vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuralco wil honderden ontslaan en goedkopere olie

Suralco wil honderden ontslaan en goedkopere olie

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 4 jun – Bauxietbedrijf Suralco wil ruim zevenhonderd banen schrappen. Ook wil het bedrijf goedkoper afnemen bij Staatsolie. Dit zei president Desiré Bouterse in een toespraak tot het parlement. Bouterse riep op tot een gezamenlijk standpunt tegenover “dit ingewikkeld ernstig nationaal probleem.” Suralco wil meer.

In een voorstel aan de regering worden de wereldmarktprijzen voor aluinaarde genoemd als steen des aanstoots. De productie in Suriname moet worden teruggedraaid om de voorraden te kunnen uitsmeren over vier jaar. Dat is ongeveer de tijd die nodig is om de nieuwe mijn in het Nassau-gebied te openen. Het bedrijf wil ook goedkopere energie via steenkool of gas. Voor de kosten van een centrale, zo’n zeshonderd miljoen dollar, moet Suriname opdraaien.

Aan de andere kant wil het bedrijf meer voor waterkrachtenergie die aan Suriname wordt verkocht. Volgens Bouterse wil moederbedrijf Alcoa nu een jaartarief van honderd miljoen dollar. Het Suralco-tarief zorgt al jaren voor een negatieve vereffening. “We hebben niet te maken met een probleem van regering of parlement, coalitie of oppositie, NDP, NPS, VHP of A Combinatie. We staan voor een groot en ernstig probleem van alle Surinamers”, zei Bouterse.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

40 REACTIES
  1. Ik weet niet of het Surinaamse volk ooit inspraak heeft gehad toen de eerste contracten met Alcoa werdenafgesloten. Nu kan dat overduidelijk wel.

    Heel belangrijk is dat de winstgevendheid voor beide partijen moet zijn.

    Als dat niet mogelijk is dan kan in onderling overleg besloten worden om af te zien van verdere aanwezigheid van Àlcoa in Suriname.

    Laat de rest van schatten in de bodem voor het nageschlacht die zullen dan maar moeten beslisen hoe het verder moet.

    Wat met nu moet doen is een masterplan voor het toerisme opzetten. Zal enkele miljarden dollars kosten, maar ik denk dat het te financieren is.

    Het is aan de mensen in Suriname te beslissen hoe het moet.

    Aan de schreeuwers hebben we niets


    Maak melding
  2. Mijn verontschuldigingen; de eerste reactie had type fouten.

    Ik weet niet of het Surinaamse volk ooit inspraak heeft gehad toen de eerste contracten met Alcoa werden afgesloten. Nu kan dat overduidelijk wel.

    Heel belangrijk is dat de winstgevendheid voor beide partijen moet zijn.

    Als dat niet mogelijk is dan kan in onderling overleg besloten worden om af te zien van verdere aanwezigheid van Àlcoa in Suriname.

    Laat de rest van schatten in de bodem voor het nageslacht die zullen dan maar moeten beslisen hoe het verder moet.

    Wat met nu moet doen is een masterplan voor het toerisme opzetten. Zal enkele miljarden dollars kosten, maar ik denk dat het te financieren is.

    Het is aan de mensen in Suriname te beslissen hoe het moet.

    Aan de schreeuwers hebben we niets


    Maak melding
  3. @ Sari, zo is dat. Tijd dat we allen wakker worden en beseffen dat we niet kunnen blijven leven van grondstoffen. Ze raken of op of de productiekosten kunnen stijgen, terwijl de opbrengst daalt. Dat geldt ook voor de goud en houtindustrie. Tijd voor plan B.


    Maak melding
  4. Als Suriname goedkope olieprijzen moet leveren, moet Suriname nagaan of het niet veel goedkoper zonne-energie kan leveren door een zonnepanelenveld kan opzetten en hiermee voordelig uitkomt.

    Kosten en baten tegen elkaar afwegen. Een zonnepanelenveld is zo opgezet. Wel goed opletten dat de zonnepanelen goed zijn opgesteld dat die de gehele dag het maximale rendement uithalen gelet op de stand van de zon.

    Mooie uitdaging voor zonne-energieondernemingen en Studenten van Suriname en die kan ook zorgen voor een nieuwe bedrijfstak met vele soorten werkgelegenheid, ook de EBS zou hier haar voordeel mee kunnen doen. win win voor zij die in zonne energie investeren als de overheid. let op Salderen is het woord dat jullie in de gaten moeten houden. zoek op.


    Maak melding
  5. Advies aan derden vragen hoe met dit probleem om te gaan is geen schande.
    Ook het instellen van een werkgroep, die niet politiek gelieerd is, is een noodzaak om de wijze van aanpak en proberen zo goed als mogelijk uit dit probleem te geraken is een must.
    Bedenk dat dit niet iets is van de huidige regering want het treft heel Suriname.
    Be smart not dom.


    Maak melding
  6. Wat praat deze man toch een noncense. Alles wat je hoort gaat om geld. En het land gast alsmasr naar de klote.
    Nu gaat suealco mensen ontslaan, rara wat is er toch aan de hand.


    Maak melding
  7. Wacht even hor.Alcoa is toch een Amerikaans bedrijf??De Ambassadeur die toen te horen kreeg :”take your things and go hisbieting”komt toch ook uit Amerika?Ik zou zeggen DDB dit is jouw kans om alsnog iets wat Amerikaans is eruit te gooien.Weg met Alcoa!!Of durf je niet???


    Maak melding
  8. toen Iamgold en ook Suralco debet waren aan de jaarlijkse 4% groei, toen was jij meneer Sinterklaas;

    toen, arrogant als je bent, had je geen oog voor andere stuwers v/d economie nl de landbouwers!!

    een naschoolse opvang is nobel, een ziekenfonds voor iedereen ook, maar dan moet je ook “sterk” in de kas staan!

    vandaag doet al jou mooie dromen ons ontwaken in een nachtmerrie,
    vandaag moet de oppositie nationaal denken!

    want vandaag you bigi mofo ook tu skeer… ja tog DADA!!


    Maak melding
  9. Hallo,Kolibri

    Wat ben jij toch dom zeg!
    Sinds het bestaan van de Suralco in Suriname zijn er problemen met dit bedrijf.
    In 1977 was er een grote oproer bij de Suralco wegens een grote reorganisatie van 1500 man.
    Alles in het bedrijf werd kapot geslagen door de werknemers,mensen werden gegijzeld.
    Als je dus niets weet van de Suralco moet je jou kop dicht houden.


    Maak melding
  10. Ik heb net de toespraak van de president afgeluisterd (zie link)

    http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/video/501

    “Het gaat overeen recente informatie….” Wie heeft er zitten slapen op het ministerie van NH en binnen de regering. Het is ondenkbaar dat dit recente informatie is.
    Men spreekt al jaren over het openen van het Nassau gebergte en men weet dus ook dat het 4,5 jaar duurt voor dat er vanuit dat gebied Alluinaarde aangevoerd kan worden.
    Dan is het meer dan stom dat men er nu achterkomt dat men nog slechts 1,5 jaar vooruit kan op het huidige productieniveau en er maatregelen nodig zijn.

    Surinamers deze regering is weer eens in het ootje genomen door een multinational e met de rug tegen tegen de muur gezet. Suralco stelt nu exhorbitante eisen, afvloeien van 800 werknemers, afkoop van Boskalis, duurder wordende stroom van Afobakka, goedkopere HFO levering en een 300 megawatt elektriciteitscentrale op kolen of gas.

    Dit zijn allemaal dingen die Suriname niet aan kan. Ik kan het weten omdat ik weet hoe deze regering omging met een energie oplossing die haar geen geld zou behoeven te kosten en de economie in het binnenland geheel zelfsupporting zou kunnen maken.

    Luister naar deze toespraak en hoor een marionet in een poppenkast en zoek naar de buiksprekers. Geen enkel land op deze wereld verdient zo’n President


    Maak melding
  11. Ik heb de uitzending via de SRS beluisterd en ik stond met verbazing te luisteren wat er gaande is in Suriname. De republiek Suriname wordt gegijzeld door de Suralco die de grootste werkgever is in het land. De Suralco ontvangt aan subsidies ruim 54 miljoen US dollars van de Surinaamse staat. Aan inkomsten ontvangt Suriname ruim 21 miljoen US dollars van Suralco. Dit is een ongezonde situatie.Suriname heeft op dit moment helemaal geen voordeel aan de activiteiten van Suralco in Suriname


    Maak melding
  12. Het wurgcontract met Suralco is uit een ver verleden. Desondanks hebben beiden partijen flink van geprofiteerd. Suralco was een gulle gever, als het ging om financiering van onderwijs, infrastructuur en gezondheidsfaciliteiten voor het binnenland. De overheid profiteerde flink van de belastingafdrachten, extra heffingen en veel werkgelegenheid voor de bevolking. In goede tijden hebben opeenvolgende regeringen verzuimd om de armoede te bestrijden. De subsidie die de overheid altijd betaalde om de energieprijzen in Suriname laag te houden voor haar arme bevolking, is door de dalende inkomsten niet meer op te brengen. Bouterse noemt dit “negatieve vereffening”. De grondstoffenmarkt prijzen staan nu flink onder druk. Suralco kan hier ook niks aan doen. Investeren in nog meer mijnen is geen oplossing. Suriname kan beter gaan investeren in duurzame sectoren.


    Maak melding
  13. Eentje zegt plan B ,
    Wat is plan B dan !?
    De te ontslagen arbeiders te werk zetten bij ‘Staats cassave bedrijf ?!!
    Alles ging goed in Suriname totdat bouta en bende de DEmocratie in Suriname omver wierpen !!


    Maak melding
  14. Forumers, odi odi.

    @passant: Over zonne-energie gesproken.

    De navolgende artikelen over (zonne-energie) met investering en rendement kwam ik tegen uit Jamaica.

    http://jamaica-gleaner.com/gleaner/20140602/news/news1.html
    Largest Solar Power Plant Unveiled In Jamaica
    Published: Monday | June 2, 2014

    http://jamaica-gleaner.com/gleaner/20140509/lead/lead1.html
    Solar Savings – Holy Trinity High Cuts Bill In Half With Renewable Energy
    Published: Friday | May 9, 2014

    En over Transparantie gesproken bij aanbestedingen van projecten via de Overheid. Ik dacht direct aan SU.!

    http://jamaica-gleaner.com/latest/article.php?id=52816
    Solar Energy Association Wants Info On 115MW Project
    Published: Monday May 12, 2014

    En om even terug te komen op bovengenoemd artikel.
    Hoe en door wie worden de 700 of 800 ontslagen werknemers van Suralco opgevangen?

    Is er ook sprake van een goede afvloeiingsregeling voor de oudere werknemers via Suralco?

    Wij zullen dit op de voet blijven volgen.


    Maak melding
  15. Ik denk dat de president geen andere keus heeft dan om het Tapajay project weer uit de kast te halen en subiet te implementeren.

    Energie uit ‘steenkool of gas’ is een no go voor Suriname, want dan moeten deze brandstoffen alsnog worden ge-importeerd hetgeen klauwen vol geld kost aan transport.
    Voorts zijn deze producten onderhevig aan wereldmarktprijzen, dus hoeft er maar ergens te worden geschoten en de prijzen schieten omhoog.

    Ik ben een absolute voorstander van het Tapajay project omdat deze op termijn de enige en beste oplossing is voor de Surinaamse energie problematiek !!!

    President, u krijgt van mij de opdracht om dit Tapajay project uit te voeren.

    Waarvan akte !


    Maak melding
  16. Dit probleem moet echt economisch worden benaderd en opgelost. Suriname wordt nu voor de keuze gesteld: doorgaan met Suralco of de bauxietsector zelf overnemen op harde (nationalisatie) of minder harde manier (overname). Doorgaan met Suralco betekent wel investeren in dit bedrijf, dat achteraf gezien het niet meende met Suriname. Ze hebben miljarden in Suriname verdient en dat geld in andere landen geinvesteerd. Eigenlijk zouden de andere landen de Suralco moeten helpen en niet Suriname. Aan de andere kant mag je wel in Suralco investeren als jij op den duur niet alleen je geld maar ook winst terugkrijgt. Suriname moet dus een lange termijnplanning opzetten en de balans hiervan laten bepalen welke richting zal worden opgegaan. Is de bijdrage van Suriname in Suralco winstgevend, dan moeten ze dat doen. Is het niet winstgevend dan moeten ze afscheid nemen van de Suralco en de bauxietsector met harde of zachte hand overnemen. En svp niet ala Bruynzeel, want dat is van de regen in de drup. Wijsheid is in deze geboden.


    Maak melding
  17. 04 juni 2014

    De rode draad in dit stuk is dat Suriname ten minste met 600 miljoen US$, plus nog wat onvoorziene kosten, over de brug moet komen, anders vallen ruim 700 ontslagen bij Suralco.

    Stel dat met de onvoorziene kosten erbij het bedrag op 700 miljoen US$ uitkomt, dan is de investering van Suriname ongeveer 1 miljoen US$ per arbeider, die dreigt te worden ontslagen. Dit is niet realistisch en normaal gesproken en volgens het historisch verloop van Suralco/Alcoa in Suriname een bedenkelijk voorstel.

    En stel dat gemiddeld per arbeider 2000 srd verdient wordt, reken dan uit hoelang de Surinaamse regeringen (nu en in de toekomst) deze arbeiders zelf kunnen ondersteunen (en kan omscholen in andere duurzame productie-eenheden), als gevolg van het niet geven van die 700 miljoen bijdrage aan Suralco.

    Suralco probeert, om met de mes op de keel van de Surinaamse regering te houden, zo dwingend te onderhandelen.

    Billiton had dit tijdens de regering van Venetiaan proberen te doen, maar werd door minister Rusland teruggefloten en uiteindelijk netjes uit Suriname gezet.

    Het geval van Suralco lijkt in strategie, ruimte en tijd, op het vertoond gedrag van Iamgold. Wat willen deze grote internationale bedrijven opeens anders met Suriname?

    Recent zat een belangrijke politicus in de USA. Srika hoopt dat er geen relatie is met het bezoek van die politicus en het opeens onredelijk reageren van Suralco. Want dat kan ook ‘science’ zijn!

    Interessant is nu hoe de algemene politiek in Suriname hierop zal reageren.

    Voor Srika hoeven jullie niet onredelijk te zijn met de minpunten. Want die zijn altijd ‘on the move’ !
    Srika


    Maak melding
  18. @Srika

    Je hebt een breed fantasie vermogen,jongen

    19 May,

    VHP-voorzitter Chan Santokhi en achter hem ondervoorzitter van de VHP-NewYork afdeling, Earl Gessel.
    VHP-voorzitter Chan Santokhi is zondag enthousiast verwelkomd door in New York wonende Surinamers in diaspora. In Queens Park werd een bijeenkomst gehouden door initiatiefnemers van VHP-New York. Zij hopen dat Santokhi de nieuwe president van Suriname wordt op basis van de komende verkiezingen.

    ‘You are not just a name, but a brand for trust, quality and progress’,…’be our guide and leader and make Suriname a paradise again so we can come back,…take us to a brighter future’… Dit waren de leuzen en kreten van de menigte.

    Santokhi gaf uiting van de desillusie van de samenleving over de zwakte en het onvermogen van de huidige regering om datgene uit te voeren wat zij de bevolking had beloofd. De VHP-voorzitter zette zijn eigen nationaal herstelprogramma uiteen en gaf omstandig informatie over het nieuwe beleid op het gebied van: Veiligheid, Onderwijs, Huisvesting, Gezondheidszorg, Infrastructuur en de waarborging van de democratische rechtsstaat.

    Na de toespraak installeerde Santokhi de VHP-NewYork afdeling die als centrum en aanspreekpunt zal fungeren. Voorafgaand aan deze bijeenkomst had de leider van de Oranjepartij eerder op de ochtend een dienst bijgewoond in de Trimurti Bhawan Mandir waar voor hem een bede voor heil en zegen werd uitgebracht.
    Vervolgens was een beleefdheidsbezoek gebracht aan de Permanente Vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties: Ambassadeur Henry Mac Donald.
    De VHP delegatie vertrekt dinsdagmorgen naar Aruba, alwaar dezelfde avond in Tanki Leendert, Oranjestad,een Suriname-Aruba avond is georganiseerd. De dag daarop zal met regeringsautoriteiten van Aruba een gedachtewisseling worden gehouden. De VHP delegatie keert woensdagnacht terug naar Suriname, meldt de woordvoerder van Santokhi..


    Maak melding
  19. Wat vormen jullie paarse paupers toch een groep simpele zielen. Denk jij dat één persoon Suralco zou kunnen influisteren Suriname het mes op de keel te zetten. Er is naar mijn mening geen enkel oorzakelijk verband tussen het bezoek van Santokhi en de bedrijfsactie van Suralco.
    Je moet de stap van Suralco bezien tegen de achtergrond van de economische ontwikkelingen in de wereld. Aluminium kent thans heel wat vervangers, dus dit product heeft tal van concurrenten. Op dit moment moet men denken aan het behoud van de werkgelegenheid in Suriname, want het gaat niet slechts om de 1000 arbeidsplaatsen, maar om het totale aantal gezinnen dat hierdoor zal worden getroffen. Het aantal van 1000 zou je minimaal met de factor 4 kunnen vermenigvuldigen en zie wat de consequenties zijn. Dit vraagt om wijsheid.

    Ik vind het vreemd dat de president onaangekondigd een dergelijk nieuws in het parlement gaat vertellen. Je zou dit ten minste vooraf moeten meedelen en tegelijkertijd met een oplossing moeten komen. De minister van HI had al een olossingsrichting moeten aangeven. Nu stevenen de werknemers af op een onzekere periode. In mijn ogen een slechte situatie. Arbeidsgeschillen hebben in het verleden vaak ten grondslag gelegen aan het wegsturen van parlementen en regeringen, ook in Suriname. Dit belooft niet veel goeds voor de regering BA.


    Maak melding
  20. wat mij betreft,,

    kan suralco / i am gold en al die buitenlandse bedrijven gewoon weg gaan uit suri.

    ze hebben totaal geen rol van betekenis voor het volk..

    de gemiddelde surinamer leeft toch van groente vis en vlees met rijst zie zelf in sme verbouwd wordt..

    de inkomsten die sme verkrijgt van deze buitenlandse ondernemingen,verdwijnen toch als sneeuw voor de zon en komt niemand onder het volk ten goede..

    al die miljarden US$ die zij verdienen de buitenlandse mij.en worden naar het buitenland ge-exporteerd en blijft een armoede loon over, zie maar naar de arbeiders die aldaar wonen..

    ze blijven pinaren,dus die honderd jaren hebben het volk geen soelaas geboden..


    Maak melding
  21. “Bouterse riep op tot een gezamenlijk standpunt tegenover “dit ingewikkeld ernstig nationaal probleem.””

    Het is in de eerste plaats een probleem van de regering. Sinds wanneer regeert de oppositie mee?


    Maak melding
  22. Opzouten met deze incompetente domoren-regering.

    Iamgold…Alcoa…Ballast Nedam zijn veel te slim en zakelijk voor dit rariteitenkabinet.

    Dat krijg je als je een drugs-en drankverslaafde met een mulo-diploma tot president bombardeert.

    Vol gas richting afgrond.


    Maak melding
  23. Wat zijn investeringsverdragen?

    Laten we beginnen met dit:

    Een investeringsverdrag is een overeenkomst tussen twee of meerdere landen, bedoeld om investeerders rechtsbescherming te geven. Overheden, met name in ontwikkelingslanden, hebben de vervelende neiging buitenlandse investeerders te duperen door regelgeving, onteigening, belastingheffing en ander voor hen nadelig beleid om zo op de korte termijn geld te verdienen. Een investeringsbeschermingsovereenkomst moet investeerders de zekerheid bieden dat overheden zich niet zullen bezondigen aan zulk beleid zonder hier een schadevergoeding voor te moeten betalen.

    Hebben we ons weleens gerealiseerd dat er heden ten dage investeringsverdragen afgedwongen kunnen worden????

    Sommige landen hebben al een miljarden claim aan hun broek.

    Een deel van de oppositie moet niet in de middaguren krobia vangen maar zeker met hun mr.titels en alles daarom heen hangt
    ook in het landsbelang arbeiden.
    Niet in DB Suriname schreeuwen om opheldering en meer informatie.

    Alle zogenaamde economen, intellectuelen en aanhangers die nu van de daken schreeuwen dat deze regering de slechtste is moeten nu opstaan en antwoorden;
    1. Wie zal dit kunnen herstellen.
    2. Zullen de andere partyen van de verzameling dat kunnen veranderen?
    3. Ze de verzamelde combinatie willen in plaats van machtstaat een rechtstaat.

    Is de coup niet gekomen omdat Suriname een machtstaat dreigde te worden?

    Nee ze gaan weer in koor bedelen by de roofridders van het kapitalisme en ons land uitverkopen.

    Afgelopen jaren zyn er velen aan de macht gekomen om na 5 jaar riant de deur uit te te gaan.

    Suriname moet uit zichzelf een evenwicht vinden. Dat komt alleen als er Surinamers uit Suriname een gedeelte van hun opleiding daar afmaken en een deel in het buitenland en een op Surinaams volk toegepast systeem ontwikkelen..

    Bijv:
    Goede gezondheidszorg
    Goed onderwijs, goed opgeleide gemeenschappen brengen ontwikkeling mee, kiezen betere leiders en zijn in staar om meer te ontwikkelen. Je brein kan een idee zodanig ontwikkkelen dat het miljoenen maal herhaald wordt. Bauxiet is bijna op, en goud raakt ook op. Denk daar maar aan,
    En een basisinkomen voor elke Surinamer.


    Maak melding
  24. @ Ray
    Ten eerste ik ben geen Bouta fan, maar zo machtig is hij nou ook weer niet. Hij bepaalt niet de grondstofprijzen op de wereldmarkt, dus hem de schuld geven van zelfs de regen uit de wolken slaat nergens op. Als Suralco ermee kapt, zullen we naar plan B moeten en vroeg of laat gaat dat gebeuren.Tenzij je mensen in dienst wilt hebben van een niet bestaand bedrijf? Toerisme is om te lachen, dat is het allang. het onderwijsniveau is lachwekkend laag. Er zijn genoeg bedrijven die zich niet laten afschrikken door Bouterse, heb je juiste mensen opgeleid, dan weten ze je wel te vinden.welke industrie krijgen we als deze crisis voorbij is, kunnen wij daar nu op inspelen? Hoeveel bedrijven hebben wereldwijd hun ICT niet naar India verhuisd? Het investeringsklimaat is traag, dat is het al jaren. Maak van sur een hub naar de rest van het continent. Het is de Cubanen gelukt om ondanks de boycots een medisch systeem op te zetten, waar Amerikanen zelfs jaloers op zijn, kunnen wij dat niet? Genoeg mensen die reizen om in een ander land behandeld te worden. Er is ruimte zat voor plan B, dan moeten we niet teren op grondstoffengeld.


    Maak melding
  25. De gemeenschap zou een GOUDENKERST tegemoet gaan volgens` VEELGESCHREEUWWEINIGWOL`DDB. Wat de gemeenschap te wachten staat, is plus/min 1000 ontslagen.

    Wanneer heeft deze regering voor het laatst gesproken met de leiding van Alcoa.

    DDB voert een totale Wanbeleid vandaar dat ik DDB hiervoor aansprakelijk stelt. DDB, je brengt het land regelrecht naar de AFGROND. OPZOUTEN NU!!!!!OPZOUTEN NU!!!!!


    Maak melding
  26. ik blijf desi delano bouterse steunen hij is een waarachtige surinamer die de surinaamse zaak dient .wat front probeert te doen is een graantje mee pikken in deze situatie .er zijn hokjes denkenden in front ze denken dat ze die slag gaan winnen in 2015 maar je zal zien dat ze die slag gaan verliezen .jaar in jaar uit hebben front aan de macht gezeten om orde op zaken te stellen tegen dit multinational maar ze deden niets .zie billiton wat hebben ze gedaan ja het was front aan de macht .deze vhpers zijn vieze rikken .ik hoop dat de nps ten gronde gaat ze blijven die hokjes partij steunen .nu roept men dat santhoki en ray dat santhoki groot is ontvangen door die onder minister die geloof ik niemand kent .santhoki zij dat hij zaken is gaan doen wat voor zaken is hij gaan doen in amerika , santhoki kan doen wat hij wil hij zal zien dat bouterse door dit volk weer wordt gekozen .daar ben pero heilig van overtuigt .


    Maak melding
  27. Srika
    Je gaat nu wat te snel door de bocht met $ 700.000.000 investeren voor 700 banen er zijn ook nog afgeleide banen maar dat ter zijde.
    Suralco zal voor de stoom moeten betalen als Suriname de eigenaar van de opwekkingsinstallatie. Het hangt er alleen vanaf of men een kostendekkend tarief zal weten te bedingen.
    Daarnaast zal er electriciteit opgewekt worden die in het EBS net kan voor verkoop op de locale markt (oa aan IAM Gold en Newmont etc.) Ofwel de investering is per saldo geen verlies mits men kiest voor de goede oplossing.

    Kolen en Gas zijn natuurlijk voor Suriname idiote oplossingen. Ook gesubsidieerde HFO (zware stookolie) is zinloos omdat men dan elke dag de revenueen van de wereldmarktprijzen voor deze grondstoffen gaat mislopen.

    Er zijn echter veel betere opties oa biomassa dat genoeg voor handen is in Suriname. Inplaats van Boskalis af te kopen met $ 40.000.000 kan dat bedrag ook als beginkapitaal gestoken worden in een door Boskalis te realiseren energiefabrieken op basis van biomassa.
    De regering heeft reeds voorstellen gehad voor een dergelijke oplossing waarin men met minimaal eigen geld de gehele energie sector kan optimaliseren.

    Pero
    Nergens wordt er van uit het Front iets verweten. Het zijn slechts de kale feiten die aangeven dat NH wel heel erg achter de feiten aanloopt. Bij de behandeling van de begroting was er nog niets aan de hand volgens Hok en nu wordt Suriname genadeloos gechanteerd. Nu niet door Somohardjo maar door een wat grotere partij. Vraagt u zich eens af hoe dit nu zo kan gebeuren en waarom IAM Gold en Newmont als sinds 2010 de zelfde vertragingstaktieken toepassen. Tactieken waardoor de regering steeds met de rug tegen de muur staat.


    Maak melding
  28. NOU, ik heb een oplossing stop het hele gedonder en doek het op wat heeft SU jaren hieraan gehad geen moer dan de naam alles naar buitenland vergeet niet dat het SU was die in de tijd van oorlog het meest aluinaarde geleverd heeft en zo ook een groot rol heeft gespeeld niet voor niks kwam de DUITSE schip richting SU maar stank voor dank zelf moet SU wat wij GOSLAAR noemen op ruimen maar na zo lang bijna niet te doen en toen SU meer wou vragen was ineens aluinaarde uit ander land beter en goed koper deze mensen hebben SU jaren bedondert laten wij geen tijd/geld/Energie hier in verliezen genoeg is genoeg wie of wat gaat de katers dichten wat hebben zij nog meer meegenomen niet 1 vinger maar beide handen en nu willen ze ook onze voeten het is pijnlijk zo een wond maar zal wel genezen als wij het open houden zullen wij er aan sterven alles heeft een begin en ook een eind wel laat het einde zijn in de jaren dat er rijkelijk verdient werd was alles voor buiteland en nu de zorgen komen moet SU opdraaien wel SU heeft zorgen genoegweg met deze gasten rovers zijn het gewoon.


    Maak melding
  29. En degenen die gillen zoals RAY/henry is dit dan de schuld van deze regering wat hebben de andere al die jaren dan gedaan vertel eens jullie gillen alleen omdat deze regering aan de macht is wat jullie een doorn in het oog is maar niet echt over de problemen terwijl die er jaren terug er al waren waarom zijn ze toen niet opgelost als zij zo slim en goed waren vragen jullie je dat maar af in plaats om te praten om het praten en toch niks zeggen.


    Maak melding
  30. je hoort het al roepen.lekker nationaliseren. Het is gewoon afgelopen met die winkel.
    winsten meenemen en verliezen afwentelen op Su.
    Met dat verschil op de balans kan je mooie nieuwe industrie opzetten voor bijvoorbeeld productie van duurzame producten.

    De uitgemijnde velden gebruiken voor zone farms.

    De directie van suralco met pek en veren over de grens zetten


    Maak melding
  31. Surinam moet stoppen met naar ANDEREN buiten Surinam te verwijzen bij problemen.
    De gekozen regeringen besturen het land al tientallen jaren en zijn verantwoordelijk voor zaken die misgaan.
    De bauxietsector van Surinam verkeert al langer in de gevarenzone. Een koe die dat niet ziet !
    Suriname is geen speler op de bauxietmarkt, er is ruim voldoende bauxiet elders, van goede en betere kwaliteit.
    De politiek heeft deze en andere zaken op hun beloop gelaten en de inkomsten uit de bauxietsector gewoon elk jaar opgesoupeerd.
    Er is niet gediversificeerd en de economie is al decennia lang eenzijdig.
    Stop met dit beleid en zorg ten minste voor een stevige landbouwsector en tracht maakindustrieen naar Surinam te halen.
    Start tegelijkettijd met een mega-vermindering van het aantal landsambtenaren.
    Zorg ervoor dat onmiddellijk gestart wordt met meerdere zonne-energieprojekten.
    Bouw in sneltreinvaart nog een dam om energie op te wekken voor de komende vijftig jaar.

    Zorg ervoor dat elke Surinamer zijn eigen eten verbouwt en niet hangt of bedelt. Stem het beleid daar op af en ondersteun alleen personen die daadwerkelijk hulp van de staat nodig hebben ! (dus personen op leeftijd en mensen die om medische redenen niet voor eigen voedsel etc kunnen zorgen)

    Kies voor democratie, niet voor dictatuur, niet voor communisme en onderken de gevaren van islamitisch terrorisme !


    Maak melding
  32. 04 juni 2014

    Beste mensen,

    Srika zat vanavond op een Suri-feest waar enkele
    Suri-studenten uit Delft ook aanwezig waren.

    Een van hen vertelde dat hij twee jaren terug stage in Suriname liep en voor zijn vakgebied een bezoek heeft gebracht aan de stuwdam te Afobaka. Naar zijn zeggen is de apparatuur voor het opwekken van de stroom zeer verouderd en het rendement is zeer laag. Wil deze stuwdam nog van economische betekenis zijn, dan zal de apparatuur in de stuwdam door Suralco. vernieuwd moeten worden en wordt de optimale productieve levensduur van deze stuwdam met tientallen jaren verlengd. Deze investering kost geld en zal Suralco niet doen. Er zijn daarvoor nog weinig goede bauxietvoorraden over in Suriname bekeken in de productietijd die Suralco nog voor ogen heeft in Suriname. Deze student vroeg zich wel af, of voorgaande regeringen van Suriname ooit een strategisch plan B hebben ontwikkeld in geval Suralco ooit een Surinaamse regering zou bedreigen met vertrek.

    Srika luisterde naar deze masterstudent. Studeert volgend jaar af.
    Een goede uiteenzetting. Maar uiteindelijk gingen wij toch weer over tot het bespreken en analyseren van die smakelijke gemberbier.
    Srika


    Maak melding
  33. Ik denk even hardop na… Vanaf 2008 is er een negatief saldo van us$161miljoen (Times 4juni). Dus maw, behalve dat onze grondstoffen steeds vermindert, betalen wij ook nog meer aan Suralco dan wat wij aan hun verdienen.. Wat voor zin heeft het dan nog om dat bedrijf samen te werken? Wij betalen Suralco om in Su te blijven…


    Maak melding
  34. Suriname teert op haar grondstoffen. Maar wanneer de vraag ernaar afneemt of het te weinig opbrengt, wat heeft het land dan nog om geld binnen te halen? Ziet er niet goed uit voor Sur.


    Maak melding
  35. Het was deze DiDiBrie die de MULTINATIONAL zou opdonderen als DiDiBrie niet zou krijgen wat hij/DiDiBrie zou willen, haha haaaaaaii wat een lafbek is deze DiDiBrie. Hij komt nu met hangende poten naar e DNA, zijn verhaal/smeekbede doen en nu moet de oppositie komen samen werken hahahaaaaaii deze ndp regering moet maar met hun: ….aanhang, Obiang, Cuba, Venezuela en alle andere vrienden dit oplossen. Go na bosie go vergader mie pa. A klok ‘e tik, tik, tik saaf-saafrie wie ‘e kong mitie joe met de sleutel van Boma in de hand. Wie sa sroto joe zeker foe ala ogrie sang joe doe ook hiervoor deze deal joe DiDiBrie joe, want je wist niet pas gister dat ie vaja. Odiiiiio.
    Glenny.


    Maak melding
  36. Wordt tijd dat wij zelf onze grondstoffen gaan verwerken, die kennis hebben wij wel, de regering moet durven investeren in eigen jeugd.


    Maak melding
  37. Geen enkel mens gaat zaken doen waarbij hij/zij verlies leidt.
    De staat heeft zo veel miljoenen verlies geleden en moet helemaal niet meer zo door gaan met verlies leiden, dus dwz dat de tijd aangebroken is om de samen werking met Suralco te beeindigen en hun te bedanken.
    Alle arbeiders een eenmalige redelijke bedragen vergoeden die in aanmerking komen en hun bedanken, waardoor ze langzaam aan een andere baan kunnen komen.
    De maatregelen die Suralco genomen heeft lijkt op een vieze politiek te maken hebben om deze Regering te saboteren op weg naar de verkiezing die precies over een jaar is.
    De Regering moet alle moeite doen om de waterkracht energie in handen van Su te krijgen of op eigen benen te gaan staan(onafhankelijk), waardoor er geen energie gekocht hoef te worden bij hun.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES