woensdag, juni 19, 2024
HomeNieuws uit SurinameInheemsen ook richting Inter-Amerikaans Hof

Inheemsen ook richting Inter-Amerikaans Hof

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 13 jan – De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname, Vids, sleept de Staat voor het Inter-Amerikaanse Hof voor de Mensenrechten. Dit meldt de Ware Tijd. De strijd om verkrijging van grondenrechten duurt al veel te lang. Petities aan president Venetiaan de laatste drie jaren zijn nooit beantwoord. “We kunnen niet eeuwig wachten”, aldus Vids-functionaris Loraine Jubitana.

Er is lering getrokken uit de zaak Moiwana. De overlevenden van de slachting in 1986 hebben hun gelijk uiteindelijk ook moeten halen in San José, Costa Rica. “Het schijnt dat de staat alleen vonnissen uitvoert, die worden opgelegd door een internationaal tribunaal,” zegt Jubithana. Suriname is het enige land op het westelijk halfrond dat de grondenrechten van in stamverband levenden niet erkent.

Dat onder meer rekening moet worden gehouden met de spreiding van de natuurlijke hulpbronnen, is voor de Vids geen argument. “Kijk maar naar Suralco, Billiton en Cambior die alle natuurlijke hulpbronnen wegdragen. Dan geef je het land nog liever aan je eigen burgers,” aldus Jubitana. Bij het Hof ligt al een aanklacht van de Vereniging van Saramaccaanse Gezagdragers over miskenning van grondenrechten.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

1 REACTIE
  1. Weet je mijn beste indiaanse volk,het zou zo mooi zijn als de rest er niet was geweest,zoals die HINDOES EN AFRIKANEN met die Javanen heb ik minder moeite die hebben zich aangepast.Wat ik ook jammer vind is dat we ons mond niet opentrekken en alles van al die waardeloze regering over ons heen laten komen.Maar het zijn ook onze eigen,Basjas en kapiteinen die hun indiaanse volk weer voor een fles boergoe verkopen,kijk een dorp als POWAKKA,daar heb je een kapitein die alleen aan zichzelf denkt basja heeft een winkel de ene woont op tourtone en ander in witie sandie.Deze mannen komen alleen hun geld halen wat verdient wordt met witte zand,stenen en het geld wat binnenkomt van powaka zwem gelegenheid.vecht voor je recht als indiaan en samen sta je sterker maar ga niet na een paar borrels je volk verkopen.Zelf ben ik met mijn eigen stichting bezig om in powakka zonder medewerking van kapitein,voor alle kinderen computers en mijn vrienden komen graag les geven over 3 jaar ben ik er elk jaar 6 maanden, ook ben ik bezig met toiletten voor ouderen met een douche wat makkelijk is op je oude dag.dit alles doe ik met al mijn liefde en rijkdom die ik heb voor mijn volk.Daarom sta ik als man boven die man die zichzelf een indiaan noemt en president is.ik wordt in mijn indiaanse eer geraakt als een waardeloze neger zich indiaan noemt.ik vind het jammer dat die bakras deze waardeloze mensen uit India,en Afrika naar paramaribo hebben gebracht.Dus wie een ticket wil om terug te gaan naar hun land van oorsprong.,dan betaal ik het echt graag ik zorg zelfs voor een huis voor je.dus bij deze.deze dan hoor ik het graag. Een indiaan met een groot goudenhart.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES