Parlementariër wil alternatief verdrag met VS

0

PARAMARIBO, 24 dec – Er kan een alternatief uitleveringsverdrag gesloten worden met de VS, anders dan waar Washington nu op aandringt. Dit zegt Nieuw Front-parlementariër Ruth Wijdenbosch. Suriname zou onvoorwaardelijk moeten toetreden tot het Internationaal Strafhof. Een vrijwaringsverdrag met de VS zou het Strafhof alleen maar ondermijnen.

Het dreigende uitvallen van de Amerikaanse militaire hulp mag geen punt van overweging zijn. “Als we weigeren, moeten we een vervanging hebben voor de steun die dan wegvalt en moeten we die steun in de regio gaan zoeken”, zegt Wijdenbosch tegenover de Ware Tijd. Er kan onder meer nauwer worden samengewerkt met landen in de regio, zoals Brazilië en Argentinië.

Er zou anders een zodanig verdrag met Washington gesloten kunnen worden, dat Suriname zichzelf ruimte gunt om te beslissen of Amerikaanse staatsburgers die zich schuldig maken aan schending van mensenrechten, wel of niet uitgeleverd zullen worden aan het Strafhof. Amnesty International heeft het parlement opgeroepen te stemmen tegen een eventueel verdrag met Washington.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.