Oorlogsveteranen geven strijd erkenning niet op

5

PARAMARIBO, 5 mei – “We geven de strijd om erkenning van wat we hebben gedaan, niet op.” Dit zegt voorzitter Fred van Russel van de Federatie van Oud-strijders & Ex-militairen. Of het nu om de Tweede Wereldoorlog gaat of de Koreaanse oorlog, er is bijgedragen aan wereldvrede. Dat het handjevol dat nog in leven is, een kwijnend bestaan lijdt, doet er geen afbreuk aan.

Nog even enthousiast wordt meegedaan aan de jaarlijkse herdenking bij het Monument voor de Gevallenen. Dit jaar is een plaquette aangebracht met honderd namen in goud van gevallen helden en joden. “Het zijn er eigenlijk tweehonderd, maar we hebben niet genoeg middelen voor nog een plaquette”, zegt Van Russel. Hij hoopt dat een of andere gulle gever alsnog te hulp schiet.

Mocht die zich in Nederland bevinden, dan is er ook dan geen enkel bezwaar. “We waren een Nederlandse kolonie en hebben toen onze krachten en bloed ook voor Nederland gegeven”, aldus Van Russel. De Nederlandse ambassadeur Henk Soeters onderkent de bijdrage die is geleverd “voor het principe van het vrijheidsideaal.” De veteranen hebben enkele jaren terug een eenmalige uitkering gehad.


5 REACTIES

 1. Zo zie je maar weer, overal moeten de suri’s voor vechten voor erkenning. Eén dezer dagen komt er een documentaire over de bijdrage van Marokkanen in de Tweede Wereld oorlog.
  HOW SAD


  Maak melding

 2. Jullie moeten blijven vechten voor erkenning maar NIET BEDELEN voor middelen voor nog een plaquette. Borst vooruit en kin omhoog en de trotsheid handhaven. God Bles Y’all


  Maak melding

 3. Ik word ondertussen heel erg moe van die zielige spelende Surinamers die telkenmale bedelen om een beeld, moniment. Wanneer zullen we onze eiegenwaarden nu eens tonen en niet meer vechten voor een ander en vechten tegen elkaar. Het is nu of nooit Sranang. Betaal voor je eigen zaken en wacht niet op een gulle gever, want die geeft maar wilt ook iets voor terug. Dus Oosterpark, Anton de Kom, Surinameplein monumenten leren een ding: wie betaalt die bepaald en terecht. Dus eigenzaken betalen eigenwaarden halen.

  Tang Boeng


  Maak melding

 4. Laat die hollanders maar stikken. Ze erkennen niets dat een zwarte(niet europeaan) voor hun heeft betekent in noodsituaties. Ik kan het nogsteeds niet vatten dat mijn voorouders(slaven) deze bloedzuigers nogal hulp heeft geboden in hun vieze, vuile, roof strijd tegenover andere. Ze hebben van ons gevreten, gestolen en alle hulp gekregen toen ze niks te vershaffen hadden en dan nog worden we als vuil behandelt. ik vier helemaal geen bevrijdingsdag. Het kan me geen moer schelen wat hen is overkomen want zo denken zij ook over ons, die hypocrieten. Surinaamse ex-militairen treur niet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.