woensdag, april 24, 2024
HomeOnderwerpenEconomieRush op Surinaamse banken om dollars en euro's

Rush op Surinaamse banken om dollars en euro’s

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 1 dec – Bij de handelsbanken is een rush ontstaan om vreemd geld. Rekeninghouders eisen hun euro’s of dollars op. In het parlement is bezorgdheid geuit. “Geen reden tot paniek”, zegt minister Gilmore Hoefdraad van Financiën.

De paniek heeft te maken met geruchten dat de overheid de blikken richt op euro- en dollarrekeningen. “Met banken en cambio’s is gesproken over de rush richting valutarekeningen. Het is niet nodig dat mensen valuta oppotten. Er is geen intentie bij de autoriteiten om valutarekeningen aan te pakken”, zei Hoefdraad in het parlement. Rekeninghouders zouden onnodig risico lopen.

“Het houden van valuta in cash is een enorm risico en maakt het werk van veiligheidsdiensten zwaarder”, aldus Hoefdraad. Het overleg met de banken wordt als strategisch gezien. “Men zegt dat de paniekreactie aan het teruglopen is. Zaak is dat we als een team optrekken en de juiste signalen geven aan de gemeenschap. Er is geen reden tot paniek, we zijn bezig met de correctie van een bepaald systeem.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

47 REACTIES
  1. Ik laat mijn (weinige) Euro’s gewoon op de bank, want het grootste verschil, wanneer je valuta door de Meriba-achtigen of door de Desi-achtigen worden afgepakt, is dat je in het eerste geval een gewelddadige en in het tweede geval een langzame dood kan sterven, hoe je het ook draait of keert, in beide gevallen ben je je waardevastere Euro’s en Dollars kwijt en in beide gevallen is je leven verpest.


    Maak melding
  2. Waarom gaan ze nu niet naar OCER om te feesten….
    Ze (paarse drollen) zijn opvallend stil….ondanks de oa gratis verkregen toestellen met beetje beltegoed..

    Nog VIJF………

    Gouden kerst, gratis woningen, 2e Dubai, voedselschuur, flijovers, tramverbinding….

    moro e kong…


    Maak melding
  3. Totale chaos en paniek….volgende devaluatie is op komst….
    Hoefdraad…”best man for the job”…waar hebben we dat meer gehoord. En wat was toen het resultaat.??


    Maak melding
  4. Het vertrouwen is weg.
    Ik schat deze regering niet hoog in, maar ook niet zo dom om de valutategoeden van burgers en bedrijven in te pikken. Als dat gebeurt dan is het echt einde verhaal.


    Maak melding
  5. “Er is geen reden tot paniek, we zijn bezig met de correctie van een bepaald systeem.”
    Aldus Hoefdraad.

    De geletterdheid, en transparantie is weer ver te zoeken, stelletje amateurs!


    Maak melding
  6. Het is nog steeds onbegrijpelijk dat er steeds voor allerlei zaken in vreemde valuta betaald moet worden in Suriname. De huur moet in buitenlands geld worden betaald. Het huren of kopen van een auto moet in valuta betaald worden. Het kopen van een huis gaat ook in Euro’s of Amerikaanse dollars. Een perceel kopen is ook al zo een bizar valuta verhaal. In de rest van het Caribisch gebied heb je de vrije keuze daarin. Zo zou dat ook in SR moeten zijn.


    Maak melding
  7. Het gaat geweldig in het land, nog 5!!!

    Wie heeft nog vertrouwen in deze leugenaars?!
    Sorry hor, uw valuta is op de vlucht afgepakt.

    Hoe triest het ook is, maar met deze roversbende aan
    de touwen, neem ik het risico van ongewenst bezoek
    voor lief. Laat maar komen.


    Maak melding
  8. Hoefdraad: “Er is geen reden tot paniek, we zijn bezig met de correctie van een bepaald systeem.”

    Deze grappenmaker heeft vijf jaar lang een salaris van SRD 80.000,- in de maand geïncasseerd en hij weet nog steeds niet welk systeem hij moet corrigeren? Voor de eenmalige AOV verhoging van SRD 50,- kan elke bejaarde Surinamer, die nog niet dement is, aan de beleidsmakers vertellen welk systeem zij moeten corrigeren.


    Maak melding
  9. Wordt het salaris van bestuurders en beleidsmakers in het Surinaams Staatsblad gepubliceerd? Men schijnt hier namelijk op de hoogte te zijn van wat publieke figuren verdienen.


    Maak melding
  10. In Roemenie, Griekenland en bij de DSB-bank in Nederland is destijds het failliet ingeluid door een bankrun van mensen op het spaargeld.
    Ik zie dat bij ons ook gebeuren, omdat Hoefdraad voor geen cent te vertrouwen is.


    Maak melding
  11. Er is geen intentie bij de autoriteiten om valutarekeningen aan te pakken”, zei Hoefdraad in het parlement. Rekeninghouders zouden onnodig risico lopen.

    Zo stelde deze volgevreten uitziende minister van Financiën gedurende de periode voorafgaand aan de devaluatie.
    Er is genoeg geld en is niets aan de hand. Suriname heeft voldoende middelen en ga zo maar door.

    Moet je deze volgevreten uitziende minister van Financiën nu dan geloven op zijn gitzwarte ogen?
    Ik dacht het niet.


    Maak melding
  12. Ik voorspel al jaren deze economische puinhoop in Suriname door het wanbeleid van Bouterse en zijn Paarse Roversbende.

    Maar het is zelfs nog veel erger dan ik voorspelde. Het land gaat volledig naar de kloten!!


    Maak melding
  13. Goevie zei in een interview dat hij bezig is vijftien jaren puin te ruim van de vorige bank president.
    Het volk weet intussen al dat hij bedoelt dat hij bezig is de laatste kruimels in te pikken.
    Naar zijn handelingen te oordelen,moet deze man een zoon van Goedschalk zijn.Goedschalk verkocht 7 ton goud van de CBvS zonder iemand weet waar het geld naartoe is gegaan.


    Maak melding
  14. Beste Henk Molenaar,

    Ik wil jou vragen zo nu en dan een UPDATE (Sfeerbeeld) te geven van de Algehele situatie in Suriname? Bij voorbaat dank en laat je je niet INTIMIDEREN door Onze LAUWPIE hier op het Forum.


    Maak melding
  15. WEER EEN VERWORVENHEID VAN KUMAKOISI PLEE-SIDENT:

    Personeel ziekenhuizen niet uitbetaald over november
    01 Dec, 11:03
    foto

    De ziekenhuizen hebben tot nu toe geen salarissen over de maand november kunnen uitbetalen aan hun personeel. “Het wachten is nog steeds op een aantal grote stortingen van het Staatsziekenfonds (SZF) aan de ziekenhuizen. Volgens informatie van het SZF zouden deze stortingen sinds vrijdag zijn geschied, maar ondanks allerlei toezeggingen hebben de ziekenhuizen tot vanmorgen niets ontvangen op hun rekeningen,” zegt Manodj Hindori, algemeen directeur van het St. Vincentius Ziekenhuis en voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad (NZR) aan Starnieuws.

    Op basis van de toezeggingen van het SZF hadden de ziekenhuizen het personeel schriftelijk beloofd dat de salarissen uiterlijk maandag 30 november zouden worden uitbetaald. Echter hebben de ziekenhuizen hier niet aan kunnen voldoen, deelt Hindori mee.

    Het is momenteel erg rumoerig onder het personeel van de ziekenhuizen. In ‘s Lands Hospitaal heeft het personeel de werkplek al verlaten. In de andere ziekenhuizen volgen het personeel en de bonden de ontwikkelingen op de voet en willen ze elk moment tot actie overgaan.

    De ziekenhuisdirecteuren zijn erg ontstemd dat er, ondanks beloftes, wederom gedraald wordt door het SZF met de overmakingen van de tegoeden aan de ziekenhuizen. De NZR heeft de minister van Volksgezondheid onlangs een brief geschreven, waarin grote bezorgdheid wordt geuit over de financiële situatie van de ziekenhuizen. De NZR heeft gewaarschuwd dat zonder adequate financiering de continuïteit en kwaliteit van de ziekenhuiszorg steeds meer onder druk komt te staan.

    De ziekenhuisdirecteuren werken met man en macht om de zorg te garanderen, maar daarvoor moeten de betalingen voor verrichte diensten wel worden ontvangen, stelt Hindori. Nu al beginnen de directeuren zich grote zorgen te maken over de uitbetalingen van de lonen over de maand december, want dan moeten ook de kerstgratificaties en andere toelagen worden uitgekeerd.

    “Hopelijk worden de overmakingen van het SZF met de grootste spoed ontvangen, waardoor de salarissen alsnog kunnen worden uitbetaald en de rust onder het personeel van de ziekenhuizen terugkeert,” voert Hindori aan.


    Maak melding
  16. Op straat merk ik nog niets van paniek. Bussiness ad usual. Er is maar 1 groep die geruchten verspreid ondertussen al hun producten 25% hebben verhoogd maar hun arbeiders geen stuiver meer betaalt.

    Tja je zal maar met een olifant in een porseleinen kast zitten.


    Maak melding
  17. Beste Henry

    Suriname is in shock. Niemand weer hoe hij volgende maand nog moet rondkomen met een SRD die geen drol meer waard is en de prijzen in de winkels doet exploderen. Koers euro srd is in 2 maanden gedropt van 1 euro – 3.30 srd naar 4.60. Vechtende mensen bij lege benzinepompen en iedereen dumpt zijn waardeloze srd voordat hij nog minder waard is.

    En de bodem is nog niet in zicht. ondanks de bewering van Rayactief dat het op straat ‘business as usual’ is.

    Het is chaos dankzij 5 jaar bewind van de Paarse Roversbende.


    Maak melding
  18. Surinamers vergeten snel of leren niet van hun geschiedenis. Zijn wij het faillissement van de enige echte Surinaamse bank te weten de Vervuurts bank NV in de jaren 70 van de vorige eeuw al vergeten. Door de ontstane bankrun is de bank omgevallen. Een heel triest geval.


    Maak melding
  19. Lange rijen bij mc donalds ect.. Geen of weinig parkeerplaatsen bij de supermarkten… Nog steeds een nummertje trekken bij rossignol… Nog steeds veel mensen met blikjes bier in de hand op straat….

    Ik kan maar doorgaan…. Maar misschien moet je ff weer wegtrekken bij de waterkant en wat aandachtszoekers die nergens voor of tegen zijn.


    Maak melding
  20. Jullie zijn echt dom.
    Toen jullie de gulden voor dollar inruilden, hebben jullie zelf gekozen voor een vaste valutakoers.
    Deze wordt periodiek bijgesteld, omdat jullie economisch niet bij kunnen blijven is een waarde vermindering een logisch gevolg ivm de gekozen vaste koers.

    Dus waarom klagen jullie nu, dat had je moeten doen toen jullie de dollar namen.

    Ga eerst economie volgen…….


    Maak melding
  21. Dat bedoel ik nou.

    Suriname had zijn munt niet moeten vastkoppelen aan 1 munt, maar aan een mandje met diverse munten.

    Toen afgelopen jaar wereldwijd de $ steeg met 30% werd de SRD ook zogenaamd 30% sterker.

    Ik had gekozen voor een devaluatie van 40% en ontkoppeling. Hierdoor krijg je als land n zachte landing door dat je speculaten de wind uit de zeilen neemt.


    Maak melding
  22. Rayactief,

    Je moet eens zien wat er gebeurt als mensen niet meer bij hun spaargeld kunnen komen, omdat de regering cashgeld nodig heeft.
    Roemenie en Griekenland zijn daarvan mooie voorbeelden.
    DE Surinamer in het algemeen is een apatisch mens, maar kom DE Surinamer niet aan zijn geld, want dan breekt vroeg of laat de hel los.


    Maak melding
  23. @Beste Henk Molenaar,

    Dankjewel, voor het sfeerbeeld dat je hebt beschreven. Ik kan uit je verhaal concluderen dat er met geen woord is gelogen. Dit verhaal klopt met wat ik van mijn familie heb begrepen.


    Maak melding
  24. Ik heb nog van niemand zoiets vernomen.

    Situatie nu is anders dan in de jaren 80tig toen er ook nog sprake was van een boycot.

    En trouwens alle centrale banken
    werelwijd vallen onder de FED en zijn in handen van een select groepje indivudien


    Maak melding
  25. Het is een ILLUSIE dat een land een
    waardevaste munt kan behouden wannneer
    er VEEL MEER wordt uitgegeven dan die
    staat aan INKOMSTEN BINNEN KRIJGT !

    De talloze MILJOENEN die Gilmore in
    ondersteuning van de munt heeft gestopt,
    zijn weggegooid geld !

    DESI heeft zonder BEGROTING gewerkt en
    heeft de juiste cijfers OPZETTELIJK geheim
    gehouden voor de Bevolking !

    De onvermijdelijke DEVALUATIE (plus de
    daarop volgende prijsexplotie), berooft de
    Sranangmans met SRD-inkomsten, van ten
    minste van de HELFT van hun inkomsten !

    Tra fassi no de !

    Time for CHANGE !


    Maak melding
  26. KUMAKOISI is echt niet goed bij zijn hoofd. Ik heb Patricia Etnel op Radio ABC tijdens een interview horen zeggen dat de mensen EEN GOUDEN MAAND januari gaan krijgen volgens DeDeBe.

    Dit doet me denken aan de GOUDEN KERST die hij beloofd had. Ik wist echt niet wat ik hoorde: Het interview heb ik 2 keer zelfs beluisterd.

    Deze man is echt ZIEK IN ZIJN HOOFD als hij dit heeft gezegd.

    NPS parlementariër Patricia Etnel, zegt dat het tijd wordt dat de regering het volk eerlijk vertelt hoe wij in deze crisis beland zijn. De president geeft steeds aan dat de wereldmarktprijzen van grondstoffen de oorzaak is en dat is onjuist, zegt Etnel. Op grond hiervan heeft de oppositie gisteren een motie ingediend. President Bouterse moet als leider in de toekomst kunnen zien, benadrukt zij. Etnel zegt dat wij een droge kerst tegemoet gaan.{mp3}etnel1dec{/mp3}
    Lees hele artikel


    Maak melding
  27. Beste Rayactief

    Ik heb bij EBS kassa mensen huilend en woedend hun energie rekening van november zien betalen die 3 x zo hoog was als de rekening van oktober.

    Business as usual?


    Maak melding
  28. wat is dit voor reactie!

    @harold 2 of harold

    lees waterkant Rush op Surinaamse banken om dollars en euro’s. jij oproer kraajer onrustmaker.
    maar genoeg zijn er andere mensen die jou niet willen meedoen.
    en heb je gebeld met financien en centrale bank. jij bent econoom gestudeerd geef ook advies aan hoefdraagd
    jij hebt gezegd president en monster gekozen maar !!!!!
    president is geen monster lees zijn actie programa en krijgt steun van parlemment.
    dus jij ben fout met je domme opmerkingen ezel.

    ga slapen op wintiwaai gebergte. leeghoofd!


    Maak melding
  29. Volgens mijn informatie die ik heb vernomen dat G.Hoefdraad een plan heeft opgezet komende vrijdag dat iedereen die een valuta rekening heeft en geld wil op nemen krijgt gewoon SRD uitbetaald de komende 2 jaar en hun geld word automatisch in SRD Omgezet.Dus mensen het kan 2 dagen nog gauw Valuta rekening leeg halen.

    bron ministerie van financiën


    Maak melding
  30. @ Beste Henk,

    Dit volk is zó dom, het heeft geen enkele zin om ze op andere gedachten te brengen. Verspilde moeite en energie. Laten ze maar op de blaren zitten, waar daar hebben ze om gevraagd.Niemand gaat de straat op omdat ze laf en apatisch zijn.


    Maak melding
  31. US-dollars alleen voor SRD 4.50 of hoger te vinden
    01-12- 2015

    @LAUWPIE DE ECONOOM: WE GAAN VOOR NOG 5

    US dollars slechts voor SRD 4Ondanks de beslissing van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) om de US dollarkoers vast te stellen op een bedrag van SRD 4.04 met een bandbreedte van SRD 4.20, blijkt dat de Amerikaanse munteenheid haast nergens tegen deze koers te vinden is. “Als je geluk hebt, kan je deze tegen een koers van SRD 4.40 kopen, maar vooralsnog kan ik je deze tegen een koers van SRD 4.48 geven”, stelt een cambiohouder tegenover de krant. Volgens deze geldwisselaar zou het tekort aan valuta en onzekerheid op de markt hebben bijgedragen aan deze ontwikkeling. Vooralsnog sluit hij niet uit dat de dollarkoers richting SRD 5 kan gaan. ‘We gaan inderdaad voor die 5’, aldus de cambiohouder grappend over de verkiezingsslogan van de Nationale Democratische Partij (NDP). Op een andere locatie werd er een lagere koers van SRD 4.40 aangeboden, het verschil van een duidelijk bewijs van de aanhoudende speculatie op de parallelmarkt. Het bewijs hiervan is duidelijk uit de reacties van burgers op social media te lezen. Zelf online bestellen, gaat gepaard met onnodig extra kosten. Daarnaast verplichten bijvoorbeeld autohandelaren om maandelijkse aflossingen tegen de koers van SRD 4.50 te doen.
    Cambiohouders roepen bedrijfsleven op niet mee te doen aan valutagekte
    De Vereniging van Cambiohouders (VVC) berichtte vorige week maandag dat er nog sprake is van ‘absurde koersbewegingen’. Zowel de grootgeldbezitters als gemiddelde burgers met wat extra centjes kiezen liever het zekere voor het onzekere en zetten hun geld om in valuta, na de devaluatie van de Surinaamse dollar. De vereniging voelde zich genoodzaakt een beroep te doen op het bedrijfsleven en de burgerij om ‘niet mee te doen aan de valutagekte’. Als burger en bedrijfsleider bent u er mede verantwoordelijk voor om uw land en leefklimaat niet te duwen naar een heilloze weg van hyperinflatie, waarvan de gevolgen onvoorspelbaar kunnen zijn voor ons’, stelde de vereniging in haar persbericht. De VVC probeert samen met minister-governor Gilmore Hoefdraad te zoeken naar een oplossing.
    Bedrijven verplicht zich te houden aan CBvS koers
    De CBvS hanteert een bandbreedte voor valutatransacties van +/- 5% rond de middenkoers, dat wil zeggen dat marktparticipanten US-dollars mogen kopen en verkopen in een bandbreedte tussen SRD 3,80 per US-dollar en SRD 4,20 per US-dollar. Alle bedrijven die een vergunning hebben voor de handel in vreemde valuta zijn verplicht hun aan- en verkoopkoersen zichtbaar te maken voor alle potentiële klanten, en een gewogen gemiddelde koers alsook het volume van de aankopen en verkopen van deviezen na de sluiting van de werkdag te rapporteren aan de CBvS. Indien bedrijven dit nalaten, zal het leiden tot intrekking van de vergunning om in vreemde valuta te mogen handelen.
    FR


    Maak melding
  32. Het land moet de srd uit de roulatie halen en monopoly geld laten rouleren is voor de meeste mensen te begrijpen.

    Want de SRD beteken:t Surinamers roven dagelijks !!!!!
    Vooral de NDP waarom feesten ze niet meer.
    Ik weet nog tijdens de verkiezingen kregen mensen gratis voedselpaketten die er niet om gevraagd hadden. NDP stunt om mensen alsnog over te halen om op de NDplee te stemmen. Klote zooi wacht maar er komen nog meer 5 klote jaren.

    Gaan jullie feesten en beesten nyang dringie oen dansie.
    En blijf vooral dansen en blijf met kont schudden mama na joh chacha maleba na joh, chacha maleba na joh na joh najoh na joh na joh na joh na joh na joh . chacha maleba na joh na joh na joh bosriwalla.


    Maak melding
  33. Helaas heeft de regering de zaak niet onder controle en ook geen mensen die de capaciteiten hebben om de zaak onder controle te krijgen.

    Wie kan een land en haar economie vertrouwen waar de governor van de Centrale Bank en de minister van Financiën verenigd zijn in 1 persoon die ook nog eens prive bij de president op de Veranda aanschuift.

    Wie doet er zaken met een Bananen republiek.

    Velen hebben gewaarschuwd en zijn uitgelachen door de top economen Miesikaba, Doekhie, Abdoel en RobG


    Maak melding
  34. Nog 5!!!

    Lees en huiver. Neks no fout!

    Bron: Gfcnieuws

    Burgers willen duidelijkheid over vermeende corruptiezaken

    🕔02.dec 2015
    Een bericht dat Projekta-directeur Sharda Ganga op haar Facebook-pagina plaatste met de vraag welke vraagstukken men onderzocht zou willen hebben, resulteerde in een scala aan issues.

    Zo is openheid van zaken gevraagd in het reilen en zeilen rondom de cassavefabriek Innovative Agro Processing Industries (IAPP), de boekenaanschaf van de presidentiële Werkgroep Onderwijs en de plannen voor de fly-over en het “treinproject”.
    In haar nieuwsbrief ‘State of Our Democracy’ maakt Projekta er melding van dat er ook vragen zijn gesteld over de status van het consulaat/gebouw dat de regering heeft gekocht in Parijs, alsook de kwestie van Nos Kasitas en Sociale Zaken. “Is er daadwerkelijk zoveel geasfalteerd als is aangegeven in de projecten en hoorde daar ook wegmeubilair bij, zoals trottoirbanden, looppaden, etc.?,” is één van de vele vragen.

    Ook wordt gevraagd naar onderzoek naar Ramon Abrahams (bij het VES-debat zei de NDP-vertegenwoordiger dat hij moest aftreden vanwege corruptie), de dubieuze aankoop van een pand voor Justitie en Politie aan de Henck Arronstraat en het waterleidingproject te Boven-Suriname, waarbij het buizensysteem is aangelegd en enkele kranen, maar de waterzuiveringsinstallaties bij de rivier nooit zijn gezien.

    De procedures/besluitvorming ten aanzien van de (verandering van) taken en werkwijze van diverse instituten, diensten, afdelingen zijn ook genoemd door personen die hebben gereageerd op de vraag van Ganga. Dit naar aanleiding van de uitholling van taken, die vervolgens bij andere afdelingen worden geplaatst, of bij een beleidsadviseur, of bij het kabinet van de president.
    “Iedereen kent de staatjes binnen de staat en toch overleven de staatjes. Toezichthoudende instituten moeten ook onder de loep worden genomen (wie bewaakt de bewaker), maar ook instituten die een wettelijke basis hebben of anderszins onderhevig zijn aan de politiek.”

    Andere issues waarover men openheid van zaken wil betreffen de aanbestedingsprocedure en kosten ‘Verfraaiingsproject’ onafhankelijkheidsplein, inclusief de kosten van de bloempotten en plant gekost, evenals de gestolen whisky’s van het kabinet van de president en de brushcutters van Sport en Jeugdzaken passeren de revue.

    Verder ook de volgende issues:
    De wapens ontvreemd uit het goed beveiligde huis van ex-minister Abrahams
    De boekhouding van Carifesta en besluitvorming over uitgaven
    De namen van de gaarkeukeneigenaars van de naschoolse opvang en wat zij elk betaald kregen
    Het contract van de fotograaf van ex-minister Belfort en de betalingen (want men zegt dat het een paar duizend SRD per foto is).

    In de wandelgangen van het Paleis van Keizer Bigi Mofo I,
    gonst het van geruchten dat bovengestelde vragen
    tijdens de aanstaande Gouden kerst uitvoering zullen worden
    afgehandeld door econoom RobG(gefrustreerd).


    Maak melding
  35. Rayactief
    Beste Henk,

    Wat hebben die mensen zelf proactief gedaan aan n situatie die elk weldenkend mens zag kunnen aankomen (kano-nieuws)

    Gaan we het zo spelen?

    Je bedoelt met weldenkend mens, de mens die voorzag dat Bouterse er een enorme puinhoop van zou maken?


    Maak melding
  36. Nou succes met je theorie. Gelukkig merkt niemand iets van zo een devaluatie. Iedereen heeft thuis trouwens een goede kleurenprinter. Gewoon wat huisvlijt. Toch wil omoe cash hebben.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES