woensdag, april 24, 2024
HomeOnderwerpenEconomieAkkoord Suriname en Alcoa laat nog op zich wachten

Akkoord Suriname en Alcoa laat nog op zich wachten

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 1 aug – Het akkoord tussen Suriname en Alcoa laat nog op zich wachten. Er is nog geen overeenstemming bereikt, ondanks afspraken over een datum. Er is voor een tweede keer uitgesteld.

de streefdatum van één augustus is niet haalbaar gebleken. Deze datum was een maand later dan de eerste datum waarop een akkoord klaar zou zijn. De datum van één juli bleek niet haalbaar. “De regering en Alcoa zetten de besprekingen over de toekomst van Suralco voort en zijn dicht bij het bereiken van een akkoord. Partijen anticiperen op een aankondiging op vijftien augustus”, meldt het Kabinet van de President.

Rond half maart werd bekend dat Suriname de activiteiten van het bauxietbedrijf zou overnemen. Het voornemen werd wereldkundig gemaakt door Chandrikapersad Santokhi, leider van de Verenigde Hervormings Partij, VHP. Dit gebeurde tijdens een publieke bijeenkomst. De regering zag zich daarop genoodzaakt uit te komen met een verklaring. Behalve de raffinaderij te Paranam, bezit Alcoa ook een waterkrachtcentrale te Afobakka.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

21 REACTIES
  1. HET IS ALLES OF NIKS
    Wij hebben niks aan een raffinaderij zonder een waterkrachtcentrale.

    ChandriChandrikapersad Santokhi
    Wat is eigenlijk met jou aan de hand?
    Wat is de aanleiding geweest dat jij dit hebt gedaan?
    Als `t ware gun je ook niks aan ons land!


    Maak melding
  2. Zolang er geen gezonde plan van aanpak / uitvoering wordt gepresenteerd zal dit wederom worden uitgesteld.

    Niets zal zo hatelijk zijn als er in de droge tijd weer wordt verkondigt “Door de lage tand van het stuwmeer is er geen stroom te leveren.”
    Terwijl er moet staan “wegens gebrek aan financiën kunnen geen onderdelen worden vervangen en geen investeringen worden gedaan om de turbines draaiende te houden. Dus volk van Suriname heb even geduld totdat de goudprijs en de olieprijs weer zal stijgen waardoor wij weer wat middelen hebben, verminderd met de gouden greep uit de kas, om onderdeln aan te schaffen en nieuwe investeringen te doen”


    Maak melding
  3. Niet vreemd dat slechts een heel kleine groep aasgieren rondom en door de president gekozen, in het geheim onderhandelt met de Alcoa.
    Zou het om complexe problemen gaan waar niks te halen valt, dan is de president wel bereid om heel Suriname op te trommelen om een steentje bij te dragen en te verzoeken de broekriem strakker aan te trekken.


    Maak melding
  4. Forummers/reageerders, odi odi.

    Ik hoop dat er een heel goede overeenkomst zal worden afgesloten en dat Suriname zich in deze niet zal laten benadelen.
    Want wij zullen ook alert zijn, dat bepaalde figuren zich niet wederom gaan verrijken tijdens het afsluiten van deze overeenkomst.
    Denk aan het algemeen belang tijdens de onderhandeling voor Land & Volk.

    Maar ik blijf nog even dicht bij huis met diverse ontwikkelingen in onze eigen regio.

    http://www.newsday.co.tt/news/0,214967.html
    TT, Guyana in 5-point deal. (Saturday, August 1 2015)

    http://www.newsday.co.tt/news/0,214968.html
    Granger: UWI must lead change in Caricom:
    By MIRANDA LA ROSE Saturday, August 1 2015

    http://www.guardian.co.tt/business/2015-08-01/republic-bank-acquires-rbc-suriname-shares

    Republic Bank acquires RBC Suriname shares:
    (Published: Saturday, August 1, 2015)

    Have A Nice Day.


    Maak melding
  5. Onze regering doet een fantastische job. Heb vertrouwen dat overname correct gaat verlopen. Uiteraard kunnen we kritische geluiden verwachten van de redimusu’s die suriname niets gunnen.


    Maak melding
  6. @Interpol,

    Je geeft Santokhie de schuld omdat er voor de tweede keer geen overeenstemming is bereikt tussen de regering en ALCOA over de Overdracht van Suralco.

    JIJ DOET MIJ DENKEN AAN DIE ARTIEST PANKA, JULLIE BOUTISTAS ZIJN ZIEKE GEESTEN, BAH.

    Jullie zoeken ALTIJD DE SCHULD BIJ EEN ANDER.

    De regering was van plan om in een donker kamertje zaken te gaan doen met ALCOA; DANKZIJ SANTOKHIE WEET HET VOLK NU WAT ER SPEELT.


    Maak melding
  7. Off-Topic:

    Hoeveel huizen zijn er al de fabriek gerold die Bouterse een paar maanden geleden met veel poeha openende en die het woningtekort in korte tijd zou oplossen en zelfs voor export naar buitenland zou zorgen….

    Laat me raden….de hal is verlaten en er is geen enkele woning afgeleverd,,,


    Maak melding
  8. 01 aug. 2015

    Het probleem is nu de duidelijkheid die gegeven moet worden wie de nieuwe eigenaar / eigenaren/ beheerder / beheerders van de stuwdam, raffinaderij etc. zal / zullen worden. Suralco / Alcoa wil hierin schriftelijke duidelijkheid.

    Want stel je dan voor dat later blijkt dat Sapoen de eigenaar wordt van het stuwmeer (vanwege een goede daad),Walther de eigenaar van elektrische centrale en Graanoost van de raffinaderij?

    En alles uiteindelijk financieel gecontroleerd door de chinees uit China. En dat willen de yankees niet !!!!!!
    Srika


    Maak melding
  9. parbo
    Onze regering doet een fantastische job. Heb vertrouwen dat overname correct gaat verlopen. Uiteraard kunnen we kritische geluiden verwachten van de redimusu’s die suriname niets gunnen.

    Beste Parbio,

    Word jij niet misselijk van je zelf als je in de spiegel kijkt en je ziet die Paarse Uitslag over je hele lichaam?


    Maak melding
  10. Alles zal op zich laten wachten. Ook de vele beloftes aan het paarse volk sinds 2010 en allen die paars stemden in mei j.l. want hihihaha monie no de, soso meka no ka megaschulden aan lasten verdienen de paarsen. Soso lobi corrupte lijders, we go ka foe vijf. Hahaha.


    Maak melding
  11. De Amerikanen hebben de raffinaderij te koop aangeboden aan de Surinaamse regering. De Surinaamse regering heeft alle tijd nodig om het een en ander uit te zoeken.De Amerikanen dwingen de Surinaamse overheid in een spagaat en dat weet de overheid. Het is een voldongen feit dat de Amerikanen de Surinaamse regering voor een dilemma plaatsen.In feite dringen ze de Surinaamse regering iets op. De raffinaderij is ouderwets omdat de Amerikanen geen modernisering hebben toegepast.Die investeringen hebben ze nooit willen plegen. Ze zien graag dat de Surinaamse regering zo snel als mogelijk de raffinaderij en de randvoorzieningen overneemt inclusief de 100-den miljoenen dollars kostende schoonmaak vanwege de extreme milieuvervuiling.


    Maak melding
  12. Je hoeft geen econoom te zijn Allereerst moet jij je afvragen waarom die amerikanen met alle knowhow in deze branch willen vertrekken.Zeker niet omdat het goed gaat.Suriname wil jij de nieuwe kapitein worden van dit zinkend schip.
    We zitten al in deep shit en nu dit erbij.


    Maak melding
  13. je kunt lullen wat je wil,,de amerikanen gaan niet weg uit surbo..

    ze blijven nog 100 jaar zitten..

    sme kan niet anders dan hun billen likken..

    en zal sme uit eindelijk alle kosten betalen voor het schoon maken voor die bejaarde ver ouder de raffinaderij..zal niks verdienen aan de export van bauxiet / aluin aarde..


    Maak melding
  14. RobG
    Billiton heeft aan Suralco ongeveer $ 300.000.000 betaald om op ee correcte wijze te kunnen vertrekken. Dat geld was een soort afkoopsom (voor milieuschade en ontslaan van personeel, etc,).

    Brokopondo wordt door de dalende olieprijzen per dag minder waard omdat de verkoop van electriciteit aan de olie prijs gekoppeld is. Een jaar geleden was de huidige contante waarde nog ongeveer $ 800.000.000 met de huidige olie prijzen minder dan $ 400.000.000 (mede omdat de restperiode korter is en de onderhoudsverplichtingen ook ingevuld moeten worden).

    Goede onderhandelingen kunnen Suriname honderden miljoenen echte dollars opleveren.
    Nu ken ik de moraal van enige onderhandelaren en ben ik bang dat een dergelijke buit voor hun te verleidelijk is om zelf niet enorm af te romen en Suriname met een enorme schade te laten zitten.
    Het laatste vooral gezien de planning blunders van Minister Hok die het huidige probleem 3 jaar geleden al had moeten oplossen en niet nu op zich af laten komen.

    Ik ben vooral bevreesd dat er oplossingen gaan ontstaan waar de kool en de geit gespaard gaan worden en men door gaat modderen met de bruidsschat van Suralco. Het laatste ben ik bang voor omdat Sardjoe een grote vinger in de pap heeft en Suralco gevraagd gaat worden op basis van een management contract haar werk voort te zetten. Werk waar het als ondernemer niet in geloofd. Suriname krijgt dan wat derde rangs Alcoa managers voor de hoofdprijs die de tent in een sterfhuis voorrekening van Suriname gaan afbouwen. Over 5 jaar is alles op, de tent gesloten en de milieuschade nog steeds aanwezig terwijl ALCOA schone handen heeft.


    Maak melding
  15. Een vraag aan @Srika & @RobG.
    Kunnen jullie mij uitleggen wat het verschil is in het onderhandelen tussen de Jamaicaanse overheid en de Amerikanen m.b.t. Alcoa?

    Want Suriname is reeds geruime tijd bezig met bovengenoemde
    zaak.

    http://www.jamaicaobserver.com/business/Jamalco-to-spend-US-500m-on-coal-fired-plant_19152540

    Business: Jamalco to spend US$500m on coal-fired plant: Wednesday, June 24, 2015
    BY STEVEN JACKSON Business reporter
    [email protected]

    http://www.jamaicaobserver.com/latestnews/ALCOA-threatens-production-cut–layoffs-in-Suriname-bauxite-sector
    ALCOA threatens production cut, layoffs in Suriname bauxite sector. Wednesday, June 04, 2014


    Maak melding
  16. Geachte Sabi mangs op dit forum,
    Jullie buitelen over elkaar heen met commentaar en zien iets essentieels uit dit artikel over het hoofd!

    CHANDRIKASERPAD SANTHOKI heeft met het wereldkundig maken van een voornemen van een nationaal plan zijn boek
    Kje te buiten gegaan en daarmee een ONRECHTMATIGE DAAD VERRICHT!

    Wie had Chandrikaserpad die bevoegdheid gegeven om dit nieuws wereldkundig te maken? Dit gebeurde uiteraard in die geest van het ONDERMIJNEN VAN HET GEZAG EN DE POSITIE VAN DE PRESIDENT. Chandrikaserpad was toen bezig de poten van de stoel van de president weg te zagen. Hij was bijna zeker van zijn zaak Dat hij met het het uitdelen van zijn Judas kus aan de president die geëlimineerd zou worden waardoor hij zijn positie kon innemen. Destijds zaten toen duidelijk 2 KAPITEINEN OP HET SCHIP! CHANDRIKASERPAD pleegde toen muiterij. Wie weet heeft hij de boel gecollaboreerd !

    Misschien heeft CHANDRIKASERPAD SANTHOKI DE BOEL LATEN TORPEDEREN!!!!!!!

    Wie stapt nu naar de rechter over dit onrechtmatig handelen van Chandrikaserpad SANTHOKI?!


    Maak melding
  17. Met het uit de school klappen over Alcoa door Chandrikaserpad Santhoki was hij bezig met voorwerk voor zichzelf.

    En nu? Nu mag natuurlijk niet het succes verhaal van Desi Bouterse blijven doorklinken. Santhoki heeft kennelijk dus de boel GESABOTEERD!

    Lonkend naar de Amerikanen toonde hij goed gedrag en noemde hij zichzelf Sherrif; een AUTORITEIT dus, die boeven vangt. Hij dacht natuurlijk dat het net is wat de Amerikanen willen zien/horen. Chan was dus aan de goede kant met orde handhaven en de rest van zijn tegenstanders boeven. Dat was de boodschap die Chandrikaserpad Santhoki de wereld in zond over hemzelf als orde handhaver. Hij zette ook in op drugs omdat hij wéét dat hij daarmee zéker de SYMPATHIE VAN DE AMERIKANEN en de rest van de wereld voor zichzelf zou winnen: Because Chan was a GOOD BOY 🙂 🙂

    Ik hou het dus op SABOTAGE DOOR CHANDRIKASERPAD SANTHOKI betreffende zaken met Alcoa. Overigens niet collaboratie wat ik net stelde. Dus hierbij ook een correctie!


    Maak melding
  18. De regering moet goed nagaan wat de afspraken zijn mbt revisie en milieuopschoning en Suralco eraan houden. Het kan juist lonender zijn om een geheel nieuwe opwekkingsunit(s) neer te zetten (mbv China bvb) ipv de sterk verouderde installaties over te nemen. Ook kan men Alcoa vragen de huidige installatie te verwijderen (op hun kosten) en het meer te reinigen alvorens ze vertrekken.
    Men moet heel precies nagaan wat het e.e.a. gaat kosten en of overname van verouderde apparatuur en technologie zinvol is.


    Maak melding
  19. het dombo volk moet zich laten scholen herscholen informeren over zone energie..

    zone energie het het meest veilige schone stroom wat op dit moment op deze aarde te krijgen is en het meest goed kope..

    heel Europa is druk doende over te gaan op zone energie,waardoor de stroom opgewekt door diesel veel duurder is geworden..

    bovendien,kun je nu zelf stroom leveren aan de electra bedrijven,dus uit eindelijk hoef je er bijna niks voor de te betalen..

    veel leveranciers leveren de aanleg nog voor niks aan en verrekenen de kosten door de opbrengsten van de stroom..

    makkelijker kun je het niet hebben..

    in sme is er de hele jaar gratis zon dus maak zelf je keus..

    laat ebs maar stikken met zijn verhogingen..


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES