Opperhoofd Aboikoni wil buitenlandse noodhulp

40

PARAMARIBO, 8 mei – De situatie na de overstroming in het Boven-Surinamegebied vraagt om noodhulp, desnoods van het buitenland. Dit zegt grootopperhoofd Belfon Aboikoni van de Saramaccaners. Suriname’s grootste Marrons-stam heeft ernstig te lijden nu huizen en medische faciliteiten onder water zijn geraakt. Aboikoni wil Franse en Nederlandse hulp.

“Paramaribo alleen kan de situatie niet aan, de mensen zitten zonder eten”, zegt Aboikoni. Er zou vooral behoefte zijn aan voedsel, medicamenten, tenten en kleding. De autoriteiten in buurland Frans Guyana kunnen bijvoorbeeld helikopters inzetten, nu in vele dorpen de vliegvelden blank staan. Voorlopig worden getroffen gezinnen opgevangen door dorpsgenoten in hoger gelegen gebieden.

De ruim vijftienduizend Saramaccaners wonen in op heuvelgrond gebouwde dorpen. Mensen hebben have en goed moeten achterlaten, doordat de Surinamerivier buiten zijn oever is getreden. Dorpelingen zeggen dat een dergelijk fenomeen zich nooit eerder heeft voorgedaan. Volgens minister Felisi van Regionale Ontwikkeling wordt nog bekeken hoe het best hulp te bieden.

“In elk geval is de situatie niet zo erg, dat mensen geëvacueerd moeten worden naar Paramaribo”, aldus Felisi. De regering is in spoedberaad. De ramp wordt toegeschreven aan zware regenval de afgelopen dagen. De Meteorologische Dienst verwacht meer regen de komende weken. Het pas aangebroken regenseizoen duurt volgens boekje tot minimaal midden augustus.


40 REACTIES

 1. Waaron hulp vragen bij de gierige Hollanders. De hulp zal ten koste gaan van de verdragsmiddelen. De Fransen, Brazilianen en Amerikanen kunnen beter om ondersteuning gevraagd worden


  Maak melding

 2. Er is gevraagd te reageren,ik maak mij zorgen ik vind het ,jammer dat de binnenlandse bewoners vaak getroffen worden ik weet niet,als ik dit een natuurramp moet noemen .wat ik erg vindt dat men nooit gezorgd heeft voor een rampenplan.dat is een schande.als de kalf verdronken dempt men de put.


  Maak melding

 3. Ik denk dat deze Grootopperhoofd zich moet realiseren dat zijn mensen (A Comb.) ook in de regering zitten en ipv dat ze in auto’s van USD. 55,000 rond rijden (of hun chauffeur voor ‘car body guard’ in te zetten) zij meer voor hun mensen horen te doen.
  Laat de Surinaamse regering nu zeggen hoe ze van plan zijn dit probleem aan te pakken. Waarom vraagt deze opperhoofd om hulp uit het buitenland, en roept hij z’n vertegenwoordigers in de regering c.q. parlement niet ter verantwoording ?


  Maak melding

 4. Ik stoor me aan het feit dat ‘er eerst onderzoek moet worden gedaan’…en daarna gebeurt er NOG niets!!

  Hoezo eerst bekijken?? Dat deed men ook in USA nav. orkaan Katarina!! Stuur gewoon mens en materieel en als dat niet genoeg blijkt, stuur je nog meer mensen.

  Zo moeilijk is dat toch niet!!!


  Maak melding

 5. Het buitenland om hulp vragen geeft aan dat er geen vertrouwen is in de eigen achterban en de gehele regering van Suriname.
  Na wan sari tori
  mama gron e bari
  mama gron e krey
  De angst is natuurlijk dat de binnenland bewoners massaal naar Paramaribo komen, hetgeen moet kunnen omdat ook dat hun land is.
  Is het trouwens geen truc om het binnenland te bemachtigen om zo de macht van de regering te vergroten?
  Deze ramp gaat het schadeloosstellen van welke ramp dan ook in Suriname te boven en moet eindelijk het volk tot elkaar brengen een vergevingsgezindheids politiek.
  WIE GAAT NU DE SCHULD KRIJGEN IS WEDEROM MIJN VRAAG.DEDEN DE SATELITEN HET NIET DIE VRIJ EN BLIJ MOGEN SPIONEREN IN SURINAME, METEOCONSULT? GA MIJ NIET VERTELLEN DAT DE SATELIETVERBINDING VAN AMERIKA, GUYANA, BRAZIELE EN NEDERLAND HET NIET DEDEN, ELKE NEDERLANDSE MILITAIR DIE AAN DE JUNGLE TRAINING MEEDEED WERD GEVOLGD UIT BESCHERMING DOR EEN APPARAATJE ZO KLEIN ALS EEN DUBBELTJE.


  Maak melding

 6. Ja opperhood ga maar lekker naar je eigen mensen en niet smeken voor buitenlandse hulp. Er is geld zat in suriname niet zeuren maar beuren.Het is eerste wat suriname kan doen hulp van buiten vragen ,terwijl ze goud en alles daar hebben shame for you suriname.Laat die bosnegers al hun goud verkopen hahah dan komt het wel goed met ze opperhoofd wha wha


  Maak melding

 7. Het bedelen zit in de genen van onze mensen. Waarom in hemelsnaam het buitenland hulp vragen alvorens eerst de eigen regeerders op hun verantwoordelijkheid wijzen om met oplossingen te komen? Het lijkt wel alsof wij verslaafd zijn aan hulp hetgeen ons eigens inzet en creativiteit uitschakeld. Laten we eerst met z’n allen de handen uit de mouwen steken.


  Maak melding

 8. Heeft de regering niet kortgeleden uit de doeken gedaan via minister van Ravenswaay dat Suriname 172 miljoen van Nederland heeft losgeteuterd, waarom dan niet direkt dat geld inzetten.
  Bij deze het leger goed inzetten met alle materiaal die ze nodig hebben om in rampgebieden te kunnen werken met de juiste tools.
  De angst om het leger goede uitrusting te geven is een misdaad en vraagt om het aftreden van de minister van Defensie en binnenlandsezaken.
  Allemaal naar huis en eenzaken kabinet installeren en als die ook stelen, opsluiten en geen fromu met wetsartikels.


  Maak melding

 9. Aboikoni doet zijn naam geen goed.
  Eerst profiteren van de rijkdom van Suriname, wat niet ten goede komt van de gehele bevolking. En dan hulp vragen aan het buitenland. Aboikoni moet zijn voorraad goud reserve aanspreken die illegaal gedelft is. dat hij nog geen oproep heeft gedaan aan de Koningin verbaasd me. dan had hij het MAXIMale te kunnen halen. Ik zal het niet hebben over de drugs wit was praktijken, Nu Aboikoni ziet dat de Bosgeesten ingrijpen wat ten nadel van hem komt, roept hij de hulp van het Buitenland. een beetje doorzichtig om je je eigen rijkdom niet hoeven te aanspreken. Aboi koni doe je naam waar en doe je pangie los en laat de euro,s stromen en dat het toe komt aan je eigen bevolking. Aboikoni de bosgeesten roepen je een halt en geef gehoor aan , door je goud delven vermoord u uw eigen bevolkings groep en deel eindelijk eens met hen. wees een groot opperhoofd en schaam je om hulp in te roepen van het buitenland.

  Groot oppperhoofd uit Parana (zoro)


  Maak melding

 10. Aboikonie

  Bid tot de natuur geesten en laat zien wat je waard ben. Zeur niet, en bedel niet.
  verdeel je rijkdom en hou je bevolkings grope niet voor de gek. anders moet ik een gran tafra organiseren, POera monie, vooral a witwasssie monie


  Maak melding

 11. Wat zal Brunswijck nu doen? dat geld voor mowanna lijkt nu te weinig na zo’n ramp.
  meneer aboikoni nu kunt u niet gaan bepalen wat er moet gaat gebeuren. Dit met alle respect.


  Maak melding

 12. wat ronny brunswijk gaatdoen, is duidelijk, gewoon op staats kosten rond vliegen en showen meer kan deze crimineel niet doen en wat de regering zal doen is overduidelijk in troebel water is het makkelijk vissen er wordt niet gedacht hoe die mensen snel en goed hulp moeten krijgen,maar er wordt wel nu druk overleg gepleegt hoe politieke vrienden snel hun slag kunnen slaan een zak rijst zal bijvoorbeeld voor het tienvoudige geleverd worden aan de overheid.dat is typerend in suriname de geschiedenis leert ons dat.wat de natuur betreft moeten wij, de binnenland bewoners en de overheid zien als een voorbode als we niet structureel, milieu bewust(goud delven) gaan leven en het binnen land bewonen denk aan kaal kap damen in de natuurlijke stromingen leggen van rivieren om een paar stedelingen en brazilianen hun hebzucht naar goud enig zins te verzachten.
  zou zie ik het enn dat is mijn mening hieromtrent zal dit vaker en heftiger gebeuren.


  Maak melding

 13. Het is al voor de zoveelste keer gezegd,dat suri,s altijd hun hand ophouden en laten altijd alles maar over aan Nederland. Mensen,Suri,s nu is de tijd aangekomen om niet alleen te kwekken, maaaaaaaaaaaaaar ook te laten zien dat suri,s in Nederland SOLIDAIR zijn met de mensen in het binnenland.Als wij hier in Nederland ons solidair opstellen,dan kunnen wij dit ook van anderen vragen en hebben wij laten zien dat hoe klein het gebaar ook is,wij toch ons best hebben gedaan. Het is toch niet teveel gevraagd als ieder werkende surinamer in dit land een bepaald bedrag van zijn inkomen stort op een te openen rekening. Wie coodineert zoiets. Praten vanachter een RIJK gevulde tafel helpt de mensen in het binnenland nog niet. Laat het niet alleen bij praten blijven, maar onderneem zelf ook stappen en zoek elkaar op. Dan pas hebben suri,s aanzien in de maatschappij. Oplossingen moeten erkomen,en ook de discussie van de ontwikkeling in het binnenland moet gevoerd worden,maar dat is voor later. De eerste hulp aan de mensen in NOOD in het binnenland dat is de eerste grootste zorg en niet zich nu gaan afvragen wie schuld heeft,dat noem ik zich VERBERGEN achter de FEITEN.


  Maak melding

 14. aan allen!

  De mensen die nu in nood zitten, hebben geen tijd om te wachten tot alles geregeld is!!
  Ze moeten nu geholpen worden, maakt niet uit door wie. Verplaats jezelf eens in hun situatie: zou het jou iets uitmaken wie je komt redden? Het enige dat telt, is dat je geholpen wordt!!

  Madelon


  Maak melding

 15. Ik ben solidair met mijn landgenoten, maar zijn zij solidair met mij?
  Het is een feit dat het de regering is die zich achter feiten zal verbergen omdat het binnenland opgeheven moet worden.
  Ik bedoel ermee te zeggen dat net zoals je op campings niet permanent kan wonen en dus in de bewoonde wereld anno 2006 moet gaan werken aan de infrastructuur als dat in het binnenland niet lukt en bakken vol geld kost.
  Zie het als vooruitgang anno 2006 en integreren in je eigen land met alle bevolkngsgroepen.
  A TANG SO en misschien een mening om over na te gaan denken voor de toekomst van Suriname.


  Maak melding

 16. toch sranang e tang wang seigie kondre!!!!!
  verwesyerde sranangmangs die nu hun hagie hier gered hebben horen niet zo negatief te praten over het land van afkomst! Het is nu niet een kwestie van oude opgeblazen media zaken aan te kaarten maar om te helpen in nood.Het is niet nieuw en zeker niet gek dat de grangmang vraagt om buitenlandse hulp. Sranang heeft dit nog nooit meegemaakt en heeft geen enkel ervaring met soortgelijke zaken. Respect voor de grangmang!!!!! bita mofo ne tja jepie!

  Fowroe


  Maak melding

 17. Was het niet mini-ster van Ravenswaay die vorig jaar tijdens een ontmoeting met de surinaamse gemeenschap in nederland heeft geroepen dat de surneds niet moeten rekenen op de surinaamse regering als ze van plan zijn om naar su te emigreren? Zijn het niet de su’s in suriname die de surneds als buitenlander/nederlanders beschouwen en ook zo bejegenen?
  Zijn het niet de su’s die…….., ach laat maar, ik kan uren doorgaan. En nu moeten we solidair zijn? Wel faradiba geef me een break hoor.


  Maak melding

 18. Ai Prik, je hebt gelijk. Weer een bewijs dat yu mofo na yu strafu! Ik hoop dat Van Ravenswaay zich deze uitspraken nog heel goed kan herinneren.


  Maak melding

 19. Ik zou graag willen reageren op de reactie van Judge. Ik kan zien dat je slecht geïnformeerd bent. Wat u schrijft klopt inhoudelijk niet.

  Ik weet niet waar jij jouw informatie vandaan heb gehaald, maar het is de regering en niet de marrons die het goud verkopen. Als u goed op de hoogte was, zou u weten dat er zelfs een rechtzaak is gespannen tegen de regering om deze uitbuiting tegen te houden. En het zijn geen BOSNEGERS, maar MARRONS. Het goud van het binnenland behoort niet toe aan de marrons maar volgens de Surinaamse wetgeving behoort dit aan de staat Suriname. Het is naar mijn mening schande om iemand een neger te noemen. Dat is en scheldwoord dat blanke mensen hebben bedacht en de slavernij is al jaren afgeschaft. De mensen in het binnenland zijn geen tweederangs burgers, maar Surinaamse staatsburgers. Het gaat er trouwens niet om wie het hulp biedt, maar dat de mensen hulp krijgen.

  En de mensen van A COMB. zijn geen vertegenwoordigers van het binnenland, maar het zijn volksvertegenwoordigers. Dat houdt in dat ze voor iedereen belangen moeten opkomen.

  Zelfs Amerika heeft hulp nodig van een klein land als Nederland. Nadat New Orleans was overstroomd, moest Nederland(meer dan 50 × kleiner) Amerika te hulp schieten. Suriname hoeft zich dan ook niet te schamen dat ze hulp nodig hebben. Sterkte aan onze Surinaamse landgenoten.

  Dani


  Maak melding

 20. Hoor jullie nu praten..inplaats van hulp te bieden gaan jullie je druk maken om het feit dat Aboikoni om buitenlandse hulp vraagt..is toch goed?Laat alle omringende landen helpen..we steunen toch ook de tsunami getroffen gebieden en waarom suriname niet?
  De nederlandse media was er wel snel dus hij heeft een slimme set gedaan !!


  Maak melding

 21. minister van Ravenswaay is alleen de belangen van anderen aan het veiligstellen en meer ook niet, chinese import is welkom maar echte Surinamers in den vreemde niet.
  En waarom niet, ze hebben genoeg bagage om die oude rotten naar huis te sturen.
  VERNIEUWING VOORUITSTREVEND DEMOCRATISCH
  VISIE VERRIJKINIG DOORTASTEND


  Maak melding

 22. Dames en Heren,

  Lees met veel ongeloof jullie discussie’s.
  Dat de Granman om hulp vraagt is in belang van zijn volk. Heb als nederlander al meerdere malen van de gastvrijheid van de bewoners van Jaw Jaw mogen genieten. Nu staat het ook daar onderwater. Mensen moeten daar nu vluchten voor het water en verliezen hun huizen en kostgronden. Ook de familie waar ik meerdere malen te gast mocht zijn.

  Heb vandaag nog kontakt met Suriname gehad, over hun lot en die van vele anderen is nog weinig of niets bekend.

  Dus sorry dat de “politieke discussie” mij dus voorbij mag gaan. Ik denk dat er nu wel belangrijkere zaken aan de orde kunnen komen. Hoe kunnen wij de mensen daar helpen!


  Maak melding

 23. Al diegene die hierboven hun reactie hebben gegeven:”Wie zonder zonde is werpe de eerste steen”! Ik vraag mij af of u ook op deze wijze hebt gereageerd toen er sprake was van de Tsunamiramp. Neem een voorbeeld aan de Turken. Hebben onze turkse medebewoners ook dit soort uitspraken gedaan ten tijde van de aardbeving in Turkije. Neen. Hoe zat het ook weer met de orkaan in New Orleans? Sari tori, zoals ik dit nu allemaal lees. Zijn dit mensen die zich “Surinamer” noemen? Wat is uw identiteit. Mensen weet 1 ding: “No matter where you are born as long as your heritage is from Suriname this is an injury to all”! Mijn advies; Ga maar eens de voorstelling bezoeken: Land van Ame of lees eens een boek, Wij slaven van Suriname, dan leren jullie nogeens wat (zelfbewustwording! Maar ja, voor sommigen blijkbaar een te groot woord!?!


  Maak melding

 24. Granman Aboikoni heeft gelijk om hulp uit het buitenland te vragen.
  De republiek Suriname is totaal niet in staat om ongeveer 20.000 mensen te evacueren laat staan een bevolking van 480.000 te regeren.

  In het zogenoemde binnenland heerst nog een andere humanitaire ramp namelijk de droogte.
  De huidige regering van Suriname heeft toegezegd voedseldroppingen te zullen uitvoeren in het binnenland.
  Men heeft deze toezeggingen tot op de dag van vandaag niet uitgevoerd.

  Nu is er sprake van de grootste humanitaire ramp in de Surinaamse geschiedenis.
  De regering heeft tot nu nog geen adequate maatregel genomen om de nood te lichten.
  Men maakt precies dezelfde blunder want zo mag het wel genoemd worden als de Cooperatieve Republiek Guyana, het buurland.
  Ten tijde van de overstromingen in Georgetown en omgeving laat staan als de Verenigde Staten van America in New Orleans.

  Men onderschat de ramp.

  niet alleen humanitair maar ook ecologisch.
  want het zijn niet alleen de mensen die getroffen zijn ook de natuur maar gelukkig voor de natuur hebben de meeste een instinct, die weten wanneer ze pleite moeten.
  en zijn ze niet afhankelijk van die praatloze nietsweters in Paramaribo.

  laat het duidelijk zijn Surinamers, wij zijn geen NoordAmerika, die toch nog een zware hulp operatie op touw kunnen zetten na een eerste misschatting.
  Wij hebben die capaciteit niet en nooit gehad ook.

  tot slot wil ik nog reageren op de reactie van faradiba, de persoon met de vrouwelijke iraanse naam.

  je zal wel een hele aardige persoon zijn maar
  hoe haal je het in je botte kop om de hard werkende Surinamers in Nederland te betrekken en ook nog eens te beschuldigen bij een humanitaire ramp waarbij de Surinaamse regering aan de zijlijn staat te kijken.
  Hoeveel geld geven die drugsdealers in Suriname met al hun poen aan de mensen in het binnenland???
  ik denk persoonlijk geen cent, vandaag niet, nooit niet.
  Zonder de Surinamers in Nederland zouden de meeste Surinamers in Suriname ten tijde van de crisisjaren in de jaren 80 al lang over de kop zijn geweest, laat dat nooit en te nimmer vergeten worden.
  Surinamers in Nederland moeten geen cent storten naar Suriname, het geld verdwijnt in de verkeerde zakken en komt niet op de plaatsen waar het nodig is.
  Bovendien hebben de Surinamers in Nederland al te veel gedaan, het is tijd dat de Surinamers in Suriname opstaan en vooral de Regering van Suriname daadkracht verzet in plaats van inhoudsloos spreekt.


  Maak melding

 25. Granman Aboikoni heeft volkomen gelijk om hulp uit het buitenland te vragen.

  De republiek Suriname is totaal niet in staat om ongeveer 20.000 mensen te evacueren laat staan een bevolking van 480.000 te regeren.

  In het zogenoemde binnenland heerst nog een andere humanitaire ramp namelijk de droogte.
  De huidige regering van Suriname heeft toegezegd voedseldroppingen te zullen uitvoeren in het binnenland.
  Men heeft deze toezeggingen tot op de dag van vandaag niet uitgevoerd.

  Nu is er sprake van de grootste humanitaire ramp in de Surinaamse geschiedenis.
  De regering heeft tot nu nog geen adequate maatregel genomen om de nood te lichten.
  Men maakt precies dezelfde blunder want zo mag het wel genoemd worden als het buurland, de Cooperatieve Republiek Guyana ten tijde van de overstromingen in Georgetown en omgeving.
  om nog maar te spreken over de voor vele Surinamers verafgode Verenigde Staten van America met de ramp in New Orleans.

  Men onderschat de ramp!!!

  niet alleen humanitair maar ook ecologisch.
  want het zijn niet alleen de mensen die getroffen zijn ook de natuur maar gelukkig voor de natuur hebben de meeste een instinct, die weten wanneer ze pleite moeten.
  en zijn ze niet afhankelijk van die praatloze nietsweters in Paramaribo.

  laat het duidelijk zijn Surinamers, wij zijn geen NoordAmerika, die toch nog een zware hulp operatie op touw kunnen zetten na een eerste misschatting.
  Wij hebben die capaciteit niet en nooit gehad ook.

  tot slot wil ik nog reageren op de reactie van faradiba, de persoon met de vrouwelijke iraanse naam.

  je zal wel een hele aardige persoon zijn maar
  hoe haal je het in je hoofd om de hard werkende Surinamers in Nederland te betrekken en ook nog eens te beschuldigen van niksen bij een humanitaire ramp waarbij de Surinaamse regering aan de zijlijn uit hun neus staat te vreten.
  Hoeveel geld geven die drugsdealers in Suriname die in hun mooie paleizen schuilen met al hun poen aan de mensen in het binnenland???
  ik denk persoonlijk geen cent, vandaag niet en nooit niet.

  Zonder de Surinamers in Nederland zouden de meeste Surinamers in Suriname ten tijde van de crisisjaren in de jaren 80 al lang over de kop zijn geweest, laat dat nooit en te nimmer vergeten worden.
  Surinamers in Nederland moeten geen cent storten naar Suriname, het geld verdwijnt in de verkeerde zakken en komt niet op de plaatsen waar het nodig is.
  Bovendien hebben de Surinamers in Nederland al te veel gedaan in het verleden.

  Het is tijd dat de Surinamers in Suriname opstaan en vooral de Regering van Suriname daadkracht verzet in plaats van immmer inhoudsloos spreekt.


  Maak melding

 26. De doorsnee surinamer ligt, voor alles wat buitenlands is, binnen de kortste keren met gespreide benen op zijn/haar rug.
  De eenheid ontbrak toen, en ontbreekt nog steeds. Het minste en geringste ontaard meestal in een ordinaire, respectloze discussie of erger fysiek geweld.
  Manier van omgaan met elkaar is ronduit KUT.
  Degene die politiek onderlegd, capabel, van onbesproken gedrag zijn, krijgen de kans niet om de belangen van en voor ALLE surinamers te behartigen. Werkelijkheid toont als vanouds aan dat het parlement deels wordt gevormd door criminelen, moordenaars en boeven.
  Suriname was, tot voor kort, een land zonder noemenswaardige natuurrampen. Nu heeft de eerste, en zeker niet de laatste, zich gemanifesteerd. Maar de grootste ramp zijn de HOLLE vaten met een HELE GROTE BEK die er wonen inclusief de emigranten.

  Desondanks, heel veel succes in de TOEKOMST toegewenst.


  Maak melding

 27. Waar zijn al die gouddelvers nu die geproviteerd hebben van moeder natuur. Helpen zij ook hun medemensen daar in het getroffen gebied. Allen maar proviteren, maar de hand uit eigen zak steken is er niet.


  Maak melding

 28. Proficiat beste Nationalist. Heel goed geschreven. Het is heel erg wat gaande is in het binnenland, maar we moeten de hand van de bedelaar niet vullen. Vooral een bedelaar die zit, niks doet, afwacht en een appel doet op de goedgeefsheid van de surneds. Maar toch heb ik geld gegeven. Weet je waarom ik wel heb gegeven. Omdat het binnenlandbewoners zijn die voorzover ik weet nooit hebben afgegeven op de BUITENLANDERS/SURNEDS. Als het in de stad paramaribo was geweest had ik alle noodruftigen verwezen naar Van Ravenswaay, Bouta en Vene en consorten. De mensen die flink hebben geprofiteerd van andermans leed. Laten ze de handen uit de mouwen steken en niet naar nederland kijken


  Maak melding

 29. 25 mei 2005!
  Het is een hele trieste zaak van wat er zich nu in het binnenland van Su. afspeelt.
  Ik zeg niet dat we geen hulp nodig hebben van het buitenland,maar Su. heeft veel geld en rijkdommen.
  Alleen wordt ze verkeerd gebruikt.
  Het is de regering en een paar eliten van Su. die hiervan genieten, terwijl +-80% van het volk moet zwoegen en ploegen.

  EN DIT IS AAN DE REGERING OLV VENE:
  25 mei hadden jullie vele dingen beloofd, wel nu is het tijd om het waar te maken.
  Het is nu geen tijd om rampenplan samen te stellen, want dat moest al lang zijn gebeurd.

  Mijn voorstel is:
  Laten zij eerst(de regering, want zij verdienen duizenden srd’s)hun maand salaris doneren en dan het volk!
  Te beginnen bij de maandsalarissen van:
  VENE
  DE MINISTERS
  DE ASS. LEDEN
  DE OVERIGEN.
  Als ze dat alles gaan verzamelen,dan kun je tellen hoeveel geld SU. heeft.
  Als ze echt van het volk houden, dan moeten ze dat doen.
  Als de regering echt van de binn. bewoners houdt,laten ze per persoon hun maand ( voor maar 1 maand !!!!! ) doneren.
  Zoals ene Phalad ( ass, lid zijn hele salaris doneert aan een instelling.

  Dan ben je een echte LEIDER!!!!!


  Maak melding

 30. Ik vind het jammer dat men zo bekrompen is om nog geen hulp van NL te accepterren, denkt men dat de VS hulp zal bieden. Men moet alle hulp accepteren. Dit is al erg genoeg.


  Maak melding

 31. aller eerst wil ik god omvergiffenis vragen.mijn steunbetuiging aan mijn volk.dit is ons kruis, en als pikien van suriname zeg ik ,we moeten met ons alle onze schouders onder zetten.door deze opmerkkingen bereiken we niest, we moeten liefde naar elkander hebben.ik roep ieder surinamer waar ook ter wereld om te helpen.suriname is van iedere surinamer .opo kondre man oeng opo sranang gron e karie oeng.stre de foe stre wie no sa fre de godo de wie fesie man.


  Maak melding

 32. NATIONALIST, fijn dat je in NEDERLAND in het droge schip zit.Je vergeet één ding en dat is dat het WEER hier in Nederland/Europa vele gezichten kent en er plotseling ook kan gaan spoken en wij met z’n allen inclusief jij ook met een NATTE GAT komt te zitten.Wie moet jou dan helpen????? Ik zal maar zo zeggen. HEDEN IK, MORGEN GIJ.ZEG NOOIT NOOIT.


  Maak melding

 33. Dankuwel brada Prik en ik ben het volkomen met u eens.
  Maar helaas begin ik toch gelijk te krijgen want de grootste humanitaie ramp van Suriname is volkomen onderschat.
  Alle officiele woordvoerders van Suriname zijn in geen velden of wegen te bekennen.
  Alleen maar militairen op de televisie geven intervieuws af.
  De eerste grote testcase van de nieuwe regering en ze zakken zoals verwacht hopeloos door het ijs.
  Hopelijk zien de Surinamers in Suriname die deze geldvreters hebben gekozen dat ook.

  Lieve faradiba, ik zit niet in Nederland
  “in” het droge schip.
  Ik moet keihard werken net als elke andere om het schip droog te houden.

  maar vraagje?
  waar zit jij liever op?

  een gammele houten bootje vol met gaten en een gebroken kompas die bestuurd wordt door een aftandse kapitein met holle frasen of op een luxe cruiseliner met GPS en reddingsboten plus een goed getrainde bemanning tijdens dat spookachtige Europese weer.

  stel deze vraag aan onze broeders en zusters in het moederland en ze zullen je allemaal hetzelfde antwoord geven, namelijk het laatste omdat ze zitten nu al op het eerste en ze willen allemaal zo snel mogelijk van boord.


  Maak melding

 34. Aan alle SURINAMERS en wel te verstaan,alle bevolkingsgroepen die zich in Suri en in Ned. bevinden en zich ook begaan weten met de ontwikkeling van hun land en zeker een mooi land willen achterlaten voor hun nazaten als wij er niet meer zijn.Geen misverstand, elk suri in Nederland werkt KEIHARD voor zijn geld en mag ook zelf weten als hij wat voor het land over heeft. Ik begrijp ook sommigen hun kritische reacties, want het lijkt dat ONDANKS velen van ons vanuit Ned. hulp geven aan Suri, het lijkt alsof alles in een bodemloze put verdwijnt.Als alles weer op z’n pootjes terecht is gekomen, moeten wij Suri’s deze discussie willen voeren en het weinig geschoolde volk in Suri de ogen openen. Daarom is het zo belangrijk dat wij de Suri’s in Suriname laten zien,dat ondanks hun tegenwerking en ons niet accepteren, wij NU IN TIJD VAN NOOD achter hun staan en wij het ALLERBESTE willen.We moeten nu geen Ruzie met hen maken en met de vinger naar hen wijzen.De regering die zij zelf gekozen hebben die moeten zij ter verantwoording roepen. Het is een schande dat het binnenland zelfs van de meest elementaire dingen zoals een behoorlijk INFRASTRUCTUUR, met de onafhankelijkheid in het binnenland nog niet is gerealiseerd. Nu zien wij doordat dit niet is verwezenlijkt, de hulp aan de mensen, maar moeilijk op gang komt.
  Maar ondanks alle ELLENDE die de RAMP met zich meebrengt, is er weer een hoop en dat is: het BINNENLAND VAN SURINAME IS IN DE PICTURE EN DE WERELD PRAAT EROVER.ZIJ ZIJN EINDELIJK UIT DE SCHADUW VAN DE HOOFDSTAD ( paramaribo ) De Indianen moeten ook van zich laten horen door zich ook te verenigen en dat zou erg FIJN ZIJN als zij ook in dit gebeuren worden betrokken en wel omdat ook dit hen had kunnen gebeuren. Waar er nu voor moet worden gelet, daar er geld binnenstroomt,is dat er HANDIGE ZAKENLUI van alles en nog wat gaan roepen,en hun slaatje willen slaan uit deze ELLENDE. Ik lees met GROTE VERBAZING, als er door dhr Wijngaarde van De Rode Kruis word geconstateerd dat er geen materiele goederen gestuurd moet worden, maar geld. De televisiebeelden lieten een paar dagen terug zien dat heel veel mensen hun huisraad en zelfs kleding kwijt zijn. Er was zelfs geen tijd om waardevolle spullen mee te nemen en dan hoor je zo’n uitspraak van Dhr Wijngaarde. De naam zegt mij al genoeg,want de familie Wijngaarde is in Suri, ook niet een onbemiddelt familie. Daarom zou ik willen pleiten, dat er internationaal toezicht word gehouden wat er allemaal gebeurd met het geld en o.a hulpgoederen.


  Maak melding

 35. O wat erg,hoe jullie Surineds reageren,de meesten dan.
  Het gaat nu niet om de regering maar om die arme mensen in het binnenland,ploseling berooft van huis en haard,het is nu tijd om zonder blikken ofblozen hulp te bieden in welke vorm dan ook,gaan jullie bakeleien over Surieds zijn niet gewenst enz.
  Neem een voorbeeld aan de Turken toen met de aardbeving, wat een eendrachtig volk is dat,in elk,cafe,theehuis,winkel,Moskee werd er geld ingezameld.Ned.Surinamers zien enkel om in wrok,SARI TORI.


  Maak melding

 36. Belachelijk, mensen verkeren in nood, tijdverspilling om te praten over politieke issues. Besteed je tijd goed en denk na over oplossingen of steun de goede doelen. Zeiken over politieke zaken heeft totaal geen zin. ZINLOOS !! Suri of Neds who cares !! Denk niet lokaal, nationaal of internationaal maar UNIVERSEEL !!


  Maak melding

 37. Aan meneer Opletter,
  In zekere zin,heeft U wel gelijk dat de Turken een “eendrachtig”volk is en de meesten met één soort geloof.Dus dat betekent “Eendracht maakt Macht”.Maar in Suriname is het jammer ,dat het niet zo is.Althans,in de toekomst misschien.Want Sur. bestaat uit verschillende culturen(bevolkingsgroepen)en dat levert tot en met de dag van heden nog steeds problemen.Laten wij één volk zijn en voelen.Wat het ook mag zijn,geef onze landgenoten in Sur.binnenland hulp.Alsjeblieft !!!
  A Tang So !!!!


  Maak melding

 38. Wij hadden last in 1-02-1953. Houdt nu op met twisten en de schouders er nu onder. Anders blijven jullie verzuipen. Je vraagt Nederland om hulp en dat komt dan.Laat het goed aanpakken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.