woensdag, april 24, 2024
HomeOnderwerpenEconomieEnergiebedrijven Suriname ‘onder curatele’

Energiebedrijven Suriname ‘onder curatele’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 5 sep – De Energiebedrijven Suriname, EBS, staat onder curatele van het ministerie van Financiën. Dit zegt minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen. Het bedrijf zit voorlopig nog zonder manager, vanwege het justitieel onderzoek. Het moet wel door blijven draaien.

Daarom wordt het onder vergrootglas geplaatst. “Het ministerie van Financiën zal toezicht houden op de inkomsten en uitgaven van het energiebedrijf”, zegt Dodson tegenover de Times of Suriname. Ook de Centrale Bank van Suriname houdt een oogje in het zeil. Onder meer worden de geldstromen naar het buitenland tegen het licht gehouden. Nagegaan wordt onder meer wie de partners in het buitenland zijn.

Manager Willy Duiker zit voorlopig thuis. Justitie doet een onderzoek naar mogelijk foute deals. Het accountantsbureau van de overheid had eerder vastgesteld dat er een luchtje zit aan bepaalde overeenkomsten. Intussen is een managementteam samengesteld, waarin topfunctionarissen van het bedrijf zelf deelnemen. Zo wordt gegarandeerd dat de stroomvoorziening op peil blijft.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

12 REACTIES
  1. Regering vergeet u de installateurs niet, deze zijn ook geen eenvoudige jongens. De klanten worden met medewerking van het personeel dubbel en dwars gemanipuleerd.

    De regering moet de ruimte krijgen om de schurken op te ruimen. Wij het volk hebben erom gevraagd en regering ga zo door je bent op de goeie weg.

    THE POINT OF NO RETURN IS BEREIKT.
    Douane en de (Inklaarder) Inklaringsbedrijf moeten ook gecontroleerd worden en niet te vergeten de Politie op de grensposten en bij de goudwinning in het binnenland.

    Er wordt grof geld gemaakt met spullen dat in beslag zijn genomen.

    MENSEN DOET NU UW BEKLAAGT VOORDAT DIT TE LAAT IS.
    is de kans van u leven.


    Maak melding
  2. . “Het ministerie van Financiën zal toezicht houden op de inkomsten en uitgaven van het energiebedrijf”, zegt Dodson tegenover de Times of Suriname. Ook de Centrale Bank van Suriname houdt een oogje in het zeil. Onder meer worden de geldstromen naar het buitenland tegen het licht gehouden. Nagegaan wordt onder meer wie de partners in het buitenland zijn.

    Waarom nu pas, alhoewel liever te laat dan nooit.
    Moet de kalf eerst verdronken zijn???????
    Haal alles uit de kast om ook het geld terug te halen van de “dieven”.
    Dan pas kun je zeggen at e actie bij de EBS is geslaagd.
    Hierna het vervolg door OW door te lichten en precies hetzelfde te doen als bij de EBS namelijk degene die heeft gefraudeerd uit zijn ambt zetten en vervolgen en een ieder weet ie dat zijn.


    Maak melding
  3. Wat als blijkt dat de “partners in het buitenland” gewoon Surinamers zijn die een bedrijf op slechts papier hebben in het buitenland?
    Moeten we deze minister nog vertrouwen? Hij beweerde dat eerst alles bij EBS uitgezocht moet worden ,voordat de tarieven worden aangepast.Is dit de betrouwbaarheid van Doe?


    Maak melding
  4. Wat er tot tot 2010 ook almaal fout gegaan is.
    Baas B heeft 5 jaar gehad om er iets aan te doen. Nu wordt duidelijk dat hij er NIETS aan gedaan heeft en dat ook niemand schijnbaar iets kan doen.

    De herijking van de tarieven geeft aan hoe ernstig de situatie is.
    Met 1 pennestreek wordt de bevolking met SRD 700.000.000 zwaardere belast en de staatshuishouding ontlast.
    Dit is Struisvogelpolitiek. EBS is heel ondoelmatig en daar moet wat aan gedaan worden en dan snijd het mes aan twee kanten en wellicht drie:

    1) de maatschappij gaat naar vermogen de energie op kostprijs betalen en dat is ongeveer $ 0,09/ KiloWattuur en dat is ongeveer de helft van wat het nu bij EBS kost.
    2) De staat gaat SRD 700.000.000 minder aan subsidies geven.
    3) De maatschappij gat investeren in energie besparende maatregelen.

    Wat er nu gebeurt is dat de regering haar incompetentie laat zien, de burgers of boos of aphatisch reageren, er geen enkele verbetering ontstaat ten aanzien van efficiency van EBS en/of het gedrag van de afnemers. De laatste kunnen niet meer omdat ze kaal geplukt zijn door de staat en EBS.


    Maak melding
  5. De regering heeft besloten dat er geen goederen meer mogen worden opgeslagen in entrepots. De doorvoerhandel is per direct stopgezet. Vanaf gisteren is het niet meer toegestaan om aangifte te doen over opslag van goederen. Iedereen die goederen heeft in een entrepot moet uiterlijk 11 september deze hebben ingeklaard.
    Bedrijven die vrijstelling hadden op verbruiksbelasting bij de invoer van brandstof, hebben te horen gekregen dat deze is ingetrokken. De regering heeft het beleid over vrijstelling van verbruiksbelasting per 3 september gewijzigd. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft aan de oliemaatschappijen in een brief meegedeeld dat alle vrijstellingsbeschikkingen zijn ingetrokken. Jaren 80 perikelen op komst. Hihi


    Maak melding
  6. Als de regering eerder zulke acties had ondernomen,dan hoeft vandaag de dag zeker geen grote verhogingen hebben ingesteld. Maar ja, het volk zal weer moeten slikken door slecht bestuur.


    Maak melding
  7. Forummers/reageerders, odi odi.

    Dus EBS. is thans onder ‘curatele’ gesteld.
    Dit n.a.v. diverse financiële manipulaties die hebben plaatsgevonden onder diverse corrupte figuren bij EBS.
    Transparantie is bij het EBS. reeds jaren zoek.

    Niet alleen Willy Duiker moet worden aangepakt.
    Er zijn nog meer figuren die nog flink moeten worden aangepakt.
    Want wij horen in de media niets meer over Kenneth Vaseur.
    Kenneth Vaseur wil SRD 3 miljoen voor directeursstoel EBS: (20 Augustus 2013)
    http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/18795

    En ook de volgende persoon moet goed worden nagetrokken. En dan heb ik het over Marcel Eindhoven bij het EBS.
    https://www.waterkant.net/suriname/2013/03/05/ondergrondse-stroomkabels-in-centrum-surinaamse-hoofdstad/

    “Het ministerie van Financiën zal toezicht houden op de inkomsten en uitgaven van het energiebedrijf”, zegt Dodson tegenover de Times of Suriname.

    Ook de Centrale Bank van Suriname houdt een oogje in het zeil. Onder meer worden de geldstromen naar het buitenland tegen het licht gehouden. Nagegaan wordt onder meer wie de partners in het buitenland zijn.

    En wie zouden de zogenaamde (partners) in het buitenland zijn?
    Hun buitenlandse bankrekeningen kunnen altijd achterhaald worden.

    Wij wachten het nader onderzoek in deze maar rustig af.
    Zaterdag, 05-09-2015 om 22:26 uur.


    Maak melding
  8. Als de subsidie (EBS, SWM) 700 miljoen was en men wil dit voortaan besparen dan zou dat betekenen dat voor 300.000 aansluitingen in Suriname (met 550.000 inwoners) men per aansluiting dus 2333 SRD per jaar subsidie gaf.

    Nu gaan de prijzen gemiddeld per aansluiting met 200-400 SRD per maand omhoog. dat is 2400-4800 SRD per jaar dat is ruim meer dan het huidige subsidie bedrag.


    Maak melding
  9. Suriname anno 2015 is verworden tot een land, waar het ene schandaal het andere schandaal opvolgt.
    Ondanks alle toezeggingen is er niemand – geen regering en geen rechterlijke macht – die daartegen optreedt.
    Alles kan hier.
    Het is een grote corruptie rotzooi in ons land.
    En dan nog zijn er mensen die het vreemd vinden, dat buitenlandse investeerders ons land mijden als de pest.


    Maak melding
  10. Theowp.

    Zie zijn dan ook weer eens door geslagen naar de verkeerde kant.
    EBS elektriciteit schijnt een kostprijs te hebben van $ 0,21 cent per KWuur
    In Nederland is het ongeveer euro 0,07 de rest is belastingen en milieuheffingen en iets voor het net.
    Op de wereld markt moeten de leveranciers van opwek-installaties concurreren op een wijze dat de productie prijs uit komt op $ 0.09 tot $ 0,11 / KWuur.

    Ofwel de ondoelmatigheid van EBS (schulden, rente, onrechtmatige inkoop, thuiszittend personeel, stommiteiten maar ook de kleinschaligheid en de deal van Wijdenbosch met Suralco) zorgen er voor dat de elektriciteit in suriname kwa opwekkingskosten 2 maal hoger is dan die in Nederland.

    is het dan niet zaak dat er iemand de bezem door EBS haalt.
    Het schandalige is dat eind 2011 begin 2012 aan de Surinaamse regering een voorstel gedaan is om de opwekkingskosten te reduceren naar het kostprijs niveau waarvoor het elektriciteit moet leveren aan Surgold en IAMgold namelijk $ 0,11/KW uur. Men dacht het zelf te kunnen.

    Wat wel heerlijk is dat nu alle beerputten opengaan.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES