie nummer drie, ,het is een natuurramp , waar bij de mens hulp nodig heeft , en geen vuilspuiterij van het niveau van een aards domaard.er hoeft geen aktie op de nationale tv teworden gehouden suriname hoeft ook niet te bedelen het is de plicht van de nederlandse regering om via brussel hulp aan te bieden ,zij hebben immers die mensen uit afrika gehaald en uitgebuit.denk hier maar eens over na (peroti)we willen toch 1 land 1 natie in de europeese unie zijn we ons leven niet meer zeker op straat.


  Maak melding

 16. Geachte landgenoten,
  Als die corrupte bende zoals,bouta,bosje,brunswijk en de rest wat van hun bankrekening halen en storten op de rek.nr. van de helpende organisatie’s dan schieten we een heel eind op.Hoe denken jullie erover??
  Ik stort zeker wat,ondanks dat ik niet rijk ben.


  Maak melding

 17. Hallo allemaal,
  Daar ben ik even weer. Het gaat er mij niet om dat er commentaar wordt gegeven. Waar ik me aan stoor is dat ze supersnel zijn met het rekenen van de schade en wat het allemaal zou moeten gaan kosten. Zouden ze ipv daarvan niet eerst gaan nadenken hoe snel ze de mensen kunnen helpen ?. Wat Suriname, ongeacht wie er aan de macht is, doet is als eerste is om geld en hulp vragen zonder zelf iets fatsoenlijks te doen. Altijd maar weer om hulp vragen. Kunnen ze dan echt niks zelf? Tuurlijk bij rampen moeten mensen geholpen worden, maar zoals je ook het andere nieuws kan lezen zie je dat de mensen zelf niet zo gul zijn en waarom zou dat nou zo zijn ?.
  Toen wij onze hulp aanboden om het CBS compleet te vernieuwen met de nieuwste technologien werden we al gauw weggedrukt. Waarom? De corrupte mensen zouden binnen no time getraceerd kunnen worden en geen kans meer krijgen om het te plegen. Zo goed was alles uitgewerkt. De regering hoefde ons niets gelijk te betalen. Wij zouden ons apparatuur plaatsen, kennis inzetten, mankracht indien nodig, voor de opleiding van de mensen aldaar verzorgen. Het enige wat we van de regering verlangde is dat men een deel van de kosten zou betalen voor elk stuk aangevraagde papier(vb paspoort, geboorteakte, enz enz). Zelfde verhaal als hier in nederland. IS dat zoveel gevraagd als je zoveel kan verbeteren ?. Er hoeven geen lange wachtrijen te zijn, het hoeft niet zoveel te kosten, het verdient zichzelf wel terug, corruptie zou grotendeels vermindert worden, statistieken zouden betrouwbaarder zijn en ga zo maar door. Maar nee hoor als eerste wat men zei is dat ze geen geld hebben terwijl we daarover nog geen eens gesproken hebben.
  Een ander voorbeeld: In samenwerking met de rotterdamse gemeente is er apparatuur en kantoormeubilair beschikbaar gesteld. Puntje bij paaltje moesten de gulle gevers van hieruit zelf naar paramaribo om de container te ledigen en de spullen te installeren. zelfs hulp hadden de surinamers niet geregeld. Nou hoe bedoel je dankbaar. En dat is mijn reden dat ze mijn rug op kunnen. Hulp hoeven ze van mij niet meer te verwachten. Mijn directe familieleden, kennissen ok, maar ik zal geen cent storten voor de ondankbare overheid in suriname.
  Venetiaan bedoelt het goed, Wijdenbosch bedoelde het goed, maar allemaal missen de ruggengraat. De ene bouwt een brug terwijl er geen eten in het land is, de andere laat rekenen ipv gelijk hulp te bieden. Tjaaah wat moet je met 1 helikopter. SLM is ook helemaal vleugellam. Allemaal zijn op geld uit zonder over de toekomst na te denken.
  Of ik iets in Surinam ga ondernemen ? Nou mooi niet voorlopig. Als er weer hoop is voor dat land dan misschien wel, maar nu niet.
  Er is nog zoveel om te klagen wat betreft de hulp wat wij hebben aangeboden en steeds afgekets werd om onbegrijpbare redenen. Destemeer dat mijn motivatie zwaar is gedaald wat betreft alles over suriname. IS mijn vaderland en ik kom er graag.

  Dus lieve mensen elk mens heeft zijn eigen beweegredenen om te commenteren dus ik ook en als mensen denken dat ze nu de handen in een moeten slaan dan moeten ze dat voroal doen. Mijn zegen heb je. Ik hoop alleen dat je alles genoegen neemt want anders …… wat zal ik zeggen

  Ricky


  Maak melding

 18. Beste, nee gewoon Ricky,

  Naar het schijnt ben je niet in staat bent om de prooi, de jager en de omstandigheid gescheiden te houden. Het gaat niet om de surinaamse regering die dupe is van slecht beleid, maar om een natuurramp. Het gaat hier om mensen die in normale omstandigheden reeds aan de onderkant van de surinaamse economie leven. Het gaat om mensen die in normale omstandigheden reeds een minimale levensstandaard hebben.
  Nu deze mensen thans geen slaapplaats meer hebben en nagenoeg al hun bezittingen kwijt zijn durf jij en houtaine en aristocratische houding aan te nemen door met je eurotjes te zwaaien en te vertelen dat je ze lekker niet zal geven. Je hele verhaal getuigt van minachting voor mensen in nood en je ziet slechts de kans schoon om je arrogante dikdoenrij met gecomoufleerde motivaties gestalte te geven.
  De regering maar ook de hulpinstanties en de getroffenen vragen rechtstreeks om geld. Geld om ter plekke te komen wat nodig is. En mag ik je een kleine hint geven en dat slecht terzijde, als er geld naar Su wordt gestuurd en daar wordt uitgegeven dan is dat een rechtstreekse stimulering van de plaatselijke economie.

  Naast het feit dat directe hulp hard nodig is, is het nodig om te weten hoeveel geld je nu en straks nodig hebt. En dat lieve mensen moet je snel weten ook. Ongeacht welk land ter wereld zich een natuur ramp voordoet, denk aan New Orleans, VS, vorig jaar,er wordt om hulp uit het buitenland gevraagd. Als je geld gaat vragen is de eerste tegenvraag hoeveel wilt u hebben. Om hoeveel gaat het in totaal. Als je dat niet bij benadering kan aangeven dan wordt je niet serieus genomen en kan je met lege handen vertrekken en wegblijven totdat je weet wat nodig is. Onbeslagen ten ijs komen maakt dat je in de kou blijft staan.
  Een goed denkend mens weet de de grootse ellende nog moet komen, namelijk de ramp na de ramp. Hoe wil je die bestrijden? weer met bittere woorden en met geld dat er niet is. Stel niet de vraag waar is het vroeger gebleven, daar lost je niets mee op.
  Dont ask what SU can do for u, but ask what u can do or them.
  Probeer, al is het voor één kind, de nood te lenigen. Misschien moet je dan een keer minder van SU gaan genieten door hulp te bieden als het nodig is. No njan soso a swietie ma swarie a bieta toe.

  Ricky, zet je rancunegevoelens opzij en doe wat je verplicht bent te doen. Zoniet, houdt je gal gespuw voor je zelf en beleg er er je eigen boterham mee en niet dat van een ander. Spaar je nog geld ut ook voor je beleg.

  Raymond


  Maak melding

 19. hallo. Ik ben Rob en woon in nederland en mijn toekomstige vrouw woont nu nog in Suriname, ik heb haar gisteren geld toegestuurd zodat ze met het vliegtuig naar het binnenland kon afreizen.
  Naar DANGOGO om haar familie te zoeken en kijken of ze het allemaal goed maakte.
  En ze heeft van dat geld nog redelijk veel levensmiddelen kunnen kopen om te zorgen dat haar familie wat te eten en te drinken heeft.
  Ik ben blij met zo’n toegewijde vrouw, die de gevaren van al het natuur geweld doorstaat om haar familie te zoeken.
  Ik heb haar net nog gesproken(13 mei om 00,30 uur)toen ze net terug was van deze reis.
  proficiat Vanessa Cafe uit Paramaribo.
  een wereld vrouw woont aan de sierpalmstraat dat is een ding wat zeker is.
  groetjes aan ieder en vooral aan Vanessa.

  Rob de Jong


  Maak melding

 20. Hallo rob wist niet dat jij ook gek was op donkere vrouwen .
  Is dit iets dat je stiekem diet
  Ja maar doe het ook goed je hulp aan de surinamers is ook wel kom .
  Join the familie .
  Als een niet surinamer het kan waarom wij surinamers het niet dan .
  Dus wil zeggen komop surinamers stort gewoon je geld en hulp middel verzammelen wat echt nodig is dat help zeker .
  Let niet op huids kleur wij zitten in nood
  En denk maar aan een ding en geloofd in suriname.
  En zeg maar een woord mie na wang SRANGMANG en niets anders.
  doeii


  Maak melding

 21. sranangman 2: ik heb ook geld gestort op het giro nr 797 dus wees niet bang om het ook te doen.
  en nee ik doe niets stiekem.
  ik heb ook mijn medeleven getoond en vind dat iedereen het moet doen vooral hier in nederland.
  suriname heeft ons tenslotte ook geholpen bij onze watersnood(al heb ik die niet meegemaakt)
  dus het is belangrijk om deze mensen te helpen.
  DUS IEDEREEN STORT WAT JE MISSEN KAN ALLE BEETJES HELPEN.
  groetjes aan ieder en ook aan ieder die ik niet ken.
  niet praten maar doen.

  mie na wang SRANGMANG


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.