donderdag, maart 28, 2024
HomeOnderwerpenEconomieOnzekerheid op Surinaamse geldmarkt blijft

Onzekerheid op Surinaamse geldmarkt blijft

-

Does Travel

PARAMARIBO, 27 okt – De onzekerheid op de Surinaamse markt voor vreemde valuta houdt aan. Hoewel de wisselkoersen voor de euro en de dollar een duik namen de afgelopen weken, smeult het wantrouwen. Ondernemers en burgers verwachten dat het alle kanten op kan. Ook in politieke kring leidt het tot ongerustheid.

Van de autoriteiten en de regering zelf wordt weinig tot niets vernomen. De zorg wordt meer uitgesproken binnen oppositionele kringen. Uiteraard flink gespijsd met de nodige kritiek. Parlementarier Asiskumar Gajadien (VHP) zegt tegenover Dagblad Suriname dat er een ‘fluctuerende situatie’ valt waar te nemen op de geldmarkt. De daling van de wisselkoersen heft in zijn optiek met niets anders te maken dan menselijk handelen. Kunstmatigheid dus. Van werking van markt- en economische krachten is in de verste verte geen sprake.

Wat echt aan het handje is, is dat de regering haar schulden niet betaalt. Op de markt ontstaat dan een gebrek aan Surinaamse valuta. “Doordat de regering geen geld uitgeeft bij heel wat belangrijke zaken en hier en daar wat kleine dollarinjecties geeft, zien wij dat de economie stremt. Men kan de koers dan kunstmatig in bedwang houden”, zegt Gajadien. De hamvraag is hoe lang die kunstmatigheid is vol te houden. De schulden moeten betaald worden.De schuldeisers kopen dan weer massaal vreemd geld. En de wisselkoersen slaan weer op hol.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

54 REACTIES
  1. De monetaire beleidsmakers hebben weinig kaas gegeten van goed landsbestuur. Ondanks waarschuwingen en adviezen is er tot heden geen vooruitzicht. Sterker nog ze zijn het spoor bijster. Ze proberen in alle uithoeken van de wereld geld te lenen om de koers kunstmatig laag te houden. Uit eindelijk moeten ze wel dealen met het IMF. Kennelijk is de bodem van de bruine bonen pan nog niet bereikt. Stelletje amateurs.


    Maak melding
  2. De paarse stemrunderen waren weer 1 week euforisch, maar nu weer terug in de realiteit. Terwijl de paarse boevenzooi internationaal tracht geld bijeen te harken en zijn schulden niet terugbetaald, kweken ze tegelijkertijd een enorm wantrouwen, met als gevolg dat er torenhoge rente betaald moet worden van bijna 10%, terwijl het wereldwijd hooguit 3-5 % is. Vooral blijven kiezen voor die graaiersbende van de Bouta-maffia.


    Maak melding
  3. RobG
    Bigi Sma…..!
    Marktwerking heeft simpelweg te maken met vraag en aanbod te maken.

    1 boomkip alias leguana kondigt nog geen droge tijd aan.
    Boi wat heb je droge ogen in deze op komst zijnde droge tijd.

    Wat is je verklaring hiervoor RobG?


    Maak melding
  4. Beste Koos,

    Bouterse en zijn 33 bejaarde goedbetaalde adviseurs hebben echt geen clou op de srd crisis op te lossen.

    Mijn voorspelling blijft: 1 op 10 eind december

    De komende week pleurt alles in elkaar, IMF houdt hand op de en de Islam bank houdt dat scherp in de gaten


    Maak melding
  5. Ik laat deze topic niet voorbij gaan zonder RobG te vragen om de nodige uitleg.Wil RobG ons aub verlichten en vertellen waarom de marktwerking gestremd is?En de vreemde valuta weer omhoog gaat??


    Maak melding
  6. Henk molenaar 2016,

    Zo langzamerhand is de paarse magie uitgewerkt. Ze bedelen in alle uithoeken van de wereld om de plakband economie in stand te houden. Niemand durft impopulaire maatregelen te nemen. Enkele volgelingen als Paraman, Damsco, Parbo en RobG geloven nog in de paarse evangelie. Merendeel van de bevolking is klaar met deze roversbende.

    Instellingen als het IMF, Inter American Development Bank, de islamitische Bank en andere fin. instellingen trappen ook niet meer in de mooie praatjes van Hoefdraad. Deze instellingen werken alleen mee als zij heil zien om geld te pompen in de Surinaamse economie. Dit laatste is verre van. Geloof niet dat die super lening ooit van de grond komt.
    Een gedegen plan om de boel op de rit te krijgen is er niet.
    Bedoel maar een junk geeft je toch ook niet zomaar geld.
    Gevolg is dat zij nu de obligatiemarkt op moeten. Ze lenen geld tegen toren hoge rentes en generaties zullen moeten bloeden voor deze fouten.

    En je hebt gelijk, voor 31 dec.. staat de koers 1 op 10. Bevolking begint te mopperen en de werkenden eisen nu inflatie correctie. Zo blijft er geen geld over om te investeren. Maw het is water naar zee dragen. Haïtiaanse kerst op komst.


    Maak melding
  7. Deze regering leeft in een fantasiewereld!!!

    SU kan met deze regering alle kanten op!! behalve de goede!!! je kan ze een 10+ geven.

    Het zijn een stelletje mafkezen!!! lafaards, Rioolratten!! IK HEB GEEN WOORDEN MEER VOOR!!!

    Hen gewoon verdrijven, weg jagen! en uitbannen!!! een one way ticket verzorgen en vanaf 10 km boven in de lucht, midden in Atlantische Oceaan droppen!! zoals de Argentijnse piloot Julio Alberto Poch! deed!!!

    De NDP junta wens ik naar de hel toe, door een grote vuurzee heen!!!


    Maak melding
  8. Dit zijn gouden tijden voor de speculanten.
    Als je voldoende geld hebt en het slim aanpakt, ben je in relatief korte tijd snel rijk.
    De regering heeft al maanden geen enkele grip op de valutaschommelingen en biedt daardoor ruimte aan de speculanten.
    Door steeds maar weer nieuwe leningen aan te gaan, wordt de positie van de regering eerder verzwakt, dan versterkt.
    Surinamers die daarover beschikken, geven hun dollars/ euros of niet uit of hebben die allang ergens anders veilig gesteld.
    Het gevolg is een tekort aan vreemde valuta en een daling van de SRD.
    Het is een vicieuze circel, waar deze regering tot op de dag van vandaag maar niet uitkomt.


    Maak melding
  9. @Wiep-Ding
    ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

    JOU HAAT WENSEN LIJST IS LANG,..TYPISCHE UILSKUIKEN !…IE FRUSTRA MIE MANG.!!


    Maak melding
  10. Bigi Sma, de marktwerking heeft simpelweg met vraag en aanbod te maken. Ook al zou men de vraag stimuleren of aanbod stimuleren/beïnvloeden, er zal uiteindelijk toch door de marktwerking een prijs tot stand komen en deze prijs noemt men de evenwichtsprijs. Helaas blijkt deze vlieger niet altijd op te gaan voor m.n. de gezondheidszorg in Nederland. Deze evenwichtsprijs kan je namelijk van toepassing zijn op heel veel producten/diensten. Bijv: de markt voor consumptie producten, de huizenmarkt, de gezondheidszorg, de valuta-markt, enz. enz.

    In het geval van Suriname zie je dat met name de mensen die actief zijn met kapitaal op de valutamarkt in paniek beginnen te raken. Koopkracht van de burgers wordt minder en dat merken de winkeliers omdat de omzetsnelheid van voorraden veel langer duurt. Door de dalende koopkracht worden mensen minder reislustiger en de vraag naar dollars neemt ook af. Kortom de geldhandelaren zitten opgescheept met voorraden dollars en Euro’s die voor een hoge prijs zijn ingekocht. Ook het voornemen van de overheid om de inwissel-plicht in te voeren maakt geldhandelaren nerveus. Met ziet de bui al hangen. De verkoop van de vreemde valuta gaat minder snel en voor een lagere prijs. Vele geldhandelaren zullen pogen om de duur gekochte dollars en Euro’s zo snel mogelijk te verkopen om nog minder verlies te lijden.

    Marktwerking heeft met prijs en met hoeveelheid van een bepaald product/goed te maken. Tussen deze twee moet op een gegeven moment een evenwichtsprijs tot stand komen. Het mooie van de economie is dat naarmate de materie complex of ingewikkeld wordt, men de vraagstukken moet overlaten aan kenners, ingewijden. Indien mijn uitleg nog niet duidelijk overkomt, is het misschien wenselijk om er een tandje zwaarder tegen aan te gooien. Immers jullie pretenderen of wekken de indruk de economische wetenschappen beter te begrijpen. Kom maar op………………………!!!!!!


    Maak melding
  11. @@Damsco!! no mang!! na taki mi ey taki na lek a fasi fa a tori de!!

    Proberi fu kon sa na tru en no go du lek wan Burki!!! Opo yu aay!!!! luku sa ey psa ina kondre!!!

    De waarheid komt het hards aan!!!
    Een ieder wilt SU en de Suries gelukkig zien in harmonie leven, behalve de RioolRat Bouta!! en zijn zijnen!!

    God zij met ons SU!!!


    Maak melding
  12. Lorax.
    Hoe dan? Er is nooit geïnvesteerd in het bedrijfsleven en plannen in die richting zijn nooit gemaakt. In Nederland kan je alle kopen in blik zoals: amsoi, sopropo, kouseband, kokosnoot etc. Te veel om op te noemen. Uit het verre oosten natuurlijk. Suriname heeft nooit aan die mogelijkheden gedacht. Ook biologische diesel. Staatsolie is begonnen met een ethanolproject en onze DDB blaast het af. Op die manier zullen wij nooit vooruit komen. Suriname is in mijn ogen het land van de vele gemiste kansen.


    Maak melding
  13. Ik lees de ‘economische verantwoorde’ uitleg van RobG….

    Ik ga hem voordragen voor de Nobelprijs voor de Economie.

    “Kortom de geldhandelaren zitten opgescheept met voorraden dollars en Euro’s die voor een hoge prijs zijn ingekocht. Ook het voornemen van de overheid om de inwissel-plicht in te voeren maakt geldhandelaren nerveus. Met ziet de bui al hangen. De verkoop van de vreemde valuta gaat minder snel en voor een lagere prijs. Vele geldhandelaren zullen pogen om de duur gekochte dollars en Euro’s zo snel mogelijk te verkopen om nog minder verlies te lijden.”

    =====

    Te verkopen tegen waardevaste SRD’s?????

    Knettergek bek je….


    Maak melding
  14. Naar mijn beleving klopt de bovenstaand text niet met de realiteit. De mondelinge scenario m.b.t. De vehandelbare schulden in de vorm obligatie hup…hup…bla..bla..is totaal mislukt .
    De regering heeft kennelijk de totale waardeloze papieren ingecalculeerd op de te verwachte inkomsten uit de obligatie verkoop. Er werden aangenomen en gespeculeerd om de koersen te manipuleren Uit eerdere posting heb ik gezegd dat dit zooitje een oplichterij is van boefdraad . Die klootzaak laat het volk geloven in lucht kastelen , waardoor hij via de achter deur luxe villa’s kan kopen of bouwen . Dank u.


    Maak melding
  15. @Henk Molenaar 2016,

    Hoor onze econoom RobG:

    Marktwerking heeft met prijs en met hoeveelheid van een bepaald product/goed te maken.

    Whahaaaa Suriname is niet eens in staat om een paperclip te produceren. Marktwerking in een 3e wereld land. Het moet niet gekker worden. Verslik bijna in mijn pizza.


    Maak melding
  16. Geachte heer RobG,

    Suriname is één van de meest corrupte landen van de wereld. Voor mee info verwijs ik u naar de corruptie index.

    Kunt u aangeven hoe daar marktwerking moet ontstaan aangezien alles gesubsidieerd wordt. Transparantie is toch één van de randvoorwaarde voor marktwerking.

    Ben benieuwd naar uw reactie.


    Maak melding
  17. Bigi Sma,

    RobG zit er weer eens hlemaal naast, omdat hij een theorie verkondigt, die niet spoort met wat in ons land gebeurt.
    Het is zo langzamerhand een grammafoonplaat, die blijft steken.
    Hij vertelt iedere keer verhalen, die op ons land niet van toepassing zijn en dat komt, omdat hij geen idee heeft – behalve misschien van de sociale media, maar dan wel heel gekleurd – wat zich op dit moment hier afspeelt.
    Hij blijft volharden in het geven van colleges, hoe wij de zaken hier moeten zien.
    Het is een heel zielige figuur, die naar mijn mening absoluut geen econoom is – economen zijn doorgaans heel flexibele mensen en dat is hij niet – en die ons voortdurend blijft lastig vallen met verhalen uit Nederland.
    Ook hier hebben we voldoende intellectuelen, die dwars door al zijn postings heen schieten.
    Neem hem niet te serieus.


    Maak melding
  18. Damsco

    nogmaals…ga terug naar de basisschool om eenvoudig en foutloos Nederlands proberen te schrijven. Ik mis nu de ondertiteling bij je foutenfestival. ANALFABEET !!!!!!


    Maak melding
  19. Nederland is een kennis economie
    Suriname is een ,,,,,,,,,,,,,,, economie

    Vul maar in…..

    Suriname kan echt dankzij haar enorme bodemschatten tot de rijkste landen in Zuid Amerika behoren maar door een ambitieloze,, laagopgeleide aartsluie bevolking behoort het land tot de armste landen.


    Maak melding
  20. Al maanden, en Bouterse kan nog steeds geen rust brengen op de valuta markt.

    -Dit zegt een zieke kip die naast Bouterse staat::::“De hele wereld is hier aan de voeten van dit land om op allerlei manieren te helpen”, zegt NDP- parlementariër en hoofdbestuurslid Rashied Doekhie.

    Ik dacht dat “Surinamers” geen buitenlanders meer nodig hadden.

    In 2010 had Bouterse ook op het podium geroepen dat investeerders in de rij staan om naar Suriname te vertrekken om zaken te doen.
    Natuurlijk gaan ze komen onder Bouterse, maar de vraag is of het land Suriname niet verkocht wordt.

    Bouterse en zijn mannen weten niet wat schulden aflossen is.
    Bouterse heeft slapeloze nachten, omdat hij het land Suriname al 3x naar de verdoemenis heeft gebracht.

    De hardwerkende Suriname lijden eronder, bedrijven die sluiten, mensen die honger hebben etc etc…


    Maak melding
  21. Henk Molenaar2016,
    Je hebt volkomen gelijk !!
    Aanvulling: en de hele dag de hand ophouden bij Sociale Zaken,zg wacht houden bij gepakeerde auto’s; vanaf grootvader, grootmoeder, zoon, dochter en volwassen geworden kleinkinderen Volkshuisvestin?Sociale zaken lastig vallen/bedelen om een volkswoning zonder de huur te betalen;
    stropen van fruit van de buren/buurtbewoners( ze zeggen “mie-moe-njang-toe” als ze voor diefstal aangesproeken worden!


    Maak melding
  22. RobG lees je wel opnieuw voordat je op het knopje “reactie plaatsen”drukt / klikt”

    “Kortom de geldhandelaren zitten opgescheept met voorraden dollars en Euro’s die voor een hoge prijs zijn ingekocht.”

    Omdat dollars en euro’s niet onderhevig zijn aan bederf en geen verbruiksdatum hebben hoef je geen haast te hebben. Dit noemt men speculeren en vooral speculatief in Suriname waar de koersen als een jojo (hier wordt geen Jojo de poster bedoeld) op en neer bewegen.
    Alles wat jij aangeeft durf ik te zeggen dat je hebt horen van en omdat je geen econoom bent je juist het omgekeerde weergeeft.
    Bijvoorbeeld
    Koopkracht van de burgers wordt minder en dat merken de winkeliers omdat de omzetsnelheid van voorraden veel langer duurt.

    Omzetsnelheid duurt niet langer en ook niet korter doch hoger en lager.
    Een hogere omzetsnelheid typeert een hogere winst en een lagere dus een lagere winst.
    Ik prefereer liever een korte omloopsnelheid dan een hoge omloopsnelheid in gegeven omstandigheden las in Suriname.
    RobG
    Ga maar nadenken


    Maak melding
  23. Beste Law mang

    Ik ben al paar keer echt letterlijk 15 minuten achtervolgt door de hele binnenstad van Suriname door schreeuwende bedelaars. Ze lopen mee tot aan je au\to…..en gaan dan op je raam kloppen…


    Maak melding
  24. @RobG
    ONZIN
    Laten we beginnen met de eerste alinea.
    Je rept hier over de evenwichtsprijs. Ja, dat leren de kinderen in 4 havo. Vroeger was dit het eindstation. De markt van volkomen concurrentie (VC) oftewel volledig vrije mededinging (VVM)
    Nu leren zelfs zij dat dit slechts theorie is. Ik heb niet zo lang geleden mijn overbuurmeisje bijles gegeven en natuurlijk mijn eigen kinderen en nichtjes en ben dus op de de hoogte wat er gedoceerd wordt. Ook heb ik een poos staatsexamens Economie afgenomen in Nederland.
    De kinderen van het Nederlands Lyceum in Suriname kwamen vroeger naar Nederland (nu Aruba) en deden wel eens examen bij mij.

    Evenwichtsprijs is een utopie!!

    In je tweede alinea ontkracht je je eigen stelling. Er is geen VC/VVM. Je hebt het zelf over geldhandelaren (er is dus sprake van een machtspositie), en over de invloed van de overheid.
    Beide instituten hebben invloed op de markt en daarmee op de prijs die op de markt tot stand komt.
    De conclusie van bovenstaande is dat er geen evenwichtsprijs is, nog kan voorkomen.

    De laatste alinea.
    Koeterwaals
    “Marktwerking heeft met prijs en met hoeveelheid van een bepaald product/goed te maken. Tussen deze twee moet op een gegeven moment een evenwichtsprijs tot stand komen”
    Waar heb je het over? Afgezien van evenwichtsprijs?Dat dus niet bestaat. Zie bovenstaande uitleg
    Overigens marktwerking heeft met name te maken met machtsposities. Oligopolisten, monopolisten, zij bepalen de prijs en de hoeveelheden die aangeboden respectievelijk gevraagd worden. Zij hebben macht!
    Je moet als consument wel heel naïef zijn te denken dat de prijs tot stand komt door vraag en aanbod.

    Gisteren heb ik aangegeven dat het mooie van economie is dat iedereen me kan praten. Iedere volwassene kan zijn zegje doen.
    Natuurlijk kan niet iedereen meepraten over de Philipscurve over het IS-LM model enz. Is dat nodig? Lijkt mij van niet.
    Jij zegt dat het mooie van economie is …… dat we het moeten overlaten aan kenners. Wie zijn die kenners?
    Hoefdraad? De governor van de centrale bank?

    Sluit 4 economen op in een kamer en zeg dat ze met een oplossing moet komen voor een bepaald probleem.
    Ik denk dat je ten minste drie verschillende meningen zal horen. Dat is economie. Dynamisch. Afhankelijk van de omstandigheden.
    Suriname teert op oude mannen, met oude ideeën
    Tijd voor iets nieuws

    Ik heb gisteren gepost dat ik buiten de discussie wilde blijven of je wel of geen econoom bent. Zal me een worst wezen of je het bent of niet. Of hier voor door wilt gaan of niet
    Jojo is geen econoom volgens mij, maar hij weet veel meer dan jij en ik en kan hij met zijn kennis veel meer dan jij en ik.
    Ik heb mijn twijfels, vandaag met je posting over evenwichtsprijs heb je de plank behoorlijk mis geslagen.


    Maak melding
  25. @Henk Molenaar

    Als je je nou eens met roet schminkt? Dan wordt je misschien niet gevolgd. Sinterklaas komt er toch aan. Ze hebben blanke Zwarte Pieten nodig.


    Maak melding
  26. De ECONOMEN Opa Desi en Robje-zijn-NDP-slaaf moeten af van de NDP-rekenmethode !

    1+1 = 2 en NIET, 1+1= 3 waar de NDP van uit gaat !

    Regering kan ALLEEN uitgeven wat het land aan INKOMSTEN HEEFT, NIET MEER !

    NDP en DESI BLIJVEN MAANDELIJKS MAAR MEER UITGEVEN, DAN SRANANG AAN INKOMSTEN HEEFT !

    VOER STRUCTURELE en EFFECTIEVE BEZUINIGINGEN UIT BIJ HET OVERHEIDSAPPARAAT ! Allereerst kan gedacht worden aan het OPHEFFEN van het PEPERDURE, ONZINNIGE en ONNODIGE KABINET van de president !

    Ook bij diverse overheidsdiensten en bedrijven aub Structureel BEZUINIGEN !

    Dan pas kan verder gewerkt worden aan gezondmaking van de Eonomie en de Financien !

    Tot dan, worden de FINANCIELE en de ECONOMISCHE CRISIS van Sranang, steeds HEFTIGER !

    NO WAN PRODUCTIE NO DE, NO WAN EXPORT NO DE !
    Sranang verdient geen VALUTA !!!!!

    DESI weet nog steeds niet dat REGEREN vooruit zien is !
    DESI is NU (ruim drie jaar te laat) gestart met het bedenken van enkele LANDBOUWPROJECTEN !

    Intussen wordt WEER MEER GELD GESTOPT IN LOONKOSTEN van het ABOMINABEL GROTE OVERHEIDS-APPARAAT !

    NEKS NO E WORDE, CRISIS E TANG JOKKO DEN Sranangman !!!!

    PS : De NDP-CLAN-ELITE VIERT FEEST MET HET GELEENDE GELD ! JUNKRENTE : 9,25 % !!!!!!!!!

    De UITGAVENZIEKTE van de NDP, voor het merendeel tbv ONPRODUCTIEVE Consumptieve UITGAVEN, dient te worden GESTOPT !

    Het CLANDESTIEN DRUKKEN VAN ONGEDEKT GELD DOOR DESI (RUIM DRIE MILJARD SRD), HEEFT DE FINANCIELE STABILITEIT VAN HET LAND VERNIETIGD !

    De NEKS-NO-FOUT-HOUDING en de A-NO-MI-STRATEGIE van de President en de NDP, moeten worden WEGGEVAAGD, VERNIETIGD !!!!!


    Maak melding
  27. De geldmarkt is nooit stabiel. Wanneer banken en regeringen geld ertegenaan gooien om de waarde van een munt te behouden, dan weet je dat je werd opgelicht. Dit oplichtersspel wordtoveral ter wereld gespeeld. Het is een opgeblazen ballon die een keertje op een scherpe doren zal belanden.
    Zelfs de EU, China, de VS, Japan, Nederland, toch geen arme landen, spelen dit misselijke spel. Maar aan alles zal een eind komen, dus ook hieraan. De vraag alleen is wanneer.


    Maak melding
  28. Gelezen op starnieuws:
    “Surinames B1-cijfer balanceert gunstige groeivooruitzichten en een relatief gematigde overheidsschuld en de rentelasten tegen hoge economische en budgettaire kwetsbaarheid voor schommelingen van grondstoffenprijzen en een zwakke beleidskader. De macro-economische omstandigheden in Suriname zijn in 2015 aanzienlijk verzwakt”

    Het ging over de obligatielening.
    Er ontbreekt een woord in de zin, (er wordt en verkeerd woord gebruikt) daarom klopt het niet helemaal. Ik vul dit woord in en pas de zin iets aan om het begrijpelijker te maken voor hen die het niet begrijpen. Zonder wie dan ook te willen beledigen.

    “Surinames B1-cijfer balanceert TUSSEN gunstige groeivooruitzichten en een relatief gematigde overheidsschuld en de rentelasten AAN DE ENE KANT en t hoge economische en budgettaire kwetsbaarheid voor schommelingen van grondstoffenprijzen en een zwakke beleidskader.AAN DE ANDERE KANT
    De macro-economische omstandigheden in Suriname zijn in 2015 aanzienlijk verzwakt”

    Dus er zijn positieve aanknopingspunten , maar ook negatieve>
    Wat mij het meest verontrust is een zwakke beleidskader.
    Netjes gezegd toch.
    Je kan ook iets anders lezen


    Maak melding
  29. Een iewat zwaardere stof, maar het is universeel toepasbaar.
    Ook bij vraag en aanbod van geld. Let op: als ik in Suriname woonde zou ik al mijn srd’s omzetten in vreemde waardevaste valuta . Dus ook de massaliteit van de kleine man kan voor tekorten en overschotten op de markt zorgen. In ieder geval een mooi onderwerp om te weten omdat het van toepassing is op Suriname.

    Varkenscyclus
    Varkenscyclus is het verschijnsel in de economie dat overschotten en tekorten van een bepaald product elkaar afwisselen, doordat aanbieders massaal reageren op de hoogte van de prijzen, maar tegen de tijd dat deze reactie doorwerkt op het aanbod, is de prijs alweer omgeslagen.
    De term ‘varkenscyclus’ is afgeleid van de cyclus zoals die optreedt in de varkenssector.
    Het aanbod en de prijs van varkens wisselt namelijk sterk in de loop der jaren, doordat varkensfokkers massaal gaan uitbreiden op het moment dat de prijzen hoog zijn, met als gevolg dat er in volgende jaren een overschot ontstaat. Vanwege de lage prijzen worden dan veel varkensfokkerijen gesloten of ingekrompen, zodat het aanbod daalt en de prijzen weer stijgen. Waarna de cyclus opnieuw begint.
    Ook bij andere producten kunnen dergelijke verschijnselen optreden; ook dat wordt varkenscyclus genoemd.
    Producten waarbij een varkenscyclus is waargenomen:
    Koffiebonen
    Kantoren (vastgoedsector)
    Opslagsystemen voor computers
    Elektriciteitscentrales
    In wezen wordt een varkenscyclus veroorzaakt doordat er altijd enige tijd verloopt tussen het moment waarop tot een bepaalde investering wordt besloten en het moment waarop die investering het aanbod gaat beïnvloeden. In de tussentijd kan de prijs al sterk gewijzigd zijn. Dit is goed zichtbaar op de oliemarkt: grote investeringen in nieuwe olievelden zijn pas bij een bepaalde minimumprijs voor olie interessant voor de grote maatschappijen. Als de olieprijs daalt, bijvoorbeeld ten gevolge van de economische crisis van 2008, zijn de maatschappijen geneigd die investeringen uit te stellen. Hierdoor kunnen echter gemakkelijk tekorten ontstaan die pas op langere termijn kunnen worden weggewerkt[1].
    Een vergelijkbaar effect is merkbaar bij beroepsopleidingen. Als er een hoge werkloosheid optreedt onder afgestudeerden van een bepaalde studierichting, loopt het aantal eerstejaars studenten voor die opleiding sterk terug. Tegen de tijd dat die eerstejaars afstuderen, kan er alweer een tekort zijn ontstaan.
    De varkenscyclus werd in de jaren 30 van de twintigste eeuw theoretisch beschreven door middel van het spinnenwebtheorema.
    Zie ook[bewerken]
    Conjunctuur
    Vraag en aanbod


    Maak melding
  30. Jammer voor de het gaat beter worden, het gaat beter worden, het gaat beter worden Nationale Debiele Personen maar vandaag heb ik weer meer voor mijn EUR gekregen.
    Er staan nu 6 Parbo’s kalt.


    Maak melding
  31. Weg met bouta!
    Zolang deze onfeschoolde rat pres is gaat het niet goed met su!
    De komende dageb is action met de koers!
    Die zal alleen maar stijgen brada!
    Me bar joe!


    Maak melding
  32. Pico

    Begrijpelijke uitleg met betrekking tot de flaters van RobG.
    RobG redeneert van uit doeldenken. Hij begint met het doel en redeneert terug naar it was no’t Bouta of Hoefdraad.

    Hij legt de oorzaak bij de geld markt zonder dat met iets te onderbouwen.
    Ik als niet econoom zie dat het een keihard gegeven is dat de overheid niet betaald voor geleverde diensten, door devaluatie en afbouw subsidies de koopkracht van de consument weg gevaagd is, ofwel de hoeveelheid geld dat nog vrij in omloop is neemt geweldig af.
    Als je geen SRD’s over hebt om import goederen te kopen, stapelen de oude import voorraden en dat wat nog onderweg is zich op. Aangezien leveranciers Suriname niet op krediet leveren (zie gezondheid zorg schaarste) is alle voorraad en dat wat onderweg is betaalt.
    Ofwel de vraag naar deviezen daalt heel sterk. De CBvS kan dan met heel geringe inbreng van valuta de Koers iets naar beneden duwen.

    RobG begint aan de verkeerde kant van het probleem om met gebeuzel het gelijk/succes van Bouterse.
    RobG beuzelt feiten-loos op basis van aannames uit z’n grote duim.

    Voor mij is Economie geen wetenschap maar gezond boeren verstand en het creëren van vertrouwen. En vriend (hard werkende lasser/ voorman) legde mij in mei 2005 in Suriname tijdens de verkiezingen uit.
    Wij kunnen na 5 jaar Venetiaan en partners weer ergens voor sparen. Wij kunnen weer naar onze eigen toekomst kijken en er aan werken.
    Hij heeft nooit om iets gevraagd tot recent omdat zijn jongste kind dreigde zijn opleiding niet te kunnen afmaken ondanks de heel goede studie resultaten.

    Ondanks ijver en hardwerken heeft hij om een gunst moeten vragen.

    Voor mij zijn voor een goede economische ontwikkeling 2 zaken essentieel namelijk vertrouwen en initiatief.
    RobG heeft daar nooit een college over gehad en kan al googelend geen formule of grafiek vinden.


    Maak melding
  33. @ RobG ….. help … help …. help … help … DAMSCO … help, asjeblieft … help. DAMSCO, Paraman, To the Ringht thing, Parbo …. help … help … asjeblieft …. helpen jullie me.
    Ik ben door de mand gevallen en hard ook. Ik heb lang proberen vol te houden … ” top econoom ” te zijn …. kijk wat ze nu met me doen … links en rechts bombaderen ze me …. ik kan me niet meer verweren …. helpen jullie me asjeblieft!


    Maak melding
  34. Een andere wet die ik van toepassing verklaar voor Suriname is de wet van de verminderende meeropbrengst. Voor geïnteresseerden verwijs ik naar Internet Wikipedia. Vanwege de lengte van dit stuk zal ik hem niet kopiëren.
    In het kort komt het hierop neer dat als jij je personeelsbestand uitbreidt, jouw productie eerst meer dan evenredig zal toenemen om daarna meer dan evenredig af te nemen.
    Voorbeeld: ambtenarenapparaat van Suriname. Als je teveel ambtenaren ergens laat werken gaan ze elkaar op gegeven moment voor de voeten lopen waardoor de productiviteit op den duur zal afnemen. En wij maar klagen dat er te weinig ambtenaren zijn.


    Maak melding
  35. Beste John,
    Het spinnewebtheorema heeft te maken met de elasticiteitscoefficienten van vraag en aanbod. Oftewel met de mate waarin vraag en aanbod Kunnen reageren. Er kunnen drie situaties ontstaan.
    1. Nooit meer evenwicht.
    2. Prijs tendeert naar evenwicht
    3. Explosieve prijsontwikkeling.
    Voor de meesten hier niet interessant. Dus ik laat het maar hierbij. Ok?

    Je tweede posing is ook leuk. Nee. Zelf veeeel leuker.
    Want wat leert deze wetmatigheid?
    Uit deze wet valt de kostenstructuur af te leiden.
    Als er sprake is van toenemende meeropbrengsten zullen de meerkosten ( economen spreken van marginale kosten – extra kosten) dalen.
    Dus als arbeiders productiever worden nemen de meeropbrengsten toe en dalen navenant de meerkosten
    Doordat de productiecapaciteit niet toeneemt, ontstaat een bottle- neck. En nemen de meeropbrengsten af. Hierdoor nemen de marginale kosten toe.
    Voor Su:
    Steeds meer ambtenaren, die niets doen, of niets te doen hebben omdat er geen machines bijv zijn of omdat de leiding niet weet wat ze moeten leidt tot daling van hun productiviteit en dus daling van de meer=extraopbrengsten. Hierdoor stijgen de marginale kosten.
    Dit is economen gebrabbel
    De ” gewone” man zegt:
    als die arbeider niet werkt/ niet genoeg oplevert is die man te duur en kan hij zijn biezen pakken.
    Ik vind het wel leuk dat je economietheorien erbij haalt.


    Maak melding
  36. @RobG ( the Wannabe RUG student ) !!!!!

    De in 2005 overleden Wim Duisenberg schopte het van RUG student naar PRESIDENT van de ECB !

    Het is nu DUIDELIJK gebleken dat JIJ ” RobG ” ( the Wannabe RUG student ), SLECHTS de President bent van de HOLBEWONERS ( Damsco, Do the right hing, RobG, Rampie en friends ), die zich GENESTELD hebben in het GAT van Desiderius ( aka the ” Purple CAVE ” ) waar het zonlicht NIET doorheen schijnt en die vaak hier op ” Wkn ” FRISSE lucht komen HAPPEN vanwege de CONSTANT benauwde/ benarde toestand DAARBINNEN !!!!!!

    @ henk molenaar2016

    ” Ze lopen mee tot aan je auto…. en gaan dan op je raam kloppen……”

    Dit deed mij direkt denken aan een scéne uit een Amerikaanse HORROR film met ZOMBIES in de hoofdrol !
    Je zal maar vergezeld zijn van zéér jonge kleinkinderen op dat moment…… ***##&@@ ! HORRIBLE !!!

    Trevlig helg ! CHAVÉZ


    Maak melding
  37. Pico en John

    Staan jullie ook ingeschreven in het register van economen. Boi dat is lang geleden dat ik deze trefwoorden tegenkom. Volkomen elasticiteit coëfficiënt bottle-neck marginale kosten.
    Dat is echt lang geleden. Zo zie je dat Heertje nog steeds invloed heeft op bepaalde theorieën.

    oor jullie hoef ik geen PE punten te halen via een cursus want die krijg ik gratis op Waterkant.

    Heren samen met Jojo hartelijk dank voor jullie bijdrage en wijze uitleg. Chapoo ik hoef er niets aan toe te voegen.


    Maak melding
  38. Laatste toevoeging voor RobG
    Massaliteit x fittuliteit = grote uitkomsten (bedragen)

    Voor Sriname gledt dit niet omdat de massaliteit ontbreekt dus zal verandering langzaam plaatsvinden.


    Maak melding
  39. @ John,

    Goede uitleg en begrijpelijk van “varkenscyclus” voor de
    eenvoudige Surinamers en voor hen die pretenderen in DNA, de “economen van de eeuw” te zijn !!!


    Maak melding
  40. Pico, het is goed dat wij van mening verschillen over de economische problematiek van Suriname. Ik zou in elk geval niet de mening van het Front op nahouden omdat hun zienswijze uitgaat van simpele redeneringen en simpele aannames. Alleen al de daling van de valutakoersen in Suriname plaatst de Fronters voor een puzzel die ze niet op een rationele wijze kunnen doorgronden en verklaren. De economische crises van Suriname vraagt om radicale hervormingen. de Fronters draaien het hoofd weg voor deze problematiek. Gelukkig dat deze regering de dominante achterhaalde ideologie van VHP en NPS over de economie van Suriname grondig aan het verpulveren is.

    John, de theorie die je aanhaalde over de “wet van de toe- en afnemende meeropbrengsten ” heeft inderdaad te maken met het ambtenarenapparaat van Suriname. De vele ambtenaren op de diverse departementen lopen elkaar simpel gezegd gewoon voor de voeten waardoor de arbeidsproductiviteit afneemt. Daarnaast moet er een hiërarchie gecreëerd worden om deze ongecontroleerde mierenhopen van het Front wat structuur te geven. Besluiten die genomen moeten worden lopen vervolgens over zoveel schijven waardoor er continu infarcten ontstaan in de uitvoering van de werkzaamheden. Dit is een erfenis van de Front-regeringen.


    Maak melding
  41. @ RobG

    “Dit is een erfenis van de Front-regeringen.”

    Alles is voor u een erfenis van de frontregering.

    Indien dat slecht was dan heeft Bouterse ondertussen bijna 7 jaar de tijd gehad er iets aan te doen.
    Wij kunnen echter slechts vaststellen dat hij in de zelfde lijn is door gegaan en er duizenden nieuwe ambtenaren etc heeft bij geregeld.

    U vergeet dat zowel in 1992 en 2000 de regeringen Venetiaan een afgebrand dorp overnamen. En dat afgebrande dorp 2 maal in betere en veel betere toestand hebben overgedragen.


    Maak melding
  42. Van economie heb ik weinig kaas gegeten.
    Maar van de uitleg van een aantal personen steek ik het een en ander op.
    Geweldig om deze reacties te lezen, zonder enig gescheld.
    Ik steek er het een en ander van op.
    Bedankt.


    Maak melding
  43. JoJo,

    Ik wil nog iets toevoegen aan jouw laatste posting.
    Lanti is het meest gegroeid onder niet-Front regeringen.
    RobG moet de cijfers van het CBS Suriname vanaf de onafhankelijkhied er maar eens op nalezen.
    Iedere keer afgeven op de erfenissen van de Venetiaan-regeringen slaat echt nergens op.
    Lanti is geexplodeerd onder de NDP-regeringen.


    Maak melding
  44. Pico en John,

    Heel mooi onderbouwde economische uiteenzettingen !!!
    Ik waande mij even heel veel jaren terug toen ik nog in de collegebanken zat.
    Kan onze econoom RobG nog veel van leren.


    Maak melding
  45. @Robje-de-NDP-slaaf

    “Dit is een erfenis van de Front-regeringen.”

    Hierbij enkele erfenissen, Rob met het slavenhoofdje :

    DESI drukt met Gilmore meer dan 3 MILJARD ONGEDEKTE SRD-biljetten. terwijl hij weet dat HIJ Sranang al SKEER heeft gemaakt door ONZINNIGE NDP-consumptieve uitgaven !

    DESI en Robje de slaaf wachten nog steeds op de 17.866 (zeventien-duizend-achthonderd-zesenzestig) Vokswoningen, die CHINA naar Sranang heeft verscheept !

    DESI en Robje de slaaf staan nog steeds bij treinstation POELEPANTJE te wachten op de SNELTREIN naar ONVERWACHT !!!

    DESI en GILMORE hebben GEGOKT met onze monetaire Reserves. RUIM een MNILJARD US DOLLARS hebben zij VERKWANSELD, geld is VERDAMPT zegt Gilmore !

    EBS koopt kant en klare GENERATOREN in een winkel in Nederland via een NDP-dekmantelbedrijf. PRIJS per stuk 3 x zo duur !

    oa NDP-kopstukken stelen GELDEN van CARIFESTA en van de Naschoolse OPVANG ! Zand erover zegt een leider over deze ROOF van Staatsgelden, terwijl Suriname BANKROET is !

    Nog een erfenis, Desi heeft begroot dat de kosten vh ambtenarenapparaat in 2017, 502 MILJOEN hoger zijn !

    Kosten Kabinet president in 2010 bijna NIHIL, kosten Kabinet onder Desi in 2015 : MEER DAN 300 MILJOEN !
    PRESTATIE kabinet president : SRANANG IS FAILLIET !!!!!

    Ook Desi heeft vernomen dat Surinaamse staatsburgers ruim ZEVENHONDERD MILJOEN US-dollars, hebben staan op Zwitserse bankrekingen ! Staat Suriname doet geen onderzoek ! Monni DE, leningen DE !
    A NO MI ! A NO DE FU MI !!! A NO DE FU WI !!!

    PS : Wat WEL een feit is, is dat regering VENITIAAN aan kabinet DESI I, RUIM EEN MILJARD US Dollars heeft overgedragen, zijnde onze Monetaire Reserves !


    Maak melding
  46. De koers wordt weer opgestuwd. Dit keer door de drugsbaronnen. In korte tijd is er veel verlies genomen. Twee grote partijen drugs zijn onderschept en de ambulancegelden zijn ontdekt. Het gaat om miljoenen die verloren zijn. Het vervelende voor de betrokkenen is dat de eigenaren van het spul hun geld willen hebben, LINKSOM OF RECHTSOM!! Een tweede last is, dat zij het geld NU willen hebben. Rest ons uit te zoeken, wie de vervoerders van het spul zijn, wie heeft de logistiek om het vervoer van het spul van A naar B uit te voeren. Een grote partij zat tussen rijst!! Wie zijn de rijstproducenten en vervoerders? Zijn het mensen die op Hogie lijken of op Chan lijken? Wie het weet mag het zeggen!!


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES