Handtekeningenactie voor activering doodstraf

47

PARAMARIBO, 3 mei – De doodstraf moet worden geactiveerd, wil Suriname kans maken op een grondige aanpak van de toenemende criminaliteit. Dit stelt oud-parlementsvoorzitter Marijke Djwalapersad, die een handtekeningenactie is begonnen voor behoud van deze strafvorm.

Afschaffing van de sinds 1927 niet meer uitgevoerde doodstraf is uit den boze. “Er is geen ontkomen aan”, zegt Djwalapersad. Teveel onschuldigen vallen door moordenaarshand. Met name de roofovervallen, waarbij mensen zwaar worden mishandeld en zelfs verkracht, vormen een stevige aanleiding. Djwalapersad vermoedt voldoende steun onder de bevolking.

De komende drie weken zullen dan ook landelijk zoveel mogelijk handtekeningen verzameld worden. Er zal dan een petitie worden aangeboden aan de regering. Het is oog om oog, tand om tand. Wie een ander vermoordt, moet ook omgebracht worden. Dat tegen de internationale mensenrechtenstroom wordt ingegaan, moet maar voor lief worden aangenomen.

47 REACTIES

 1. Als ik zo lees dat een onschuldig persoon is vermoord, soms zelf nadat hij al zijn bezittingen heeft opgegeven, dan is mijn reaktie dan ook om zo’n dader de doodstraf te geven. Helaas is gebleken dat de doodstraf geen middel is tegen bestrijding van misdaad dus deze handtekening aktie zal niet tot leiden tot afname van criminaliteit.
  Men had liever hun energie in iets anders gezet als men misdaad wil tegen gaan.


  Maak melding

 2. Ik zeg als iemand een ander vermoord,dan mag je die persoon zeker de doodstraf geven. Ik denk dat suriname er beter van zal worden en de mensen zullen afschrikken.Iemand zal zeker 100x nadenken voordat die iets wilt gaan plegen een midaad. Het is jammer dat ik geen president ben van suriname anders zou suriname in de goede richting gaan.

  Venetiaan je moet maar eens wakker worden


  Maak melding

 3. Mevrouw marijke zeggen is een en doen is twee.
  Bovendien is die doodstraf niet nodig in suriname, steun de heer Santoki en samen met het hele volk kunnen jullie met deze man een schone en crimineel vrije surname maken.
  Stop al het geld niet in jullie ZAKKEN maar laat het politie apparaar beter functioneren. Alle corrupte ambtenaren in de cel voor minstens 5 jaar en de gevangenissen alleeen met brood en water voorzien!
  Neem een voorbeeld aan De verenigde emiraten waar je een kilo goud op straat kan laten en niemand die het meeneemt! Doen ze het toch en je wordt gepakt dan kan je ervan uit gaan dat je je leven lang met een hand door het leven zal gaan.

  A tang so


  Maak melding

 4. Invoeren die doodstraf, WIE DOOR WORDT DOODGEMAAKT, er zijn maar 500.000 mensen in dat land en als mensen gewoon voor de plezier gaan stelen om de kost te verdienen of zo dan is het niet terecht, ga werken ga straten schoonamken of zo doe wat voor de maatschapij en ga geen roofmoorden doe of zo, ik wens marijke veel succes

  peace


  Maak melding

 5. Wanneer het er eenmaal is dan beginnen die handtekeningen tege n de doodstraf.Ga je die moeders zien:”niet mijn zoon,niet mijn zoon”
  Ipv dat ze handtekeningen verzamelen om elke zaak die zonder dna onderzoek is gedaan te herzien willen ze doostraf invoeren,in de us laat men nu mensen vrij die door dna onderzoek onterecht doodstraf hadden gekregen. Hun geluk was alleen dat het vonnis niet meteen was uitgevoerd.

  Suriname moet eerst het rechtsysteem verbeteren,onderzoek moet beter,rechters moeten niet denken ze god zijn en dan pas kkunnen over praten of doodstraf weer moet komen.Maar verkiezing stunten:zeggen wat je niet van plan bent te doen.

  dat er gesteld word dat tegen de mensenrechten iets doen,dan maar voorlief moet worden genomen is reden genoeg om niet te tekenen.Welke mensen rechten is ze nog meer van plan te schenden.


  Maak melding

 6. Wat erger is dat het voorstel weer problemen brengt met verdrag met nederland.Een nederlander die er de doodstraf krijgt ,volgens het verdrag naar nederland gaat, om worden vrijgelaten, terwijl suriname wel de doodstraf krijgen.


  Maak melding

 7. Beste mensen,terwijl ze in USA bezig is met handtekeningsaktie,TEGEN de doostraf,wordt er in Parbo VOOR de doodstraf gedemonstreerd(handtekeingsaktie gehouden).Wie gelijk heeft laat ik in het midden.Er zijn genoeg voorbeelden in de wereld waar moordenaars,smokkelaars van heroïne etc. de doodstraf krijgen,maar helaas ..het schijnt niet te helpen.Ondanks de doodstraf wordt er nog steeds moord gepleegd.,Ook in de ARABISCHE landen…rara hoe kan dat??groetjes


  Maak melding

 8. nou deze actie slaat als een tang op een varken. ik kan me herrineren, dat een bosland creoolse vrouw berooft en vermoord werd. er was geen enkele tramelant daar over. maar omdat het een hindustaan is, moet er meteen de dood straf ingevoerd worden. nou ik ben er tegen.
  als een chinees nasie dagu metie verkoopt, gaat hij ook de dood straf krijgen??


  Maak melding

 9. ik denk dat doodstraf alleen werkt voor zware jongens die de daad telkenmale begaan. tevens moet het het bewijs zoals dna zeker zijn. in sur valt dit te betwijfelen. zeker gezien het feit dat westerse landen al in de fout gaan. je kan niet iedereen ophangen.tenzij je hem betrapt voor een delict. laat de regering iedereen onder een bepaald leeftijd verplicht registreren en sofinr/registratienr opnemen in hun paspoort. dan kun je nagaan wat men voor de kost doet en tevens hun dna hieraan koppelen net als hun verblijfplaats. ik denk dat het van belang is overzicht te hebben over alle inwoners. meer werk zou de misdaad moeten indammen en verplichten te gaan werken. een sofinummer zou dit moeten controleren dan weet je waar iemand van leeft en hoe hij aan zijn geld komt.


  Maak melding

 10. En als je een verkeerde persoon heb gepakt en de `DOODstraf` heb al uitgevoerd, wat dan!!
  Dus denk erom, de vergissingen worden nog steeds elke keer gemaakten dat op maar nog geen half milj mensen.
  TIP.politieapp uitbreiden,denk aan een keiharde A team
  greetings from Lucky


  Maak melding

 11. Wanneer het er eenmaal is dan beginnen die handtekeningen tege n de doodstraf.Ga je die moeders zien:”niet mijn zoon,niet mijn zoon”
  Ipv dat ze handtekeningen verzamelen om elke zaak die zonder dna onderzoek is gedaan te herzien willen ze doostraf invoeren,in de us laat men nu mensen vrij ,die onterecht doodstraf hadden gekregen.Men krijgt ze vrij door nu dna onderzoek te doen. Hun geluk was alleen dat het vonnis niet meteen was uitgevoerd.

  Suriname moet eerst het rechtsysteem verbeteren,onderzoek moet beter,rechters moeten niet denken ze god zijn en dan pas kkunnen over praten of doodstraf weer moet komen.Maar verkiezing stunten:zeggen wat je niet van plan bent te doen.

  dat er gesteld word dat tegen de mensenrechten iets doen,dan maar voorlief moet worden genomen is reden genoeg om niet te tekenen.Welke mensen rechten is ze nog meer van plan te schenden.
  CORRECTIE


  Maak melding

 12. Doodstraf invoeren is niet de oplossing!
  biedt mensen mogelijkheden tot arbeid en zelfontplooing, dan worden er vanzelf minder roofovervallen gepleegd.
  maak gebruik van gevangenen om arbeid te verrichten, buiten de cellen dan leveren ze alsnog een bijdrage.


  Maak melding

 13. Ik heb ook geen vertrouwen in het politie apparaat. De kans is te groot dat een onschuldige moet boeten. Je zal maar “geframed” worden…
  En trouwens wie gaat er voor beul spelen?
  Gaat Marijke zelf de injectie toe dienen?

  Weer zo’n random actie die totaal geen hout snijdt.

  Gebruik de gedetineerden liever voor (dwang)arbeid, er is zat te doen in Su waarvoor fysiek handenarbeid nodig is. Voor mijn part gaan ze huizen van de armen verven.


  Maak melding

 14. Beste mensen,

  Natuurlijk worden onschuldige mensen op brute wijze vermoord in Suriname door criminelen toch kan ik me niet voorstellen dat djwalapersad de doodstraf weer wil invoeren. Volgens mij is de hoge criminaliteit een gevolg van de werkloosheid en het onvoldoende investeren op de achter gestelde bevolkingsgroepen. Mijn advies aan djwalapersad is, creer voldoende banen en investeer veel in de achter gestelde groepen zoals de marrons en de indianen.De doodstraf is geen oplossing, het is een wanhoopsdaad net als hoe criminaliteit wanhoopsdaden zijn. Je lost eigenlijk niks daarmee op. Je gaat in tegendeel de arme wanhopige marrons uitmoorden. Daar de marrons zo gehaat werd in Suriname zullen de wetsdienaren hun kans grijpen om hen op zo,n manier uit te moorden want daarop wachten ze. Niet doen, niet kiezen voor de doodstraf, laat de regering beter hun huiswerk doen, laten ze investeren in de achter gestelde bevolkingsgroepen.In Amerika heeft men de doodstraf in het leven geroepen om de zwarten uit te moorden. SURINAMe Weet waarvoor je kiest, pas op dat men niet je eigen kind onnodig de doodstraf geeft. Criminaliteit moet bestreden worden, maar pak het aan in de wortelsssss, de roetoezzzzzzzzzzzz.


  Maak melding

 15. Ik denk dat ze woldoende steun krijgt. Ook JIJ zou getekend hebben als je familie zoiets overkomt. Ken genoeg gevallen waar zwangere vrouwen in elkaar geschopt zijn en kinderen kwijt zijn geraakt, vaders, moeders verloren hebben. Die daders zullen niet afzien van doden. Dus na elke openbare executie leren ze wel af. Ik ben ook tegen doodstraf, maar emotie beslist ook mee. Het is natuurlijk geen ultieme oplossing, maar als je ze laat gaan is JOU familie de volgende…..


  Maak melding

 16. Als één der ergere vormen van crimineel gedrag ervaar ik ook wanneer burgers als bestuurders financiele middelen op oneigenlijke wijze besteden:b.v. steekpenningen. Deze huidige en ex- betuurders behoren allemaal de zwaarste strag te ondergaan ….straf!


  Maak melding

 17. De doodstraf is door God geinitieerd in het Oude Testament. Het is absoluut niet waar dat het geen effect zal hebben! Integendeel, toen het wederom werd ingevoerd in bijv. Florida (VS) en Trinidad, daalde de criminaliteit daar met liefs 85%!
  Genoeg redenen om het in Suriname in te voeren.
  Het politieapparaat kan de misdaad als gevolg van de sociale verpaupering niet aan. Plus justitie betaalt zeer slecht, dus de gemiddelde politieagent zet zijn/haar leven echt niet op het spel om achter gangsters te jagen…

  Echter wil de marronjeugd ook net echt aan het werk maar wel snel rijk worden en met goud om de nek in Paramaribo ronddwarrelen.

  Het is toch te gek om los te lopen dat doodarme Brazilianen en Chinezen naar Suriname komen en relatief snel rijk worden door eerlijk werken?
  TIME TO GET SERIOUS AND FACE FACTS!!


  Maak melding

 18. Het Hindoeisme geloof zegt volgens mij iets anders en bovendien kijk naar de handeling van Mahatma Ghandi. Marijke moet zich concentreren op betere zaken.Doodstraf invoeren zal leiden tot de dood van vele onschuldigen. Santokhi moet zijn korps beter ordenen. De grootste bende zijn de politieagenten en Santokhi houd de hand boven hen. Eerst een schone korps en dan kunnen we praten over de doodstraf. zO niet iedereen mag een wapen dragen.

  Zo zie ik het. De militairen waren beter dan de agenten.


  Maak melding

 19. Al is je eigen kind,vader,neef een moordernaar, hij mag niet zomaar stelen, roven, moorden, verkrachting, drugshandelaars: die kinderen bewust laat drugs gebruiken en hun leven daarmee verpest, want dan ben je de sigaar, dus niet zielig doen, maar het is noodzaak, alle diefijzers uit alle huizen en gebouwen dienen meteen te verwijderd worden in suriname, je moet rustig in je huis kunnen slapen, zonder het gevoel te hebben dat je in een eigen gevangenis woont, dat kwelling konstant op de loer is, doordat de moordernaars en dieven vrij spel krijgen, luister ik weet dat dit gevoelig ligt, maar als de politiek geen maatregelen neemt, dan moeten zij meteen direkt eerst de doodstraf krijgen. Geen sari tori,s meer, jullie dieven willen mooi weer spelen. Er zijn al 1000 den families in suriname die hun dierbaren al verloren zijn, doordat dieven, moordenaars vrijspel hebben en naar hun luistert niemand.. tijd voor rechtvaardigheid. OF ANDERS MAG IEDEREEN EEN EIGEN WAPEN HEBBEN, WANT DAN MAG JE GERICHT SCHIETEN, maar dan zijn we veels te ver, dan willen jullie toch allemaal niet, nou ik ook niet.


  Maak melding

 20. doodstraf wel voor:
  1.kinderverkrachters de reden het slacht offer is voor het leven getekend punt uit.

  2.roofmoord en voor een ieder die voor welk reden dan ook iemand vermoord.de reden mogen jullie zelf verzinnen teveel om op te noemen punt uit.

  3.voor een cabinet die de dood straf afkeurt, reden te veel om op te noemen punt uit.

  4.voor een president die de taak op zicht neemt en niks waar kan maken voor land en volk reden te veel om op te noemen punt uit.

  5.voor alle gestoorde gasten die ontoerekeningsbaar verklaar zijn, reden zat om op te noemen punt uit.

  6.voor alle buiten landers die suriname bewust komen uitbuiten, reden zat punt uit.

  als al deze keuzes ingevoert worden hebben wij toch een beetje een veilige suriname helemaal veilig wordt geen enkel land maar kan wel leefbaar veilig zijn.

  mw djaewala gefeliciteerd en asjeblief mijn steun hebt je.

  suc6 mie brada nanga sa welcom in een bijna veilige surimaribo.


  Maak melding

 21. Oh Henkie ga alsjeblieft weer terug in je hol. Ik heb lang niet zoiets achterlijks en absoluut verkeerd gehoord. Alvast is de Bijbel tegen de doodstraf, punt. Ten tweede heeft academisch ondezoek van Harvard uitgewezen dat de doodstraf niet afschrikt en de criminaliteit niet vermindert. Marijke moet zich liever inzetten om wat nieuwe banen te creeren. Zij heeft zelf bijgedragen aan de armoede toen zij samen met Bosje het land de afgrond in heeft gewerkt.


  Maak melding

 22. Het is logisch dat iedereen al moe en wanhopig is van de toenemende criminaliteit in suriname.Ondanks de verschillende voorzorgsmaatregelen die men individueel neemt,voelt men zich toch nooit voor de volle 100% veilig.Het activeren van de doodstraf kan inderdaad de zware criminaliteit terug drijven maar kan ook de crimineel nauwkeuriger maken door geen getuigen achter te laten. Als er nu wordt gekozen voor de activering van de doodstraf bij bepaalde misdaden,zoals moord met voorbedachte rade,en er wordt eens”perongeluk” een onschuldige verdachte veroordeeld,dan is iedereen die voor deze regeling gestemt heeft ongeacht of ie nou lid is van t overheids apparaat of gewoon burger,nu ook schuldig aan moord.Zal dan iedereen ook volgens het zelfde strafrecht beoordeeld worden?Het was immers met voorbedachte rade! De wetgeving en het strafrecht zijn duidelijk onderdelen van het overheids apparaat die moeten worden herzien en aangepast.Er is mij een geval van enkele jaren geleden bekend waarbij een meisje voor een internetcafe is doodgeschoten door zo’n straat rover en slechts tot 5jr cel werd veroordeeld;belachelijk toch!!In plaats van straffen met de dood is het niet wijzer om te straffen tot de dood? Isolatie of dwangarbeid met eventuele zweepslagen klinkt mischien onmenselijk maar zijn effectiever dan t vooruitzicht op sterven.Het militaire regiem had grote successen met hun straffen metname hun zo wel bekende “bullepee” zweepslagen.Elke veroordeelde smeekte om liever gedood te worden.Een barbaar moet je barbaars aanpakken,anders begrijpt ie je niet vandaar dat er nog zoveel ellende op de wereld is.Belangerijk is dat elke vorm van strafrecht geen religieuze of rasistische aanleiding of motief moet hebben want dan lost het niets op.


  Maak melding

 23. nou ik heb alles een beetje gelezen en ja ik heb ook het nodige mee gemaakt daar ik ben ook overvallen in mijn eigen huis door drie kerels met een wapen.
  kan je zeggen word je niet echt vrolijk van nee.
  maar ja de doodstraf NEEEEEEEEEEEEEEEEE

  laat ik even mijn eigen gedachten er over heen gaan,oke

  wat dachten jullie er van als ze nou eens de stoepen moesten gaan maken in de stad allemaal aan elkaar met een ketting iedereen kan ze zien,dus later weet iedereen oppassen die is een boef ze zullen zich schamen en de stad word er gangbaar door voor iedereen en laat ze de zooi op ruimen gewoon buiten met groepjes van vijf allemaal aan elkaar met kettingen om de enkels en werken van zes uur in de ochtent tot achtuur in de avond.

  nog maals doen ze wat goeds de overheid heeft er geen geld voor om het telaten doen. Ze vervelen zich niet meer ze schamen zich dood iedereen kendt dan iedereen.

  DUS DRIE VLIEGEN IN EEN KLAP:
  DE STAD WORD SCHOON KOST WEINIG OF NIKS.

  ZE SCHAMEN ZICH DOOD ALTANDS DE MEESTE ANDERS HUN FAMILIE WEL DIE HOUDEN DAN BETER TOEZICHT ZEKER WETEN.

  EN HET LAND WORDT AANTREKKELIJKER VOOR TOERISTEN,SCHOONER EN VEEL,VEEL MINDER GESPUIS.

  DE ECHTE DRUG VERSLAAFDEN IS EEN ANDER PROBLEEM DIE MOETEN ZE OPSLUITEN EN OP TUINTJES LATEN WERKEN PLATEN EN NOG MAALS PLANTEN DIE DAN WEER GEBRUIK KAN WORDEN VOOR HET ETEN VAN DE BOEVEN.DIE DE HELEDAG IN DE STAD GEWERKT HEBBEN.

  oke ik hoor nu natuurlijk al weer de stegen standers roepen maar dat is tegen de mens heid jajjajajajaja maar denk ook eens aan de daden die ze doen is dat niet tegen de mensheid dacht het wel niet dan opsluiten en dan plannen maken hoe ze het de volgde keer beter kunnen doen daar schiet niemand iets mee op wel dan dus ja je doet wat oke straf hoord er bij dus als je zo,n flinke kerel of meid bent dan kan je,ook je billen verbranden .
  mijn mening is dat zeker 85%zich wel twee keer bedenkt voor ze met een wapen of wat dan ook op bezoek gaan bij mensen die werken voor hun geld die kunnen niks anders als klagen,en niemand die luisterd.
  oke ik ga stoppen ik hoop dat iemand en zeker de overheid eens na denkt over de dingen die hier op staan en over mijn idee in het bizonder natuurlijk


  Maak melding

 24. we moeten ons goed realiseren dat wanneer de doodstraf in werking treedt, ook vele onschuldige mensen ter dood veroordeeld worden. dat is jammer genoeg de keerzijde van zo’n staf. het gebeurt in amerika waarom zou het in suriname niet gebeuren. we weten niet hoeveel mensen nu niet onschuldig in de gevangenissen zitten in suriname. laten we hier goed over nadenken.


  Maak melding

 25. Ik ben tegen de doodstraf, omdat het niets opleverd. Wel zou zo iemand voor goed achter de tralies moeten zitten en voor een paar maanden met water en droog brood moeten leven. Voel ook het verdriet van een ander.
  Het grootste probleem in Suriname zijn de illegalen.
  De grenzen moeten beter bewaakt worden en een ieder die geen geldig verblijfsdocument heeft het land uit gooien want heel veel buitenlanders verpesten ons mooi Suriname. verder moeten ouders hun kinderen beter gaan opvoeden. Vroeger waren er toch meer arme mensen dan nu.
  Wat is nu het verschil? Ja hoor een ieder wil snel rijk worden en ook erbij horen. Dus maar roven, beroven en vermoorden.


  Maak melding

 26. Ik heb de reactie mogen door lezen maar wat ik constateer is dat bepaalde mensen het gewoon weer op een rascistish stuk proberen te brengen .wie in suriname woont of vaak is zal begrijpen waarom de dood straf eventueel weer ingevoerd dient te worden.het zijn geen zielige poten die dit soort daden begaan maar het zijn bikkel harde criminelen.die de hele daag geen moer uitvoeren dan gewoon meerdere vrouwen op nahouden overal kinderen verwekken in de duurste auto willen rijden natuurlijk met veel goud aan hun lijf ( hun mogen dat wel) en door deze mensen moeten alle hard werkende surinamer zijn huis en leven met alle middelen beveiligen Als het nou een neger ,hindoestaan, javaaan,chinees,boslandcreoolof wat dan ook is ze worden allemaal beroofd,wat zeker opvalt is dat de meeeste van deze crimimelen van boslandcreools afkomst is en de wortel ligt bij ronny brunswijk,die jongens zien hem als een voorbeeld figuur.dus eerst de dood straf voor deze heer,de dood straf moet overigens niet alleen gelden voor roofmoordenaars maar ook vooor corrupte politci,want wie van de overheid steelt benadeelt het hele surinaaamse volk.marijke ga door met je hantekeningen actie maar laat het ook voor die corrupte politci gelden en dan met terug werkende kracht ingaan,wat ik dan zeker weet dat jij ook aan de galg komt denk aan die rijkdom dat je in die korte tijd hebt vergaart die grote vila van je achter de coppenamestraat met een lantie salaris had je het nooit en nog maals nooit kunnen neerzetten. voor mij liever vandaag dan morgen met de doodstraf en laat het ook in suriname gelden zoals in singapor VOOR DRUGS GELD HIER ONHERROEPELIJK DE DOODSTRAF.
  flor


  Maak melding

 27. Mevr Djwalapersad regelt goed werk wil je een ander doden dan kan je niet ongestraft je gang gaan.
  Dit is het tijdperk van verval en zei is de enige die het lichtpuntje is in deze shitzooi

  P Ramlochan Tewarie


  Maak melding

 28. In Suriname de doodstraf invoeren,o jee neen,dat is iet som gelijk de prullenbak in te gaan.
  Het rechtssysteem deugd niet,het politieaparaat deugd niet.Ik zie het al gebeuren dat er onschuldigen worden veroordeeld,om een zaak rond te krijgen.Em buiten dien, het is geen afdoende middel,zie de VS.


  Maak melding

 29. Het sociaal-economisch-politiek klimaat in Suriname is zodanig verziekt dat Surinamers in een stress-situatie zijn terechtgekomen.
  Deze regering( en de vorigen) tonen geen liefde voor het land en hoge ambtenaren en politici stelen als raven.
  De arme man moet machteloos toezien hoe dit soort lui onderuit komen.

  Trouwens: de doodstraf kan leiden tot etnische spanningen in het land.
  Ik vind het verschrikkelijk dat een medemens wordt vermoord! Laat mij hierin duidelijk zijn.
  Maar wanneer men te etnisch gaat denken kan dit leiden tot uitspattingen.
  als wij kijken naar de bezetting van het justitieel apparaat in Surimaribo, dan kunnen wij gemoedelijk van uitgaan dat overwegend delen van de Surinaamse bevolking hiervoor in aanmerking zullen komen( zie het zuiden van de VS-TExas etc).

  Neen mevrouw Jawala: begin bij het begin. Ons land is moreel failliet, en dat hebben wij niet te danken aan ‘het buitenland’, maar aan onze ‘eigen mensen’die Suriname van de hand doen voor een bord linzensoep.

  Begin alvast een wet te initieren waarbij ministers en andere hoge bestuurders bestraft worden voor hun a-moreel gedrag .


  Maak melding

 30. Gedreven door paniek en onzekerheid wilt Marijke de doodstraf invoeren,zonder te denken aan de gevolgen op langetermijn.
  Stel dat een geliefde van jou ter dood wordt veroordeeld en achteraf blijkt dat hij of zij niet de dader is en de doodstraf is al uitgevoerd.Wat doe je dan.Je denkt alleen aan vandaag maar niet aan morgen.
  Ik hoop dat Surinamers hun verstand gebruiken en zich niet door emoties laten leiden om vandaag te kiezen voor de doodstraf
  en morgen spijt krijgen.

  Chander


  Maak melding

 31. De doodstraf zou goed zijn maar moet alleen in uitzonderlijke gevallen toegepast worden. Maar geloof me als de criminelen weten dat het bestaat zullen ze twee keer nadenken. Ten tweede vindt ik dat de politie wat allerter moet zijn. Je heb bepaalde teams die wel werken, A-Team. en speciale teams, maar de doorsnee agenten zijn veel te laks , arrogant en vreselijk nalatig. Santoki doet echt zijn best, maar de agenten moeten het werk uiteindelijk op straat doen en daar gaat het vaak fout. Ik zeg dit uit ervaring omdat ik zelf 11 jaar lang politieagent ben geweest in suriname.


  Maak melding

 32. beste mensen,als de dood straf de criminaliteit kan verminderen dan ga ik voor want ik ben een ex infanterist uitjaren 80 en ik weet dat tijdens bouterse veel van die gasten 100 keer ging nadenken voor dat ze de fout inging.rony is een rebelen leider en als je met een rebel regeert krijg je dit soort praktijken,bouterse heeft vermoord wat heeft bruns wijk gedaan dan !!!!!!!hij heeft zijn zin gekregen wat doen die jongens die in die tijd heeft meegevochten wie heeft kontrole hier over,ik weet dat er alle rasen zijn die dit soort feiten plegen maar op dit moment zijn de djoeka die de boel verzieken .ik zou zeggen geef bouta nog een kans voor dat het laat wordt,hij is de man die suriname op poten kan zetten.hij heeft van zijn fouten geleerd .en nog iet hij was toen een militair maar brunswijk was een rebel.de situatie nu in suriname heeft heelveel gevolgen suriname moet juist nu van de toeristen gaan profiteren.en een tip voor surinamers niet bang zijn die gasten neer te schieten gewoon doen want ze sluiten je niet op.ik zeg altijd alles wat op mijn perceel bevind is mijn eigendom dus dieven denk er om .you free for com but not free for go!!!!


  Maak melding

 33. ik ben ook voor de doodstraf wie e,n ander zijn leven opzettelijk beeindigt dient ook dood te gaan want je doet de gene pijn plus de nabestaanden weg met die nazaten van kain de broer van abel ,en wie het niet met mijn eens is fantaseer naar iemand waar je echt van houdt en zijn leven wordt beroofd zou je ook zo denken ,en niets van laat het aan godover hij is al moe met ons


  Maak melding

 34. Nou ik ben er niet voor de doodstraf..
  mocht een onschuldig iemand de doodstraf krijgen dan kun je het niet meer goed maken..
  Als djwalapersad zo de doodstraf wil invoeren zou haar vader het eerst moeten krijgen. hij een een vieze vuile pedofiel…
  al die kindertjes die hij heeft misbruikt, achter zijn tempel. lokken met snoep en cola.
  al die jongetjes die hem moesten aftrekken.
  Laat djwala haar eigen vuil eerst opruimen..
  gladiool die ze is…


  Maak melding

 35. IK WIST NIET DAT GOD ‘WEER’ WAS HERREZEN UIT DE DOOD. GAAT MEVROUW Marijke DjwalapErsAD even voor GOD spelen.

  KOM OP ZEG!

  ga wat nuttigs doen en eerst denken voordat je wat zegt!


  Maak melding

 36. de doodstraf is een heel serieus onderwerp. ook gezien in het kader van de internationale mensenrechten. Je kunt niet beslissen dat je deze straf weer invoert omdat je veel handtekeningen hebt opgehaald. Een handtekeningen aktie is misschien wel handig bij alledaagse buurtproblemen , maar om de doodstraf weer te mogen uitvoeren?


  Maak melding

 37. Doostraf is :BEKROMPEN DENKEN, ASOCIAAL, BARBAARS, GEEN HAAR BETER DAN DE MOORDENAARS,ONETHISCH.hET IS NIET GOED TE PRATEN.Het is eng!Die mevr.Marijke is volgens mij een engerd: u bent veel erger dan die moordenaars.


  Maak melding

 38. Op een bevolking van ongeveer 500.000 tot600.000 tellende zielen ,vinden er te veel verkrachtingen en roofmoorden plaats in Suriname.Mensen die tegen de doodsraf zijn, die piepen wel anders als ze straks zelf slachtoffer van zulke misdaden worden.Zij die beweren dat de doodsraf niet helpt,die mensen zijn wat mij betreft kortzichtig en lopen achter uitspraken aan, gedaan door een of andere wetenshapper die denkt de problemen van de wereld beter te begrijpen dan ieder ander.Waarom helpt het wel in Tailand en de Arabische wereld? enz..


  Maak melding

 39. Mw. Marijke Djwalapersad, ik merk dat u druk werkzoekende bent.
  Het zou raadzaam zijn als u uw kostbare energie zou besteden aan nuttigere en opbouwende zaken. Ga rustig nadenken en kom met een goeie pettie om op een verantwoorde, humane manier het markventers problematiek op te lossen ( voor dat deze gedwongen worden tot criminele daden) & sta erop dat OW de trensen op tijd ophaald dat scheelt veel nu onze regen tijd weer in aantocht is. Kom met petties: 1. om onze gulle gave van onze natuurlijke hulpbronnen aan buitenlanders stop te zetten; 2.ons onderwijs systeem goed te organiseren en af te stemmen op wat onze maatschappij nodig heeft om goed te functioneren,3. onze regering te laten stoppen met het volk geestelijk- & hersen dood te maken.
  Kort gezegt mi gudu Djawala lever opbouwende kritiek of pak een hengel en ga rustig hengelen.


  Maak melding

 40. ik ben tegen de doodstraf. wie is djawala? is ze soms god.er zijn betere dingen waarvoor ze een handtekeningactie moet doen
  laat ze zichzelf beoordelen en wel op een eerlijke manier
  als ze zo eerlijk was dan had ze haar eigen partij nooit in de steek gelaten
  ze is racistisch, laat ze maar in een land gaan wonen waar ze alleen maar haar eigen ras ziet. we zijn allen surinamers, maar misschien voelt zij zich geen een
  wanneer andere rassen worden vermoord is er niets aan de hand, maar als het om haar ras gaat dan is er heel wat aan de hand
  dan moeten alle bevolkingsgroepen achter haar staan en haar joinen
  als ze werk nodig heeft dan kan ik haar wel werk geven
  er is zoveel in het land dat aangepakt moet worden. we moeten bij de top berginnen en dan bij de kleine man
  is de top die de criminelen kweekt
  tot zover mijn advies


  Maak melding

 41. Zonder doodstraf wordt Suriname WK met de hoge criminaliteit

  – De mensen die het voorstel van mevr. DP als een grapje beschouwen zijn leken en horen thuis in kreken;
  – dat er geen werkgelegenheid is en die gecreerd moet worden betekent niet dat zolang er geen werk is, wel geroofd, gemoord enz mag worden. Trouwens de rovers gebruiken hun buit niet om hun gezin te verzorgen (dat zou in geen geval gerechtvaardigd zijn) maar om hun sexgezinnen te onderhouden. Dat zijn huizen waarin de rovers samen met jonge dames wonen. Ze leven als beesten en hebben totaal geen moraal, ze kunnen niet vertellen met wie ze gisteren sex gehad hebben. Ze roven en moorden om een luxe leven te leiden wat ze niet verdienen.
  – Dat de doodstraf niet zal werken, zijn beweringen van mensen die niet in staat zijn zelfstandig verbanden te leggen, en dus papegaaien zijn die alles herhalen wat ze van anderen horen.
  Doodstraf zal zeker werken. Het enige argument tegen de doodstraf is dat je onschuldige mensen kunt doden.???
  Wel hoe vaak worden er geen onschuldige burgers vermoord en verkracht?
  Het argument dat je onschuldigen ook kunt treffen is wel goed bedoeld maar weegt niet op tegen het aantal onschuldigen die door het ontbreken van de doodstraf wel slachtoffers worden. Per saldo zullen er minder onschuldigen vermoord worden. Trouwens het staat niet vast dat er bij invoering van de doodstraf sowieso onschuldigen de straf zullen worden opgelegd. Bij een deugdelijk politie – en rechterlijke macht, hoeft dit niet te gebeuren.

  Hebben wij ervaring van de doodstraf in Suriname? NEE. Wel hebben wij ervaring van het leven en de onveiligheid zonder de doodstraf.

  DE DOODSTRAF IS ZEER NOODZAKELIJK EN DUS ZEER WELKOM.

  De mensen die doodstraf afkeuren en dus goedkeuren dat hardwerkende gezinnen beroofd worden, gezinsleden vermoord en/of verkracht worden, zitten met stront in hun hoofd als ze, vanwege de slechte economische situatie waarbij er hoge werkloosheid heerst, roofmoord en verkrachtingen als een vorm van herverdeling zien van inkomsten en vermogen.

  Maar het wel of niet invoeren is een politieke aangelegenheid. Want wie zullen geëxecuteerd worden?? Welke etnische groep levert de meeste criminelen op?
  Wat gebeurt er met de huidige frontcoalitie als de achterban van een van de coalitie partijen uitgeroeid dreigt te worden, vanwege het feit dat ze niet passen in een menselijke samenleving??

  Ik wil ef reageren op de reactie van een persoon die vindt dat als de moord op een creoolse of marron vrouw voor geen opschudding heeft gezorgd dat de moord op een hind vrouw ook geaccepteerd dient te worden , is een shitgedachte van u. Want ik vind u achterlijk en nog steeds in de slavernij leven. Want in die tijd werden jullie als honden afgeslacht, waarna er een punt volgde. Dat pikt geen enkel nuchter denkend mens.

  Onder 1 voorwaarde is er geen doodstraf nodig, dat is als de regering er zorg voor kan dragen dat alle marrons terug gaan naar het binnenland. Met hun aanwezigheid in de rest van het land, is de doodstraf sowieso nodig.


  Maak melding

 42. Er zijn op deze site al diverse diverse categorieën personen genoemd die voor de doodstraf in aanmerking zouden moeten komen.
  Geldt de doodstraf straks ook voor vrouwen die zich laten aborteren? Volgens velen is dit immers ook ‘moord met voorbedachte rade’. De beulen krijgen het er nog druk mee(de een zijn dood is de ander zijn brood).
  Is het overigens ook de bedoeling dat men in het openbaar terecht wordt gesteld? Schrikt lekker af of toch niet?! Ach, je hebt er in ieder geval wel een nieuw spraakmakend evenement bij.
  Inspelen op onderbuikgevoelens onder de bevolking is kennelijk eenvoudiger (de waan van de dag) dan het pogen de omstandigheden die tot criminaliteit leiden te verbeteren of te elimineren.

  En dan dit nog.
  Wanneer houden Surinamers ermee op om bij dit soort vraagstukken telkens weer in termen van ras of etniciteit te denken.
  Het is zo afgezaagd, vermoeiend en dom.


  Maak melding

 43. Surinamers, het is de periode om realistisch te worden omtrent bepaalde zaken die ons land aangaan zoals het uitvoeren van de doodstraf. Eerlijk gezegd dat dit voor mij ook het betere lijkt te zijn om ons land tot ontwikkeling te brengen op economisch en sociaal gebied.
  Vorig jaar heb ik een onderzoek afgerond aan de University of the Southern Caribbean omtrent deze zaak en waarlijk genoeg is het gebleken dat de doodstraf geen effect heeft gehad op de toename van de criminaliteit. In vele ontwikkelde landen zoals de Verenigde Staten van America is de criminaliteit toegenomen en de daden gruwelijker dan voorheen. In ons eigen Caraibisch Gebied met als voorbeeld Trinidad, waar ik mij nu bevind, is er haast elke dag en geval van moord. Vorige maand (April) bedroeg het aantal moorden 1.5 mensen per dag. Dit is het geval ondanks Trinidad een strenge regelement van de doodstraf uitvoert. Ik zal maar niet vertellen hoe gruwel de daden waren.
  De beste methode vanuit mijn perspectiev om criminaliteit aan te gaan is door het instellen van buurtcolleges waarbij jongeren worden aangemoedigd om hun talenten te ontwikkelen en ze(jongeren) financieel en sociaal gesteund worden om educatie instituten te bezoeken. Belangrijk is dat deze colleges met enthousiasme en comitment worden geleid.
  Waarom de jongeren alle attentie nodig hebben is het feit dat zij beiden de slachtoffers en daders zijn van de criminele activiteiten in Suriname. Het is ook een feit dat in Surinamers niet in psychologen geloven of ze niet serieus nemen. Laat mij dit zeggen: in landen zoals Trinidad en de V.S wordt er gebruik gemaakt van psychologen om criminelen te behandelen. We zijn vaak geneigd om criminelen te beshuldigen, maar reden weten wij niet en we willen het niet weten vanwege onze emoties.
  Het laatste is dat wij niet moeten vergeten dat wij allemaal criminelen kunnen worden, het kan een arts of een leerkracht zijn. Dit alles wordt bepaald door de verschillende situaties waarin iemand zich bevindt op een bepaald moment.
  Mervrouw Djawalapersad, zou eerst wat onderzoek moeten verrichten alvorens een bepaalde wet voorstellen aan de regering. Buitendien kan dit zware gevolgen voor ons paradijslijk Suriname hebben. Nogmaals, onderzoek eerst, vergelijk buitenlandse systemen, maak dan een keuze. Maar laat de emoties buiten het besluit dat is erg onwijs mevrouw Djawalapersad.

  Mej. M.Amelo


  Maak melding

 44. oh,ja een ieder die denkt dat criminelen twee keer zullen nadenken als de doodstraf wordt ingesteld, heeft het glad mis. Een crimineel denkt nooit aan de gevolgen van zijn/haar daad. Deze zijn mensen die niet weten om te gaan met bepaalde problemen (situaties) waarin zij zich bevinden.
  Een voorbeeld hiervan in Mvr.Djawalapersad. Omdat zij zeer veroerd is vanwege een criminele daad is de dood het beste dat ze kan bedenken voor deze crimineel. Nu, de enige manier om dit te bewerkstelligen is door de doodstraf in the voeren. Maar als ze de kans had zou ze waarschijnlijk meteen naar de persoon toe lopen en deze eigenhadig afmaken.
  Laat niemand zeggen dat dit een manier is om criminelen te laten betalen voor wat ze gedaan hebben. Wie dood is,is dood. Als mvr. Djawalapersad was opgekomen voor marteling zou dat acceptabel zijn want dan pas zouden we het concept straffen kunnen gebruiken. Nogmaals de doodstraf( onderzoek heeft bewezen) heeft nergens in de wereld geholpen om de criminaliteit te verminderen. Het is alleen maar uit de volksmond dat een crimineel 100x nadenkt voordat die een misdaad pleegt, de realitiet heeft anders bewezen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.