donderdag, april 25, 2024
HomeOnderwerpenEconomieWerkdag van twaalf uur bij multinational onder vuur

Werkdag van twaalf uur bij multinational onder vuur

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 26 mrt – Het verplicht twaalf uren aaneen laten werken van arbeiders bij Iamgold ligt onder vuur. De tussentijdse evaluatie van deze afwijkende arbeidsregeling lijkt niet in het voordeel uit te vallen van de Canadese multinational. Hoewel het bedrijf niets anders wil dan doorgaan, is er bij het ministerie van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu, ATM, weinig animo om ‘ja’ te zeggen.

Een negatief advies van het Medisch Bureau van ATM is zo goed al zeker. “Ik zie het economische nut niet van een werkdag van twaalf uur. Als de werkgever toch vier uur overwerk betaalt, is het beter om twee ploegen in te zetten”, zegt bureaudirecteur John Courtar tegenover de Ware Tijd. De vakbond bij het mijnbedrijf pleit al jaren voor het afschaffen van de lange uren. Iamgold zou zich moeten houden aan de lokale arbeidswetgeving. Die houdt het op acht uur werken per dag.

Iamgold hanteert een aparte regeling. Arbeiders zijn verplicht twee weken lang elke dag twaalf uur te werken. Daarna mag een week thuis worden doorgebracht. Met de regering was afgesproken dat de regeling dit jaar wordt geëvalueerd. Courtar ziet verlenging niet zitten. Het betekent niet dat het ministerie zijn advies overneemt. Maar dat er reden genoeg is voor bezorgdheid, is buiten kijf. “Vanuit mijn achtergrond zeg ik dat het funest is.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

22 REACTIES
  1. Ik dacht dat de slavernij al 150 jr. was afgeschaft.
    Tenminste de slavenarbeid want de mentale slavernij is nog prominent aanwezig onder de Suris, en naar nu blijkt ook slavenarbeid, maar daar kiest de Suri staatsdebielen zelf voor door geen moderne arbeidswet anno 2013 in te voeren.
    Maar de staatsdebielen hebben het te druk met hun eigen zakken te vullen.
    SRA Pero ROBG AFU SENSIE BYAN en andere paarse paupers zijn het schoolvoorbeeld van mentale slavernij.


    Maak melding
  2. rekentechnisch is er v.w.b. de uren, 2 weken 12 uur per dag en daarna 1 week vrij, maar fysiek is dit niet houdbaar. en het is beter om met 3 ploegen i.p.v. 2 ploegen te werken. Het zal wel te kostbaar zijn voor Iam gold.
    Als de 4 uur extra per dag als overwerk moet worden betaald dan scheelt het een duit in de zak van IAM GOLD.
    want nu is het overwerk van 4 uur gewoon 100%.
    Dus afschaffen die handel en personeel uitbreiden. Is beter voor de werkgelegenheid en de fiscus.


    Maak melding
  3. who cares onze miezerige minderwaardig ding heeft het over mental slavery. Dit is de wereld op zijn kop.

    Het is overduidelijk dat je de klok heb horen luiden.

    Jij ziek ding kan nooit weten wat mental slavery betekend.


    Maak melding
  4. maak gewoon een 3 ploegendienst, zo hebben er meer mensen werk, en een normale werkweek, niet alleen het geld telt, maar ook de mensen die dat werk moeten uitvoeren, als je ziet wat het uurloon daar is, dan kan zo’n groot bedrijf ook makkelijk meer arbeiders in dienst nemen.
    het is maar een idee hoor.

    gr schoerpioen


    Maak melding
  5. AFU SANI SENSIE: Het klopt ik kan en zal nooit weten wat mental slavery betekend, want ik heb het nooit gehad, en zal er dus ook nooit last van hebben!!!!


    Maak melding
  6. AFU SENSIE: Had je maar een woordenboek, maar die heb je niet want de inhoud is te gecompliceerd voor jou en de rest van het paarse klootjesvolk.


    Maak melding
  7. PARAMAN: Dat hebben ze aan die staatsdebielen die aan het bewind zijn te danken, die geen wetten kunnen maken om de eigen mensen te beschermen.
    Ze beschermen alleen zichzelf door een amnestiewet binnen drie dagen door te drukken, maar zijn niet thuis als er een anticorruptiewet behandeld moet worden.


    Maak melding
  8. 150 jaar geleden is de slavernij afgeschaft. Gaat Suriname straks groots gedenken.
    Alleen voor sommige arbeiders gaat het weer beginnen: moderne slavernij.


    Maak melding
  9. @Who cares,
    Een werkdag van 12 uur per dag bij deze multinational bestaat al van voor het jaar 2010.
    Dus dat hebben ze zeker aan het vorige bewind te danken.


    Maak melding
  10. Niet alleen het bewind van Bouterse heeft hier schuld aan maar ook de regering van Vene.

    Want deze regeling bestond toen al. Maar Bouterse kijkt alleen naar zijn eigen zakken. Want tijdens de onderhandelingen had hij dit kunnen meenemen. Hij had gewoon kunnen zeggen dat dit niet kan en dat het aangepast moest worden.

    Bouta heeft geen ballen.

    Ik rust

    Djamoe


    Maak melding
  11. je moet vragen aan de uitbuiters amerikanen/canadezen of in hun land de arbeiders ook 12 uren per dag werken voor een honger loon,,

    en in barakken slapen zonder sanitaire voor zieningen en ver van vrouw en kinderen


    Maak melding
  12. Aan iedereen die dit slavernij vindt het volgende. Hoe denkt u dat de cellurairs, de Iphones etc geproduceerd worden! Alle goedkope massa producten uit China, Vietnam, India etc is het resultaat van extreme werktijden en heel slechte werk omstandigheden.
    De naaimachines staan vaak boven een openriool en als men te moei wordt om te werken/ waker te blijven slaapt men tussen de naaimachines. Slechte lonen, gebrek aan veiligheid (er verbranden nog al eens arbeiders in swetshopes in Bangladesh).

    De werkomstandigheden worden zeker in een door veiligheid overheerste industrie bepaald in overleg.
    Er zullen ongetwijfeld onvoldoende bekwame operators zijn om normale werktijden te kunnen realiseren.
    Om met een 40 uurige werkweek volcontinu te kunnen draaien heeft men 7 ploegen nodig en geen drie zoals sommige rekenwonders denken. Nu kan men volstaan met 3 ploegen. Waar haalt men zoveel werkwilligen met bekwaamheden vandaan in een land waar men zeven even normaal vindt.


    Maak melding
  13. Ronduit belachelijk, komt dus weer voort uit de zieke geesten van kapitalisten, puur winstbejag, en wordt toegestaan door nog ziekere geesten.
    Langere werkdagen kan misschien in koudere klimaten, maar niet in de tropen. Heb hier in Nederland ook wel geluiden gehoord van m,n Surinaamse schoonfamilie dat wil het economisch beter gaan dat ze dan naar een 24 uurs economie toe moeten, gek zijn ze wat dat betreft, juist een van de aantrekkelijke kanten van Suriname is Vroeg beginnen, en vroeg in de middag weer naar huis, heb je ook nog wat aan de dag, je werkt om te leven, je leeft niet om te werken, dat laat ik wel over aan doorgedraaide kapitalistische workaholics, alleen voor nog grotere auto’s, huizen en boten en eventueel een buitenvrouw


    Maak melding
  14. IamGold = IamSlaveDriver

    2 weken werken 1 week vrij
    2X7X12=168 uur per 3 weken = gemiddeld 56 uren per week dus deze mensen hebben recht op 16 uren overtime (dubbel betaald) per week.

    IamGold wilt zo snel mogelijk het goud uit de grond halen en weggaan.


    Maak melding
  15. President let op het welzijn van je burgers de slavernij is afgeschaft (oeng no afoe kwekki lismang )maar je hoef ze ook niet kapot te laten werken.


    Maak melding
  16. 12-8/8-4/4-12.
    Dat is het conform algemeen- en door Suriname aanvaarde regels. Na ini wi kondre na wi na basi!

    12-uren lang zitten op zo’n haull-pack is geen kattendrek.

    Bovendien dienen multinationals fatsoenlijke gezinswoonunits met recreatie en educatie mogelijkheden, winkris etcetera in te richten ala Paranam, Moengo enzovoort.


    Maak melding
  17. Een 12-urige werkdag is natuurlijk onmenselijk, gezien ook de klimatologische omstandigheden.

    Maar vergeet niet dat de 4 uren per dag overwerk (100%) een welkome aanvulling is op het salaris. Mocht er overgegaan worden op een 3- of 4-ploegendienst, dan zullen deze emolumenten komen te vervallen. De keus is dus aan de werknemers zelf.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES