vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenEconomieMinister tegen exportplan Surinaams rivierwater

Minister tegen exportplan Surinaams rivierwater

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 10 feb – Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen loopt niet warm voor de export van rivierwater. Het plan van het Zwitsers-Nederlandse Amazone Resources is al goedgekeurd door president Desiré Bouterse. Dodson wil toch stappen ondernemen.

In het parlement zei de minister het staatshoofd te willen vragen om het betreffende besluit in te trekken. Dodson heeft een gesprek gevoerd met leidinggevenden van Amazone Resources. Er is reden tot zorg. “Het bedrijf heeft zich tot nu toe toegespitst op investeerders, op technologie om heet water te transporteren en mogelijke afzetmarkten”, zei Dodson. Er is nog niet nagegaan wat de gevolgen zullen zijn.

Een onderzoek naar effecten op het milieu en plaatselijke leefgemeenschappen moet nog plaatsvinden. Dodson wil een meer zorgvuldige en planmatige aanpak. “Wij onderkennen de strategisch economische waarde van het potentieel van oppervlaktewater waar wij rijk aan zijn. Maar de exploitatie daarvan komt volgens de huidige visie niet overeen met delen van de voorwaarden van het presidentiële besluit.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

40 REACTIES
  1. Ik kan minister Dodson even niet volgen.
    Presidentieel is goedkeuring aan de export van rivierwater door Amazone Recources.
    Anders gezegd: er heeft dus een afweging plaatsgevonden van de voors en tegens.
    Onderaan het artikel staat echter dat de exploitatie van rivierwater niet overeenkomt met delen van de voorwaarden van het presidentiele besluit.
    Dat begrijp ik niet.
    Het artikel is weer een mooi voorbeeld van een besluit, waarover blijkbaar helemaal niet is nagedacht.
    Er is goedkeuring verleend, maar eigenlijk moet alles nog worden onderzocht.
    Volgens mij is dat de omgekeerde volgorde.
    Wat minister Dodson nu doet, is het paard achter de wagen spannen.
    Hij had Bouta als vakminister veel eerder op de consequenties moeten wijzen, namelijk voor de besluitvorming.
    Het kan natuurlijk ook zijn, dat Bouta zich van alle kritiek binnen zijn regering niets heeft aangetrokken en gewoon zijn eigen gang is gegaan.
    Waarschijnlijk is het laatste het geval.
    Als Dodson zich daarin niet kan vinden, moet hij opstappen.


    Maak melding
  2. @Cochise
    Al gaat men proteteren ,geloof me bouta gaat doen zoals het hem beliefd. .De protesten mogen nu komen of reeds eerder ,bouta doet wat hij alleen goed vind. Dat hij niet naar anderen luisterd is niks nieuws voor ons.
    Niemand weet wat voor een krakzinnige plan bouta voor dit keertje heft, het zal niks goed voor Suriname betekenen. Denk aan staatscassave bedrijf,diue ligt heden te rotten,


    Maak melding
  3. Misschien heeft Cochise nog niet door dat minister Dosdson in 2015 aantrad en het presidentieel besluit is van eerder. Alvorens commentaar te gevne is het altijd goed om de informatie goed door te nemen.


    Maak melding
  4. Niet zo zwaar tillen aan de woorden van Dodson.
    Hij nam de scalians ook in beslag en zei dat die boten in stukjes en moten gehakt zouden worden.
    Eindstand is dat de boten weer door mogen gaan met goud zoeken op het water.
    Dit bericht is er alleen maar om te wijzen dat de DOE doet.


    Maak melding
  5. De directeur van Amazone resources heeft er op aangedrongen te blijven handelen volgens het Presidentiele besluit omdat anders de investeerders zenuwachtig zouden worden.

    Hoezo. Er zijn geen investeerders maar kopers van een luchtkasteel die eerder nerveus moeten worden vanwege het feit dat meneer Cor de Ruiter zijn websites niet eens in de lucht kan houden.

    Cor de Ruiter wil slechts het presidentiele besluit verzilveren. Als je de gevraagde onderzoeken niet kunt aanleveren hoe kun je dan investeerders trekken voor een ondernemingsconcept met enorme risico’s in een land waar alles mislukt.


    Maak melding
  6. Maar de exploitatie daarvan komt volgens de huidige VISIE niet overeen met delen van de voorwaarden van het presidentiële besluit.”

    Dodson heeft echt de visie van een warang-visie.


    Maak melding
  7. Ik snap werkelijk niet waar Dodson het over heeft. Zoals het er naar uitziet heeft de president groen licht gegeven voor ontwikkeling, omdat AR een solide en openbaar businessplan heeft gepresenteerd dat door Conservation International Suriname wordt ondersteunt.

    – Investeerders aantrekken
    – Transport technologie ontwikkelen
    – Afzetmarkten identificeren

    Waar heeft de man het eigenlijk over? Dit lijkt er meer op dat hij ontstemd is omdat de beslissingen zijn genomen voor hij in functie trad. Ik ben geen fan van de president, maar Dodson praat nu echt voor zijn beurt, en heeft voorlopig al genoeg op zijn bord om dit aan zich voorbij te laten gaan.

    Dit is het typerende gezever en getalm dat alle productieve initiatieven en potentiële nieuwe industrieën in de kiem smoort. Waarom bemoeit hij zich bovendien met embryonale initiatieven? Kon hij niet een ambtenaar aanwijzen die hem verder informeert? STFU Dodson!


    Maak melding
  8. JoJo
    “De directeur van Amazone resources heeft er op aangedrongen te blijven handelen volgens het Presidentiele besluit omdat anders de investeerders zenuwachtig zouden worden.”

    Waar heb je dit nou weer vandaan? Uit je achterste getrokken? Godallemachtig! Wanneer kom je eens een keer met links naar alle beweringen die je hier doet? Hoe kan je als ondernemer verdomme een presidentieel besluit verzilveren?

    Heb je presentatie die bij het businessplan hoort wel gelezen? Het is een solide visie die een kans van slagen heeft zonder dat daar allerlei idioten als Dodson er een pies over hoeven doen.


    Maak melding
  9. Miljoenen kubieke meters water stroom gewoon weg naar de oceaan , die wordt opgeslokt door de immense hoeveelheid zoutwater . Verloren schat . Wat is het probleem als het water wordt geëxporteerd ipv van verloren. Al is het 1 cent wat we gaan verdienen , het is altijd meer dan geen.ik ben geen boutist maar in dit geval heeft hij gelijk. De voordelen hieraan zijn, werkgelegenheid , Suriname wordt wereld wijdt bekend , er kunnen meer investeerders komen,belasting , royalty’s , bekendheid , contacten. We hebben hun nodig


    Maak melding
  10. Iem Sabi,

    Je hebt helemaal gelijk !
    Ik dacht, dat het goedkeuringsbesluit van 2015 was, maar het stamt al uit 2012.
    Soms maakt iedereen wel eens fouten.


    Maak melding
  11. Ray. Dodson probeerd ons voor een milieu en economische ramp te behoeden. Het interesseert bouterse niet of er giftige bijproducten tijdens het werken ontstaan of dat er voor suriname nadelig bij-effecten komen kijken.
    Als bouterse maar geld binnen krijgt.
    Zo kortzichtig, egoïstisch en halfgaar is bouterse.

    Bij zijn aantreden als minister was één van de eerste maatregelen van Dodson om de scalians te verbieden het stuwmeer te bevuilen. Zijn voorganger probeerde hem als een idioot te kijk te zetten. Er zouden volgens de vorige minister wel vergunningen voor de scalians zijn uitgegeven.

    Vandaag 10 februari horen wij dat het gewoon belazerij was. De scalian vergunningen waren alleen voor de Sarakreek bestemd.
    Niet voor het stuwmeer.
    In de NDP zaten en zitten er vuile misleidende hufters.

    Dodson steekt zijn nek uit om namens ons de kiezers zijn kortzichtige president de ogen te openen.
    Hoop dat het Dodson lukt.


    Maak melding
  12. Ook de spoorbaan werd van ene op de andere dag als een donderslag bij heldere hemel door de president aangekondigd, daarna kwamen een paar bakra’s compleet met animatiefilm op de TV vertellen hoe rendabel en uitvoerbaar dit project zou zijn. Vervolgens ging het geheel als een nachtkaars uit. Dit nieuwe plan middels een nieuw presidentieel besluit openbaar gemaakt, staat hetzelfde lot te wachten als de beroemde spoorbaan. Ook Obiang wacht, met de sleutel van paramaribo in zijn hand, al meer dan vijf jaar op de eerste druppel drinkwater uit Suriname. Wanneer het zo ver is dat Suriname het eerste flesje water exporteert, mogen jullie me komen wekken aangaande dit mooie, nieuwe project van Bouterse.


    Maak melding
  13. Hoe moeilijk is het om oppervlaktewater te vervoeren? Je zet een tankerschip op de rivier, pompt de tanks vol met het opeervlaktewater en het schip vaart weg naar z’n bestemming.

    Daar mogen ze het water verder behandelen en verwerken en distribueren. Het is maar net wat voor soort contract je wil of kunt afsluiten.


    Maak melding
  14. Ik vind belachelijk dat negroide mensen en blanken van Holland
    de hindoestaanse namen niet kunnen uitspreken.
    Engelstaligen en hindoestanen zijn geboren met de G en de H.

    Dat is ietsje meer dan een aardappel in je keel.


    Maak melding
  15. Robert

    Het meer en deel van de rivieren zit vol slib en kwik.

    Het water moet uit de Coppename komen. Probeer daar maar eens met een serieus schip te komen. De zee is ondiep, er zijn geen echte vaargeulen die onderhouden kunnen worden en er ligt een vrij lage brug in de weg.

    Surinaamse plannen zijn altijd heel simpel om daarna heel complex te worden om daarna in schoonheid te sterven nadat heel wat directeuren feest gevierd hebben.


    Maak melding
  16. ” EERST LEVEN, dan zaken doen ” !!!!

    Deze uitspraak gebaseerd op een beslissing van het Colombiaans constitutionele hof m.b.t. BESCHERMING van hun MILIEU is PRIJZENSWAARDIG !!!

    ” Amor a la patria ” !!! ( VADERLANDSLIEFDE )

    Lees artikel ;
    www punt starnieuws punt com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/33719

    ” mama Sranang ” wordt hierop stinkend jaloers. LIJDZAAM moet ze toezien hoe zij VERNIETIGD wordt door haar eigen ( GELDZUCHTIGE ) kinderen !!!!

    Sov gott ! CHAVÉZ


    Maak melding
  17. dodie is weer bezig met water naar zee te dragen.
    sinds wanneer vraagt ddb goedkeuring voor wat dan ook aan een mini ster .
    ddb is de puppet master , de regering bestaat uit puppets en wij het volk zijn het publiek.


    Maak melding
  18. @Cochise,
    DiDiBrie snapt toch nooit wat er geschreven staat, zie
    MOU van de Suralco, nadat de deal al rond was en in
    de DNA kwam, viel dat alles Vies tegen. De oppositie heeft
    gehakt van de hele MOU gemaakt, dus moest DiDiBrie als de bliksem zo snel de zaak aanhouden of doen alsof. Any way,
    toen bleek duidelijk dat DiDiBrie niet wist waarom/mee hij DiDiBrie zo blij was. A DiDiBrie ede echt no abie notie. Glenny.


    Maak melding
  19. Forummers/Reageerders, Odi odi.

    @ Hugo CHAVÉZ
    ” EERST LEVEN, dan zaken doen ” !!!!
    woensdag 10 februari 2016 om 21:39 uur.

    Had ik ook gelezen.
    Goed dat je het artikel ook even naar voren hebt gehaald.
    Het is een duidelijke verwijzing naar de grappenmakers in SU.
    Gisteren las ik ook een artikel over President Zuma van Zuid-Afrika.
    En het ging ook over zelfverrijking middels corruptie.
    Maar volgens mij is er ook een Deciderius Besluit genomen voor export van ZOETWATER naar Equatorial Guinea t.b.v. President Teodoro Obiang.
    Want Deciderius heeft reeds de sleutel van ‘Bata’ ontvangen van President Teodoro Obiang.

    Dus binnenkort komt Minister Regilio Dodson ook hiermee naar buiten.


    Maak melding
  20. JoJo, ik zie het nog niet gebeuren dat Suriname daadwerkelijk water gaat exporteren op korte termijn, maar al de problemen van bruggen die een obstakel zijn en ondiepe rivieren lijken mij makkelijk oplosbaar door een paar pompen en een pijpleiding aan te leggen, desnoods tot ver buiten de kust, water is een vloeistof en is per definitie vloeibaar, het is geen zwaar gesteente als graniet dat in grote brokken geladen moet worden in een ertsschip dat zo dichtbij als mogelijk bij de mijn moet zien te komen.


    Maak melding
  21. De dictator is omgekocht heeft besloten wat in zijn persoonlijke voordeel is. Mini ster Dodson kan vwb bouta naar zijn malle moer lopen want zijn dochtertjes zijn klaar om over te nemen van hem. Oh was het ook niet Dodson die de skallians aan de ketting legde?


    Maak melding
  22. Off topic en ter informatie over de positie van Suriname.

    vr 28 nov 2014, 18:30
    5 redenen waarom de olieprijs zo hard daalt
    door Ronald van Gessel
    De olieprijs daalt momenteel hard. Daarvoor zijn ruwweg vijf redenen:
    1 De eerste en verreweg belangrijkste reden is dat de VS, als grootste energieslurper ter wereld, enkele jaren terug het roer heeft omgegooid en schalieolie en schaliegas is gaan exploiteren. Dat is olie en gas die in onderaardse steen- en zandlagen zit en dus wat moeilijker te winnen. Met nieuwe technieken is dit proces echter zo geslaagd dat de VS zelfvoorzienend zijn geworden, ze hoeven nauwelijks olie meer te importeren. Hierdoor is een belangrijke ’slurper’ van de wereldmarkt verdwenen.
    2 De tweede reden is dat de internationale economie wat is afgeremd, het herstel van de wereldeconomie vertraagt. Met name de Chinese economie koelt af en daardoor daalt de vraag naar olie. Bovendien zetten de Chinezen zwaar in op de veel goedkopere steenkool, waarvan ze zelf voldoende hebben. In veel ontwikkelingslanden gaat het ook minder, waardoor mensen minder geld hebben om brandstof te kopen.

    Ontwikkeling prijs per vat Brent olie

    3 In het verleden waren de 13 landen van de OPEC oppermachtig, maar dat is niet meer zo. Indonesië verliet het kartel al en de overgebleven twaalf hebben dure investeringsprogramma’s op touw gezet die nu met dalende prijzen in gevaar komen. Immers, in het verleden draaiden ze gewoon de kraan wat dicht, bij minder productie en toenemende vraag kon je wachten op een prijsstijging. Nu kijken de landen naar elkaar voor het dichtdraaien van de kraan, niemand wil de eerste zijn. Immers het sterk verhoogde levenspeil moet wel gefinancierd worden. Zo heeft Iran eigenlijk een olieprijs van $136 per vat nodig om alle dure plannetjes te financieren. Maar juist hierdoor gebeurt er niets, geen wonder dat de OPEC-leden het deze week niet eens werden over een productiebeperking. Maar hierdoor hebben ze wel de controle over de prijzen uit handen gegeven.
    4 Nieuwe regimes als dat van Libië en zeker de terroristen van IS hebben bakken met geld nodig en verkopen losse partijen op de zwarte markt tegen prijzen die het algemene niveau ook drukken. Er zijn zelfs theoriën dat de OPEC-leden bewust de olieprijzen laag houden zodat IS geen gorte sommen geld binnenkrijgt voor de partijen olie die de terroristen in handen krijgen. Immers de meeste landen in het Midden-Oosten, en zeker Saoedi-Arabië niet, zitten niet te wachten op uitbreiding van deze moordende bendes. Het vervelende is echter dat ze hierdoor zelf ook minder geld binnenkrijgen, waardoor de bevolking kan gaan morren, precies wat IS in de kaart speelt.

    Ontwikkeling benzineprijs bron: United Consumers

    5 Hoe gaat het verder de komende maanden? Het ziet er niet naar uit dat de OPEC snel grip op de situatie gaat krijgen, de productie in de VS van schalieolie gaat door en de wereldeconomie groeit wle iets, maar langzaam. Een echter verbetering is pas voor 2016 voorzien. Tot die tijd zullen de olieprijzen onder druk blijven. Of de pompprijzen in Europa veel omlaag gaan hangt af van de vraag hoe snel de euro zwakker wordt. immers, als dat hard gaat hebben we meer euro’s nodig om olie (in dollars afgerekend) te importeren en wordt het prijsdalend effect voor een deel teniet gedaan.
    Gerelateerd
    ‘Tanken wordt nog goedkoper’28/11
    Snakken naar goedkope peut27/11

    Commentaar:
    Naast militaire past Amerika dus ook de economische actie en sanctie op de IS toe.
    Ergo: Zolang Amerika de IS niet verslagen heeft zal de prijs van de olie blijven dalen.
    Goed nieuws: de IS is al bijna failliet. Wanneer? Dat weet ik niet.
    Slecht nieuws: de actie van de Amerikanen treft ook onschuldige landen (Suriname, Brazilie, etc.)en schuldige landen (Venuzuela).
    Advies: voorlopig niet investeren in olie, een afwachtende houding innemen en hopen op betere tijden.


    Maak melding
  23. @Henkes

    Suriname heeft een aanwas kust. Hoe ver buiten gats moet je gaan op een plaats waar niets en niemand komt.

    Amazone resources wilde, volgens hun verdwenen (niet betaalde) website, het water met hele grote waterzaken verslepen. Dat is interessant als het water waar je door heen moet vrij van obstakels is.
    Het vervelende is dat je dat bij een aanwas kust nooit onder controle hebt. Zelfs de Suriname rivier laat bij hoog water slechts schepen toe met een zeer beperkte diepgang (< 5 meter).

    Een bedrijf wier website verdwijnt heeft zeker niet de investeringskracht om de installaties (zuiveren, verpompen, verschepen en ontvangen op de plaats van bestemming (voorraad) alsmede de installaties schoonhouden) op een goede manier aan te leggen.
    Het doel is duidelijk de overeenkomst met de president verzilveren bij potentiële afnemers. Het gevolg is dan dat met het verzilveren de winsten door Amazone resources naar voren gehaald zijn en de exploitant gaat functioneren op basis van kosten zodat er binnen deze deal heel weinig voor Suriname overblijft.
    De toekomstige exploitant neemt het resultaat in een ander deel van de onderneming en scheept Suriname af met een fooi.


    Maak melding
  24. @ FER. E

    Fa waka, fa waka ?!!

    Ja, dat van Zuma heb ik ook gelezen.

    De deal om water te leveren aan ” Obia Man ” ligt al geruime tijd in de pijplijn.

    Maar misschien is ” Desiderius ” het toch niet eens met de UITEINDELIJKE gedachte achter de overhandiging van de ” SLEUTEL van ” Bata ” aan hem door Obia Man “, namelijk ;

    ” JIJ de sleutel van ” Bata ” ( voor wanneer het tijd is om te VLUCHTEN uit Suriname ) en IK geheel GRATIS het WATER uit Suriname ” !

    Hälsningar ! CHAVÉZ


    Maak melding
  25. Jojo, ik zei het al: ik denk dat dit plan op korte termijn niet gerealiseerd zal worden, waarom maken we ons druk om de technische uitvoering van het project? Maar de obstakels die je noemt zijn in deze tijd niet zo’n groot probleem, men kan een pijpleiding van 1000den km van Rusland naar West Europa aanleggen, hoe moeilijk zal het dan zijn om een leidinkje van 100 km buitengaats aan te leggen? Een kunststof buis (een grote tuinslang dus) op drijvers gemonteerd zal ook wel voldoen en omdat het om water gaat zal een eventueel lek ook geen al te grote milieuramp zijn.


    Maak melding
  26. @Spolei en anderen.
    Die waterexport plan van bouta gaat niet door. Het blijkt dat Nederland geld in handen van de krankzinnige lijder wilde stoppen, En als die crimineel cash ziet draait hij helemaal door,zijn visie is dan hoe gauw het geld op te maken en een crediet,de zoveelste, aan te gaan..En Dodson die moest het eens weten hoe het voelt als men niet naar anderen luisterd.Nederland moet toezicht houden wat of ins wiens handen ontwikkelingsgelkd terecht komt..


    Maak melding
  27. Wist niet dat er naast gebakken lucht ook gebakken water bestond.

    Naast het zoete water, zou zuivere Amazone lucht ook veel waard kunnen zijn, zijn er al Hollanders ingehuurd om te bestuderen hoeveel dit zuivere lucht zou kunnen opleveren.


    Maak melding
  28. Maar niet te veel lucht weg laten halen, anders kunnen de toekomstige luchtballonnen niet meer opstijgen,
    Water exporteren, laat ze verdomme eerst eens zorgen dat iedereen in Suriname voldoende en niet door o.a. kwik vervuild drinkwater tot zijn beschikking heeft, want mocht dit voorlopig dwaze plan doorgang vinden dan zijn er maar weer een paar in Suriname die er beter van worden o.a. waarschijnlijk D. Sardjoe en dat soort uitbuiters die nog niet genoeg hebben en groot gedeelte van de
    bevolking kan in dit geval op een droogje blijven zitten


    Maak melding
  29. Hoe meer zoetwater er uit de rivier onttrokken wordt hoe meer zee/zoutwater de overhand krijgt. De snelheid waarmee zoetwater door de natuur geproduceerd wordt weegt niet op tegen de snelheid waarmee zeewater binnenstroomt. Bovendien is het aanbod van zoetwater in de droge tijden beperkt terwijl het zeewater vol gas blijft instromen. Dit proces loopt 24/7. Uiteindelijk is de hoeveelheid zoetwater in de rivieren gereduceerd tot bijna niks en krijgt Su 38% van niks. En volgens mij is dat nog steeds niks. De aarde bestaat voor 70% uit water waarvan 2,5% zoetwater. Suriname heeft een fractie van die 2,5% en die willen nu ook verkwanselen. Hoe slim moeten we zijn om dat te snappen in Su.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES