Strafbaar stellen HIV-besmetting niet eenvoudig

2

PARAMARIBO, 13 jan – Het strafbaar stellen van HIV-besmetting schijnt makkelijker gezegd dan gedaan. Dit concluderen deskundigen van verscheidene disciplines. In het wetsvoorstel Geslachtsziekten en Besmettelijke ziekten is strafbaarstelling uiteindelijk dan ook weggelaten. Dit maakt het onderwerp er niet minder actueel op. Besmetting heeft nogal vaak een sociale kant.

Dat kan het probleem al gauw tweeslachtig maken. “In het ene geval wil je de strafbaarstelling, in het ander geval ben je blij dat je het niet hebt”, zegt directeur Juanita Altenberg van stichting Maxilinder tegenover de Ware Tijd. Ze weet van een geval van een vrouw die thuis werd mishandeld en seksueel geëxploiteerd werd. De vrouw raakte besmet en op gegeven moment had manlief ook HIV.

“Dat is een overmachtssituatie”, aldus Altenberg, wiens doelgroep vooral bestaat uit commericiële sekswerkers. Aan de andere kant is er het verhaal van de man die minderjarige jongens bewust heeft besmet. Jurist Milton Castelen, die het wetsvoorstel hielp opstellen, vreest ondermijning van de gezondheidszorg. Mensen zullen niet meer vrijwillig een test willen doen.

“Als je ervan overtuigd bent dat je opzettelijk besmet bent geworden met het HIV-virus, kun je een klacht indienen bij het Openbaar Ministerie of de politie”, aldus Castelen. Het Wetboek van Strafrecht biedt genoeg mogelijkheid tot vervolging wegens zwaar lichamelijk letsel, poging tot doodslag of poging tot moord. Parlementariër Jenny Geerlings-Simons zal het wetsvoorstel aanbevelen.

Geerlings-Simons die zelf directeur is geweest van het Nationaal Aids Programma, wil vaart zetten achter de behandeling. Als het weer op de agenda geplaatst, is dat de tweede keer. Ongeveer twee jaar geleden stuitte de behandeling op protest van maatschappelijke groepen. Gevreesd werd voor een averechtse werking en het dwarsbomen van inspanningen om HIV/Aids uit de taboesfeer te halen.


2 REACTIES

  1. Iedereen die een ander bewust infecteerd dient een zware straf te krijgen en het slachtoffer een financiele schadeloosstelling te geven, al zouden ze zijn huis of iets anders kostbaar in beslag moeten nemen.Ze weten toch waar ze mee bezig zijn, dus waarom niet laten bloeden voor het ergste leed dat je iemand aandoet.


    Maak melding

  2. maar waarom besmetten zij anderen dan opzettelijk. als een man of vrouw iemand van het ander geslacht heeft besmet, moet jij het daarna niet uit wraak weg halen op andere personen en begin je de vrouwspersoon of man te haten mag niet


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.