woensdag, april 17, 2024
HomeOnderwerpenKunst en cultuur'Kracht putten uit betekenis van Phagwa'

‘Kracht putten uit betekenis van Phagwa’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 17 mrt – “We moeten uit de betekenis van dit feest kracht putten om ons te bezinnen over ons gedrag, ons handelen, denken en onze attitude naar de medemens toe.” Dit zegt minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken over de kracht en spiritualiteit van het Phagwafeest. Als het grootste hindoefeest en vanwege de aard van de Surinaamse samenleving, kan Phagwa dan ook niet anders dan gevierd worden door alle bevolkingsgroepen.

Het is wat Suriname zo bijzonder maakt. ” De viering van religieuze feestdagen in ons land kenmerkt zich door een religie-overstijgende beleving die onze multiculturele realiteit functioneel ten goede komt. Holi is één van vele religieuze feestdagen, die in ons kleurrijk Suriname, haar plaats heeft weten te vinden binnen onze verscheidenheid in éénheid.”, zegt Moestadja in de Phagwaboodschap van de regering.

De verscheidenheid in eenheid moet goed wirden begrepen. “Respecteren van elkaars cultuur, gewoonten en gebruiken, als condities voor het bestaan en behoud van een harmonieuze samenleving en de erkenning hiervan door de bestuurders van ons land, maakten de verheffing van diverse religieuze feestdagen tot nationale vrije dagen decennia terug noodzakelijk”, aldus Moestadja. Vooral vanuit het bedrijfsleven is er kritiek op de trend van een nationale vrije dag voor elke groep.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

23 REACTIES
  1. @Chu Ha
    Wel Chu Ha het Phagwa feest/Holi is een religious feest voor hindu’s over de gehele wereld en zij hebben geen bezwaren dat anderen ook mee feesten!!

    Shub Holi!


    Maak melding
  2. @Chu Ha,

    Holi Phagua is een lentefeest. Het begin van de lente, wanneer alles tot bloei begint te komen en de krachten van de natuur in zowel flora en fauna, maar ook in de mens beginnen te ontwaken, wanneer de zonnestralen (het Licht) weer de hele dag aanwezig is, wordt gevierd.
    Maar het vieren moet ook een Goddelijke betekenis hebben. Daarom wordt alle verscheidenheid, alle kleuren, alle kasten, alle statussen gevierd. Iedereen is er gelijk op deze dag, de dag van gelijkheid. In het Hindoeisme betekent verlossing: God zien in alle mensen, dieren, wezens, dingen, in alles wat de aarde heeft voortgebracht en door de Zon wordt beschermd en zich ook Goddelijk mag ontplooien.
    De aarde wordt in het Sanskrit ‘Vasudha’ genoemd. De oude Heiligen lanceerden het gebod: Vasudhaiva Kutumbakam. Alles wat Vasudha (de aarde) heeft voortgebracht (=Vasudhaiva), is een groot familie (=Kutumbakam). Dit idee wordt gevierd tijdens Holi Phagua. Derhalve is het een feest van de gehele eenheid van de Schepping op Aarde.
    Dit idee wordt ook benadrukt door het verhaal van Prahlaad, een kind-devoot van Heer Vishnu, die steeds door Hem werd beschermd, ook toen haar demonische tante Holika Prahlaad in haar schoot nam en met hem op een brandstapel ging zitten in de veronderstelling dat Prahlaad wel zou verbranden, maar zij niet omdat zij de onbrandbare mantel aanhad die zij van God Brahma had gekregen. Holika verbrandde tot as (misbruik van mantel, poging tot moord), Prahlaad werd opnieuw gered door Heer Vishnu. Prahlaads vader (met demonische neigingen) ontstak in woede en daagde Prahlaad uit om Vishnu aan te roepen zodat hij Hem kon doden. Waar is die Vishnu van jou? Laat hem maar komen. Prahlaad antwoordde: Heer Vishnu is in alles, in mij, in u, in een zandkorrel, in de sterren, in de vogels, in de leeuwen. Prahlaad refereert hier op de eenheid van alles wat leeft, op het idee van Vasudhaiva Kutumbakam. Is jouw Vishnu ook in deze granieten pilaar? Ja, vader. Laat hem dan eruit komen zodat ik hem kan doden. Heer Vishnu verschijnt inderdaad uit de pilaar op het moment dat Prahlaad aangevallen wordt door z’n demonische vader en doodt de demonische vader van Prahlaad. Hij kroont Prahlaad tot koning en herstelt het idee van Vasudhaiva Kutumbakam, dat steeds door onwetenden en demonisch ingestelde figuren wordt verworpen. Holi Phagua is derhalve een feest dat de Lagere Naruur van God (Prakriti) nl de fysieke schepping viert, maar ook de Hogere Natuur van God (Onvergankelijke Zaligheid, de Ziel, de Zon, Kennis, Devotie) viert, benadrukt en verspreid. De boodschap is simpel: eenheid in verscheidenheid, God is in u, in mij, in allen, overal en altijd, onsterfelijk, glorieus en de Allerhoogste Zaligheid en de mens kan zijn zegen krijgen door Hem altijd, overal en in iedereen te zien en door ieder wezen met respect te behandelen. De kleuren stellen de verscheidenheid van God (de Lagere Natuur) voor en de vreugde stelt de Hoger Natuur van God voor.


    Maak melding
  3. @Chu Ha

    Holi, ook wel Phagua genoemd, is het nieuwjaarsfeest dat door Hindoes over de gehele wereld in de maand
    maart wordt geviert, en het is een culturele uiting van een diep religieus verankerd beleven. In de essentie
    symboliseert het feest de strijd van het goede tegen het kwade. Het religieus karakter ervan, waar verder
    niet op wordt ingegaan, impliceert dat het goede het kwade zal overwinnen. Het Holifeest is feitelijk een
    lentefeest (Vasant-Utsav): met de lente begint het nieuwe jaar, en wel op de eerste dag van de maand Chait
    (maart/april). Op de voorgaande (laatste) dag van de maand Phagun (februari) en wel bij volle maan, wordt onder veel belangstelling een stapel hout, de heks Holika voorstellende,
    in brand gestoken. Het kwaad wordt hierdoor symbolisch
    vernietigd. Hierna kan het volksfeest beginnen. De mensen zingen speciale Holiliedjes (chautals), en zij besprenkelen elkaar met roodkleurige vloeistoffen of met parfum.


    Maak melding
  4. Holi……….

    dat is de aankondiging van de lente, dat is bloei en groei van bloemen & planten in pracht & kleur, in diversiteit, vandaar ook de kleur v/d poeder waar men mee strooit!!

    MAAR WAT IS HOLI?

    Holi = de tijd is aangebroken om het land te bewerken, (ZWOEGEN / PLOEGEN & PLANTEN) om dan in oktober te gaan oogsten!

    en dan ergens in oktober vieren wij Divali om de goden te eren voor een mooie / rijke oogst!

    Ons volkslied kent deze regel………

    ……opo kondreman un opo sranang grong e kariiiiiiiiii

    heden viert ook de hangmatten holi & strooit Lonnie met ie sabi tog!


    Maak melding
  5. Alle Surinamers gefeliciteerd met dit prachtige heilige feest PHAGWA , dit is een feest voor alle Surinamers en het is heerlijk om PHAGWA. Mijn gezondverstand zegt mij dat de racistische masalas zoals Ray , Kolibri, bhaai en fileren zich moeten gaan bezinnen over hun gedrag, hun handelen, denken en hun attitude naar de eerste mens op AARDE en de bouwers van Suriname. Moge de goedevrede hier op waterkant vooraltijd heersen!
    Fijne Phagwa aan alle Surinamers


    Maak melding
  6. Holi?
    Dat is verworden tot poeder gooien en veel drinken. Morgen gaan we weer over tot de orde van de dag: roddelen, benadelen van elkaar, zoveel mogelijk percelen kopen of stelen, overmatige sociale controle en zelfmoord, vreten tot we obesitas en suikerziekte hebben.
    Voor u ook subh holi..


    Maak melding
  7. @@ Satya het is heel duidelijk. Voor mij nog duidelijker!!! hopelijk is ook zo voor die Chu Ha(RAT).

    @@ Ray/Pasew jij ook thanks!!

    Lets play Holi. Allen een Subh Holi.


    Maak melding
  8. Ik gun iedereen zijn of haar feest.
    Culturele betekenis of religieuze achtergrond, geen enkel probleem.
    Echter als politici zo’n feest gebruiken voor om bepaalde zaken te rechtvaardigen, zoals het grote aantal nationale feestdagen in ons land, wordt ik achterdochtig.
    Met alle respect, maar het aantal nationale feestdagen in ons land is natuurlijk krankzinnig groot.
    Ik geloof, dat in de wereld alleen Turkije nog meer nationale feestdagen heeft.
    Als je bedenkt, hoeveel geld ons bedrijfsleven iedere keer verliest door al die vrije dagen, dan kan ik mij heel goed voorstellen, dat men daar niet zit te wachten op dit soort dagen.
    Dat weet Moestadja natuurlijk ook heel erg goed, maar omwille van de lieve vrede mag hij dat niet zeggen.
    In plaats daarvan komt hij met een holle frase.
    Jammer.


    Maak melding
  9. ray

    padwa is een feest van de vruchtbaarheid van moeder aarde,een viering van de kleuren in de natuur en universele samenhang van de wereld bevolking.
    en had/heeft niks met hindus te maken,”die form van feesten vind zijn oorsprong in de nijl en zuidoost afrka.


    Maak melding
  10. V.H.P.{bhaai} wenst een ieder mens{inclusief alle tegenstrevers ook}en nog wat leeft en beweegt op dit aarde een gezegende Subh Holi{Gelukkig Nieuwjaar}toe!
    Wat besef MR.Moestadja te verklaren over Holi feest?!!HAhaaahhhaaaahahhhaaaahahaahhahaahahahhaaaahhaha.Tje poti mi booi!In elk geval is het geen jarang kapang fesa zondro significatie.
    V.H.P.soso lobi&bloeien&groeien!!!


    Maak melding
  11. @SRA

    Holi Pagua in Suriname

    Het feest is in 1873 door de Hindoestanen meegenomen toe zij vanuit India in Suriname als contractarbeiders gingen werken. Oorspronkelijk is het een Indiaas feest. In Suriname wordt Holi Pagua als een nationale feestdag gevierd, en is in het land een vrije dag. Het wordt door alle rassen heel uitbundig gevierd, maar met voornamelijk Hindoestaanse gerechten


    Maak melding
  12. ray

    dat zeg jij,ik kan bewijzen dat pagwa feest niks met hindus temaken heeft,maar dat het door de afrikanen die nog steeds diep in india wonen werd meegebracht en later door de indiers werd overgenomen en tot een holi feest werd gemaakt.

    zelf mahadmagandi was tegen het vieren van pagwa,omdat het oorspronkelijk als een soort oogst feest door de afrikanen gevierd werd.

    pa-gwa is geen hindu feest.


    Maak melding
  13. Holi festival is een festival voor iedereen alle rassen de verschillende kleuren symboliseren dat heel goed.
    Het is net onze carnaval, is ook een festival voor iedereen.


    Maak melding
  14. @Armand,

    Jij viert jouw verjaardag ook maar een dag per jaar. En de rest van het jaar heeft jouw nieuwe leeftijd geen betekenis meer omdat je het niet viert?


    Maak melding
  15. @ sra heb je wel vorig jaar ook mee gedaan met de Holi Phagua fesa? Ik denk van niet!En nog wat onbezonnen compagnon!Weet u of jij wat de kleuren wit,rood,geel,groen en etc.notificeert?
    Graag terugwerking vertonen!Druiloor hahahahaahahhaaaa…
    bhaai, soso….bless!!
    Phagua is geen Hindoe feest…Hahahahhhaaaaahahahahaaa….
    Dong kauw ju…


    Maak melding
  16. Rudinho,
    Teveel feestdagen?… Of gewoon te veel christelijke feestdagen?”!Een problem dat makkelijk opgelost kan worden,door alle christelijke feestdagen te schrappen, behalve Kerstdagen……1e pasen, 2e pasen, hemelvaartdag, 1e pinksteren, 2e pinksteren, goede vrijdag, 1e kerstdag. 2e kerstdag. ….ufffffff, are you kidding???? hahahahaha…

    Reacties moeten inhoudelijk zijn en iets toevoegen aan het bericht, persoonlijke aanvallen worden verwijderd.


    Maak melding
  17. bhaai

    jij vraagt om teks en uitleg omdat jij helemaal niet weet wat de kleuren betekenen.
    als jij een echte hindu ben,zou jij weten wat pa-gwa feest werkelijk inhoud en de universele aspecten ervan respecteren,maar dat doe jij niet.

    ik kan jou uitleggen wat de kleuren betekenen,maar dat doe ik niet,omdat ik uit jou schrijven kan opmerken dat jij het niet weet en graag zou willen weten.
    doe een onderzoek naar de creoolse stammen die nog diep in india wonen,dan zal jij de ware toedracht van pa-gwa te weten komen.

    de meeste van jullie hindus weten niet wat pa-gwa inhoud,hoe zouden jullie over de oorsprong ervan kunnen praten.
    jullie erkennen de originele ontdekkers en uitvoerders van die culturele oogst feest niet,omdat jullie die eer voor jou zelf wil hebben,”dat is wat jullie europese vrienden al eeuwen doen,”van een ander stelen en zeggen dat het van jou is.


    Maak melding
  18. Dinsdag 18 maart 2014 om 14:44 uur, door Rodriguez

    Holi festival is een festival voor iedereen alle rassen de verschillende kleuren symboliseren dat heel goed.
    Het is net onze carnaval, is ook een festival voor iedereen.
    —————————————————-
    het gaat niet over CABO of PORTUGAL,maar over een SURINAAMSE feest en heeft niks met jullie temaken,stelletje dieven en leugenaars.


    Maak melding
  19. Welke feestdag is de volgende krachtputfeestdag? Er zijn zoveel krachtputtende feestdagen in Suriname, toch is de bevolking en de regering zo ziek. Hoe kan dat? Misschien aanbidden ze te veel goden, Jezus, Allah, Rama, Bakroe, Yahweh, Buddha, Ramses en nog meer. Welke is de ware god? Er kan toch maar een ware god zijn? Misschien Manitu?


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES