donderdag, maart 28, 2024
HomeOnderwerpenEconomieBankdirecteur waarschuwt voor ‘explosie’ economie Suriname

Bankdirecteur waarschuwt voor ‘explosie’ economie Suriname

-

Does Travel

PARAMARIBO, 30 nov – De hele samenleving moet meewerken aan het op de rails houden van de economie. Dit stelt directeur Jim Bousaid van de Hakrinbank. Het wordt beheersen en inhouden. Onder andere ondernemers moeten op hun tellen letten.

Er moet geen overdreven hoge prijs in Surinaamse dollars worden betaald voor vreemde valuta. “Anders kan de zaak exploderen”, zei Bousaid in het actualiteitenprogramma Welingelichte Kringen. De economie is behoorlijk kwetsbaar. Het is zelfs zo erg dat een tweede devaluatie op korte termijn niet ondenkbaar is. De vraag is namelijk hoe lang de overheid vreemd geld kan inbrengen om de wisselkoersen stabiel te houden.

Het zogenaamde interveniëren is de afgelopen jaren al ver gegaan. De deviezenreserve bij de Centrale Bank van Suriname is nog maar een derde van wat die ruim drie jaar terug was. Er is volgens Bousaid veel te lang gewacht met het treffen van noodmaatregelen. De afgelopen ging het steeds slechter met de economie. Pas na de verkiezingen is drastisch ingegrepen op een moment dat het allemaal al behoorlijk verziekt was.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

26 REACTIES
  1. Met Bouterse aan de macht heeft het geen enkele zin dat de hele bevolking meehelpt om de economie op de rails te houden, kijk maar hoeveel moeite het Venetiaan, Hildenberg en Telting gekost heeft om het land weer op het juiste spoor te krijgen, op het moment dat Bouterse, samen met zijn kliek, het weer voor het zeggen kreeg, begon hij alles wat Venetiaan, Hildenberg en Telting met moeite opgebouwd hadden, weer af te breken. Al had ik de beschikking over een toverstok, dan nog zou ik geen poot uitsteken om deze regering te helpen, ik hoop dat de bevolking, inclusief het paarse deel, eindelijk tot het besef komt dat Bouterse alleen maar onheil en ellende over Suriname brengt en dat men eindelijk actie onderneemt om Bouterse voor eens en voor altijd van het toneel te laten verdwijnen


    Maak melding
  2. Als je de waarheid vertelt ben je recalcitrant en negatief…………
    Dus weer een topper die binnenkort wordt vervangen door een waardeloze NDP-er


    Maak melding
  3. Bouterse is op zoek naar een geschikte governor voor de CBvS.
    Kunnen we hieruit concluderen dat Hoefdraad zijn job niet naar behoren heeft gedaan en dat de NDP geen kaders heeft.


    Maak melding
  4. Ja tuurlijk die vrienden van Bouta moetsen eerst rijk worden en praat men van een verziekt economie. Haal al het geld eerst bij de boeven Abrhams, Gopie en Meriba etc etc


    Maak melding
  5. De bankdirecteur heeft kennis van zaken om invulling aan te geven.
    Het Gezag heeft kennis van zakken om te vullen. Een letter maakt het verschil.
    De eerste voert een beleid en de tweede laat het volk lijden.

    En La Sombra Del Arbol


    Maak melding
  6. Ik denk dat de heer Bousaid een uitstekende governor van de Centrale Bank zou zijn. Als hij dat zou willen. Hem is tijdens de regering-Venetiaal III een post als minister van Financiën aangeboden, maar dat heeft hij geweigerd.


    Maak melding
  7. @Kruwa….

    Bouterse tovert straks wel weer een of andere zoon / schoonzoon / stiefzoon tevoorschijn, die dan “the best man 4 the job”, gaat zijn, volgens De Demente Bejaarde.


    Maak melding
  8. Een groot man zei eens ” Dyompo tek’ taki na wan ma yu mu tan anga dat na a ruth fu na tori”” Ook zei jij ” ze willen komen roven”….is het een profeet? Nee iemand d die zijn achteruitkijkspiegel nog steeds in tact heeft.


    Maak melding
  9. Beste mensen.

    Ik vraag mijn af wat de heer Hoefdraad hft toegevoed..

    Deze beste Heer hoefdraad werd binnen gehaald als de PAARD VAN TROJE..
    Het word tyd dat er nu met scherp op deze beste heer word geschoten..

    Hij heeft absoluut geen verstand van zaken..

    Bouterse als een soort van ALICE IN WONDERLAND.. Nog erger…. Ons land word 15 jr terug geduwd in de tyd….

    Ik blijf dit zeggen .. Bouterse meer een vloek dan een zegen voor ons geliefde land….. COUNT YOUR BLESSING NDP AANHANGERS.


    Maak melding
  10. Off topic

    De Surinaamse president Desi Bouterse heeft dit weekend in een interview met nabestaande Sandew Hira verklaard dat hij op 8 december 1982 “niemand heeft vermoord”. Dat schrijft Hira, broer van een van de vijftien slachtoffers van de Decembermoorden, in een column op de Surinaamse nieuwssite Starnieuws.

    Hira overhandigt de volledige verklaring van Bouterse, die ook op beeld is vastgelegd, op 8 december aan het parlement. „Het was een hard gesprek waarin hij volhield dat hij niemand heeft vermoord. […] We werden het niet eens. Ik had mijn twijfels”, aldus Hira.

    In zijn column staat niet of Bouterse voor het eerst erkent bij de moorden in Fort Zeelandia aanwezig te zijn geweest. In het in 2012 door een omstreden amnestiewet opgeschorte proces hebben diverse getuigen dat verklaard. Bouterse heeft tot nu toe alleen erkend ,,politiek verantwoordelijk’’ te zijn.
    =====================================================

    Tijdens de decembermoorden had hij de leiding in het land en ook over het leger. Indien er 16 mensen worden vermoord onder zijn bewind is hij verantwoordelijk om het gebeuren te onderzoeken. Gebeurd dat niet dan is hij eens met hetgeen was gebeurd, dus het heeft zijn goedkeuring, dus medeverantwoordelijk.

    En La Sombra Del Arbol


    Maak melding
  11. Toen Vene in 2000 het roer overnam was de buitenlandse schuld 500 milioen US dollar. Op 25 september 2000 informeerde minister Humphrey Hildenberg van financien het parlement over de financiële situatie van het land. Hildenberg zei dat onder president Wijdenbosch bijna de gehele goudvoorraad van de centralebank was verkocht. Van de ruim 7.645 kilo goud die in de boeken stonden, bleek nog maar ruim 147 kilo over te zijn. NIET BEKEND WAT ER MET HET GOUD WAS GEBEURD.

    Het dekkingspercentage van de Surinaamse munt was gedaald van 98 naar 36,2 procent.

    De pas aangetreden president van de centralebank, Andre Telting, devalueerde op 4 oktober 2000 de surinaamse gulden van 1,173 naar 2,200 gulden per $ dollar. President Vene had de devaluatie de maandag daarvoor al aangekondigd bij de presentatie van de begroting 2001 en niet zoals Jenny Simons anders beweert.

    In 2010 startte de regering Bouterse met een spaartegoed van 530 miljoen SRD. In 2012 had de regering aan deviezeninkomsten meer dan 1,5 miljard $. In 2015 starte het tweede kabinet Bouterse met een NEGATIEF SALDO van rond de 6 miljard SRD.

    Odi,

    Boefdraad moet weg


    Maak melding
  12. we reageren in su mt vl commentaar zonder enig zicht in een
    gde oplossing vr land en volk,niemand vindt corruptie goed en t mag niet zo zijn dt su nu in de wereld bekend staat als een vn de champs.het is zeer pijnlijk om dt vast te stellen en te accepteren..we moeten een breed en een onderzoek instellen of laten instellen waaraan t ligt,40 jaar srefidensi hft ook 40 jaar corruptie meegebracht waar is t fout gegaan.uit verzamelde info hb ik kunnen vaststellen dat dit fenomeen ook jaren vr de onafhankelijkheid een speciale plaats had binnen t bestuur ,politiek en dat is blijven bestaan en groeien.ik bn bang dt indien wij dus suriname dit nt aanpakt dat we nog eens 2 keer 40 jaar nodig zullen hebben om dit te veranderen,ook blijkt dat t volk wel hft gevraagd vr onderzoek enaanpak vn de corruptie is t de nieuwe generatie politiek nt gelukt om t te doen omdat naar mijn mening de oudepolitiek steeds hft gefaald en de nieuwe met eenopgelegde kans ook om zeep hft gebracht dit omdat er weinig wetgeving is om corruptelingen aan te pakken en hun te vervolgen.ook zien we dat er nooit is gewerkt om de productie op gang te laten komen .om koers en stabiliteit te hebben is productie en export de enigste kunst .


    Maak melding
  13. als we in su in de afgelopen 40 jaren 40 sterke bedrijven hadden dan zou vandaag de koers anders zijn ,waar zijn onze bedrijven waar zijn de mensen die steeds hebben gelogen dat su een paradijs zou zijn vanaf 25 nov 1975.een ander hot item hoor je ook altijd we gaan toerisme bevorderen ,terwijl er nog steeds op grensposten nog steeds aan mensen wordt getrokken tassen koffers worden nog steeds zonder toestemming meegenomen ,hoe wil je toerisme hebben terwijl dat wel mogelijk is ,maar t schijnt dt men dat laat vr mensen de t zelf nt weten.


    Maak melding
  14. Rustig aan,Kalmte.
    Enkele dagen geleden sliste Goevie nog dat Sur.de negende snelst groeiende economie is in het westelijk halfrond.
    En we blijven gaan voor nog vijf.

    Ik zou deze kerel graag met pek en veren willen wegjagen.


    Maak melding
  15. Boussaid neemt zijn verantwoordelijkheid als bankdirecteur en probeert een ineenstorting van het financiele en monetaire systeem in Suriname te voorkomen. Wat ik mis in zijn verhaal is de rol van de overheid en de CBvS in deze. Verantwoordelijk gedrag en beleid van de overheid en de CBvS zijn cruciaal bij het stabiliseren van de waarde van de srd. Als op de oude voet wordt doorgegaan is instorting slechts een kwestie van tijd ongeacht wat burgers enbedrijven doen.
    Er zijn op dit moment onvoldoende USD en euro’s om de srd koers te stabiliseren. Je zou dan vertrouwenwekkende maatregelen verwachten van de overheid en CBvS zoals:
    – een ervaren en onafhankelijke governor van de CBvS aangesteld (Boussaid?, Caram ? Tenminste als ze bereid zijn)
    – de garantie dat er niet meer monetair wordt gefinancierd anders blijven we dweilen met de kraan open.
    – een samenhangend pakket van bezuinigingsmaatregelen die op termijn uitzicht geeft op verbetering zodat burgers en bedrijven weten waar ze aan toe zijn en hogere lasten bereid zijn te dragen.
    – transparantie en communicatie over de toestand van
    Landsfinancien

    nu zien we een incompetente regering die niet in staat is de crisis aan te pakken, onvoldoende nutteloze uitgaven terugdringt en gewoon doorgaat met monetaire financiering om de tekorten op de begroting te dekken. Een CBvS die naar de pijpen van de president danst met een minister van financiën die tevens governor is en zo af en toe naar de bank gaat om de geldpers aan te zetten.

    Ook als burgers en bedrijven zich verantwoordelijk gedragen zal stabilisatie niet lukken want het beleid van deze regering gaan we in sneltreinvaart richting toestanden die bekend zijn uit de jaren 80 en 90.
    Je mag van burgers en bedrijven niet verwachten dat ze hun bezit niet beschermen als de overheid zich onverantwoordelijk gedraagt.

    De koers schijnt op straat al 4,45 te zijn.


    Maak melding
  16. Ik begrijp wel dat mensen nog hoop hebben maar ik ga deze adviseren dat er geen hoop meer is onder deze regering, . Let wel onze srd koest nu naar 6 srd voor een us en daarna is het Zimbabwe , Venezuela Haïti , Birma ….. Je kan onmogelijk 50.000 ambtenaren betalen zonder productie het is onkan. WE ZIJN GEDOEMD.BA SOEKOE BA VENIE BA TJARI


    Maak melding
  17. Suus nog 5 jaren!! ete fevie jarie!! mi dati ay laf ding eigenwijze drollen!!!

    Er is tijd genoeg!! fu go ete fevie jari!!! A no so buriki ay har wagie!! Nu nog 50 beloftes!!


    Maak melding
  18. Die Surinaamsche economie is dus wankel. Straks gaat die IMF weer allerlei maatregel eisen. Dan wordt die druk nog groter. Dus beter dat ze proberen dat te vermijden.


    Maak melding
  19. Wat een gelul van jullie, sorry hoor maar ik hoor niemand praten over al dat crimineel en zwart geld dat in omloop is. Of het nou geilmoor is of boulersaid, wie controleerd waar al dat gelddat in omloop is vandaan komt. Wordt daar belasting over betaald. Ik kan u1000%zeggen dat dat niet zo is. Voorbeeld , inbraak bij kirpalani en er wordt ruim 4 milj srd buitgemazkt. Hoort dat geld niet op de bank te staan. De casino s waar de grote ondernemers belang bij hebben, waarblijft al dat geld. Probeer dit eerst op te lossen dan zul je zien dat er geld ook overblijft voor oa investeringen.


    Maak melding
  20. In principe is de zaak in Suriname al geëxplodeerd.

    Wat Suriname nu te wachten staat is een implosie.

    Lees:een complete ineenstorting van de Amerikaanse economie.


    Maak melding
  21. Binnen deze vijf jaren is de kans groot dat er vijf keren gedevalueerd zal moeten worden. Het buitensporig financieel wanbeleid zal toch worden voortgezet. Tjiek joe ai lokoe. Na ons de paarse zondvloed redeneren het gros der paarse elite boeven. Help we ka, krijsen baas zijn volgelingen. Ieja niet klagen, wie niet zijn paarse lasten wil dragen is hem niet waard. Hahahahahahahaahahaha. Baas en zijn bokkepoot het Hoefje hebben heel veel financiele dompers in petto voor gans het volk. Geen geld voor dit of dat, naast komende ontwaarding en schaarste. Soso lobi baas voor dit gevolg waarop er is gestemd, ondanks waarschuwingen door oliedomme aanhangers. Hahahahahaha. Oma taki, waarom je druk maken. A so a moesoe de, wie niet wil luisteren zal het te laat weten en ervaren waarvoor was gewaarschuwd. Door schade en schande wordt men wijs. Maar dat geldt niet voor die verpauperde paarse paria’s die nog vijf gaven aan baas.


    Maak melding
  22. Alle grote bedrijven, incl. duizenden Chinese bedrijven, Brazilianen en casino’s zuigen het geld van het volk/land weg, wisselen hun winst/omzet in buitenlandse valuta’s en sturen het naar hun eigen land. De SRD is absoluut gedoemd om zo te imploderen vroeg of laat. Dit kan geen enkele economie eindeloos volhouden. Zeer verkeerd beleid.

    Uiteindelijk heb je daarna een leeggeroofd land met een waardeloze munteenheid, dankzij de regering die ook eraan heeft verdiend en meegewerkt.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES