vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenEconomieHoger houtkaptarief ‘funest’ voor zagerijen

Hoger houtkaptarief ‘funest’ voor zagerijen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 15 jan – De verhoging van tarieven voor houtkapvergunningen betekent de doodklap voor de Surinaamse houtproducent. Dit stellen leden van de Associatie van Bosexploitanten, ABE, in een ‘protestverklaring’. Anders dan hun voorzitter Alexander Gesser, vinden de producenten dat de regering behoorlijk fout gaat.

Gesser beweerde eerder dat de verhoging stimuleert. ‘Slapende’ houtkapvergunningen kunnen zo worden tegengegaan. Omdat de vergunningen relatief goedkoop zijn, wordt daar vaak mee gespeculeerd. Van kappen is geen sprake, terwijl de echte producenten zitten te springen om bos. “Gesser heeft nooit overleg gevoerd met de leden”, zegt een functionaris van houtbedrijf Soekhoe & Zonen tegenover de Ware Tijd.

Soekhoe & Zonen is één van de vijf bedrijven die de verklaring ondertekende. Volgens de functionaris wordt het ongetwijfeld sluiten als de verhoging wordt doorgevoerd. Gevreesd wordt dat de verkoopprijs veel te hoog wordt voor de consument. Die zal overstappen op metaal of synthetische stoffen voor de bouw. De verhoging is ook aanbevolen door de FAO, die zo meer efficiëntie verwacht in de houtkapindustrie.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

30 REACTIES
  1. Moeder aarde is de lachende derde.

    De verhoging per hectare is 20 srd. Het is een lachertje,maar als je grote lappen via de achterdeur in het bezit hebt,dan kom je in problemen ja. Eigenlijk geen problemen,want je kan het alsnog terug geven aan de staat en dat deel overhouden wat je kan exploiteren.
    Laat elke rechtgeaarde Surinamer het besluit ondersteunen.

    Het is een goed besluit!


    Maak melding
  2. Surinamers houden van het woord gratis.. Is vanaf de koloniale tijd hun bijgebracht. Gratis werken, gratis meenemen, Gratis op je luie kont zitten en wachten op pakket van Nederland.


    Maak melding
  3. !!metaal of synthetische stoffen voor de bouw!!

    prefab, .. dikke piepschuim als woning, en diefijzer van metaal is een mooie combi.

    De Polynesiërs kapten tot de laatste boom hun eiland kaal en gingen zo hun ondergang tegemoet!

    het heeft maar een paar decennia *kap woede* geduurd, en weg was onze BABOEN HOUT (triplex)

    voor ons voortbestaan,….laat het bos met “rust”, anders moeten wij het straks doen met PREFAB- BOSSEN 🙂


    Maak melding
  4. Logische ontwikkeling toch?, de regering zal toch ergens zijn geld vandaan moeten halen, nu ze de staatskas al zowat leeggeplunderd hebben, en de houtproducent schreeuwt moord en brand, 2 srd per hectare, hoeveel is dat per kuub hout wat daar vanaf komt? alleen als je niets met je kapvergunning doet kost het je nu dik geld, slim spelletje van de paarse rovers


    Maak melding
  5. oensdag 15 januari 2014 om 11:54 uur, door Tunewa
    Surinamers houden van het woord gratis.. Is vanaf de koloniale tijd hun bijgebracht. Gratis werken, gratis meenemen, Gratis op je luie kont zitten en wachten op pakket van Nederland.

    Owg

    Neppe joden hebben veel gehad na de 2de wereld oorlog
    Europa geniet nu nog van gratis geld en arbeit

    Dus laat die gratis vergoeding maar snel komen

    Indianen inde us hebben al miljarden gehad in 2013

    Surinaamse site
    Maar nl reageerd erg veel hier op

    Bewijs ze willen su niet zien groeien
    We know thiss

    We are the hebrew israel
    The word know and we don’t

    Stop met andereen laden helpen
    Breek de chains off

    Stomme gepraat

    We need 2 do this for us 12tribes of israel
    Indianen en wij niks meer hebben we nodig

    Alles komt van ons and the know.

    Blessings


    Maak melding
  6. @OB
    20SRD per ha is geen goede beslissing indien men duurzaam beheer van het bos noodzakelijk acht. Indien men kaal kapt is het crimineel laag.
    Er kan dus verschillend gedacht worden dit onderwerp.

    Duurzame gecertificeerde exploitatie eist namelijk dat men gemiddeld 0,5 m3/ha/ jaar oogst en maximaal 30 m3/ha mag kapen om daarna 60 jaar het bos onaangeroerd te laten.
    Aangezien na het kappen per m3 ook $ 6 afgedragen met worden worden de kosten voor de afdrachten verdubbeld naar $ 12/m3 rondhout of ongeveer $ 36/ m3 gezaagd hout.
    Als men een ha kaalkapt en 300 m3 rondhout oogst zijn de meer kosten te verwaarlozen.

    Aangezien men concessies voor 5 plus 5 jaar toegewezen krijgt en men de productie niet maar zo kan opvoeren (er zijn geen klanten voor) betekend deze domme maatregel dat de sector failliet IS.
    Men wordt nu, zonder overgangsregeling,geconfronteerd met 1.500.00 ha a Srd 20/ha meer kosten die verdisonteerd moeten worden over 400.000 m3 rondhout of 150.000 m3 verzaagd product.
    De prijzen voor rondhout nemen toe met SRD 75/m3 = 15% en de prijzen van gezaagdhout nemen toe met SRD 200.

    Ik hoop dat u duidelijk zal zijn dat de markt en zeker chinezen deze prijs verhoging niet gaat, niet kan en niet wil betalen.

    Hoe goed het ook is om concessies goed te beprijzen en vooral niet gratis en speculatief uit te geven is deze maatregel dodelijk voor de sector. Echter omdat de sector klein is en zeer waarschijnlijk weinig NDP aanhang kent zal het nu wat langer duren voor dat men reageert.

    Het kan natuurlijk ook een scenario zijn om concessies te ontnemen na faillisement en deze na herziening (terugdraaien van deze domme maatregel) weer uit te geven aan vrienden.


    Maak melding
  7. @JoJo

    Beste reageerder, als de gegevens door u opgesomd kloppen, dan ben ik eens met u vooral uw laatste alinea.Daarin is de NDP een grootmeester.

    Los van dit alles wens ik dat kaalkap wordt voorkomen en dat men niet nodeloos zeer en zeeer grote lappen grond bezet houdt terwijl de ander geen centimeter heeft.


    Maak melding
  8. @Hans, ga toch lekker polderen met je Nieuwfront vriendjes.De overheid in Suriname heeft onvoldoende middelen om de roofbouw in de bossen tegen te gaan. De hoogste tijd dat de men maar meer gaat innen uit de grote opbrengsten van de houtkapbedrijven. Met de meeropbrengsten kunnen meer ontwikkelingsprojecten in het land gefinancieerd worden. Daarnaast lijkt het geen slecht idee te zijn als de overheid de bossen in de gaten gaat houden met satellietfoto’s.


    Maak melding
  9. 600.000 hectare betekend aldus 1.2 miljoen SRD.
    Ma soema sinie joe foe aksie so minie gron?
    Ik vind het bedrag belachelijk. 1 grote hardhouten boom brengt vele honderden SRD op en weet je hoeveel van die bomen er staan op 1 hectare? Vele tientallen.
    Aantal bomen van 1 hectare levert de jaarlijkse bijdrage op. Hoezo geen winst maken.
    Vraag maar aan Ronnie hoeveel winst hij maakt met zijn hout concessie.
    zou eerder 50 SRd per hectare moeten zijn.


    Maak melding
  10. JAja HANS alleen de Surinaamse regering heeft geld nodig in andere landen niet daar gaat bij alles de prijzen omlaag wel er zijn veel dingen in SU die meer moeten gaan kosten kijk ook toen wouden zij gratis vuil ophaal nu voor niks houd en wel verkopen want nu al is houd duurder dan steen,beton zo ook koop men dingen zoals groente/fruit voor srd en verkoopt het in NL voor EURO,S soms ook wel uit kassen teel uit NL en verkopen het duur alsof het van buitenland komt overal in NEDERLAND word men opgelicht ga in vele winkels van buitelanders daar staan zoveel Artikelen zonder prijs prijs bij de kassa in NL gaat alles omhoog boetes overal parkeermeters met hoge limit outo,s die belasting vrij waren ineens niet meer alles omhoog alleen verdienste omlaag en wie klaagt niet HANS en kornuiten in SU klaagt men over alles toen het er niet was ik wil wel betalen maar het is er niet nu het er is ik wil wel maar is te duur en mr JOJO, NDP aanhang ga maar na het is voor iedereen want de partij die multicultureel is waar je van alle volkeren vind is de NDP wijs mij een tweede aan dus waar heb jij het over of ben jij 1 van de concessie houder wees dan niet bang deze regering voor landsbelang en niet zo als anderen partij belang dat weet je toch dus stoken is zinloos geloof mij.


    Maak melding
  11. Boegroe, een aantal van de oorzaken die jij opnoemt zijn voor mij de reden dat ik over een klein 4 jaar definitief vertrek uit Nederland, met mij AOW en een klein pensioentje kan ik in Suriname de buikriem laten vieren, in Nl. moet ik hem aantrekken, tot die tijd zal ik mij door o.a. politiekie acties blijven verzetten tegen het a=sociale kutbeleid van de VVD en PVDA de salonsocialisten, dus ook in Nl. houd ik mijn mond niet, dus probeer eens je verstand te gebruiken voor zover aanwezig, voor dat jij een mening hebt over anderen in het bijzonder in dit geval mij, waarom ik mij druk maak hier op de site, is die paarse dombo’s wakker te schudden in de hoop dat dat zooitje wat nu de dienst uitmaakt in het nog mooie Su niet weer in de regering zit en opgesodemietert is desnoods bij de Marinesteiger op een bootje gestapt zijn, en als er geen boot ligt mogen ze ook nog wel van de steiger afstappen de rivier in maar wel bij afgaand water


    Maak melding
  12. @Pokai Tong
    Het verschil is van 2 Srd / ha naar ongeveer 20 Srd/ha.
    In Suriname is tussen de 1,5 en 2 miljoen ha bos in concessie uitgegeven waarvan een deel als gemeenschapsbos.
    Greenheart heeft (via meerdere vennootschappen oa. Suma Lumber van Boerenveen) ongeveer 400.000 ha aan concessies.
    Ofwel de regering probeert met deze toename minimaal 1,5 mio maal 18 SRD extra binnen te halen (= Srd 27.000.000/jaar)
    Een m3 rondhout levert voor export (kan vanwege ontbreken FSC keurmerk alleen naar China) rondom $ 160/m3 terwijl in Suriname een gezaagd stukhout ongeveer $ 750/m3 kost terwijl de wereldmarktprijzen aanzienlijk lager liggen.

    Hier kun je achter komen door wat te googlen en bij SBB te speuren.

    @RobG
    Een goed beleid zou zijn goed te monitoren, kaal kap geheel te voorkomen/ strafbaar te stellen. Een af te rekenen per geoogste m3. De lage kosten van Concessies van nu resulteren in speculatie en misbruik.

    Denk bij het laatste aan de rechten van Brunswijk op de Meriankreek concessie van Surgold. Op de kleine locaties en Rosebel is het hout gewoon aan de kant geschoven maar Surgold zal het bruikbare hout (uitspraak van Esteban Crespo) aan moeten leveren bij Brunswijk en Jozefzoon.
    Op deze concessie zal totaal (ESIA environmental & social impact assesement kun je downloaden) ongeveer 5.000 ha kaal gekapt moeten worden. De informele mijners hebben al ongeveer 1.000 vrijgemaakt dus blijft er nog ongeveer 3.500 tot 4.000 ha over om te kapen en in te leveren bij deze heren.
    Heel veel geld dat naar binnen vloeit door 10 jaar lang Srd 2/ha aan de staat te vergoeden en nu ongeveer $ 45.000/ha opgaat brengen (kosten zijn voor Surgold).
    Hoeveel denk je dat er ten goede komt aan de lokale bevolking.

    Een plan om de lokale bevolking te helpen met een deel van deze opbrengsten wordt niet op gereageerd.
    Een plan om dit hout aan te wenden om geheel nieuwe bedrijfigheid en industrie op te zetten wordt geheel genegeerd door de regering en de president


    Maak melding
  13. RobG, je geeft het zelf al aan, de bossen moeten in de gaten gehouden worden, Daar kunnen toch mooi de heli’s uit Inia voor ingezet worden, de piloten moeten hun vlieguren maken en zo snijdt het mes aan twee kanten, dat kan mooi betaalt worden uit niet eventueele trips door regeringsfunctionarissen gewoon af te blazen, die leveren toch niets op, nog een bezuiniging bijvoorbeeld o.a de meester oplichter/fraudeur Abrahams de laan uitsturen ZONDER behoud van salaris en beslag laten leggen op zijn op slinkse wijze toegeeindigde gelden en bezittingen. Dit zijn maar enkele voorbeelden van hoe er op een legale manier geld gegenereerd kan worden om wel belangrijke zaken zoals controle op ongeremde houtkap of roofbouw te financieren


    Maak melding
  14. Elke maatregel heeft winnaars en ook verliezers. Zij die grote lappen grond hebben gekregen en niets daarmee doen zijn natuurlijk de klos. Die zullen natuurlijk proberen om van hun lappen grond af te komen. Een voordeel voor de houtexploitanten die meer grond nodig hebben. Voor de echte houtexploitanten moet deze verhoging geen effect hebben. Waarom? Alles in Suriname wordt met de dag duurder. Een ieder klaagt, maar wordt gedwongen om toch te kopen. En laten we eerlijk zijn: als je 300 ha hebt betekent dat 6.000 SRD oftewel 1.500 euro meer. Als je dat niet in jouw verkoopprijs kan doorberekenen, dan kan je stoppen met jouw bedrijf. Gedenk: jouw klanten moeten toch meer betalen bij een concurrent die deze verhoogde rechten moet betalen.


    Maak melding
  15. De houthakkers hebben ook van de Bijbelse vogels gehoord.Die zaaiden niet,plantten niet maar toch hadden ze elke dag te eten.
    Als ik de regering was,zou ik stellen dat van elke gekaapte boom er 2 van dezelfde soort in de plaats moest komen.


    Maak melding
  16. jullie schijnen hardhorend te zijn maar de enige man die orde op zaken kan en gaat stellen is desi delano bouterse.
    hij is en zal de sterke man zijn en blijven ook na 2015 .
    ik heb in mijn vorige editie mijn mening kenbaar gemaakt als het gaat om de wegen .de wegen worden kapot gereden door die grote daf truk met grote boom stammen.al deze houtzagerijen zijn ontstaan ten tijde van de vhp die het voor het zeggen hadden op openbare werken .deze gasten hebben het steeds over abrahams maar bedenk dat ze niet kunnen bewijzen dat abrahams heeft gestolen .vhp is kampioen in onderhandse gunningen ,corrupt zijn ze kampioen ,de ndp kan ze nooit inhalen wat corruptie betreft.de vhp heeft meer dan 40 jaar de kans gehad om een bijdrage te leveren maar deze gasten dachten aan hun eigen soort ,die taliban gedachte hokjes mentaliteit.neem een kijkje bij de vergaderingen van de vhp ,dan zal je zien dat ze in hokjes denken .ik woon op boxel en ik zie wat er gebeurt op de wegen en wat er is gebeurt met die ijzeren brug van de para kreek ,die gehele bovendek van die brug hebben ze weg gehaald zodat die dafdruks met die boomstammen over dir brug kunnen rijden ,dit alles hebben ze gedaan ten tijde van de vhp en nps.de nps heeft dat land verkocht aan de vhp ,ten tijde van front heeft somo de scepter gezwaaid binnen front ,we sribie jullie slapen.zie die wegen van domburg allemaal kapot door die grote daftruks met boomstammen ,ze horen niet op de weg te rijden.die boomstammen moet op het water worden vervoerd.de vhp front zal er niets aan doen ,ik hoop dat paars wat aan kan doen dat alles op het water vervoerd gaat worden .
    strede strede wie no sa vrede bouta na wie vesie mang heri libie te na dede pero sa veti gie mie kondre .
    verder zie ik dat er een heleboel redimusus hun gal uitspuwen op deze regering,wij lachen jullie uit ,suriname gaat vooruit en jullie schijten in olland rutte laat jullie alleen maar spuit poepen met betalen .
    de surinamers in suriname die klagen zijn de mensen die klagen en niet werken ,alles voor niks willen gaat niet mie mang ,handen uit de mouwen dat ning .dank aan de ndp dat zij veel hebben gerealiseerd vanaf wijdenbosch .het is een proces die opgang moet komen .die bruggen van de koppename punt en de wijdenbosch brug ,staats olie allemaal werken die voortgebracht zijn uit de ndp.wat hebben front vhp nps in meer dan 40 jaar gedaan .corrupt waren ze.


    Maak melding
  17. De overheid doet er goed aan de tarieven te verhogen.
    Dit is een heel goede manier om speculatie tegen te gaan.

    Om te spreken van een doodsteek voor de houtindustrie is puur stemmingmakerij en vooral bedoeld als onzin argument om de houtprijzen te verhogen.

    De vraag is: Wat is het % van de vergunningskosten ten opzichte van de kostprijs van hout?

    Wat wordt het in de nieuwe situatie?

    Ik kan zonder berekening nu al aangeven dat de vergunningskosten een MARGINAAL/VERWAARLOOSBAAR onderdeel vormen van de werkelijke kostprijs van hout.

    Deze meneer Soekhoe die schreeuwt dus moord en brand met slecht een bedoeling, een ongefundeerde prijsopdrijving.

    Deze wil hij rechtvaardigen door de overheid de schuld te geven vanwege de taxverhoging.

    STELLETJE DIEVEN EN SABOTEURS.


    Maak melding
  18. @Abiasa
    zie mijn postingen hierboven de kosten nemen gemiddeld toe met Srd 27.000.000/ 400.000 m3 rondhout (=Srd 67,50/m3). Dat is een gemiddelde maar dat neemt heel erg toe als men weinig hout oogst van een grote concessie.

    Ik vind profiteurs en speculanten niet zielig maar deze wijze van incasseren van rechten is onzinning.

    Pero geeft al aan dat er veel Hindoestanen houtverwerkers zijn. Het ligt dus voor de hand dat het een pesterij is om Hindoestaanse ondernemingen te pesten.


    Maak melding
  19. Woensdag 15 januari 2014 om 19:39 uur, door JoJo
    ========================
    De bedoeling van deze verhoging is secundair om speculatie tegen te gaan.

    Als je houtkap vergunningen hebt waarvan je geen gebruik maakt anders dan om te speculeren, dan mag je kosten die hieraan verbonden zijn NIET verdisconteren in de kostprijs van hout.

    Jouw globale berekening slaat nergens op want je houdt geen rekening met speculatieve vergunningen die niet gebruikt worden voor de houtkap.

    Jouw opmerking dat het Hindustaantje pesten is, valt in de categorie onderbuikgevoelens.

    Als het inderdaad zo is dat de meeste groot vergunninghouders Hindustaan zijn, dan moet je het accent niet leggen op hun afkomst, maar eerder jouw afkeer uitspreken van de de door deze speculanten gehanteerde methode, waardoor degenen die daadwerkelijk tot houtkap willen overgaan geen ruimte genoeg hebben.

    De vraag hoe ze aan al deze concessies zijn gekomen zullen we voor het gemak maar achterwege laten.


    Maak melding
  20. Soekhoe & Zonen is één van de vijf bedrijven die de verklaring ondertekende. Volgens de functionaris wordt het ongetwijfeld sluiten als de verhoging wordt doorgevoerd.

    ik vind die verhoging wel goed,maar,dat er ook meer controle uitgevoerd word,ter verkoming van ongeoorloofde handelingen tegen de natuur(bomen kappen waar niet toegestaan is,terein onderhoud,ext).
    voor;-verantwoord om gaan met de natuur.


    Maak melding
  21. 15 jan. 2014

    Wat moet Srika toch lachen!!

    Let op: Niet alle hout concessionarissen bezitten een houtzagerij.Maar een groot deel van dat hout wordt wel geëxporteerd.

    Srika verwijst jullie naar de site waar veel internationale prijzen van export rondhout / gezaagd hout
    te vinden zijn.Suriname komt niet op de lijst voor, maar exporteert toch redelijk veel rond/gezaagd hout.Richt je op Guyana. Zo heb je wel een redelijk beeld van de prijzen van het hout uit Suriname.Er wordt dus veel geld gemaakt met de houtexport. Wie houdt dan wie voor de gek??

    Ga dus naar: http://www.globalwood.org/market/timber_prices_2013.
    Srika


    Maak melding
  22. &Srika: Thanks voor jouw verwijzing naar de site.

    Vooral het onderdeel van Guyana & Brazilië.
    Guyana doet het redelijk goed met haar export.
    En zo kom je ook de bedragen tegen, dat er neergeteld moet worden voor export van (rondhout).

    Dezelfde site geeft ook aan wat voor maatregelen een overheid dient te nemen tegen (illegale) houtkap en het exporteren daarvan.

    En t.a.v. bovenstaande artikel is het duidelijk, dat een kleine groep zich enorm verrijkt in Suriname met de (illegale) houtkap.

    De vraag is natuurlijk wanneer de Surinaamse overheid hierin zal ingrijpen.


    Maak melding
  23. @Abiasa
    ik kan uw redenering aardig volgend. Ik zet de situaties graag zwart wit neer de kleur (grijs) komt van zelf.

    De vraag is speculatie tegen gaan versus geld binnen harken.
    Beide kan echter ik geloof meer in het laatste aangezien ik de laatste jaren geen enkel duurzaamheid of milieu beschermend beleid heb kunnen waarnemen.

    Dat speculanten de pineut zijn vind ik prima. De staat schiet daar weinig mee op omdat ze gewoon stoppen met betalen en verdwijnen resp. de entiteit waar de concessie in zit failliet laten gaan.

    Gemiddeldes zijn altijd vervelend. Er zit vervuiling in daar heb je gelijk in.

    Dat ik etnische afkomst betrok in mijn betoog was niet correct (dom). Ik was door Pero op dit gegeven gewezen en heb aan de hand van een SBB staat moeten constateren dat hij gelijk had. Het is inderdaad geen feit maar een overgenomen vermoeden dat mij wel redelijk overkomt (speculatie mijner zijds/ ik schaam me).

    Ten aanzien van de vraag hoe men aan de concessies gekomen is. Ik heb de verkoop soap (veiling) van Bruijnzeel aan Doorwin gevolgd en kende een paar spelers. Clientisme speelt een grote factor en dat maakt niet uit wie er regeert.

    Ik denk wel dat wij het eens zijn dat clientisme de basis is voor de problemen in de Surinaamse economische ontwikkeling.


    Maak melding
  24. Jufrouw Mier, het zou heel goed kunnen dat ik voor dat jij geboren was al begin jaren ’70 al rondliep als militair, in mijn (schoon)vaderland, wees maar blij dat er nog “Ollanders en Surineds” naar Suriname komen, komen er op die manier toch de broodnodige Euro’s Suriname binnen


    Maak melding
  25. En aangezien mijn Lieve Switie Gudu (sra-JUDESKA) heeft gereageerd en dat de (mens) in Suriname ook verantwoord dient om te gaan met de (natuur), heb ik ook een verwijzing voor hem.

    Want (sra-JUDESKA) is thans onze Bosbouw Deskundige.

    Raadpleeg via Google: Afbeeldingen van illegale houtkap


    Maak melding
  26. Hans

    Het maakt mij niet uit wat jij zegt.
    Wat komen jullie hol-laders nog in su doen,ga weg uit mijn land.
    En betrek de nedsuri er niet bij,met jou verdeel en heers mentaliteit.
    Ga weg en bemoie niet met suriname.


    Maak melding
  27. Gut Miera, ik dacht eigenlijk dat ergens in Afrika jou land lag, en alleen om jou soort mensen te pesten heb ik al een goede reden om mijn gezicht zo nu en dan in Suriname te laten zien, en om racisten als jou want dat ben je gewoon met die houding van je te laten zien dat je eigenlijk maar weinig in de melk te brokkelen hebt.
    De Ier heeft een uitdrukking, al het land is van God en wij de mensen mogen er gebruik van maken, die hoor je niet stom lullen over wit of zwart, bruin of geel, Miertje


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES