donderdag, maart 28, 2024
HomeOnderwerpenNatuur‘Peperduur dijkenplan Suriname onnodig’

‘Peperduur dijkenplan Suriname onnodig’

-

Does Travel

PARAMARIBO, 19 mrt – Het peperdure plan voor de aanleg van dijken langs de Surinaamse kust is onnodig. Dit stelt hoogleraar Sieuwnath Naipal. Hoewel het er alles van heeft dat de regering wil doorzetten, heeft de hydroloog een waterdicht voorstel gereed.

Over het plan zijn de autoriteiten al lang en breed ingelicht. “Het afgelopen jaar is hierover gesproken en heb ik aangehaald welke mogelijkheden er zijn. Mijn voorstel is er één dat we ons eigen kunnen maken en dat een low cost no regret optie is”, zegt Naipal tegenover de Ware Tijd. Met het voorstel wordt het ecosysteem langs de kustlijn intact gehouden. Bovendien levert het ook nog aardig wat werkgelegenheid op.

Suriname hoeft het wiel niet weer uit te vinden. Zoals de kaarten nu liggen wordt politiek meer gedacht richting een gigantische dijk aanleggen. Maar dat kost veel geld en vergt ook nog veel randinfrastructuur. De vraag is of er geld voor is en of er fysieke ruimte beschikbaar is. Naipal denkt eerder aan het beplanten of herbeplanten van de kustlijn met mangrovebomen. Die bieden een natuurlijke wering. Het werk moet wel snel beginnen met het oog op de snelle klimaatveranderingen.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

31 REACTIES
  1. Maar dat kost veel geld en vergt ook nog veel randinfrastructuur. De vraag is of er geld voor is en of er fysieke ruimte beschikbaar is

    Alleen op deze wijze kan er geld (een tekie njang) worden gemaakt door het uitvoerend bedrijf 30% op de prijs te leggen ter vergoeding van de heren. Denk maar aan de brandweer attributen.


    Maak melding
  2. meneer Sieuwnath Naipal…..de gevestigde orde (ROVERS) weten het beter…
    U kunt u tijd beter besteden aan uw eigen gezin..die zijn tenminste dankbaar.


    Maak melding
  3. Ik heb een nog goedkoper en beter idee. Maal al het huisvuil, maak er compacte balen van, stop ze in netten en gooi ze voor de kust en maak ze vast aan palen. Dan krijg je natuurlijke wering. Je hoeft niet eens professor te zijn om zo’n simpel iets te bedenken.


    Maak melding
  4. “Het peperdure plan voor de aanleg van dijken langs de Surinaamse kust is onnodig. Dit stelt hoogleraar Sieuwnath Naipal”

    Je gaat een plan uitvoeren op basis van haalbaarheidsstudie en niet op basis van uitlatingen over “van plan zijn om het groot aan te pakken”. Van de huidige machthebbers is men langzamerhand gewend aan deze uitlatingen in de afgelopen drie en half jaar.

    De geloofwaardigheid en principes van deze machthebbers getuigen niet van enig niveau, jammer.

    En La Sombra Del Arbol


    Maak melding
  5. waar bemoeit die mr naipal zich mee ?
    wat denkt hij wel .
    onze regering zit vol met universitair afgestudeerde wetenschappers.
    drs, mr,ing somohardjo of prof,mr brunswijk moeten mr naipal maar even uitleggen dat die mangrove bossen geen oplossing zijn.
    de oplossing van onze super wijze leiders zullen altijd gelinkt worden met onderhandse gunningen,en tjoekoe.
    foei mr naipal wat denkt u wel.
    een goede goedkope werkbare oplossing kopieren uit het buitenland ……shame on you.


    Maak melding
  6. Ik ga toch voor een echte dijk… Ook al kost het veel meer…

    Ik denk niet dan mangrove plantjes een grote tsunami of stijging van zeespiegel kan tegenhouden…

    Als die plantjes voldoende waren dan snap ik niet waarom andere landen miljarden hebben geinvesteerd in stenen en betonnen zeeweringen…

    Laat het kustlijn niet afhankelijk zijn van mangrove, maar kies liever voor zekerheid… Het hoeft niet in 1 dag. De Deltawerken heeft ook 50 jaar geduurd om deze af te maken.


    Maak melding
  7. Dit is de enige juiste benadering. Dijken houden namelijk ook het water vast dat middels regen achter de dijken opgesloten raakt.

    Een managroven / aanwas kust moet met verstand van zaken (inzicht in de stromingen en veranderingen van de stroming) gepland worden.

    Men kan het geld beter uit geven aan het onder controle houden van het water dat vanuit het land afgevoerd moet worden (schone trenches en buffers) dan dure kunstmatige dijken. Dijken zijn alleen belangrijk op plaatsen waar heel waarde vol land kan onderstromen (Commewijne, Paramaribo,etc). De kuststreken zijn zo verzilt dat ze economisch niet rendabel zijn.

    Ofwel luister aub naar deze professor en leen wat computers van het Waterlab in Delft en Marin in Wageningen en men kan bijna direct met weinig kosten aan de slag.

    Deze oplossing is voor Politici echter niet sexy genoeg. Ze kunnen er geen grote propaganda mee maken.


    Maak melding
  8. Meneer Naipal gelooft u nog in sprookjes? Alles wat goedkoop is komt niet in aanmerking voor de opdracht. Want die tjoekoe is de infuslijn waar die junks van NDP aan inmiddels verslaafd zijn geworden. Hoe hoger de jackpot hoe meer steekpenning, snapt u dat nog steeds niet?


    Maak melding
  9. “Hoewel het er alles van heeft dat de regering wil doorzetten, heeft de hydroloog een waterdicht voorstel gereed.” Hoogleraar Sieuwnath Naipal weet het in zijn eentje dus beter. Ik heb altijd mijn bedenkingen tegen dit soort valse profeten.


    Maak melding
  10. Meneer de Hydroloog. Wij hebben hier ook te maken met het stijgend zeewater. De natuurlijke wijze is niet adequaat genoeg. Die dam moet er komen. Men kan daar niet omheen en moet er geld aangooien hebben of niet.


    Maak melding
  11. Wat is peperduur …..
    Over een paar honderd jaar staan deze dijken nog steeds hun werk te doen.
    Deze siewnath naipal denkt dat je met mangrovebomen hoogwater en overstromingen kan stoppen….
    Kost wat kost deze dijken moeten zeker komen, om Suriname droog te houden.


    Maak melding
  12. Het is heel simpel, maar de geachte professoren weten het nog niet. Daarom geef ik hen deze tip: vuur moet je bestrijden met vuur en water met water. Zo, nou mogen jullie aan de slag, want dit is een zeer bruikbare tip!!! Ik heb zelf al een model ontwikkeld. Op het idee kwam ik toen ik bezig was met de afwas. Meer zeg ik niet, anders verraad ik mijn model. Ik wil het verkopen aan WaterKoning Willem met z’n 3 monstertjes Azalia, Ahalia en Akalia. Die Azalia wordt echt een dikke boerin hoor wanneer ze volwassen is. Een Mofgentijn.


    Maak melding
  13. @Takimang,

    Waarom vragen ze watramamma niet om advies? Bakroe kan het water niet tegenhouden, alleen dieven, maar Watramamma kan wel advies geven toch? Of ben jij zo een die de onzichtbare wezens negeert?


    Maak melding
  14. JoJo, Suriname ligt niet onder de zeespiegel zoals Nederland en heeft over het algemeen geen dijken nodig, alleen rond Paramaribo zijn ze nodig en dan nieteens aan de zee maar aan de Suriname Rivier!. Herbeplanten van de kust en een verbod op explotatie 100 meter vanaf de kuststrook verkomt alle ellende in Commewijne en Coronie. Maar tja, in Suriname denken ze altijd alles beter te weten dan de rest van de Wereld.


    Maak melding
  15. Grote (lees kunstmatige) dijken worden aangelegd in andere landen daar waar het nodig is. Dijken worden aangelegd om water tegen te houden, maar geen dijk die een tsunami tegenhoudt, die zijn nl erg hoog. Ik heb voor een bedrijf gewerkt dat gespecialiseerd is in het bouwen en verstevigen van dijken dmv beplanting. Waterplanten worden in een soort sisal kleed gekweekt en dat wordt als een mat gelegd op de zwakke plek. De sisal verteert na jaren, maar tegen die tijd zijn de planten groot en stevig genoeg om de grond vast te houden. Meestal waren dat grassen en andere soorten die in de zomer ook weer schitterend bloeien en dieren trekken. Ik zeg niet dat de hydroloog gelijk heeft, maar als het goedkoper kan? Doen! Maar er valt geld te verdienen.


    Maak melding
  16. @Takimang,

    Je kunt beginnen met de bouw van je eigen ark. Je hebt nog ruim de tijd voor de zondvloed. Sla je zaden ook alvast op in je ijskast.


    Maak melding
  17. Dit zijn allemaal reakties van mensen die in Nederland wonen
    beschermt achter een dijkensysteem waartegen men u kan zeggen, dat miljarden gekost heeft en na vijftig tot zestig jaar nog steeds zijn of haar werk uitstekend doet tegen het stijgend zeewater. Terwijl met op deze site zit te kletsen over mangrove bossen, spoelt weg naar zee de zee in.


    Maak melding
  18. Over een paar jaar als er weer sprake is van landaanwinst halen ze die mangrove bomen weer weg.
    Je kan 1 miljoen planten maar die mensen halen de bomen die achter hun terreinen grenzen weg zodra er land bijkomt.
    Gaan ze daar iets bouwen. maar dan planten ze geen andere bomen.
    Waarom is meneer Naipal niet al jaren begonnen met zijn idee????
    Waarom is hij niet alvast begonnen bij de kleine boeren en gewonen bewoners van WEG NAAR ZEE???
    Waarom die grote verkavelaars ( NBM )die de bomen hebben weggehaald toen niet direkt tegengehouden?
    Achteraf weet een ieder zo veel.


    Maak melding
  19. jullie weten het altijd beter,niet iederen is een schurk mijn vader werkte voor ow en moeder werkte in su nooit van haar baas een koper cent gejat indem mijn vader.
    ti a koulou presi o songo wo tank trafasie.


    Maak melding
  20. Blablabla, wat is belangrijker de mensen of het geld ik denk dat niks teveel is voor het beschermen van SU doe gewoon wat nodig is klaar uit eerst mangrove en dan nog daar achter een dijk als moet wat geld als er wat gebeurt dan ga je het pas horen en de grootste muil van de niet in SU woonachtige nep SURIES die gaat stelen die dit die dat gebeurt toch al jaren ongeveer ook al die 15jaren want alles stond al op papier en waren ze van plan 15jaaaaaaaaaaaren en niks daarvan gedaan en nu het hoogste woord als zij het zo goed wisten en beter konden was SU nu veel verder of niet.


    Maak melding
  21. Suriname heeft genoeg grondstof in het binnenland om een echte dijk te bouwen i.p.v. mangrovebossen…

    Als je je graniet aan het buitenland wil verkopen kun je het netzogoed ook voor jezelf gebruiken…

    Een dijk hoeft niet in 1 dag klaar te zijn, maar als je het doet doet het dan goed…


    Maak melding
  22. Voor de mensen die het niet wisten. Nederland is deltagebied van de Rijn en de Maas, ontstaan door slip van de rivieren en ligt beneden zeeniveau. Daarnaast is Ned een klein land, alle km tellen. Je kunt niet anders dan dijken bouwen. Heeft je land genoeg ruimte en doe je aan planning, dan ga je niet aan de monding van de rivieren (nabij zee) bouwen.Dat geld heb je ook nodig voor andere zaken. wat je zeker niet doet is de natuurlijke bescherming van het land verwijderen. In tegenstelling tot wat sommigen denken, niet alle dijken in Ned zijn zoals de Neeltje Jans. De meesten bestaan uit klei en gras, natuurlijk dus. En… ohh niet onbelangrijk, ze staan continu onder controle. Iets waar wij keigoed in zijn, onderhoud. Zie daar de oevers van onze rivieren.


    Maak melding
  23. Ik had meer van deze hoogleraar/hydroloog Sieuwnath Naipal verwacht. Waarom zegt deze man niets over de zeespiegelstijging in het noordelijke gedeelte van de kust van Zuid-Amerika en houdt zijn stelling dan stand? De vragen zijn de volgende: is de flora zo geweldig in kustgebieden en houdt deze stand als de zeespiegel stijgt?, hoe komt het dan dat deze bij overstromingen het onderspit delven overal op aarde en de schade op het land zo enorm is?
    Nederland/dijkeninfrastructuur, waterkeringen, water in zijn algemeen
    Dijkeninfrastructuur, water,waterbeheersing daar weten Nederlandse ondernemingen/Nederland op dit gebied heel veel van evenals de technische universiteiten en zijn de beste van de hele wereld. Zie maar hoe Nederland een land onder de zeespiegel zich door dijken beschermd heeft voor het zeewater, hemelwater en rivierwater die van de grote rivieren ook het land binnen stromen en Nederlanders veilig achter de dijken wonen.


    Maak melding
  24. swakimang of takimang dit is speciaal voor jou.

    dit is een reactie vanuit suriname
    blijf jij maar hopen op een dure dijk die nooit gaat komen om vele redenen.
    geen geld , geen know how, geen prioriteit enz.
    een manggrove bos is geen zekerheid tegen wateroverlast.
    niets doen is echter geen optie.
    liever een mangrove bos dat zeker heel wat zal helpen, dan alleen maar dromen over een dijk die er nooit gaat komen.


    Maak melding
  25. blijf maar dromen over een dijk……een ziekenhuis op Commewijne , een diepzeehaven, 18000 muizen sjorry huizen , een tram enz.
    deze regering schrijft geen sprookjesboeken , ze lezen voor uit hun grote collectie sprookjesboeken.


    Maak melding
  26. @ Basmatie:

    Kunnen we deze sprookjesboek bij de Bieb lenen?
    Dan ik later ook mijn klein kinderen, ook de geschiedenis
    laten lezen van Su !


    Maak melding
  27. Eerst zo slim zijn om de natuurlijke zeewering weghalen voor landbouwgrond, perssoonlijk gewin e.d., een zeewering die eeuwen dienst heeft gedaan, nu zijn er mensjes die het wiel opnieuw willen uitvinden, de egotrippers, die het weer beter weten dan de natuur, overal waar de mens met zijn tengels aan de natuur komt gaat het op 1 of ander manier fout. gewoon weer de mangrove weer terugbrengen, voor de vis en vogelstand ook beter


    Maak melding
  28. Wat is met Naipal aan de hand. Check effe bij Weg naar Zee. Er was ooit mangrovebos (tot 1990..?). Waar is die gebleven. Zijn die weggekapt of door het natuur geweld teloorgegaan. Denk ook aan dat de zeespiegel nu hoger is dan ongeveer 30 jaar geleden. Deze zal alleen maar hoger worden.
    Mijn inziens is dat in die gebied een dijk zeer noodzakelijk. Hoe sneller des te beter. Anders hebben over 30 jaar de Atlantische oceaan bij Kwatta. Misschien kunnen we dan surfen!!


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES