Luchtverbinding tussen Nederland en Suriname open

22

In 2004 hebben Nederland en Suriname afgesproken om de luchtvaartrelatie tussen beide landen per 1 mei 2006 verregaand te liberaliseren. Er is destijds op aandringen van Suriname een overgangstermijn van twee jaar afgesproken om Surinam Airways (SLM) in staat te stellen haar eigen operaties tussen Paramaribo en Amsterdam duurzaam op te bouwen. Nu nog zijn de SLM en KLM de enige maatschappijen die op de route mogen vliegen.

Vanaf vandaag is het zover: per 1 mei wordt de luchtverbinding tussen Nederland en Suriname geliberaliseerd. Naast KLM mogen er dan twee andere Nederlandse carriers op de route vliegen. De Nederlandse luchtvaartmaatschappijen Martinair en ArkeFly hebben intussen van staatssecretaris Schultz-van Haegen toestemming gekregen om te gaan vliegen op de route Amsterdam-Paramaribo. Dat meldt het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Zowel Martinair als ArkeFly wil twee keer per week naar Paramaribo gaan vliegen. Simone van den Berk, woordvoerster van ArkeFly-moedermaatschappij TUI Nederland, kan nog niet precies zeggen wanneer ArkeFly met de vluchten van start gaat. “We willen zo snel mogelijk naar Paramaribo gaan vliegen”, zei ze tegenover Luchtvaartnieuws.


22 REACTIES

 1. Ik kan bijna niet wachten,om de ondergang van SLM mee te maken;want aan zulke wrede zakkenvullers van Spa,geef ik me geld niet uit.Na jaren van uitbuiting hadden ze nog eens 2 jaar nodig om bij te komen van de schrik,dat de open sky er echt komt;Stelletje lafaards!


  Maak melding

 2. Proficiat

  Nu nog een visum bekomen op de JAP luchthaven
  zelf, goed voor de werkgelegenheid van een paar landgenoten ter plaatse

  voorwaarts van harte

  Ronald


  Maak melding

 3. we worden voor de gek gehouden, ga even na tickets worden zelf duurder.
  klm,slm air maarten zijn het zelfde, dus geen concurentie.


  Maak melding

 4. Bigi odi fu bawe:
  Mie wan sabi omeni na kaarta,wat kost die Tik, no bla bla. wat kost dat,dat willen we weten? 300-400-of 500.€


  Maak melding

 5. Het is heeel goed dat de route is geliberaliseerd. Alleen moeten de beide nieuwkomers, Martinair en Arkefly, nu zo spoedig mogelijk bekend maken wanneer zij met de eerste vluchten gaan aanvangen.
  Want ik heb het gevoel dat Surinam Airways en de KLM voor komende zomer periode alsnog misbruik willen maken van hun monopoli. Ook heb ik het gevoel dat de 2 betrokken landen op een of andere manier dat ook toelaten.
  Dat komt volgens mij ook mede door de afwachtende houding van de nieuwkomers (achterkamer politiek/prijsafspraken)

  Dus de nieuwkomers moeten nog voor deze zomer de eersten vluchten gaan uitvoeren.
  Want deze maatschappijen hebben allang een vergunning aangevraagd en men wist ook dat de vergunningen zouden worden toegewezen.
  Dus een voorbereiding moest allang op tafel liggen en als dat niet zo is, is dat een hele slechte zaak. Reizigers zijn in het verleden vaak bedonderd

  De slm heeft zijn prijzen intussen aangepast.Op zich een heel goeie zet zou men denken, maar hoeveel goedkope plaatsen zijn er beschikbaar voor de a.s. zomer (schijnvertoning)
  De Klm is niet van plan om zijn tarieven te verlagen. Ik denk dat de Klm afwacht wat de nieuwkomers gaan doen. Of is er onderling afgesproken dat men pas na de zomer gaat vliegen.

  Wij moeten niet vergeten dat de KLm ook aandeelhouder is bij Martinair!!!!!

  Dus Martinair en Arkefly,
  Komende zomerschema zo spoedig mogelijk aanpassen en binnen 1 a 2 weken dat bekendmaken, om alle onrust binnen de reizigersgroep weg te nemen.
  Bijna alle reizigers naar en van Suriname hebben op dit moment een afwachtende houding aangenomen.
  En als de zomer periode niet meer haalbaar blijkt te zijn, dan ook dat bekendmaken.
  Maar, dan zal mijn voornoemde gevoelens alleen maar versterken.

  Verder wil ik meegeven dat men zich niet alleen moet gaan richten op rechtreekse vluchten naar Suriname, maar ook eventueel tussen bestemmingen van een week aandoen (b.v. trinidad en tabago, Aruba enz)

  Tot slot,
  Eerst zien en dan geloven.

  Ik denk dat de SLM door de libelarisering alleen maar zelfstandiger zal worden en deze situatie zeer zeker zal overleven.
  Advies aan de SLM,
  Waarom hanteren jullie verschillen prijzen, gooi alles overhoop en bied alles aan voor een prijs b.v. 450 euro voor de laagste prijsklasse. En ga in de zomer periode elke dag vliegen.


  Maak melding

 6. ik ben heel erg blij met dit nieuws,monoplie is over.ik hoop dat wij er heel lang van mogen genieten.had niet verwacht dit ooit mee te mogen maken,gefeliciteerd.Helen


  Maak melding

 7. ik denk dat jullie gelijk hebben,ik heb geboekt voor 02/12 en moet toch de lieve som van 870euro betalen.dus zo goedkoop is het inderdaad niet.mischien komt het nog.oe sa sie.Helen.


  Maak melding

 8. Beste mensen,

  Proficiat met 1 mei, ook met de
  luchtverbinding met ons land.

  Laten we even simpel de zaak bekijken.
  Je hebt heel veel betaalt voor een ticket om je naasten te bezoeken waaraan eindelijk een einde lijkt te komen.
  Voorheen heb je betaald om een groep in alle luxe te laten leven terwijl de rest mag verp..
  De situatie is dat je minder gaat betalen dus meer heb uit te geven waardoor je niet de groep maar het hele volk direct betrokken
  is.
  Denk aan de gewone man die hierdoor wat inkomsten kan verkrijgen op een eerlijke manier.(z.a. taxi, eethuis, sovenirs verschillende evenementen etc…)

  Nu kan de euro gaan rollen in suriname waardoor je veel meer bereikt dan velen denken.
  Denk aan criminalteit, kinderarbeid, werkloosheid ga zo maar door.

  Mijn dank voor deze MIJLPAAL.
  Ramdrive

  p.s.
  De SLM kan zich richten op andere route’s.


  Maak melding

 9. Ik hoop van harte dat het allemaal echt goedkoper wordt.Ik ben al zeker 10 jaar niet naar Suriname gegaan,en wil heel graag in december met mijn gezin er heen gaan.Maar kom nu op een totale ticketprijs van € 5000 om en bij.En dat vind ik te teveel.Dus ik wacht het maar even af… Ik blijf hopen….


  Maak melding

 10. Martinair is voor 50 procent eigendom van Air France-KLM. Zullen zij de belangen van hun grootste aandeelhouders schaden?

  ArkeFly-moedermaatschappij TUI Nederland heeft in Nederland merken als Holland International, Kras en Arke.De vluchten voor deze touroperators worden uitgevoerd door onder andere Martinair en KLM. Zullen zij de belangen van hun grootste zakenpartner schaden?

  Deze liberalisering zal mijninziens niet leiden tot goedkopere tickets.


  Maak melding

 11. De monopolie van KLM (Marinair en Arkefly) en SLM is één pot nat en dat zal de prijzen echt niet omlaag drukken.
  De zakkenvullers zullen echt geen water bij de wijn doen.
  Zo dat ben ik kwijt!


  Maak melding

 12. De Surinaamse regering/ SLM/ KLM/ hebben de gemeenschap bewust woeker prijzen gehanteerd, indien daarmee een paar vliegtuigen mee gekocht waren, kon men toch zeggen, het geld is weer goed besteed en het is zichtbaar, nee; Ooit was een retourtje suriname voor 1 maand 2.800 Nfl. hoeveel is er niet mee verdiend. De nieuwe partners zijn dus dochter ondernemingen van het bestaande KLM/AIR FRANCE. De tickets zullen niet echt in prijs verlaagd worden..


  Maak melding

 13. Afwachten maar, het kan een truck uit de truckendoos zijn mensen.Gewoon afwachten en kijken in wiens voordeel het straks zal gaan uitpakken.


  Maak melding

 14. hoe langer de slm wacht met het verlagen van hun prijs hoe meer mensen straks naar de concurent zullen overstappen maar dat hebben ze niet door .achterlijke zakken vullers van de slm ik hoop dat julie tijd voorbij is om je eigen mensen te onder drukken en alle goedkope tickets voor jullie eigen mensen te bewaren stelletje amateurs .


  Maak melding

 15. Hopelijk is het geen dooie mus, daar lijkt het sterk op.Als reizend publiek worden vooral Surinamers enthousiast gemaakt,maar feit is dat de KLM de grootste carrier is en waarschijnlijk zal blijven op deze route,hierdoor prijsbepalend kan vliegen.Open sky klinkt leuk maar wie krijgen de vliegvergunningen.
  Martinair – (KLM 50% aandeelhouder).
  Arkefly- afhankelijk van de KLM vloot.


  Maak melding

 16. Ik heb geen vertouwen in het zaken relatie tussen Suriname en Nederland.De corruptie in deze landen zal het niet toelaten dat wij die graag naar Suriname op vakantie willen voor een wat lagere tarief van deze gelegenheid mogen profiteren. In Nederland praten ze niet van corruptie,maar van zaken doen.
  TIME WILL TELL


  Maak melding

 17. De dag dat wij voor lage tarief naar ons geboorteland kunnen gaan wil ik inderdaad nog eens meemaken.
  Het stunten met prijzen zal ook nog overboekingen met zich meebrengen met alle nare consequenties van dien.
  Ik wil nu weer eens met de Kerst en oudjaar in Suriname zijn. En zolang ik van die belachelijke prijzen moet betalen, blijf ik hier wel in de kou.

  We zullen het wel zien! Ik hoop dat dit weer geen dooie mus wordt.

  Odie

  Skatja


  Maak melding

 18. kijk mensen we zijn het gewent dat die mannen die het land daar regeren geen zaken weten te doen want als ze dat wisten dan hadden ze nu allang plannen klaar moeten hebben hoe ze dit zouden aanpakken als het verdrag was afgelopen om toe te slaan , ik ben zeker dat er geen één plan klaar ligt om de concurent voor te zijn zodat ze het aantrekkelijk maken om klanten te trekken , kijk hoelang KLM heen en weer heeft gevlogen de prijzen heeft bepaald nooit heeft de regeering in suriname ingegrepen om de prijs naar beneden te brengen ze deden even hard mee met de prijzen van KLM ze hebben nooit een eigen prijs gehad en nederland lacht, we hadden ooit een kist die is jammer genoeg verongelukt wat doet suriname ze gaan samen vliegen met een kist van KLM waar ging de meeste van het geld,,,, naar KLM en dat heeft jaren geduurt ze hebben besloten om een kist te kopen van wie van KLM en het is nog een oude kist wie heeft weer geld verdient van suriname de KLM,,, ze vliegen om en om naar suriname wie verdient de meeste geld KLM nederland want KLM vliegt 4x naar suriname en SLM 3 keer en waar staat SLM wanneer het niet vliegt in nederland het staat stil geen geld te verdiennen maar uit te geven want je moet stalles kosten betalen als je hier aan de grond staat ze bedenken geen moment om een constructie te bedenken om kosten te drukken , dus mesnen denken jullie dat onze mensen van de SLM hun huiswerk goed doen om de concurent voor te zijn néé ik denk het niet ze wachten rustig af om te kijken hoe nederland met de grootste stuk van die bojo die viadoe vandoor gaat,,, omdat ze geen zaken weten te doen en dat weet KLM nederland dus het is nog steeds zo mensen dat nederland ons land leeghaald touwtjie takie ding poer a isrie ketie na oeng nekie maar ding e kier oeng nanga systeem jah bless


  Maak melding

 19. zo schieten we inderdaad niks mee op klm en martin air is hetzelfde, dus prijsafspraken zullen gemaakt worden, en de ticket prijzen zullen zeer waarschijlijk niet omlaag gaan, integendeel de olieprijzen zijn gigantische gestegen en dat gaan we in onze portemonnee voelen het kan niet anders. echte concurrerende vliegmaatschappijen zijn niet toegelaten zo te zien. zoals budget air, easy jet, ryan air enz. enz. want dan zouden de prijzen echt lager kunnen. we zullen wel zien de tijd zal het bepalen maar als het blijkt dat er kartel vorming plaatsvind en illegale prijsafspraken onderlinggemaakt worden, staan hun hoge boetes te wachten want dat is illegaal.

  groetjes glenn


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.