Protest Oost-Suriname tegen investeringsplannen

1

PARAMARIBO/MOENGO, 28 apr – In Moengo, Oost-Suriname, is massaal geprotesteerd tegen de investeringsplannen van China Zhong Heng Tai. Dit meldt de Ware Tijd. Onder meer is voor het districtscommissariaat bezorgdheid geuit over de houtkapplannen en de mogelijke schade aan milieu en culturele heiligdommen. “Er is een radicale wijziging nodig in de Patamacca-overeenkomst”, zegt parlementariër August Bado van A Combinatie.

Wat in de aanloop naar de overeenkomst is nagelaten, zal nu wel moeten gebeuren. “Als we verder gaan met deze deal, moeten we eerst afstemming plegen met de plaatselijke bevolking en haar goed informeren”, zegt Bado. Gevreesd wordt voor kaalkap en een totaal gebrek aan respect voor de plaatselijke gebruiken. In het gebeid bevinden zich plaatsen waar traditioneel rituelen worden uitgevoerd.

Bovendien wordt weinig voordeel verwacht voor de plaatselijke bevolking, ondanks beloften dat er duizenden banen geschapen zullen worden. “Ze gaan ons bos kaalkappen en er komt een niet te controleren invasie van Chinezen die voor lage lonen gaan werken”, aldus Bado. Maar ook A Combinatie zelf krijgt er van langs. “Nu zijn ze in de regering en veranderen ze hun mening. Als ze niet naar ons willen luisteren, gaat dat hen zetels kosten”, zegt een protesterende.


1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.