vrijdag, maart 29, 2024
HomeNieuws uit SurinameSurinaams kookgas of gasoline pas tegen 2009

Surinaams kookgas of gasoline pas tegen 2009

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 2 mei – Kookgas of gasoline van Surinaamse bodem zal tegen 2009 werkelijkheid worden. Dit zegt directeur Marc Waaldijk van Staatsolie tegenover Radio 10. Er worden nu druk voorbereidingen getroffen om deze lang gekoesterde droom te realiseren.

De import kan dan aanmerkelijk omlaag. “We zijn nu in de pre-ontwerpfase om de capaciteit van de raffinaderij uit te breiden. De vraag die nog open staat is of we kookgas gaan produceren om de totale binnenlandse markt te kunnen dekken of gasoline om een deel van de markt te kunnen voorzien,” zegt Waaldijk. Ook wil Staatsolie op termijn energie leveren voor de consumptie.

De perspectieven zijn uitstekend. Er is een strategisch plan uitgezet voor de komende vijftien jaren. De eerste olieboring op zee is naar alle waarschijnlijkheid in 2007. De exploratie door Repsol en Maersk is al vergevorderd. Dit jaar zal een productiedelingscontract worden aangegaan met het Australische Hardman Resources voor exploratie in Uitkijk en Coronie.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

3 REACTIES
  1. niet pas tegen 2009 zeggen.
    Het is de normale gang van zaken bij goede planning, als ze hadden gezegd morgen al,dan zou het gegarandeert falen.


    Maak melding
  2. ik zou maar niet met die witmangs in zee gaan als ik jullie was. want jullie kunnen het toch ook zonder hun. kijk wat met het goud gebeurd, heb je je les niet geleerd.ik zou een verdomd goede overeenkomst opstellen en niet dat zij met alles er van door gaan.
    dus kijk uit en laat je niet verblinden door geld, maar denk op langer termijn…..
    a tang so


    Maak melding
  3. Suriname zou hieraan een voorbeeld moeten nemen van het volgende:

    De nationalisering van gas en olie die de Boliviaanse president Evo Morales heeft afgekondigd, heeft dinsdag tot scherpe reacties geleid in Latijns Amerika. Het verst ging de Braziliaanse minister van Energie, die de stap omschreef als ‘een onvriendschappelijk gebaar dat kan worden opgevat als een breuk in de verstandhouding die wij aan het opbouwen waren met de Boliviaanse regering’.
    President Lula, een van de politieke voorbeelden van de socialist Morales, riep een spoedberaad bijeen met de leiding van Petrobras. Het Braziliaanse staatsbedrijf is een van de belangrijkste investeerders in Bolivia en controleert zo’n 15 procent van de gasvoorraden van het buurland.
    Naast het Spaanse Repsol-YPF is Petrobras het voornaamste ‘slachtoffer’ van de nationalisering. Petrobras studeert op maatregelen om de gastoevoer naar Brazilië te garanderen en de rechten van het bedrijf veilig te stellen. Brazilië is voor meer dan de helft van zijn gasvoorziening afhankelijk van Bolivia.
    De Spaanse socialistische premier Zapatero is ernstig bezorgd over het decreet van Morales, maar zegt te hopen dat de 180 dagen die de multinationals hebben gekregen om hun contracten te herzien, zullen worden gebruikt voor serieuze onderhandelingen met de Boliviaanse regering. Tegen Repsol lopen in Bolivia twee gerechtelijke onderzoeken wegens de smokkel van olie en belastingontduiking, waarvoor de president van het filiaal Andina enige dagen vastzat.
    Ongerustheid heerst er ook in Argentinië. De regering van de linkse president Kirchner vreest een flinke verhoging van de prijs van het gas dat Argentinië uit Bolivia importeert. Morales verklaarde eerder dat de prijs aan de marktwaarde moet worden aangepast. Sinds de diepe crisis van 2001 krijgt Argentinië het Boliviaanse gas voor een vriendenprijs.
    Volgens Morales zijn de contracten met de buitenlandse oliemaatschappijen illegaal omdat ze nooit zijn geratificeerd door het Boliviaanse parlement. De strijd om de nationalisering van de bodemschatten in Bolivia hebben de afgelopen jaren geleid tot twee volksopstanden en het afzetten van twee presidenten.
    Volgens Morales maakt de nationalisatie een einde aan ‘de plundering van de grondstoffen van Bolivia’.!!!!!!


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES