Reisagenten willen niet buiten de boot vallen

20

PARAMARIBO, 3 mei – Reisagenten houden rekening met klimaatverandering nu de Mid-Atlantische route is geliberaliseerd. De Associatie van Surinaamse Reisagenten, Asra, verlangt wel bescherming van de overheid, waaronder wetgeving.

Naar het model van Venezuela en Brazilië zouden beschermingsregels vastgesteld moeten worden die het werven van passagiers via reisbureaus verplicht stellen. Het gaat er vooral om dat de reisagenten het brood niet uit de mond gestoten wordt. “Natuurlijk zal overheidsbescherming niet moeten maken dat agenten op hun lauweren gaan zitten”, zegt Asra-voorzitter Jack Uden tegenover de Ware Tijd.

De dienstverlening zal verder geprofessionaliseerd moeten worden. Er zijn genoeg redenen voor bescherming. Surinaamse reisagenten bieden werkgelegenheid en behartigen het belang van passagiers en de SLM zelf. “Dat hebben we gedaan in het verleden en willen dat nog doen”, aldus Uden. Hij ziet ook graag voldoende wetgeving om te voorkomen dat de SLM wordt weggespeeld.


20 REACTIES

 1. Zijn ze van de pot gerukt die klojo’s?
  Ze hebben al die jaren uit hetzelfde ruif gegeten en nu daar er professionele spelers op de markt zouden kunnen komen wil de Asra een beschermde positie hebben. Wat een slappelingen, stelletjes brullende muizen. Alleen goede concurentie kan jullie vooruit helpen, anders blijven jullie die weelde positie koesteren en maken jullie geen vorderingen.


  Maak melding

 2. Eindelijk is het zover dat er andere van die route gebruik mogen maken.
  zie je niet dat ze gestraft worden. slm broko en van die spaanse ( muizen aanboord ) hahaha
  ik vlieg niet met ze en ik hoop dat velen mijn voorbeeld zullen volgen
  stelletje ziele poten.. nu shijten ze en terecht ze weten wat hen tewachten staat


  Maak melding

 3. Ik hoop dat alle slimme surinamers nu eens wakker worden en alle kleine lettertjes gaan bestuderen.
  SLM pas op “zul je in de toekomst nog blijven bestaan, of wordt je straks ook helemaal uitgekocht?”


  Maak melding

 4. Waarom staat de ASRA er niet bij stil waarom men niet meer bij haar leden zou willen boeken?
  Kan het misschien dat de service SLECHT is? Het is human nature om de weg van de minste weerstand te nemen dus als je eenmaal een goede service geeft aan je klanten blijven deze terug komen. Maar als je nu naar regerings bescherming zoekt dan geef je dus toe dat er iets aan je service mankeert.


  Maak melding

 5. Ik vind het een schandalig voorstel dat de regering bescherming moet bieden. De reisburo’s en SLM moeten hun toegevoegde waarde zelf aantonen, anders hebben ze geen bestaansrecht, zo werkt een gezonde markteconomie. Het is niet van deze tijd om toeristen te dwingen een keuze te maken. Nu het 5 voor twaalf is, gaat men nadenken. Veel te lang heeft SLM een monopoliepositie gehad en ik ben blij dat de liberalisatie z’n intrede doet. Toon maar aan dat je de beste bent als touroperator of reisorganisatie en de klandizie komt vanzelf.


  Maak melding

 6. Hahahaha,

  Die “dode muizen” bij en van SLM hebben nu letterlijk en fuguurlijk voor de opschudding gezorgd.De reizigers zijn nu pas wakker geworden.?? blijf wakker,” djagt tee rahooo”
  Wat een zielepoten zijn de Reisagenten toch.,bescherming zoeken, hoe dan, sschande zeg.Al die jaren meegnoten van de weelde en nu zielig doen.

  stratieman


  Maak melding

 7. Prik, goed gezegd!
  Inderdaad hebben deze alata’s al die jaren meegevreten van ons, en dik ook.
  Nu de bron bron in de pot in zicht is proberen ze langs een andere weg toch nog van de belastingbetaler te plukken. Weten ze dan bij God niet wat liberalisatie inhoud?
  Ze moeten gewoon hun best doen om het reizend publiek een voordeliger produkt aan te bieden willen ze nog in de markt blijven, punt uit.
  Wat denken deze foefoeroemans toch simpel.
  Of denken ze dat ze slim zijn en dat de rest dom is.


  Maak melding

 8. Vorige week gezien op at5 in amsterdam. een commercial van de slm. Hoe bestaat het!!!!! een commercial van de slm???. Voor het eerst meegemaakt. Die sukkels worden wakker en proberen nu klanten te werven onder de surneds. De surneds die ze al die jaren hebben verfoeid en uitgebuit. Ze waren zo hooghartig dat ze daarvoor nooit een commercial op de tv hebben geplaatst. Althans in nederland. Immers de surneds hadden weinig keus en waren dus uitsluitend aangewezen op die sakka sakka’s. We moeten ze gewoon boycotten zoadat ze failliet gaan. Immers het wordt toch nooit meer wat met hun. Als je vluchtschema in de war wordt gegooid door muizen ben je geen knip voor je neus waard.


  Maak melding

 9. LAAT ZE ALLEMAAL DOOD BLOEDEN, ZE HEBBEN DE GEMEENSCHAP GENOEG ELLENDE VEROORZAAKT, MET 35 JAAR LANG WOEKER PRIJZEN. TIJD OM DOOD TE GAAN, IK WIL JULLIE ZIEN LIJDEN EN LANGZAAM STERVEN.


  Maak melding

 10. Srananmangs,
  Hoewel gezonde concurrentie een zeer goede zaak is, hetgeen uiteindelijk moet resulteren in betere kwaliteit en lagere tarieven, is er ergens een ondergrens.
  Beneden een bepaalde prijs is de continuiteit van de luchtverbinding niet gegarandeerd, en zal de kwaliteit en veiligheid er zeker onder leiden.

  Ik herinner jullie aan de vele andere maatschappijen welke het geprobeerd hebben en failliet zijn gegaan. Notabene hanteerde zij ook tarieven hoger dan de huidige tarieven. Aan de vele surinamers welke plotseling een tweede ticket moesten kopen bij de SLM en KLM omdat de maatschappij waarmee zij gekomen waren plotseling failliet was, en zij anders niet naar huis konden.

  Wat denken jullie dat er zal gebeuren, wanneer de SLM kapot is gemaakt. Dan gaan de tarieven meteen weer omhoog bij de andere maatschappijen. En waar is de concurrentie dan gebleven? WEG concurrentie, en al het geld stroomt dan wederom weg van onze Surinaamse economie.

  Wij moeten dus met z’n allen niet altijd klagen over de kwaliteit van ons eigen surinaamse product, maar constructief proberen onze maatschappij te steunen zodat die maatschappij kan groeien, een goede positie op de internationala markt kan verwerven, en daardoor uiteindelijk toch goedkoper kan gaan vliegen.

  Natuurlijk hebben de SLM en de Surinaamse overheid ook een grote verantwoordelijkheid om hun huiswerk te doen door de organisatie efficienter en effectiever te organiseren.

  Maar wij moeten ons niet vergissen in het feit dat geen enkele buitenlandse maatschappij ons belang voor ogen houdt, namelijk een eigen surinaamse maatschappij welke kwaliteit moet leveren tegen een lagere prijs, terwijl de veiligheid gegarandeert blijft.

  Men kan in ieder geval niet zerggen dat de SLM speelt met de veiligheid van haar passagiers door op veiligheid te bezuinigen. Wees blij dat u 2 dagen vertraging had en geen crash met dood en verderf to gevolg.

  Wees bblij dat de SLM niet kiest voor de goedkopere oplossing, maar liever Boeing zelf het vliegtuig laat repareren.

  Ik kan u verzekeren dat de buitenlandse maatschappijen niet voor weinig geld op suriname zullen vliegen om verlies te draaien. De SLM heeft het alle jaren wel gedaan om het binnenland, het caraibisch gebeid en in bepaalde periodes de route met amsterdam tegen verlies draaiend te houden zodat wij elkaar konden bezoeken en de surinamer de regio kon bezoeken.
  De beschreming van de mid atlantische route was geen aagelegengheid van de SLM, ,aar tussen de Nederlandse en Surinaamse overheid, en de bescherming was er niet zomaar. De hoge tarieven zij gewoon een kwestie van marktwerking geweest. Vraag was groter dan aanbod, waardoor een hoger tarief werd berekend. Er was geen concurrentie, dus kon een hoger tarief worden gehanteerd. Die deur is inmiddels opengebroken en nu komt concurrentie, en daarmee lagere tarieven. Maar we moeten daarbij niet erop uit zijn om maatschappijen kapot te maken, omdat het zo leuk is.

  Wij gaan het licht pas zien wanneer we aan een buitenlandse overheersende luchtvaartmaatschappij zijn overgeleverd.

  Voor de zoveelste keer zullen wij met z’n allen achteraf denken, jammer van onze eigen maatschappij. was die er nog maar. Zoals we nu ook denken over alle andere maatschappijen welke in suriname verloren zijn gegaan , denk maar aan marienburg, bruinzeel etc etc. Maar deze keer zullen wij niet naar andere kunnen wijzen, want deze keer hebben wij als passagiers de finale klap toegediend.

  Daarom vraag ik jullie denk niet alleen aan het korte termijn gewin van een iets goedkopere ticket welke u eens per jaar betaalt. Denk ook aan het langere termijn verlies en de consequenties daarvan voor ons allen.


  Maak melding

 11. Nou nou Prik, laten we onze nationale carrier toch nog weer een beetje het voordeel van de twijfel geven vriend.
  Door op Schiphol het beste toestel te saboteren op een cruciaal tijdstip heeft de concurentie genoeg schade aan de maatschappij aangericht
  De SLM moet zich gewoon gaan aanpassen aan de nieuwe situatie. Een grondige reorganisatie zal ongetwijfeld noodzakelijk zijn. Het personeelsbestand moet ontdaan worden van alle “geregelde” medewerkers.
  En dat zijn er nog wat, allemaal mensen die absoluut niet voldoen in de functies waarin ze tewerkgesteld zijn. Velen zitten er al vanaf de periode Mungra en lijken wel parasieten die vastgeroest op hun stoelen. Ze beschermen elkaar, dus gewoon de bezem erdoor. Voor mijn part wordt de hele leiding vervangen. Jammer dat we groot opperhoofd Jharap niet kunnen klonen zodat we op alle parastatale instellingen een kopie als leider hadden.
  De SLM moet gewoon in de wasmachine, hoogste stand wassen en centrifugeren, zodat de viezigheid eraf gaat. Ook de raad van commisarissen heeft een flinke beurt nodig.
  De regering (heeft al helemaal afgedaan) zou daden moeten stellen, anders wordt de belastingbetaler voor de zoveelste keer weer de dupe. Men wist reeds zolang van te voren dat er wijziging zou komen in de luchtvaartovereenkomst, het huiswerk is slecht of helemaal niet gemaakt. Men had van te voren moeten zien aankomen dat er een gewijzigde situatie zou ontstaan en dat er revolutionaire maatregelen genomen dienden te worden om survival te garanderen.
  Nu blijkt dat zelfs de echte surinamer zich keert tegen de eigen luchtvaart maatschappij.
  Zal ik zeggen dat het er niet goed uitziet voor de SLM?


  Maak melding

 12. Beste Mindrinetie (met hoofdletter M.)

  Als mocht blijken dat de slm inderdaad de weg bewandeld die jij hebt opgeschreven, ben ik best bereid hen de voordeel van de twijfel te geven. Je begrijpt wel dat mijn reaktie voorkomt uit frustratie over hun hooghartigheid en uitbuiting. Een paar jaar geleden moest ik voor een familieomstandigheden met spoed naar Su. Ik moest bijna 1700 euro neertellen voor een week op en neer. Man je begrijpt wel dat het een rib uit mijn lijf was. Op zich zou ik ermee kunnen leven, ware het niet dat de slm blijk heeft gegeven schijt te hebben aan de de klantengroep die haar heeft gegarandeerd, namelijk de surneds. Maar enfin laten we afwachten of slm in staat is zich aan te passen aan de hedendaagse bedrijfsvoering


  Maak melding

 13. Beste mensen het is waar om deze gasten de voordeel van de twijfel te geven.
  Maar laat ze niet op je hoofd komen zitten met hun zit .
  Het is mooi geweest met hun machts vertoning gewoon niet bang zijn de moed vol houden om goed koper tegaan betalen .
  Als de SLM te duur vraag voor een ticket stap gewoon naar de concurent.
  Want als een ticket naar brazil vs kost het ons maar 450.wat is dit dat voor retourtje sur dan .
  Denken jullie even goed na
  het is geen gewoon bloed geld dat men heeft verdient
  meer niet nu is het de beurt van de bevolkingok a tang so
  kraktie
  God zij met ons surinamers allemaal.


  Maak melding

 14. Ik heb alle begrip voor de tot nu toe gepubliceerde emotionele reacties. Immers wij zijn als Surneds, die regelmatig naar Sranan afreizen, flink getild. Met de dure tickets hebben wij bij de SLM honderden politieke vrienden betaald die daar niks te zoeken hebben, een te hoge overhead.

  Een bedrijfseconomische benadering:
  De DC-10 die de SLM heeft aangeschaft brengt zeer hoge vaste kosten met zich mee. Dat is slechts terug te verdienen bij een zeer hoge bezettingsgraad bij dagelijkse vluchten. Dat heeft de SLM niet.De afzetters van de SLM dachten natuurlijk dat wij ons voortaan massaal door hun zouden laten oplichten. Helaas, alleen muizen trappen daar nog in.

  Naast de hoge directe vaste kosten heeft de SLM ook te maken met een bedrijfseconomisch onverantwoord hoge overhead. Verder zijn de regionale lijnen van de SLM allemaal verlieslijdend. Dat betekent dat al deze kosten van de SLM terugverdiend moeten worden op de MidAtlantische route. Daarom moesten de ticketprijzen hoog blijven. Gelukkig komt daar nu een eind aan.

  Resumerend komt het erop neer dat een faillisement van de SLM onafwendbaar is. Wettelijke bescherming zal niet meer mogelijk zijn omdat Europa achter de liberalisering zit.

  Het faillisement van de SLM zal voor Suriname gunstig uitpakken. De hoge prijzen vormen nu een drempel voor veel Surneds om jaarlijks af te reizen. En aangezien de SLM bijna geen winst maakt verdient de staat niks daaraan. Met prijzen rond de €650,- zullen veel mensen meerdere malen per jaar Sranan bezoeken, mede vanwege de terroristische ellende in de rest van de wereld.
  Hoe meer toeristen binnenkomen des te meer luchthavenbelasting de staat zal innen.
  Een toerist besteed gemiddeld per bezoek tussen de €500 – €1000 in Sranan. Daar vaart heel Suriname bij.

  Mijn advies: help Switie Sranan door straks massaal meerdere malen per jaar met de andere vliegmaatschappijen af te reizen.

  Tigrikati.


  Maak melding

 15. hallo allemaal,

  Ik heb de reacties zo een beetje gevolgd en zal mijn mening daarop geven.

  Ik denk niet dat de mensen SLM opgedoekt willen zien. Het is en blijft natuurlijk een
  nationale trots. Het is niet SLM die het doet. Nee het zijn de mensen die de scepter zwaaien en dat zijn de uitbuiters. En al de vriendjes doen mee (denk merendeels aan de politiek).
  Dat SLM zijn regionale verliezen moet compenseren vind ik economisch wel terecht, maar helaas doen/deden ze dat op een onterechte manier. Waarom moet alles vanuit het nedsur lijn komen ? Kunnen ze niks beters verzinnen ? hebben ze de kennis niet ? waar zijn al die adviseurs ?Die zitten natuurlijk allemaal lekker aan de borrel en aan een sigaartje.

  ik Ben blij dat ik mijn mening met andere kan delen over het feit dat SLM zich maar moet bewijzen dat ze goed zijn. En als ze dat zijn en ook concurrenrende prijzen kunnen aanbieden dan zal men wel gebruik man van hun service. Maarre hoe zit dat dan ?
  Theoretisch zou hun prijzen omhoog moeten omdat de nedsur lijn ook minder oplevert en ook nog eens de regionale lijnen. Dat komt dubbel zo hard aan.

  Wakker worden!!!!!. Ze gaan hun prijzen moeten verlagen anders worden ze helemaal van de kaart geveegd. En misschien is dat wel het moment dat ze anders gaan denken.

  Ooh ja voor de gevoelige mensen onder ons. Vooral voor die mensen die zo medelevend zijn met SLM.
  Was de SLM nou ook zo ruimdenkend als toen de SLM toestel neerstortte. alleen om geld te verdienen huurden ze die gepensioneerde piloten in. Dachten ze toen ook aan veiligheid ? nou dacht het niet. Waarom zouden ze nu aan JOU denken. Zoals iemand al eerder zei over de buitenlandse maatschappijen: ze denken aan hun zelf en SLM zal dat ook blijven doen en dus niet AAN JOU !!!!. Vooral met hun lieve STEWARDESSEN. trutjes

  Ik zit een paar keer per jaar in een ander ver land dan in mijn eigen land. En dat alleen maar omdat die bloedzuigers de klanten helemaal uitzuigen. Voor hetzelfde geld zit ik ook in een warm land, heerlijk eten en hotel all in.

  Komt suriname met zijn belachelijke prijzen.

  Nou bekijk het maar, van mij mag SLM de pot op en ze zullen zeker geen cent aan me verdienen.


  Maak melding

 16. Beste Pae,
  Er zijn zeker poezen aan boord hoor.
  Die muizen zijn aangetrokken door de poezen van de slm-stewardessen. De muizen hadden ff genoeg van de paella geur en komen ongeremd op de bakkeljauw geur af.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.