Bouwvakkers voelen zich weggedrukt door Chinezen

5

PARAMARIBO, 23 jan – Aannemers in de de bouw voelen zich weggedrukt door goedkopere Chineze vakgenoten. Dit stelt de Algemene Aannemers Vereniging, AAV. De afgelopen jaren worden grote projecten uitbesteed aan de Chinezen. Er worden zelfs aanbestedingen gehouden in China. Surinaamse bouwbedrijven komen er bekaaid vanaf en het water zit ze nu tot aan de lippen.

“Zijn de Surinaamse aannemers en hun werknemers niet goed genoeg? Waarom werkverschaffing creëren voor Chinezen, die hier met een andere agenda komen?
Moeten we onze kwaliteit gaan verlagen naar dat van de Chinezen, die voor twaalf uur arbeid slechts twintig Surinaamse dollar verdienen?”, aldus AAV-voorzitter Anthony Wong. Er wachten grote uitdagingen.

Zo moet antwoord worden gevonden op de houding van de overheid. De AAV vindt het onvoorstelbaar dat ze niet betrokken wordt bij de bouw van de tweehonderd volkswoningen. “De openbare aanbesteding gebeurt helemaal in China, wij krijgen geen kans. Het kan niet zo zijn dat een voorwaarde is dat voor de bouw een aantal Chinese migranten hiernaartoe moet komen om te werken”, aldus Wong.

Volgens Wong heeft de houding van de overheid veel weg van bedrog. De afgelopen jaren hebben honderden Chinese migranten op die manier werkvergunningen verkregen in de bouwsector. “Ze werken wel snel, maar elke dag, zelfs zon- en feestdagen timmeren ze door en slapen ook in het gebouw dat ze moeten afbouwen. Dat kan toch niet. Vraag een Surinaamse arbeider dat te doen en hij stuurt de inspectie voor je.”


5 REACTIES

 1. @Live uit het Koude Nederland.

  Hallo, de werknemer heeft rechten en plichten ,zo ook de werkgevers!
  Zodra bouta of Lackin naar China vliegen kan je er zeker van zijn dat ze weer het 1 of andere proberen te bouwen in Suriname en op zoek zijn gegaan naar China voor goedkope arbeidskrachten!
  Zodra bouta en Lackin terug zijn in Suriname maken ze de volgende chinese projekt bekend,gewoon zomaar,en de volgende vliegtuig met chinezen kan elk moment landen!
  De surinaamse aannemers worden niks gevraagd1Alle discussies vinden plaats in China en met de chinezen.
  Als we alles optellen wat bouta de koe denkt te bouwen in Suriname sinds mei 2010,zouden wij in Suriname geen open plaats hebben om zelfs maar even te staan!Straks gaat hij ons komen vertellen dat hij wolkenkrabbers gaat bouwen.
  Als machtige China zo goed was voor zijn volk zou geen enkel chinees, China verlaten om dan maar dag en nacht door te blijven werken in Suriname .
  Als bouta de crimineel het landbouw en veeteelt gebeuren in Suriname zou stimuleren hoefden wij geen vlees te importeren die besmet kan zijn met de gekke koeien ziekte.We zouden dan onze eigen lokale veeteelt kwekerijen hebben.De rijsttelers zouden ook kunnen profiteren van die push.
  Maar neen,straks ga je de chinezen rijst zien planten in nickerie want bouta de monster doet alles maar al te graag voor de chinezen uit China!


  Maak melding

 2. @Ray: Natuurlijk heeft de werknemer ook rechten. Als een lokale werknemer te lui is om te werken. Wat moet een werkgever dan? Gewoon loon door bijven betalen?
  Dit zal jij toch ook niet voor iets dat niet is geleverd wat je hebt besteld. Of wel soms?


  Maak melding

 3. De bouwvakkers moeten niet zeuren. Anders nemen ze toch ontslag. Vervanging is zo gevonden. Chineze bouwvakkers komen de huidige bouwvakkers vervangen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.