donderdag, maart 28, 2024
HomeNieuws uit SurinameNiet genoeg land om landbouw Para te stuwen

Niet genoeg land om landbouw Para te stuwen

-

Does Travel

PARAMARIBO, 26 jul – De hoeveelheid beschikbare grond in Para is bij lange niet genoeg om lokale ambities te schragen. Landbouw kan er een gouden toekomst hebben. Een regeringsdelegatie die het district bezocht, ziet wel oplossingen.

Het optimisme droop er vanaf tijdens een bijeenkomst met bewoners van het zuidelijke district. Grond is er zat, maar wordt niet benut. “Mensen die grond ter beschikking hebben gekregen, moeten die ontwikkelen. Ik zal geen moment twijfelen de grond in te trekken, als na onderzoek blijkt dat de grond niet voor land-of tuinbouw wordt benut”, zei minister Steven Relyveld (NDP) van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer. Grote lappen grond zijn door de overheid afgestaan voor landbouw. Maar er wordt mee gespeculeerd.

Relyveld wil teruggenomen land geven aan coöperaties. Deze moeten de landbouw stimuleren. Volgens zijn collega Soeresh Algoe (NDP) van Landbouw Veeteelt & Visserij zit er veel in onder meer cassaveteelt. Er staat al een meelfabriek. “De volgende fase is het verwerken van meel tot noedels. Als je gewoon meel exporteert, krijg je minder geld”, zei Algoe. Minister Winston Lackin (NDP) van Buitenlandse Zaken ziet kansen open met geld van het Venezolaanse Petro Caribe. Vooral infrastructuur kan worden gefinancierd.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

45 REACTIES
  1. De zoveelste luchtballon.
    We zouden toch al de voedselschuur van Zuid Amerika worden ?
    Dit is gewoon weer prietpraat.
    Het rijtje is te lang om op te noemen, wat er allemaal al niet zou worden ontwikkeld op het gebied van landbouw.
    Suriname heeft niet het geld en ook niet de mentaliteit om hoogwaardige landbouw te ontwikkelen.


    Maak melding
  2. Niet genoeg land om landbouw Para in Suriname te stuwen (bestaat gewoon) niet.

    Reeds jaren wordt er gespeculeerd met de gronden in Suriname.

    Ook door alle politieke figuren met hun aanhang.
    Kijk maar om u heen minister Steven Relyveld.

    Is er een Lagere Landbouwschool reeds opgericht in Suriname?
    Of een Agrarisch opleidingscentrum?

    Een agrarisch opleidingscentrum (aoc) is een middelbaar onderwijstype dat opleidingen op vmbo en mbo-niveau aanbiedt op het gebied van: dier, plant, milieu en voedsel.

    Dit moest toch reeds jaren mogelijk zijn geweest in Suriname.

    En vervolgens de verwerking van ‘industriële land- en tuinbouwproducten’ voor binnenlands gebruik en ook voor de export.

    En ik neem aan, dat het niet alleen afhankelijk moet zijn van één (1) bevolkingsgroep maar door alle bevolkingsgroepen in Suriname.

    Maar steeds in de ‘media’ verschijnen met allerlei verhalen, dat Suriname steeds de potentie heeft om de grootste Voedselschuur van het Caricom & Zuid-Amerika te worden, dat zet geen zoden aan de dijk.

    @Rudinho heeft het ook aangegeven: De (mentaliteit) van onze Sranan man.
    En natuurlijk ook het geld.

    Maar ze weten wel elke dag te praten over het diasporabeleid en personen afkomstig uit het DIASPORA, om Suriname naar grotere hoogte te brengen op elke gebied.
    Maar als het er op aankomt durven ze het niet.


    Maak melding
  3. Landbouw is kansloos in Suriname. Immers, wie wil nou Surinaamse produkten kopen? De vraag van het land zelf is niet groot genoeg om heel veel te hoeven investeren.

    Wat de regering moet doen is afspraken maken met andere regeringen van bv China en India om bepaalde gewassen te telen in Suriname. Door Surinamers zelf! Die landen mogen dan hun kennis beshikbaar stellen en een verwerkingsfabriek neerzetten en in ruil daarvoor krijgen ze een korting op de (wereldmarkt) prijs en hebben ze een garantie dat ze deze producten krijgen.


    Maak melding
  4. Alle ministers beginnen aan het einde van de regeerperiode kansen te zien.Al die waren ze druk bezig hun eigen zakken te vullen.Zeker voor deze ministers gelgt: eerst jezelf helpen voor je anderen kan helpen.Nu zij zover zijn en hun zakken al overvol raken ,willen ze een poging wagen om gewone burgers te helpen.Ik vraag mij af waar de grote “strateeg” Theodorus Vishnudat is gebleven,die heel veel heeft beloogd ,maar haast niets heeft bereikt.


    Maak melding
  5. landbouw is hardwerken het hele jaar door, ook in het weekend en op onze talrijke feestdagen…. wie durft!!!

    oh ja ,..de Haitianen, daaro geconcentreerd tussen de 3e rijweg en 5e rijweg, tussen de overige landbouwers gingen zij des morgens in het donker op pad gewapend met een **houwer** en op de fiets op zoek naar ARBEID/INKOMEN!!

    HEDEN staan zij economisch gezien veel beter voor dan de autochtonen, terwijl zij maar pakweg 30 jaar in den lande zijn!

    Arbeid,…. wie durft


    Maak melding
  6. @Fer E,

    Een landbouw-, tuinboow-, veeteelt school in Suriname loont niet.

    Hoeveel grote landbouwers heeft Suriname nodig? Misschien 5, die het hele land kunnen voorzien. Wat moet je dan met een school die jaarlijks 50 geslaagden oplevert? Die moeten dan als arbeiders op die bedrijven aan de slag. Daar hoef je ook weer niet erg geschoold voor te zijn.

    Wil Suriname voorruit gaan, dan moet ze met inmiddelijke ingang alle geboren-in-Suriname mensen terughalen, grond geven en van hun arbeidszin of kundigheid gebruik maken.

    Het land heeft gewoon te weinig mensen om grote productiebedrijven voor op te zetten en voor de export heb je markten nodig, veel kennis en een industriele basis, anders raak je al je geld kwijt aan de buitenlandse bedrijven die de fabriekjes e.d. gaan bouwen en genadeloos zullen uitbuiten.

    Dus enige remedie is haal alle Surinamers in het buitenland terug en biedt ze land aan en mogelijkheden voor het opzetten van bedrijven.


    Maak melding
  7. Suriname met zijn half miljoen inwoners en vijf keer groter dan Nederland met zijn 16 miljoen inwoners. heeft geen grond om te landbouwen???

    In het westen kun je een kwart van Guyana annexeren, in het oosten een deel van Frans-Guyana en in het zuiden een beetje van brazilie, ik denk dat er dan wel genoeg grond bijkomt om te landbouwen.

    De honderdduizenden hectares domeingrond die zijn ingepikt in Suriname zelf, om te speculeren hoeven dan niet teruggegeven te worden aan de staat. Mooi idee toch…


    Maak melding
  8. @ Paagal:

    Je hebt in deze gelijk. Een land met zoveel grond en met zo weinig inwoners moet toch in staat zijn om in ieder geval in de eigen behoefte te kunnen voorzien? Maar ja, je moet het ook WILLEN en vooral KUNNEN. Ziedaar twee argumenten waarom dit niet gaat lukken. Bovendien is het merendeel van de gronden in handen van de saka saka’s die dit op slinkse manier hebben toegeëigend en er niets mee doen. Ziedaar het probleem.


    Maak melding
  9. Geef al landerijen met mensen die verstand hebben van landbouw en ook in kunnen investeren en geen nepboeren als Oemar Chiragali.

    Het is toch om te huilen dat land wordt gegeven zonder waterdichte afspraken en nu gaar Rely het afpakken en aan cooperaties geven. Geen enkele landbouw cooperatie is ooit succesvol geweest in Suriname, want;

    1 Niemand wilt iets voor de cooperatie doen.
    2 Iedereen wilt freebies van de cooperatie.
    3 Iedereen wilt stelen van de cooperatie
    4 als ze een beetje geld hebben gaan ze onderling ruzie maken om het te verdelen.
    5 Iedereen wilt voorzitter, penningmeester of secretaris zijn.

    Als je me niet geloofd wacht in 2 jaren dan staan al die tractoren uit Iran geparkeerd want niemand gaat iets aan onderhoud en reparatie doen.


    Maak melding
  10. we moeten eerlijk zijn, zelf zeggen,,,dat wij suris oer-lui werk -schuw zijn,,,

    we kopen liever in de winkel of laten een pakket halen uit holland en tegelijkertijd schelden op de families in holland..

    als we nog even wachten ,dan lopen die chinezen over ons hoofden heen,dan is het gedaan met ons..


    Maak melding
  11. Geel al het land aan CHiraqally en hij verkavelt en maakt alle Surinamers rijk hahahahaha………

    Hoe kan de VHP spreken van natievorming als Chiraqally honderden ha grond van de staat krijgt voor landbouw.

    Vervolgens verkavelen en voor 10.000 euro per kavel aan de arme Surinamer verkopen. Dit is roof en geen nativorming.

    Hahahahaha en de NDP schuld geven van problemen.

    zondag 27 juli 2014 om 11:31 uur


    Maak melding
  12. Even een glazen huisje intrappen, maar haal een paar Nederlanders naar Suriname om landbouwbedrijven op poten te zetten, die weten wel hoe het moet.
    Grond genoeg, mensen genoeg, maar een groot probleem, WIE GAAT HET WERK DOEN?


    Maak melding
  13. Jesse, de reactie was te verwachten, heeft dit iets te maken met de werkwilligheid van bepaalde Surinamers, wordt hier weer dit “vooroordeel” bevestigt?, moet een ander het weer doen?. Ik was toch in de veronderstelling dat Suriname, dat de Surinamer vooruit wil, dan zul je de handen uit de mouwen moeten steken en actie ondernemen en je niet afhankelijk opstellen van anderen en helemaal je niet verstoppen achter praatjes


    Maak melding
  14. Het land is allemaal weggegeven aan ndp vriendjes en paranen die geen bal van landbouw weten. De zogenaamde cassavefabriek heeft enkele ndp vriendjes rijk gemaakt maar produceert geen bal. Landbouwers die verstand hebben krijgen het land niet. Die echte landbouwer die op phedra was begonnen is weggejaagd door ctu.

    Een goede deal met FFF uit india is om zeep geholpen. Dit bedrijf wou een serieuze aanplant doen en palmolie produceren. deze gasten hadden wel verstand van groot landbouw. Zoals de bananen bedrijf is verkocht aan een buitenlands bedrijf dat wel verstand heeft van produceren.

    En zo worden serieuze kansen verpruts door deze pruts regering maar wordt alleen maar geroepen al 4 jaren lang over de potentie.


    Maak melding
  15. Ik wil eigenlijk niet naar vroeger teruggrijpen, want dat was in veel opzichten ook een verkeerde tijd, maar er werd van alles verbouwd, en geexploiteerd, wat nu om de een of andere manier niet meer lukt.
    Eigenlijk zou een klein land als Suriname afgezien van het goud, de olie en de bauxiet (stervende business) heel veel producten moeten kunnen verbouwen en exploiteren.
    We zouden een voedselschuur kunnen zijn, niet van Zuid Amerika, maar op kleinere schaal, want dat is realistischer.
    Dat lukt niet en de reden is volgens mij ook heel simpel.
    De Surinamer (beeldspraak, voordat er weer verwarring gaat ontstaan) is iemand, die met zo min mogelijke arbeid zo veel mogelijk wil verdienen.
    In de landbouw lukt dat niet.
    Je moet vroeg opstaan en hard werken, niet alleen in Suriname, ook overal anders in de wereld.
    Het is een heel arbeidsintensieve aangelegenheid.
    Ik ben het eens met Hans, dat andere nationaliteiten, waaronder Nederlanders, maar ook Denen, Duitsers en Fransen heel veel meer voor ons land zouden kunnen betekenen op het gebied van de landbouwcultuur, maar ja, dat is een historisch probleem.
    Suriname keutelt liever verder op zijn eigen manier.
    Het resultaat is, dat wij nooit verder komen in een bedrijfstak, waaruit we heel veel geld zouden kunnen verdienen.
    Moraal van dit verhaal: Suriname is er zelf schuldig aan, dat het land ooit iets zal betekenen op het gebied van landbouw.


    Maak melding
  16. @Fer.E
    Je stelt dat de produktie en export van landbouwgewassen niet afhankelijk moet zijn van een bevolkingsgroep.Ik ben het helemaal met je eens.Als andere bevolkingsgroepen zelfe genoeg voor zichzelf zouden kunne produceren dan kon men veel meer exporteren,want een grroot deel van de produktie wordt nu gebruikt voor de eigen consumptie.Ik heb het gevoel dat velen te lui zijn om in de tuinbouw aktief te zijn: ze worden liever verzorgd door de staat.


    Maak melding
  17. Ik weet niet of het zin heeft om paranen te stimuleren om landbouw uit te oefenen.Ik heb laatst een paraan ontmoet die meer dan
    SRD100.000 had uitgegeven om met een bedrijf te beginnen.Hij had met een bulldozer alle bos en een laag aarde laten verwijderen.Wat hij overhield was een kaal,onvruchtbaar terrein waarop zelfs de bittere cassave niet wilde groeien.Op zo’n manier is elk projekt tot mislukken gedoemd.


    Maak melding
  18. @Jako,

    Het grootste probleem: naar welk land moet Suriname exporteren? Vaak zijn de omringende landen verder in de landbouwproductie en export en misschien wel goedkoper. Dus hoe win je een buitenlandse markt? Lijkt mij heel moeilijk!

    Daarom kan ik mij vinden in het idee dat men contracten sluit met grote landen met een grote bevolking zoals China en India om voor hen te produceren. Maar dan moet alles in Suriname gebeuren, met Surinaamse werknemers en deze landen moeten kennis en kapitaal bijeenbrengen, want het is ook in hun belang.


    Maak melding
  19. Mujrim,

    Dan krijgen de Chinezen het in Suriname helemaal voor het zeggen,
    Kijk naar wat er gebeurt in Afrikaanse landen.
    Als er al wordt geexporteerd naar China, dan moet dat gebeuren onder Chinese voorwaarden.
    Je hebt het ook over produceren met Surinaamse werknemers.
    Hoe stel je je dat voor ?
    We halen nu al Haitianen naar ons land toe om de bananenteeklt op de been te houden.
    Surinamers zijn geen landbouwers en zullen dat van zijn levensdagen ook nooit worden.
    Landbouw zit gewoon niet in onze genen.
    De enige in Suriname, die het fantastisch doet op boerengebied is Van Alen met zijn veestapel, maar die man heeft ook kennis van zaken en dat hebben de meeste Surinamers niet als het gaat om landbouw.
    Het is hard gezegd, maar niet minder waar.


    Maak melding
  20. @Rudinho,

    Suriname moet deals sluiten op eigen voorwaarden. Straks gaat de strijd om landbouwgrond wereldwijd beginnen. Een slimme regering kan er flink profijt uit halen.
    Ik denk dat mensen wel te motiveren zijn om in de landbouw te werken, vooral wanneer ze zien dat ze daarmee een redelijk tot goed bestaan kunnen opbouwen. Waarom zou een Haitiaan wel hard kunnen werken en een Surinamer niet?
    De regering moet wel een stok achter de hand hebben door strenge voorwaarden te stellen aan subsidies e.d.
    Wie geen beroep beheerst en ook ongeschoold is, die moet de kans krijgen in de landbouw/tuinbouw bv om in z’n eigen levensonderhoud te voorzien. Desnoods part time.


    Maak melding
  21. Suriname behoort tot de dunstbevolkte landen op aarde met een bevolkingsdichtheid van rond de 3,5 inwoners per vierkante kilometer.

    Nederland heeft een bevolkingsdichtheid van rond de 450 inwoners per vierkante kilometer. En in Nederland is er wel plek om te planten en in Suriname niet??

    Maar hoe kan het dan dat je gilt dat Suriname de graanschuur van het Caraïbisch gebied moet worden als er geen grond is om landbouw te bedrijven?

    Zijn ze echt dom, of denken ze dat wij dom zijn?


    Maak melding
  22. @Rudinho

    Landbouw zit niet in onze genen, straks word er nog gesteld werken zit niet in onze genen, vergeef me mijn cynisme, maar misschien dat dat 1 van de redenen is dat onder de Surinamers in Nl. er zo’n hoge werkloosheid is.
    Iets wat je niet kunt kun je leren, als je niet wilt of gewoonweg te lui bent, moet je jezelf niet verschuilen achter iets biologisch, waar ik dus geen ene hol van geloof. daarom ben ik het volledig met de laatste alinea van Mujrim eens.
    kan niet en wil niet liggen naast elkaar op het kerkhof


    Maak melding
  23. Andere strategie, de enige ekte nieuwe Sranang-strategie :

    Elke burger krijgt een kostgrondje, degenen die niet hun voedsel verbouwen, doch om wat voor reden dan ook luieren, blijven met honger zitten ! Ook de andere ondersteuning aan deze figuranten intrekken !
    Streng aanpakken de nietsnutten !!

    Tegelijkertijd de criminaliteit ZEER HARD aanpakken !!


    Maak melding
  24. Fer E,
    NATIN was een MBO opleiding die in opzet agrarisch was. Ik ben vele Natin afgestuurden tegengekomen in Wageningen en Oliepalmbedrijven en de meeste waren competente werkers waarvan vele boven hun nivo functioneerden in vergelijking met Nederlandse mbo’rs. De toelating tot Natin was in die tijd MULO B.

    Als we vanaf die tijd elke Natin afgestudeerde met 2 jaren relevante werk ervaring elk 20 ha land zouden hebben gegeven met voorwaarden zou de landbouw in Suriname totaal anders uitzien.

    De grootste destructors van landbouw in Suriname is PALU geweest, deze mannen waren keihard tegen vooruitgang is wilden dat hun achterban arm zou blijven en op hun zouden blijven stemmen voor een citroen en vage belofte. In de afgelopen 30 jaren heeft palu nooit iets gedaan voor hun achterban.
    Destructor #2 is gekke lonnie die onder mijn ogen patamakka rampaneerde en een belgiese collega gijzelde.
    Destructor #3 is de NPS en de onafhankelijkheids beweging ze hadden vanaf het begin een “free trade agreement” met Nederland geeist moeten hebben maar dat hadden ze nooit door toen ze ooit 2,3 miljard nfl zagen, zij dachten we kunnen nu feesten tot de wereld eindigt en dat geld gaat nooit op.


    Maak melding
  25. Pilatus?Dassasingh ging daar planten en nam plaatselijke bewoners in dienst.Hij werd toch verjaagd door Caldeira?En Dassasingh plantte nog voor de export.Zijn producten zouden de kleine boer niet beconcurreren op de lokale markt.Weg planter,weg inkomen van de plaatselijke bewoners. Nu zitten ze weer hun handen in onschuld te wassen.


    Maak melding
  26. Jacobus

    hier blijkt weer het dictatoriale en machtswellust van die Caldeira. Gewoon rancuneuze beslissing van deze man. Inderdaad zitten ze nu met niets…
    Voorbeeld van de machtsstaat waar figuren in de overheid menen de baas te spelen over publieke middelen.


    Maak melding
  27. Mujrim,

    We zijn het eigenlijk wel met elkaar eens.
    Alleen is Suriname niet in de positie om eigen deals te sluiten op basis van eigen voorwaarden !
    Wij – Suriname – zijn altijd volgend, omdat we te weinig geld pompen in onze eigen landbouw.
    Wij – Suriname – hebben weinig te eisen, omdat onze kennis op het gebied van landbouw heel erg achterloopt bij andere landen, die er wel in slagen om van landbouw een succesnummer te maken.
    Omdat landbouw niet in onze genen zit, zullen we altijd afhankelijk blijven van buitenlandse expertise.
    Dat is de kern van mijn postings.


    Maak melding
  28. Midete,
    jaarlijks emigreren heel veel landbouwers etc. naar Canada en Australie.
    Reden: in Nederland kunnen ze hun landbouwbedrijf niet verder uitbouwen. In die landen wel.
    Vraag rijst waarom ze niet naar Suriname emigreren.


    Maak melding
  29. @John,

    De Nederlandse boeren gaan naar het buitenland omdat ze in Nederland geen vrouwen kunnen vinden. Tegenwoordig zoeken de boeren vrouwen via tv-programma’s. Ze zijn contactgestoord.
    Surinaamse vrouwen lusten dan ook geen boeren. Ook geen boerenkool.


    Maak melding
  30. Enige tijd geleden sprak ik met een paar landgenoten die mij om advies vroegen in de overname en uitbreiding van de cassavefabriek. Dus we hebben een email naar IAP NV gestuurd, maar raad nooit meer iets van ze gehoord. Wel vernomen dat ze nu een aloe vera plantage gaan beginnen in Coronie. En je kan raden wat ermee gaat gebeuren.


    Maak melding
  31. @sari

    dat is dan de reden waarom deze regering, lees bouterse, met een anticorruptiewet wilde komen. maar ja, hij lust er ook pap van, dus komt die niet zo snel. misschien als lokkertje voor deze komende verkiezing.


    Maak melding
  32. @Ram Singh

    op zich moet je niets terug verwachten wanneer je een vraag hebt voor een surinaamse onderneming.

    ik heb laatst een aantal surinaamse ondernemingen een vraag gesteld per e-mail, van 1% antwoord terug ontvangen(ongeveer 10 personen aangeschreven) en wel: waarom wilde ik dit weten. ik heb dit verteld en je raadt het al: nooit meer wat van gehoord.

    het is een heel bijzondere manier van bekendheid verwerven wat deze surinaamse ondernemers doen.


    Maak melding
  33. Niet genoeg land? Eerst was er niet genoeg water en nu is er niet genoeg land? Wat moeten de arme Surinamers nu eten en drinken? Zeven dagen lang?


    Maak melding
  34. Dre: hij lust er ook pap van.

    Ik lust ook pap, grotto pappa. Je brengt mij op het eten nu om melk op vuur te zetten voor de grotto pappa. Thanks.


    Maak melding
  35. hoezo is er geen land in sme beschikbaar voor landbouw..

    nederland is één vijfde deel van sme m.a.w. sme is vijf maal groter dan nederland en telt 16.5. miljoen inwoners.

    sme telt slechts naar schatting dus ongeregistreerd de telling is kwijt ongeveer 400 duizend zielen de meeste zijn ongeletterd..

    nederland is een voedsel schuur over de hele wereld en houdt nog over om ook die suris dagelijks wekelijks maandelijks jaarlijks die vierhonderd duizend suris van allerlei voedsel te voorzien..
    , zie paketten diensten zee post containers vol, dagelijks lucht brug..

    zo’n klein land z.a. lackien het heeft gezegd,…te klein voor een tafel laken en te groot voor een servet…. om je kont te vegen,maar zij zijn over de hele wereld aanwezig in alle vazetten van de samen leving..

    waar er met trots 350 duizend suri nakomelingen wonen met plezier w.o. veel ndp ers..

    hoezo geen grond..


    Maak melding
  36. De meeste reaguurders hier wonen in Nederland en doen natuurlijk aan landbouw met behoud van uitkering. Veel geblaat en weinig wol zoals gewoonlijk.


    Maak melding
  37. geenaardappel,

    reaguurder is dat een samentrekking van reageerder en gluurder

    en je hebt natuurlijk gelijk wat die landbouw en uitkeringen betreft, helemaal als je dat vergelijkt met wat er in Suriname op dat gebied gepresteerd wordt, als voedselschuur van Zd. en het caraibische gebied Amerika.
    Wel eens de uitdrukking gehoord of gelezen “elke hulp is welkom”, (ook al komt ie uit Nl. i.p.v. China)


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES