Vrouwen zetten eigen technische onderneming op

5

PARAMARIBO, 6 mei – Een groep vrouwen met technische expertise staan in de startblokken voor het opzetten van een eigen multitechnisch bedrijf. Dit meldt de initiatiefnemer, de Nationale Vrouwenbeweging, NVB. De ooit kansarme vrouwen hebben het NVB-trainingsprogramma Niet-traditionele Vrouwenberoepen doorlopen. Nu wordt afgerond met een managementtraining.

Er zijn vaardigheden bijgebracht in bedrijfsvoering en vooral het schrijven van een bedrijfsplan. “Het is een uniek idee van deze vrouwen om een gemeenschappelijk bedrijf op te zetten”, zegt NVB-voorzitter Siegmien Staphorst. Er zal vanuit een centrale plaats worden geopereerd en de kosten zullen gedeeld worden. Sinds 2001 zijn bijna driehonderd vrouwen technisch geschoold.

De meesten zijn zo klaargestoomd voor ‘mannenberoepen’ als bouw, tegelzetten, loodgieten en licht- en waterinstallatie. Het programma heeft niet eerder zo grondig gemotiveerd. Aan de andere kant komen de nieuwbakken technici maar moeilijk aan een baan. Het eigen bedrijf moet behalve regelmatig werk, ook flxibiliteit aanbieden. Zo blijft nog voldoende tijd over voor het gezin.


5 REACTIES

 1. Ik vind het tof voor al die vrouwen en heb heel veel respect en waardering voor hen. Zelf praat ik ook uit ervaring, omdat ik technisch ben ingesteld. Ik kan heel veel, maar wordt niet gewaardeerd omdat het mannen beroepen zijn.
  Goed zo Surinamers ga zo door en ik hou van jullie.


  Maak melding

 2. GEWELDIG, omdat vrouwen op een positieve manier het heft in eigen handen nemen, geweldig omdat ze daardoor hun eigen inkomen hebben , geweldig omdat ze met deze aanpak een voorbeeld zijn voor andere vrouwen in de Surinaamse maatschappij , geweldig omdat ze onafhankelijk worden met dit initiatief, geweldig omdat ze niet gaan zitten wachten op een man of “lanti”. Zusters vanuit A’dam wens ik jullie het allerbeste en heel veel succes toe. Jullie zijn vanaf nu een rollmodel en als ik jullie kan steuenen, dan zal ik t ook doen. Girlpower leads to POWER TO WOMEN; You go girls.


  Maak melding

 3. Wat heeft Siegmien Staphorst weer baanbrekend werk verricht met haar team.
  Proficiat meid.
  Ben via de vakbond in contact met haar gekomen en vind het heel gaaf wat ze allemaal binnen de mogelijheden van Suriname voor elkaar krijgt voor deze vrouwen.
  Mijn waardering aan haar en alle andere voortrekkers van Surinaamse vrouwen in Sranan.
  Trafasi


  Maak melding

 4. A woman 4 president in surinam. Dan zal het vast en zeker veel en veel beter gaan.
  Al die ballendragers hebben er nooit iets van gemaakt. Ja alleen hun eigen zakken gevuld (en geledigd)(kryptisch).


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.