Klacht Suriname controles Schiphol

0

Nederland en Suriname dreigen te botsen over de zogeheten honderdprocentscontroles op Schiphol. De Surinaamse president Ronald Venetiaan heeft premier Jan Peter Balkenende een brief geschreven waarin hij uitgebreid zijn beklag doet over de behandeling van Surinaamse burgers tijdens de controles.

Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigt dat de Nederlandse ambassadeur in Paramaribo deze week bij president Venetiaan is geroepen en van hem een brief voor premier Balkenende in ontvangst heeft genomen. Venetiaan is woedend over de controles waarbij alle passagiers uit Suriname gecontroleerd worden op drugsbezit. Hij noemde de controles eerder ‘onmenselijk, barbaars en primitief’.

Venetiaan kondigde vorige maand al aan zijn beklag te zullen doen in Den Haag. Zowel individuele werkers als verantwoordelijke instanties moeten volgens hem worden aangeklaagd voor ‘aanranding en verkrachting’. Sinds eind 2003 moeten de volledige controles op Schiphol van reizigers vanuit de Nederlandse Antillen, Aruba, Suriname en Venezuela mogelijke bolletjesslikkers en andere drugssmokkelaars onderscheppen. Daarbij wordt na aankomst alle bagage bekeken en iedereen intensief gefouilleerd.

Bron: Het Parool

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.