vrijdag, april 19, 2024
HomeIngezondenOppositie tegen plannen bouw kerncentrale

Oppositie tegen plannen bouw kerncentrale

-

Does Travel - naar Suriname

ZWOLLE – Namens een groep wetenschappers en industriëlen in Suriname en Nederland heeft directeur Chanderbosh Bisram van Suriname Industrial Engineering and Vehicle Service NV bij de Surinaamse overheid vergunning aangevraagd voor de bouw van een kleine gasgekoelde kerncentrale. In eerste instantie zal de centrale gebruikt gaan worden voor een op dezelfde locatie te bouwen kunstmest- en edelgasfabriek. Mocht een vergunning worden verstrekt dan wordt de kerncentrale gebouwd in het district Commewijne op het terrein van een plantage.

De plannen hebben verbazing gewekt bij Zwollenaar Paul Kraaijer die al sinds juni 2003 onderzoek doet naar hoe in Suriname wordt omgegaan met (de opslag van) laag radioactief afval, voornamelijk afkomstig uit ziekenhuizen. Tot heden heeft niemand Kraaijer willen of kunnen vertellen wat er in Suriname aan kernafval aanwezig is, hoe ermee wordt omgegaan en hoe het gevaarlijke afval wordt opgeslagen. Instanties, verantwoordelijke ministeries en directies van ziekenhuizen (waaronder de directie van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo) hullen zich, aldus Kraaijer, in een angstvallig veelzeggend stilzwijgen. “Dat is zorgelijk”, aldus de onderzoeker. De kans dat het gevaarlijke afval gewoon met regulier afval in het milieu wordt gedumpt of op een onveilige wijze wordt verbrand is niet onwaarschijnlijk. In het recente verleden zijn ernstige ongelukken gebeurd met laag radioactief afval afkomstig uit ziekenhuizen. Zo kwam dit afval terecht bij schroothandelaren. Kinderen kwamen ermee in aanraking en daardoor in direct contact met radioactieve straling. Mensen werden ernstig ziek, ledematen moesten worden geamputeerd en er overleden zelfs mensen aan de gevolgen van straling. Dit was het geval op 13 september 1987 in het Braziliaanse Goiânia.

Bijna dagelijks bericht het Surinaamse dagblad De Ware Tijd over het milieu- en afvalbeleid in Suriname. Wijken komen zelf in actie om afval op te ruimen. Groot afval, zoals oude vrieskisten, koelkasten en complete auto’s worden in de natuur gedumpt alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Tijdens een aantal bezoeken aan het land heeft Kraaijer met eigen ogen kunnen zien dat mensen vanuit Paramaribo hun afval dumpen aan de rand van de stad en langs toegangswegen. Het overheidsbeleid inzake afval en milieu staat nog in de kinderschoenen. Er zijn positieve, kleinschalige ontwikkelingen zichtbaar. Zo zijn in het centrum van Paramaribo afvalbakken voor klein afval geplaatst en zijn er enkele op het milieu gerichte campagnes vanuit de overheid en milieuorganisaties. In een van deze campagnes (“Feti Dengue”, gericht tegen malaria en op het schoonhouden van de eigen leefomgeving) speelt cabaretier Jörgen Raymann een centrale rol. De Surinaamse minister voor Volksgezondheid, Celsius Waterberg, verklaarde tegenover De Ware Tijd eind december vorig jaar “Wij zouden ondernemers in Suriname, en misschien zelfs uit het buitenland, moeten vragen om ideeën te formuleren om vuil te verwerken in Suriname, het hoeft niet iets van de overheid alleen te zijn.”

Tijdens een bezoek van Kraaijer aan Suriname in oktober en november 2005 sprak hij onder andere met de heer Lesley Resida, directeur van het Bureau Openbare Gezondheidszorg BOG). De Zwollenaar wilde van hem horen wat er in Suriname aanwezig is aan radioactief afval en hoe dit wordt opgeslagen. Zelfs de heer Resida bleef het antwoord schuldig. “Het heeft geen prioriteit”, zei hij tegen Kraaijer. “Deskundigheid ontbreekt”, aldus Resida. Terloops vertelde hij dat in zijn eigen kantoor in een gesloten kamer oude röntgenapparatuur staat. Op een vraag van Kraaijer wat met die apparatuur gebeurt, antwoordde de ambtenaar dat niet te weten. “De expertise ontbreekt om de apparatuur uit elkaar te halen en te verwerken, dus we laten het gewoon maar staan. Het staat er veilig”, aldus Resida.

Kraaijer maakt zich, gelet op het grote gebrek aan deskundigheid en op het milieu- en afvalbeleid in Suriname, dan ook zorgen omtrent de plannen voor de bouw van een kleine kerncentrale in Suriname. Een land als Suriname heeft absoluut geen kernenergie nodig, aldus de Zwollenaar. Daarenboven zijn er veel risico’s aan verbonden, zowel voor de mens als voor het milieu. Die risico’s staan, aldus Kraaijer, niet in verhouding tot het doel waarvoor de kerncentrale is bedoeld, namelijk het operationeel maken en houden van – nog te bouwen – een edelgas- en kunstmestfabriek. En wat te doen met het afval? Opmerkelijk is ook dat Suriname geen lidstaat is van het IAEA (the International Atomic Energy Agency) in het Oostenrijkse Wenen. Enige technische- en andere ondersteuning vanuit deze organisatie is dan ook niet te verwachten.

Inmiddels heeft Kraaijer in Paramaribo de Stichting Voor een Schoon Suriname (SVSS) en het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS) benaderd om stelling te nemen tegen de ingediende plannen. Er dient een maatschappelijke discussie in Suriname op gang te komen en de bevolking dient geinformeerd te worden over de vele risico’s verbonden aan een kerncentrale, kernenergie en kernafval. Die kritische informatievoorziening ontbreekt nog in Suriname. Kraaijer hoopt zelf nog dit jaar weer naar Suriname te gaan om aldaar wederom in gesprek te komen met instanties, ministeries en milieuorganisaties en met de bevolking. De plannen van de “groep Bisram” dienen kritisch gevolgd te worden en de Surinaamse bevolking dient gewezen te worden op het feit dat er grote risico’s verbonden zijn aan alle vormen van kernenergie. Risico’s voor het milieu (de natuur) en de mens.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

41 REACTIES
 1. Mijn hemeltje lief, wat wordt er van Suriname,als er een kernreactor komt????
  De heer Kraayer,krijgt geen duidelijk antwoord over wat er gedaan wordt met het beetje afval dat uit ziekenhuizen komt,typisch Surinaams.
  A tjuku eh lolo dus,bek houden denkt het ziekenhuis en de dir.vanBOG.Ik bid tot God,dat er nooit en dan ook nooit een kernreactor in Suriname komt,GOD BEHOEDE ONS.


  Maak melding
 2. Ik hoop niet dat Suriname hierin zal meestemmen. Wat moet Suriname met een kerncentrale? De waterkracht centrale is genoeg voor Suriname. Beter benutten, dan heb je die rotzooi niet nodig.

  Is dat de reden waarom de pariteitmiddelen nu vrij zijn gekomen???
  Men wil zeker kleingeld zien. Typisch Nederland.

  Vertrouw de grieken niet al komen ze met geschenken.


  Maak melding
 3. Dat krijg je als een land te intern gericht is. Wat mij verbaasd is dat de meeste hoogopgeleiden buin suriname zijn opgeleidt en dus op de hoogte zijn van de processen. Maar als ze terug zijn in suriname dat ze met de surinaamse eigenaardigheden te werk gaan. Suriname wordt langszaam ten gronde gericht door gespeelde onwetendheid


  Maak melding
 4. Meneer Kraaijer, Was het niet zo tijdens de regeringstijd van Aaron dat Nederland zijn chemische afval van de ziekenhuizen dumpte in het binnenland van Suriname? Voor een beetje louwsie geld?
  Surinamers onderzoeken jullie dit maar even. Waarom heeft Nederland Suriname tijdens de koloniale tijd nooit geholpen met een behoorlijk vuilafwerkingsfabriek?
  Nu wil Nederland zich met alles gaan bemoeien. Surinamers proberen jullie het op een positieve manier aan te pakken.
  In Nederland is er ook een kerncentrale, waar wordt het afval dan gedumpt?
  DENK EENS NA SURINAMERS? Laat Nederland niet teveel invloed hebben op jullie. Samen werken mag, maar er is een grens.


  Maak melding
 5. Mensen ga je eerst goed laten inlichten over straling..Lood is de rest stof, dat voorheen uranium is geweest. De halverings tijd van uranium is 190.000 jaren, dus na 380.000 wordt het pas lood(loottoh) en is het NIET meer radio-actief en besmettelijk voor het menselijk lichaam. Dus als straks een kerncentrale in suriname actief is, kan het zijn dat het kern-afval ergens opgeslagen dient te worden; Wel ik vindt het wel erg lang dat het 380.000 jaren moet opgeslagen worden, en als er een natuur-ramp gebeurd dan komt het nog vrij en kunnen er ongelukken met mensen gebeuren, dus wie is wijs en wat is beter voor suriname, ja zonne=energie en of hydro-electriteit..laat suriname lekker een ecologisch land blijven met veel aquacultuur, bananen-plantages, rijstvelden en veel kwie-kwie,s die er in rond zwemmen en zo kun je 1000- jaren en 100- generaties gelukkig maken,


  Maak melding
 6. Janny, in Nederland wordt radioactief afval opgeslagen in een speciale opslaglocatie in Vlissingen, bij de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA). Daar wordt zowel hoog- als radioactief afval op een veilige manier opgeslagen. Overigens heeft Nederland nimmer “chemisch afval” uit ziekenhuizen gedumpt in het binnenland van Suriname! Nederland “bemoeit” zich verder niet met Suriname, integendeel. En de bemoeienis die er is, is bemoeienis die is gevraagd vanuit Suriname. Niet voor niets heeft die ondernemer Bisram voor zijn bizarre plan om een kleine kerncentrale te bouwen ook steun gezocht bij experts in Nederland! Dus Janny alvorens te reageren verdiep je dan eerst eens wat beter in de materie. De Nederlandse invloed in Suriname is een gevraagde en gewenste invloed vanuit onder andere de Surinaamse overheid. Met lange tenen bereik je helemaal niets, dus wees blij met een beetje kritiek vanuit Nederland. Kritiek is ook niet altijd negatief, maar kan ook opbouwend en ondersteunend zijn bedoeld en dat is volgens mij ook de essentie van “de bemoeienis” van de heer Kraaijer.


  Maak melding
 7. AUB geen kerncentrale in suriname want dat heeben we niet nodig als er een natuurramp is plaats gevonden in suriname zijn de problemen niet te over zien, suriname is een gezond land laten wij het zo houden, de gene die met zo’n voorstel is gekomen moet gestenigd worden.


  Maak melding
 8. Janny,

  Mensen als jij kunnen alleen maar kritiek leveren op alles wat Nederland of Nederlanders over Suriname denken. Toegegeven, niet alles uit het verleden verdient een schoonheidsprijs, er zijn voldoende zaken geweest die het daglicht niet konden aanschouwen. Maar met die immer negatieve opstelling van figuren zoals jij, ben je net zo fout bezig als in jouw ogen de door jou zo vermadelijde kolonisator heeft gedaan. Helaas beheersen jouw gelijkgestemden de hedendaagse Surinaamse politiek, met bakrahater Venetiaan voorop. Kijk wat er dankzij zijn soort, bestaande uit zakkenvullers, van Suriname is geworden.


  Maak melding
 9. Het punt is : Suriname heeft geen kernenergie nodig. De stuwdam is daar het bewijs van. De discussie die gevoerd wordt lijkt er 1 uit de jaren 60 en 70 (en later). Op een gegeven moment is het protest tegen kern energie doodgebloed.

  Jammer want nu niemnad meer lijkt na te denken (in deze tijd) zijn er altijd elementen die daarvan misbruik maken. Hou Suriname groen en vooral kern energie vrij. Op ieder dak zonnecellen zou een goed begin zijn om bijvoorbeeld de energie behoefte van televisie / computer / of radio op te vangen. Suriname kan makkelijk gebruik maken van andere milieu vriendelijke vormen van stroom opwekking, wat overigens al gebeurd.

  Kijk naar afrika daar weet men heel goed hoe men, zonder afhankelijk te worden van bewezen foute en milieu onvriendelijke (schadelijke) vormen van energie opwekking, toch geleidelijk aan bewijst dat het mogelijk is. Telefoon opladers, radio’s en andere kleine apparaten maken daar gebruik van zonnecellen, om maar een voorbeeld te noemen. In griekenland vind je haast op elk dak een warmte en zonnekracht opslag voor bijvoorbeeld de airco. Er zijn zoveel mogelijkheden kijk eens wat verder in de wereld, het is niet alleen bij protest gebleven sommigen hebben er geprobeerd wat aan te doen en nu is het de tijd die initiatieven te belonen.

  Laat je nooit wijsmaken dat kernenergie goedkoper is want de prijs die de omgeving er voor betaald is veel te hoog. Dat de energie concern’s hiermee niet blij zijn is te verwachten, hoe meer onafhankelijkheid hoe minder winst. De nieuwe vorm van kolonialisme , en deze keer vrijwillig ? COME ON !( In dit soort zaken moet je gewoon als broeder koendoe denken ).

  A tang soh


  Maak melding
 10. hallo,
  he joh zoiets moet gewoon niet gebeuren hoor.
  nog zo een kerncentrale erbij,waar ook ter wereld,die dingen moeten gewoon weg,overal.
  en verder is suriname nou juist zo een land waar nog zoveel echt schoon en helder is,ga dat nou niet verkloten.
  zou niet iemand daar kunnen zorgen dat zo een iets wordt uitgezocht bij “to the point” of zo.
  dit moeten surinamers weten.


  Maak melding
 11. Bigi Odi nanga bawe:
  Mie lobi fa na kil disi é dindki.
  Het doet mij goed om te horen Naar deze meneer zijn mening, wat moet Suriname met een kerncentrale? Gwé boi nanga yu kerngedoe.
  SOSO LOBI FU BAWE.


  Maak melding
 12. dit regering moet op doeken men heeft geen
  verstaant waar men over praat.
  kerncentrale weet waar men over praat
  wat gaat men doen met het afval dat ontstand
  zeker in het binneland dumpen


  Maak melding
 13. Ik geef dhr.Kraaijer gelijk dat hij zorgen maakt om het milieu in Suriname.Ik maak mij ook ernstige zorgen.Een kerncentrale hoeft niet.Windmolens en zonnepanelen zijn de beste oplossingen.Er moet een goed milieuplan komen met duidelijke regels en sancties.Tijdens mijn vakanties in Suriname heb ik gezien hoe mensen allerlei afval in hun achtertuin verbranden van spuitbussen tot autobanden en het gevolg ;Overstroming in het binnenland. Nan.


  Maak melding
 14. ik ben eens met de meeste reacties,we hebben genoeg ellende, in Suriname.vene. is een van ze. om hem woon ik nog steeds in ned.

  allemaal zakkenvullers.

  Akuba.


  Maak melding
 15. BEN EENS MET JANE.
  alle reacties zijn interesant om te lezen.

  maar mensen ,wij moeten niet vergeten dat Nederland en Nederlanders altijd commentaar zullen hebben wanneer zij niks kunnen verdienen.Als dit door de nederlanders gebouwd zou worden ,zou het goed zijn voor Paramaribo.Dan was het wel veel te verdienen en daar heeft Nederland baat mee.
  Natuurlijk is er kern energie niet de oplossing voor het probleem.Maar als je zonne panelen en windmolens of stuwmeren moet bouwen heb je de hulp van nederland nodig. dat betekent weer afzet van producten van nederland.
  lekker gezellig.

  dus Jane ,ik ben helemaal eens met je.
  LAAT DIE KRAJJERMAN MAAR GAAN KIJKEN WAT IN NEDERLAND GEBEURD.


  Maak melding
 16. Het probleem met kerncentrales is dat als het mis gaat, het heel goed mis gaat.Ten tweede heeft Suriname deze niet nodig gezien de vele andere mogelijkheden en ten derde heeft Janne gelijk en niet direct zeggen dat wij negatief denken over nederlanders, maar als er niets te verdienen is voor hun hebben ze altijd commentaar . Nederland zou Indonesie, Papoea Nieu Genea, Surinam,etc etc.en talloze landen in Afrika allemaal rijkdom brengen, nou we hebben dat gezien….
  Alleen degene die heel lang tussen de Nederlanders heeft gewoond weet hoe ze denken en handelen en de politici in Suriname geloven de Nederlanders nog steeds op hun mooie blauwe ogen.Maar o wee als een Surinamer komt vertellen hoe het moet met zijn expertise.Daarom moet een ieder die van dit soort acties kotsmisselijk wordt zijn vleugels verder uitslaan en Suriname laten voor wat het is.De wereld is groot en met je opleiding en kennis kun je op meerder plekken aan de slag.Geen verbintenis meer mee, kunnen ze zeggen dat je verwaand bent, zo hoort het ook, dan krijg je misschien ook een luisterend oor.


  Maak melding
 17. Zijn we vergeten dat het plan niet
  eerst aan NF regering is bekend gemaakt
  maar als verkieizngsstunt van NDP en VVV.
  Jules de Bouta President, heeft dit plan
  besproken op een massa meeting.

  Los van de slechte mentaliteit en cultuur in omgaan met vuil kunnen we niet zonder meer
  dit initiatief overlaten aan de regering (politici) en sponsors van de politici.

  Ook schrik ik van de reactie van BOG.
  Vuil verwerking heeft geen prioriteit
  Maar ja ook een NDP kaderlid.


  Maak melding
 18. Als ik sommige reakties lees ga ik er bijna aan twijfelen of ik wel het juiste artikel heb gelezen!
  Zelfs al zou Paul Kraayer niets gezegd hebben, wat ik jammer zou vinden, dan nog zou de regering (welke zichzelf respekterende regering dan ook), de vergunning moeten weigeren. En wel om het simpele feit dat zij zelf, bij monde van een minister en een hoge ambtenaar toegeeft, niet over de deskundigheid te beschikken om het kernafval te verwerken. Dus ook niet om de vergunnings voorwaarden te controleren. Uit de reakties van die twee funktionarissen mogen wij zelfs de conclussie trekken, dat er evenmin een rampenplan bestaat, voor het geval dat….!!!
  Ik denk dat wij als natie goed in de spiegel en om ons heen moeten kijken.


  Maak melding
 19. Beste medesurinamers,

  “REKanti” heeft een heel sterk punt! Lees en herlees zijn bijdrage en houd dit vast!. Zulke dingen zijn in Suriname volstrekt onnodig, dus verzet daartegen op zijn plaats!
  Overigens: de opbrengst van het Brokopondo-stuwmeer (betere naam dan Blommenstein..)is voornamelijk voor een door het buitenland gedomineerde onderneming, beslist niet in de eerste plaats voor de eigen bevolking.
  Daarnaast heeft ook “royo” een sterk punt gescoord met zijn opmerkingen: wees altijd op je hoede, want je wordt zo door die lui verneukt, ze zijn koopman en dominee” tegelijk zeggen ze van zichzelf”(Awariedomri zeggen wij Surinamers!). En ik ken ze al op mijn duimpje. Wist u trouwens dat Nederland ook ontwikkelingshulp geeft in de vorm van mest (waar denkt u dat ze die stront zouden moeten bergen? De eigen bodem verzuren?) Als dat niet slim is….
  En die “Tja” is volgens mij nog niet wakker!

  Roy Nai-Chung-Tong


  Maak melding
 20. en dat moet dan allemaal in commewijne gaan gebeuren op een oude plantage,nou dat zullen wij dan eens op een geraffineerde commewijnse manier naar de knoppen gaan helpen


  Maak melding
 21. Suriname heeft geen tekort aan energie, maar een gebrekkige distributie; hiervoor moet de EBS verantwoording afleggen.
  Voordat Suriname ook maar denkt aan kenernergie, moet men zich afvragen waarom de stront(met recht u egi sani !)niet uit de overvolle septic tanks gehaald kon worden, waarom Paramaribo bij een geringe regenbui onderloopt, waarom de wegen meer gaten dan asfalt hebben, waarom de ziekenhuizen op krotten lijken.Menselijke ontlasting heeft nog een hoge energiewaarde zou zonder ingewikkeld distributiesysteem benut kunnen worden d.m.v. biogasproductie.Ik kan u verzekeren dat iemand met de lichaamsomvang van Wijdenbosch op die manier een behoorlijke ‘bijdrage’kan leveren aan de oplossing van het energievraagstuk in S.
  De lobby die Wijdenbosch betaalt om dit voorstel mede te doen is volop aan het werk.
  Al zou het waar zijn dat Nederland tegen betaling aan Henck A te P, radioactief afval dumpte in het binnenland, dan is niet Nederland verantwoordelijk maar de door u gekozen regering van Henck, de architekt van
  u egi sani, die Suriname na 31 jaar onafhankelijkheid tot een bedelnatie heeft gebracht
  Natuurlijk wil bijna ieder land producten afzetten;suriname kan haar eigen falen (ontbreken van op export gerichte productiecapaciteit) niet wijten aan het succes van exporterende landen.Surinamers houden zich liever bezig met gesjoemel met importvergunningen en consumeren.


  Maak melding
 22. 29-5-2006,

  Ik vind prsoonlijk, dat er goed over moet worden nagedacht wat de voordelen en de nadelen zijn. Er zijn legio steekhoudende argumenten waarom er geen kerncentrale moet komen en vooral niet in bewoonde gebieden. Suriname heeft genoeg watervallen om hydro energie te genereren. Anderzijds weet ik dat er veel hoogopgeleidde Surinamers zijn die pleiten voor een kerncentrale omdat deze ook voordelen heeft. Men moet zich de vrag stellen of Suriname rijp is voor dit soort zaken. Wij moeten ons niet laten afschepen met mooie praat van belanghebbenden. Algemeen belang en gezondheid staat vooraan en dan niets en als slot degenen die er uiteindelijk profeit van denken te hebben. Suriname is volgens mij nog niet klaar om de stap te maken naar een kerncentrale. Er zijn andere mogelijkheden die minder risico,s met zich dragen. De reacties hierboven liegen er niet om.


  Maak melding
 23. Laten we even serieus zijn. Wij zijn sinds jaar en dag niet in staat gebleken om aan diesel-generatoren adequaat onderhoud uit te voeren, dan praten we hier over een uiterst geavanceerd energiebron?

  Kijk maar naar de pompen te Wakaay, die er zwaar verwaarloosd bij staan.

  Het zijn niet de eerste de beste motoren en hebben het door grove nalatigheid toch gepresteerd ze in deplorabele staat te brengen.
  We benne benieuwd.


  Maak melding
 24. Wanneer wordt Suriname zelfstandig ze lopen nog steeds achter Nederland.En handje op houden.
  Kijk naar andere landen .Die hebben geen zon en watervallen .Je heb in geen èèn land waar je in de grond een zaad stop en dat er wat gaat bloeien.Je krijg gratis zonlicht en waterval om stroom op te wekken.
  Daar mee moet men al begonnen zijn en niet naar Europa /Nederland kijken.


  Maak melding
 25. Wat een trieste zaak. Zo’n prachtig land als Suriname naar de verdoemenis helpen voor geld. Hebben ze niets geleerd van Tjernobyl wat er kan gebeuren. Suriname heeft geen kernreactor nodig. Weer een voorbeeld hoe de rijke landen hun rotzooi kwijt wilt. Ik zou zeggen Surinamers kom in opstand tegen de bouw van de reactor. Denk aan jullie kinderen en de toekomst


  Maak melding
 26. Tja…een jaar na posting van mijn artikel heeft Bisram op 16 maart weer zijn kerncentraleplan via dWT naar buiten gebracht….en weer met vele onduidelijkheden en onbeantwoorde vragen. Ondertussen heb ik sinds september 2006 een eigen site waar ik dagelijks (!!) bericht over het milieu- en afvalbeleid in Suriname:

  http://sranan-news.blogspot.com

  Lees daar o.a. het laatste nieuws over die Bisram!


  Maak melding
 27. Een heleboel ophef voor niets.
  Overigens moeten we wel bewust zijn dat het de voorloper van de NDP (zelfde leiding)die Suriname deed kennismaken met dump van afvalstoffen in Suriname.
  Is het niet de NDP regering (1996 – 2000) en hun stiefzoon VVV die met trots overwogen een kerncentrale te laten aanleggen voor een kunstmest fabriek.
  Laten we dit niet vergeten.
  Welke journalist doet onderzoek.
  Zand in de ogen kon, mar mag niet meer worden getollereerd.


  Maak melding
 28. Surinamers kunnen zelfs geen riolering aanleggen.
  Willen ze een kernreactor bouwen hahahahaa.
  ze hebben zelfs geen kern geleerden.
  Stelletje dombo’s.


  Maak melding
 29. waarom kerncentrale doen jullie je oog kleppen open en ook jullie oren.
  kijk goed wat er gebeurt in landen waar de kercentrale zijn gevesticht . de sur regering die deugd echt niet stelletje mieren neukers . hielen likkers,zakken vullers ,ze zijn ook nog hufters die alleen sur s r d .zien en niet het belang van ons mooi SURINAME.straks is het weer 32 jaar geleden dat Sur onafhankelijk is wat hebben zij voor veranderingen gebracht. ze slapen nog steeds . sterkte allemaal en gaan protesteren tegen die bobo , masaal de straat op samen ta je sterk. oeng mooi sranang wie sa fetie djie sranang.


  Maak melding
 30. ach mensen probeer een beetje positive te denken toch!!
  als een ramp moet gebeuren ,ook nu dan gebeurt het gewoon of het kern is of niet
  laten wij een beetje anders denken in deze moderen tijdperk .wees maar niet bang het is normaal wetenschap is momenteel goed ingeworteld afz’sahadew


  Maak melding
 31. Akuba, je zal altijd in Nederland verblijven
  want je leeft van de Socialedienst dus

  sokosoko,

  Als ik Akuba ,van de Socialedienst zou leven,
  dan weet ik dat ik maandelijks mijn inkomen hebt,maar jij sokosoko loopt je schoenen plaat voor vene maar vreten en een sociale uitkering is hij niet instaat jouw te geven
  een Soiale uitkering heb ik niet nodig,ik verzorg jouw en je hele familie,owru su.laat jouw
  lijers de chaotische situatie opruimen!!!!!


  Maak melding
 32. Mensen toch een kerncentralen in suriname?
  Wees blij dat er tenminste iemand is die wil waken over de veiligheid van land en volk. Heer Kraaijer heeft volgens mij de beste bedoeling. Hij doet het ook een beetje uit eigen belang natuurlijk, maar wat dan noch. Onze eigen leiders kunne het niet dus ben ik blij met degene die wel bereid is het voor ons op te nemen. Ga zo door heer Kraaijer.
  Boesie


  Maak melding
 33. Ik heb meer verstand en intilligentie op de surinaamse chat tegenover de mensen en de moderatoren van de surinaamse chat ik maak de mens niet uit van vuile belg iedere keer op de chat die smash van de surinaamse chat vind ik een echte klootzak als hij me iedere keer uitmaakt van surinaamse chat van vuile belg heeft die smash dan zo weinig verstand op de surinaamse chat ze moestten die smash die moderator heel hun leven lang schorssen op de chat ik laat me niet uitmaken van vuile belg iedere keer de surinaamse chat is nog slechtter of een babychat en als smash me uitmaakt van vuile belg op de surinaamse chat ofwel die smash is een echtte eikel ofwel is die smash dan echt zo dom dat hij me iedere keer uitmaakt van vuile belg mensen van de surinaamse chat zouden beter een baby kleuter chat van maken en ik ben ervan overtuigd van men gelijk die smash kan voor men part de boom in als hij me iedere keer uitmaakt van vuile vuile belg als smash dit eens in men gezicht durft te zeggen die smash van vuile belg iedere keer zoiets doe ik niet iemand uitmaken van vuile belg smash de moderator van de surinaamse chat zou eens beter wat meer respect hebben voor de medemensen want een mens uitmaken van vuile belg dat die smash beter eens naar zijn eigen ik kijkt ik zou zelfs niet willen de mensen uitmaken zoals smash doet want dit is een teken van weinig respect en weinig verstand die smash heeft die moderator van de surinaamse chat en die smash heeft nog vele mensen uitgemaakt zonder reden de mensen op de chat dus ik ben overtuigd van men gelijk smash jong heb wat meer respect voor uw medemensen op de chat en maakt de mensen niet uit ik zou me schamen in uw plaats mijnheer smash de moderator van de surinaamse chat moest ik in uw plaats zijn smash:Bart Blondeel.


  Maak melding
 34. mensen kerncentrale is geen DOKSA en DOKSIE EN OF LEGUAAN OF PINGO-PAKIERA OF ONDRO-TAFARA WERK…HIER GAAT HET ……het om …om mensen leven;die kunnen in-gevaar komen….denk aan straling in becquerel……

  als je hier DOKKOE krijgt en de afval in je achter-tuin opslaat,gaat de hele-buurt..doood yar.,denk goed na.

  maar wanneer zijn wij volwassen geworden,dat wij met de wereldniveau door kunnen leven,zijn onze mensen echt zo achterlijk,dat wij een kerncentrale niet kunnen beheren….


  Maak melding
 35. geen enkele stront kerncentrale die bakkras willen deze domkoppen weer pakken zoals met de onafhankelijkheid bou in je eigen land je hebt in 400 jaar niks gedaan fuck you holland……


  Maak melding
 36. geen enkele stront kerncentrale die bakkras willen deze domkoppen weer pakken zoals met de onafhankelijkheid bouw in je eigen land je hebt in 400 jaar niks gedaan fuck you holland….jullie hebben ons alleenmaar onderdrukt laat ons nu met rust ..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES